Anneli lade världen för sina fötter

För Sveriges första hovdansare Anneli Alhanko blev dansen förlösande. Genom den har hon fått uttrycka sig fritt och blivit kvitt sin blyghet.

Stockholm2013-12-11 02:00

Anneli Alhanko har dansat alla stora roller, intagit världens ledande scener. Som enda svensk har hon inbjudits att dansa på Bolsjojteatern i Moskva. Och som få i världen har hon den högsta titeln en dansare kan uppnå, prima ballerina assoluta.

Hon har också fått ynnesten att ”slicka sig i baken” otaliga gånger – på sitt eget frimärke.

– När frimärket kom ut 1975 skickade jag massor med brev, det blev jättedyrt. Framförallt var det en otrolig ära och en stor glädje över att balett uppmärksammades.

Ögonen gnistrar piggt och skvallrar om sprudlande humör liksom outsinliga energikällor; ryggen är rak som ett spjut, både när hon poserar intill balettstången på Stockholm Dance Academy och när hon slår sig ned vid konferensbordet.

Slog an en sträng

Vägen till yrket började för 56 år sedan. Hennes far Erkki Alhanko var finländsk generalkonsul i Bogota. När den fyraåriga diplomatdottern flyttade från Colombia till Sverige mötte hon jultomten – och det tog en ände med förskräckelse.

– Jag blev livrädd. Därefter blev jag väldigt skygg och gömde mig bakom mammas kjol när jag skulle träffa folk. Därför satte de mig i dansskola, för att jag skulle bli av rädslan.

Ganska omedelbart slog baletten an en sträng i hennes hjärta.

– Jag var väldigt blyg, men dansen var förlösande. Jag kände att jag kunde uttrycka mig i dansen. Det var nog det som fängslade mig.

Tre år senare fattade hon ett avgörande beslut. Hon såg baletten Stenblomman på Kungliga Operan och förfördes. Av musiken, dansen, de rosa skorna och tutuerna, de vackra ballerinorna. Hon skulle satsa.

Åren som följde arbetade hon hårt och oförtrutet.

– Men hårt arbete med tekniken, talang och musikalitet räcker inte. Utstrålningen, ”själen”, är oerhört viktig. Dans får inte bara bli gymnastik. Om själen inte är med blir det tomt.

När hon var 17 år föll alla dessa bitar på plats i den osedvanligt tidiga, och bejublade, ballerinadebuten i Nötknäpparen. Resten är en rakryggad historia på såväl inhemska som internationella scener.

– Jag är fortfarande en aning blyg, men genom att jag representerade Sverige utomlands och träffade så många människor blev jag tvungen att övervinna min blyghet.

Höftoperation

För fyra år sedan bestämde sig Sveriges första hovdansare efter en höftoperation att sluta dansa.

– Det känns utmärkt, eftersom jag startade det här, säger hon och sveper med handen mot en tränande dansklass några steg bort.

– I mitt liv har det varit viktigt att göra något gott av min talang. Det har jag gjort med min dans. Min drivkraft nu är att föra vidare min kärlek till dans och ge unga god undervisning.

Vem är det? Att fylla 60

Namn: Anneli Elisabeth Alhanko Skoglund.

Fyller: 60 år i dag.

Firar: Med familjen utomlands.

Familj: Maken Håkan Skoglund (de har varit ihop i snart 30 år) och dottern Clarissa, 19 år, som inte dansar men sportar.

Utnämningar: Solist, 1973, hovdansare, 1990. Prima ballerina assoluta.

Höjdpunkter: Dansade 1971 en av de ledande rollerna i Rudolf Nurejevs uppsättning av Nötknäpparen. Gästdansade 1984 i Giselle vid Bolsjobaletten i Moskva.

Utbildning: Kungliga Svenska Balettskolan 1963–1971.

Anställningar: Kungliga Baletten 1971–1997.

Startade: Alhankolinjen i Stockholm 2007, en balettutbildning för barn och unga.

Utökade: Verksamheten i januari 2010, då hon tillsammans med medgrundaren Eva Johnson, startade Stockholm Dance Academy BASE23.

Om entreprenörskap: ”Det är ett nytt kapitel i mitt liv. Det är roligt att leda unga och ett stort ansvar att se varje individ. Där har jag nytta av min medkännande förmåga.”

Om dans: ”Dans är universellt. Inga ord behövs, du kan uttrycka allt med rörelser och bli förstådd överallt i världen!”

Om möten: ”Jag vill ha mänsklig kontakt, personliga möten får inte försvinna! Vad lämnar vi till eftervärlden då?”

Om egenskaper: ”Jag är en känslomänniska. Envis – det hjälpte mig att lyckas trots jobbiga perioder. Generös – jag älskar när det går bra för mina medmänniskor.”

”Jag har aldrig haft åldersnoja, utan alltid levt i nuet. Det gör jag fortfarande. Eftersom jag är i sammanhang med både unga och äldre måste jag hänga med.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om