Arkivet

Ökat drogmissbruk bland psyksjuka

Norrköping

Det är ingen ökad kriminalitet bland psyksjuka. Det slår kliniske lektorn Per Bülow fast i en avhandling.

På senare tid har det förts en debatt om att psykiskt sjuka begår allt fler brott.
Den omorganiserade psykiatrin har kritiserats sedan vården gått från mentalsjukhus till gruppboenden och dagaktiviteter.
- Men vi har fått en snedvriden debatt om psykiskt sjukas farlighet i samhället, säger Per Bülow som nyligen lagt fram en ny avhandling vid Linköpings universitet.
- Fokus har hamnat på just farlighet, att människor med psykisk störning skulle vara så oerhört farliga och att detta skulle ha ökat under de senaste åren. Det är det som jag delvis vänder mig emot.

<span class="mr">Förändringar i vården
</span>Förra veckan lade han fram en avhandling som handlar om förändringar inom psykvården efter det att man gått från mentalsjukhus till en mer öppen vård.
I femton års tid har han följt en grupp på 138 personer som vårdades på ett mentalsjukhus 1984.
- Det visar sig att brottsligheten bland dessa inte har ökat i jämförelse med andra brottslingar.
Även den nationella och internationella litteraturen visar samma sak, menar Per Bülow.
- Visst kan det finnas olika resultat i olika områden, men om man ser ett snitt över landet så är det ingen ökning.
Han tycker att det är beklagligt att fokusen har kommit att hamna så mycket på farlighet, när det finns så annat att titta på. Till exempel vilka möjligheter människor har att leva ute i samhället nu, när alternativet förut var mentalsjukhus.
- Den debatten är helt borta. Det är som om psykiatrins huvuduppgift är att svara för samhällsskyddet, vilket det inte enbart är utan vi ska svara för att människor ska kunna leva ett så bra liv som möjligt, säger Per Bülow.

<span class="mr">Förenkling
</span>I avhandlingen kommer han fram till att det är att förenkla att peka ut en grupp, här de psykiskt sjuka, när det är stora förändringar i övriga samhället.
- Att enbart rikta fokus på farlighet på denna grupp är inte bra. De sker så mycket andra förändringar i samhället som arbetslöshet och andra sociala problem.
- Man förenklar en väldigt komplex verklighet. Men man kan gruppera på så många olika sätt. Om man tar män mellan 20-24 år får man fram de som är allra farligast i samhället. Det är viktigt att inte förenkla allt för mycket.
När Per Bülow har följt den här gruppen på 138 personer har han sett att användningen av läkemedel ökat dramatiskt. Utskriften av sömnmedel har ökat med cirka 70 procent, lugnande medel med 100 procent och utskrivningen av litium, som är ett humörstabiliserande medel, har ökat med nära 300 procent.
- Utskrivningarna av läkemedel följer inte de rekommendationer som Socialstyrelsen ger utan det ligger betydligt högre.
Även drogmissbruket har ökat bland de psykiskt sjuka som Per Bülow följt.

<span class="mr">Största utmaningen
</span>- Det är nog den största utmaningen idag, att få ned drogmissbruket. Så länge patienterna satt inlåsta på sjukhusen kunde de inte missbruka droger.
- I dag är missbruket, både av alkohol och andra droger, ett snabbt växande problem som vi måste få bukt med, säger Per Bülow.  

Thomas Möllerthomas.moller@nt.se 011-200 262

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2004-05-21 04:00

Arkivet - Ökat drogmissbruk bland psyksjuka - Norrköping den 21 maj 2004 - Välj artiklar:


Tillbaka - Nytt datum - Ny kategori
 
Sortera på:
 
Datum:

Kategori:


Tillbaka
Nytt datum
Ny kategori

 
Handläggare


Depåchef Norrköping
K