Arkivet
Laddar...

Olivträd och vit duva - symboler för liv, tro och hopp i dödsannonser

Vad symboliserar olivkvisten och den vita duvan? De är ofta förekommande i dödsannonser.Olivträdet anses, enligt en tradition som är svår att ursprungsbestämma, symbolisera livets längd och och beständigheten. Olivkvisten symboliserar också livet. Som symbol i en dödsannons får väl olivkvisten anses uttrycka att människan har evigt liv, eller att hon lever vidare i de efterlevandes minne.
Duvan symboliserar den heliga Anden, den hjälpare som Jesus sade åt lärjungarna skulle komma, och som kom över dem på pingstdagen. Vid Jesus´ dop hade en duva stigit ner över hans huvud, och Gud talade genom den till dem som stod nära.
Men duvan finns också med i Gamla testamentet som en symbol för tro och hopp. Under syndafloden släppte Noa iväg en vit duva för att se när syndafloden drog sig undan och land kom i dagen. Andra gången kom duvan tillbaka med en olivkvist i näbben, vilket visade att träd hade kommit över ytan. Här återkommer alltså olivkvisten som en symbol för liv, som visade att det fanns hopp, att man kunde återgå till ett normalt liv. Kanske är det därför som duvan med en olivkvist i näbben också har blivit en symbol för fred, ett återvändande till livet och en normal tillvaro.

Källa: Svenska kyrkan med flera.  

Angelägen!Mats Laurin

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2005-07-21 04:00

Arkivet - Olivträd och vit duva - symboler för liv, tro... - Strömsidan den 21 juli 2005 - Välj artiklar:


Tillbaka - Nytt datum - Ny kategori
 
Sortera på:
 
Datum:

Kategori:


Tillbaka
Nytt datum
Ny kategori

 
Sjuksköterska till diabetesmottagningen
D

Handläggare