Arkivet

Bemanningsföretag i skilda världar

Stockholm

Lågkonjunkturen har slagit klorna i bemanningsföretagen. Men två av tre börsnoterade bolag i branschen fortsätter att växa.

Årsrapporten från branschorganisationen Bemanningsföretagen visade nyligen att 2008 blev ett rekordår i stort - men att omsättningen för branschen vek av nedåt under sista kvartalet.

 

Uniflex, minst av de tre börsnoterade bolagen i sektorn, har drabbats hårt av konjunktursvackan. Intäkterna dök med hela 20 procent under fjärde kvartalet. Även vinsten minskade kraftigt och vd Jan Bengtsson tror sig ha "några tuffa kvartal" framför sig, enligt veckans bokslutsrapport.

 

Men resultatet väntas vara fortsatt positivt och utdelningen till aktieägarna höjs kraftigt.

 

Ingen utdelning
Det största bolaget, Proffice, håller däremot i slantarna och lämnar ingen utdelning alls. Styrelsen vill ha utrymme för att "förbättra kassaflödet och genomföra önskvärda investeringar", heter det.

 

Nye vd:n Lars Kry kunde annars redovisa en fortsatt ökning av omsättningen med fyra procent under fjärde kvartalet. Men vinsten raderades ut, till följd av engångskostnader för nedläggning av kontor och andra sparåtgärder.

 

Förebyggande syfte
Åtgärderna tycks göras i förebyggande syfte - 2009 har börjat starkt för Proffice:

 

"Resultatet för januari är bättre än förra året", skriver Kry i bokslutet.

 

Poolia är det bemanningsbolag på börsen som gick bäst under fjärde kvartalet, åtminstone sett till vinsten som fortsatte att öka. Omsättningen steg med tre procent.

 

Styrelsen anser sig till och med ha råd att både skruva upp den ordinarie aktieutdelningen och samtidigt lämna en kraftigt höjd extrautdelning till ägarna.

 

Orsaken är, enligt vd Johan Eriksson, att Poolia "inte har några större investeringsbehov eller planerat några större förvärv".

 

 

Mats Rörbecker/TT

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2009-02-23 00:21

Arkivet - Bemanningsföretag i skilda världar - Ekonomi den 23 februari 2009 - Välj artiklar:


Tillbaka - Nytt datum - Ny kategori
 
Sortera på:
 
Datum:

Kategori:


Tillbaka
Nytt datum
Ny kategori

 
Handläggare


Redovisningsekonom
L