Arkivet

Mycket att tänka på när man bakar

Vad är det för skillnad på bikarbonat och hjorthornssalt när man bakar kakor? Ibland ska det vara det ena, ibland det andra, enligt recepten. Går det att ta vilket som helst? Vad händer?- Hjorthornssalt bildar ammoniak, och den smaken vill man inte ha i kakor, säger Björn Lindahl på Lindahls konditori i Norrköping. Därför måste man grädda kakorna
i hög temperatur, så att ammoniaken förflyktigas vid uppvärmningen. Det känner man när man öppnar ugnsluckan. Så det lämpar sig bäst när höga ugnstemperaturer är rekommenderade i receptet, eller så får man tänka på det själv.
- En viss mängd bikarbonat finns redan som ingrediens i vanligt bakpulver. Det har inte den nackdelen, men kan ge en viss bismak och en brunaktig färg. Så det passar bäst i exempelvis pepparkakor. När man använder bikarbonat är det viktigt att det inte blir klumpar av det i degen, för då blir det stora blåsor
i bakverket. Så man ska kavla ut degen ordentligt om man tillsätter bikarbonat, och gärna blanda ihop det med mjölet allra först.  

FrågvisMats Laurin

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2005-07-09 04:00

Arkivet - Mycket att tänka på när man bakar - Strömsidan den 9 juli 2005 - Välj artiklar:


Tillbaka - Nytt datum - Ny kategori
 
Sortera på:
 
Datum:

Kategori:


Tillbaka
Nytt datum
Ny kategori

 
Ekonomiadministratör
E

Redovisningsekonom
L