Älskade badsjöar försvinner

I praktiken kan det betyda att älskade badsjöar försvinner och ersätts av vattendrag med bryggor 15 meter upp på den fd. stranden, skriver Anne-Louise Israelsson, LRF, om Vattendirektivet.

I praktiken kan det betyda att älskade badsjöar försvinner och ersätts av vattendrag med bryggor 15 meter upp på den fd. stranden, skriver Anne-Louise Israelsson, LRF, om Vattendirektivet.

Foto: Johan Heikensten

Debatt2016-07-28 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När ny byråkrati river upp gamla beslut i vattenfrågor drabbas inte bara de småföretagare som baserar sin verksamhet kring de dammar och småskalig vattenkraft som byggdes upp för flera hundra år sedan. Även allmänheten drabbas när badsjöar och naturstigar försvinner och miljön hastigt blir oigenkännlig och förändrad.

Inom en snar framtid ska riksdagen ta beslut i frågor gällande Vattendirektivet och Vattenverksamhetsutredningen. Sverige har valt att utgå från att vatten som inte är påverkat av människan motsvarar God status vilket är det miljömål som satts upp. För att nå målet God status måste olika kvalitetsfaktorer uppnås, ett av dem är hydrologiska faktorer, dvs vattnets väg och flöde.

I Östergötland har vi en mängd dammar och småskalig vattenkraft som varit förutsättning för kvarnar och sågverk vilka skapat vår välfärd, en del av dem har sitt förflutna flera hundra år bakåt i tiden. Miljöer och sociala funktioner har byggts upp kring dem såsom badplatser naturstigar och platser för möten med natur och vilda djur, fåglar samt produktion av grön el.

Ägare av dammar eller småskaliga vattenkraftverk har nu fått föreläggande om att riva ut dessa och/eller göra nya miljöprövningar för verksamheten.

Gamla beslut räcker inte längre till utan nya tillstånd krävs enligt Miljöbalken viket medför stora kostnader för ägarna. Det kan bli kostnader från flera 100 000 till miljoner kronor i byråkrati innan det ens blir tal om byggnation. Bevisbördan ligger helt hos fastighetsägaren som får betala myndigheternas kostnader vid förhandlingar.

Att jämföra småskalig företagsamhet med industrin är orimligt, ändå är de ekonomiska konsekvenserna de samma. Fastigheterna/företagen blir belagda med kostnader och föreskrifter som gör dem konkursmässiga och samtidigt blir fastigheterna osäljbara.

I praktiken kan det betyda att älskade badsjöar försvinner och ersätts av vattendrag med bryggor 15 meter upp på den fd. stranden.

Den miljö som skapats blir hastigt oigenkännlig och förändrad. Familjetragedier skapas när kostnader av en dignitet vi aldrig sett like till drabbar familjerna, detta måste undvikas!

När åtgärdsprogrammet tillkom uttalade Vattenmyndigheten tydligt att det skulle utarbetas i samverkan med grupper och enskilda som berörs. Här har vattenmyndigheten helt misslyckats och strategi för en lyckad dialog med medborgarna saknas.

Miljömål och normer måste anpassas till de fysiska förändringar som uppkommit av mänsklig aktivitet. Helheten i samhällsmaskineriet måste vara det viktiga och avgörande, här måste politiker tänka till och visa vägen för myndigheterna.

Läs mer om