Arkivet
Foto: HÅKAN SJÖSTRÖM
Laddar...

Grönt gräs och vitt ljus över Plankgatan

Ett ljus har gått upp över Matteus kyrkogård. Med sin sista utställning för året sprider Galleri Plankgatan 46 ljus utanför sina egna väggar.

Utställningen Det belysta rummet innehåller både konstfärdigt stöpta ljus och formgivna armaturer. Men det är vid norra hörnet av Matteus kyrkogård som det mest anslående objektet står. Det är den norsktillverkade armaturen O-disk, designad av Jean-Pierre Vitrac, som temporärt ersätter en av de vanliga gatlyktorna.
- Det här är egentligen vanlig gatu- och parkarmatur, försäkrar Thomas Liljehorn som precis anslutit för att montera den.
Han har arbetat på heltid med belysning. Som konsult har han haft uppdrag i Pusans tunnelbana i Sydkorea, på Arlanda och i Stockholms innerstad.
- Den kommer att sticka ut väldiga inte bara genom sin form utan också för att den har vitt ljus till skillnad från de andra lyktorna som har nästa monokromt högtrycksnatrium. Gräset kommer vara grönt här under. Det blir det inte där borta, säger han och gör en gest bort mot de andra lyktorna vid kyrkan.
Men när väl den runda armaturen kommer upp på stolpen ser den med Liljehorns ord "ganska slimmad" ut.
Den 1 december arrangerar Plankgatan 46 ett seminarium. Då ska Thomas Liljehorn berätta om belysningens påverkan över människa och hennes närmiljö. Till dess får vi nöja oss med det vita ljus som sprids över en begränsad yta av Folkparken.  

Mats Granberg

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2005-11-24 04:00

Arkivet - Grönt gräs och vitt ljus över Plankgatan - Kultur den 24 november 2005 - Välj artiklar:


Tillbaka - Nytt datum - Ny kategori
 
Sortera på:
 
Datum:

Kategori:


Tillbaka
Nytt datum
Ny kategori