Arkivet
Alan Buribayev talar sju språk, men inte svenska vilket dock kan bli avhjälpt med den språkkurs som Hans Barksjö överlämnade när SON: s nye chefdirigent presenterades.Foto: JOCKE BLOMQVIST
Laddar...

"Alans kunskaper är enastående"

Alan Buribayev hoppas på en lång och givande vänskap. Våren 2007 tillträder han som ny chefdirigent för Norrköpings symfoniorkester.

Ny chefdirigent för Norrköpings symfoniorkester blir som tippat Alan Buribayev.
Kontraktet signerades i måndags och i går presenterades 26-åringen från Kazakstan vid en presskonferens på Louis De Geer.
Det är ingen ny bekantskap för orkestern. Buribayev höll i taktpinnen när SON i slutet av förra året framförde Skrjabin och Chopin.
Det var också vid det tillfället han fick erbjudandet att efterträda den tidigare chefdirigenten Lü Jia.
- Jag fick frågan en kvart efter konserten och trodde knappt mina öron och jag har fortfarande svårt att tro att det är sant, säger han under presskonferensen.
Hans Barksjö, vd på SON, skjuter in att Buribayev föregicks av ett mycket gott rykte, vilket också bekräftades och överträffades under det förra besöket.
- Så vi erbjöd honom jobbet på stående fot, förklarar Barksjö.

Sedan följde några veckor av förhandlingar och häromdagen var de sista detaljerna lösta. Alan Buribayev tillträder nästa vår och kontraktet löper till och med hösten 2010.
Han har gästdirigerat en rad orkestrar runt om i världen. Bland andra Londonfilharmonikerna, symfoniorkestern i Baltimore och danska radions symfoniorkester. De senaste åren har han varit fast knuten till teater- och operahuset i tyska Meiningen och symfoniorkestern i Kazakstans huvudstad Astana.
När det gäller repertoaren föredrar han rysk och tysk musik, men han har ingen favoritkompositör.
- Jag tror inte att man ska ha det som dirigent, säger han men senare framgår det att han känner starkt för Rimskij-Korsakov och Max Reger. Den sistnämnde var också en av hans företrädare i Meiningen.

Alan Buribayev kommer inte att avsätta särskilt många spår under den pågående säsongen, men han träffade programrådet i måndags och enligt Hans Barksjö haglade idéerna tätt.
- Vi kunde ha spikat programmen för de närmaste tio åren. Alans kunskaper är helt enastående. Han kan inte bara standardrepertoaren, utan känner också till mängder av verk som sällan spelas, förklarar han.
Det kommer dock inte att bli några revolutioner, förklarar den nye chefdirigenten.
- Jag är öppen för det mesta. Inte minst svensk musik, säger han men förklarar också att sättet att samråda kändes ovant för honom.

I Astana och Meiningen har han som konstnärlig ledare ensam ansvaret för repertoaren.
- Jag oroade mig lite för det här demokratiska sättet att arbeta, men efter att ha fått en inblick i det hela är jag lugn. Det pågående programmet hör till de bästa jag sett, så det finns mycket intelligens här i huset.
Orkestern har han känt till i många år och lyssnade på skivinspelningar med SON redan under studietiden.
När det gäller framtiden, så hoppas han på en repertoar som tilltalar publiken, men också bidrar till att utveckla honom och orkestern.
- Jag är 26 och har fortfarande en väldig hunger efter att upptäcka ny musik, så jag hoppas att det här blir inledningen på en lång vänskap, säger han.  

Pauli Olavi Kuivanen 011-200 173 pok@nt.se

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2006-02-01 04:00

Arkivet - "Alans kunskaper är enastående" - Kultur den 1 februari 2006 - Välj artiklar:


Tillbaka - Nytt datum - Ny kategori
 
Sortera på:
 
Datum:

Kategori:


Tillbaka
Nytt datum
Ny kategori

 
Internationell samordnare


Sörmland Vatten och Avfall AB söker Arbetsledare V