Arkivet

Ansiktet

Laddar...

Marianne Bernadotte fyller 80 år

STOCKHOLM

Antalet chimära ljus hon ska blåsa ut på födelsedagstårtan på torsdag innebär förstås respekt. Men det betyder inte att all verksamhet i den aktiva blivande 80-
åringens liv avstannar.

Vem: Marianne Bernadotte, kulturvetare, medicine hedersdoktor, mm
Vad: fyller 80 år på torsdag
Firar: firar i Frankrike.

- Just nu förbereder jag mig inför en resa till Peking i början av augusti för att dela ut Rodin Remediation Academys, berättar Marianne Bernadotte, sedan drygt 20 år hedersordförande
i den internationella forskningsstiftelsen för dyslexi.
De flesta som någon gång bläddrat i en veckotidning torde känna henne som den alltid lika välklädda och charmanta makan till Sigvard Bernadotte. Född prins, farbror till vår nuvarande kung och en av förra seklets mest kända svenska formgivare och konstnärer.
I 41 år, från det att de gifte sig 1961 tills Sigvard Bernadotte vid nära 95 års ålder gick bort den 4 februari 2002, stod de alltid vid varandras sida. Men bilden av Marianne Bernadotte som varande enbart ett prydligt hustruligt bihang, utan egen identitet, kan knappast vara mera felaktig.
- Det har alltid varit viktig för mig att ha en egen meningsfull sysselsättning och inte enbart leva genom min man, säger hon bestämt.
Hon föddes som Marianne Lindberg i Helsingborg där hon också växte upp, tog realen och utbildade sig till tandsköterska.

<span class="mr">På Dramatenscenen
</span>Ett överväldigande teaterintresse fick dock 21-åringen att 1945 söka till den treåriga elevskolan på Dramaten. Direkt efter utbildningen väntade engagemang på nationalscenen där hon blev kvar i åtta år. Sista rollen innan hon lämnade Dramaten 1956, då teatern stod inför sina stora ombyggnad, var som Nanine i Kameliadamen.
- Även om jag inte stått på en scen sedan dess har teatern varit den röda tråden i mitt liv och jag är faktiskt glad över det, säger Marianne Bernadotte som bland annat fått regi av Alf Sjöberg och Ingmar Bergman och haft legendarer som Inga Tidblad och Anders de Wahl som motspelare.
Vanan att stå i rampljuset och kunna agera inför publik var inte precis till någon nackdel för nyblivna grevinnan Marianne Bernadotte. Som snart upptäckte att det i äktenskapet medföljande kändisskapet gick att använda till något positivt. Bland annat blev hon "dörröppnare" åt provinsialläkaren Per Uddén när denne i mitten av 60-talet försökte få gehör för den individuellt anpassade elektriska rullstolen, permobilen, som han hade utvecklat.
- Utan min hjälp hade permobilen aldrig kommit
i industriell produktion, har Per Uddén sagt. Jag är glad över den insatsen. Permobilen betyder mycket för livskvalitén hos många funktionshindrade, påpekar Marianne Bernadotte, sedan 1970 hedersordförande
i stiftelsen Teknisk hjälp åt handikappade.

<span class="mr">Engagemang för barn
</span>Per Uddén, som gick bort förra året, fick även Marianne Bernadotte att engagera sig i den inledningsvis nämnda dyslexiforskningen som även omfattar dyslexipedagogik. Medan ett skulpturinköp av en konstnär drabbad av ögonsjukdom i barndomen ledde till engagemanget för forskning på ögonsjukdomar hos barn. Vilket efter framgångsrik lobbyism hos bland annat kända auktionshus och ett oförtröttligt penninginsamlande resulterade i grundandet av Sigvard och Marianne Bernadotters forskningsstiftelse för barn­ögonvård. Något som i sin tur lett till att forskningslaboratorier
i deras namn inrättats på S:t Eriks ögonsjukhus och Karolinska Institutet.
- Det har varit rena snöbollseffekten, skrattar Marianne Bernadotte som för sina filantropiska insatser promoverades till medicine hedersdoktor vid Karolinska Institutet 1998.
- Det är så man får betalt. Med en doktorshatt, påpekar hon och skrattar igen, men blir allvarlig när hon tillägger:
- Även om det varit oerhört slitsamt många gånger känns det i alla fall bra att man kunnat bidra till något värdefullt som kommer att finnas kvar när man själv inte längre gör det.

<span class="mr">Stipendium
</span>På formidabla Marianne Bernadottes meritlista finns även 180 akademiska poäng i bland annat konstvetenskap, hopsamlade efter flitiga studier som påbörjades 1977 och avslutades 1983. Året efter det att Sigvard Bernadotte fyllde 75 år och Sigvard och Marianne Bernadottes Konstnärsfond instiftades.
- Jag fick idén till fonden när man ringde och frågade vad Sigvard önskade sig i födelsedagspresent. Det kom in en hel del slantar som gjort att vi vid det här laget kunnat dela ut stipendier till över hundratalet talangfulla ungdomar inom olika konstnärliga discipliner som sång, teater, måleri och design, berättar Marianne Bernadotte.
I våras var det tredje gången hon fick agera stipendiutdelare utan maken vid sin sida. Det kändes. Saknaden är fortfarande mycket stor.
- Det är trist att vara ensam. Men tack och lov har jag fyra härliga barnbarn som låter mig ta del av deras liv och det kompenserar mycket, försäkrar Marianne Bernadotte, som firar sin födelsedag tillsammans med bland annat nämnda barnbarn och goda vänner i Sydfrankrike.I dag fyller Marianne Bernadotte 80 år.  

Monica Frime/TT Spektra

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2004-07-15 04:00

Arkivet - Marianne Bernadotte fyller 80 år - Personligt den 15 juli 2004 - Välj artiklar:


Tillbaka - Nytt datum - Ny kategori
 
Sortera på:
 
Datum:

Kategori:


Tillbaka
Nytt datum
Ny kategori