Arkivet

Dränk pingborrar i knallgula hinkar!

?Sedan ett par år tillbaka har jag haft pingborrar i gräsmattan. Kemikalier tycks inte hjälpa. Kan man använda elström från ett bilbatteri för att utrota dem?!Ingenstans i alla råd som vi inhämtat om vad man skall göra mot pingborrar (somliga stavar dem pinnborrar) hittar vi någon hänvisning till denna metod. Och när vi ringer upp trädgårdsteknikföretaget Växtia i Markaryd och frågar blir reaktionen ett hjärtligt skratt.
- Aldrig hört talas om, säger innehavaren Stefan Salomonsson.
- Det låter konstigt. Som gammal metare har jag ju erfarenhet av metoden med el i gräsmattan när man vill ha tag i maskar att agna med. Man kopplar hushållsström på 220 volt till en grep eller något och kör ner den i marken. Då kommer en massa maskar och kryp upp, men när man slår ifrån strömmen kryper de ju ner igen. Att man skulle uppnå någon som helst effekt med tolvvoltsström från ett bilbatteri tror jag inte på.
(Obs! Följ inte det här rådet för hur man skaffar metmask! Även om det förstås kan fungera om man tillämpar det med omdöme och försiktighet låter det livsfarligt.)
Så frågaren rekommenderas att använda konventionella medel mot pingborrar. Han säger att han använt kemikalier utan resultat, men det finns giftfria biologiska bekämpningsmedel, s k nematoder. Dessa är dock ganska dyra, Och på Internet hittar man andra frågare som säger att inte heller dessa hjälpt mer än för en säsong. ICA-Kurirens trädgårdsmedarbetare rekommenderar starkt ett medel från tillverkaren Neudorff, som helt enkelt är små insekter som äter upp larver i gräsmattan. Det är bara att strö ut dem.
Och i SVT:s program Gröna rum har man rekommenderat "swimmingpoolstricket. Man ställer ut gula hinkar med vatten på gräsmattan. Pingborrarna dras till den gula färgen, och drunknar i vattnet. Och så kan man helt enkelt plocka dem under deras aktiva perioder. Arbetskrävande, och inte hundraprocentigt effektivt, men man håller pingborrarna på mattan, nej förlåt, håller deras antal nere.  

EssjiMats Laurin011-200 000

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2004-09-06 04:00

Arkivet - Dränk pingborrar i knallgula hinkar! - Strömsidan den 6 september 2004 - Välj artiklar:


Tillbaka - Nytt datum - Ny kategori
 
Sortera på:
 
Datum:

Kategori:


Tillbaka
Nytt datum
Ny kategori

 
Uthyrare Norrköping
K

Depåchef Norrköping
K