Debatt Under påsken är vårbruket på vår vackra östgötaslätt i full gång. Samtidigt som ett hundratal äggproducenter i länet har fullt upp.

Det gröna näringslivet i Östergötland är en viktig sektor. Våra bördiga jordar producerar hållbar mat av hög kvalitet. Och efterfrågan på kvalitetsmat ökar i snabb takt i så gott som hela världen. Vår svenska hållbara livsmedelsproduktion är en nyckel i byggandet av ett hållbart samhälle. Samtidigt produceras det på tok för lite mat i vårt land. Nyligen beslutade regeringen om en ny livsmedelsstrategi där man fastslår att mer mat ska produceras nära och att värdet på den lokala maten ska lyftas. Överenskommelsen är blocköverskridande och ambitiös, men ska vi lyckas uppfylla den höga ambitionen behövs arbetskraft!

Det gröna näringslivet har inte lyckats locka tillräckligt många unga talanger. Och här står en hel sektor och skriker efter nya medarbetare alltifrån växtodlingsexperter och djurskötare till ekonomer, tekniker och entreprenörer. Det gröna näringslivet är dessutom en av världens mest högteknologiska branscher där vi i Sverige och Östergötland ligger i fronten. Det är hög tid att uppdatera bilden av bondeyrket som smutsigt och omodernt. Att jobba inom lantbrukssektorn idag är digitalt, hållbart och fritt. Här i regionen finns dessutom flera företag som tillverkar högteknologiska jordbruksmaskiner som exporteras till hela världen, som också behöver arbetskraft.

Nu börjar det bli hög tid att söka till höstens utbildningar. Därför uppmanar vi alla er som vill ha ett meningsfullt jobb i en grön framtidsbransch att söka er till någon av de gymnasie- eller yrkesutbildningar som finns här i vår region på Vretaskolan och Himmelstalund. Eller varför inte till en agronom- eller lantmästarutbildning på SLU. Vår gröna framtidsbransch behöver din talang!