Arkivet

? Litteratur

Sarah Waters bok Kyssa sammet bultar av liv och ångar av erotik, anser NT:s recensent.Foto: JONAS LINDKVIST
Laddar...

En sinnlig och sensuell berättelse

Sarah Waters är en modern Dickens i queertappning. I böcker som Ficktjuven och Livstråden har hon hottat upp den viktorianska romantraditionen och mutat in lesbisk kärlek i förra sekelskiftets London som sin egen nisch. Nu har hennes debut Kyssa sammet från 1998 översatts till svenska, enligt förlaget en skandalsuccé och redan en modern klassiker.
Nå, hur det än förhåller sig med den saken är Kyssa sammet en sinnrik, medryckande och glödande sensuell berättelse. I viss mån också fräck och utmanande: titelns kyssa sammet är en beteckning för ett inslag i den lesbiska kärleksakten.
I centrum står den unga Nancy, som när vi först möter henne är en blyg och tafatt ostronflicka som arbetar i det bastuheta köket i faderns servering och drömmer om helgens obligatoriska music hall-besök. En dag står en ny lovande artist på scenen: Kitty Butler, en sångerska som charmar publiken i kortklippt hår och snofsig herrkostym. Nancy blir som besatt av Kitty och överger familj och fästman för att följa med henne till London som påkläderska. Drömmarna om framgång, berömmelse och kärlek realiseras på ett sätt hon aldrig kunnat föreställa sig, men ett svek banar vägen utför mot samhällets botten. Utblottad och övergiven driver hon omkring på stadens gator, prövar sin lycka som glädjegosse och hålldam åt en excentrisk överklasskvinna innan hon hittar ett nytt sammanhang i radikala socialistkretsar.

Precis som de hermafroditiska ostronen ändrar kön efter behov kliver Nancy in i och ut ur olika förklädnader och iscensättningar, byter kameleontiskt skepnad och låter sig likt ett vitt papper fyllas med innehåll. Ibland föreställer hon en flicka som klär ut sig till gosse, ibland en feminin pojke - som artist i manskostym måste hon sminkas flickaktig för att inte misstas för den äkta varan. De feministiska poängerna om könet som social konstruktion går inte att missa, men även om Kyssa sammet prickar av varenda punkt på den queerteoretiska agendan känns romanen aldrig programmatisk eller tillrättalagd. Berättelsen bultar av liv, pirrar av förälskelse och ångar av erotik.

Sarah Waters sliter upp de viktorianska garderoberna, rycker undan de kyska kjolar som täckte det pryda seklets stolsben och gör i förbifarten också upp med en och annan av vår tids fördomar. Visst, Dickens skulle garanterat ha rodnat och rynkat på näsan, men romanen är skriven med en innerlig berättarglädje och mustighet som inte hör till vanligheterna i dagens prosa. Det är för böcker som Kyssa sammet som begreppet pageturner myntades.  

Ann Lingebrandt kultur@nt.se

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2004-11-25 04:00

Arkivet - En sinnlig och sensuell berättelse - Kultur den 25 november 2004 - Välj artiklar:


Tillbaka - Nytt datum - Ny kategori
 
Sortera på:
 
Datum:

Kategori:


Tillbaka
Nytt datum
Ny kategori