Debatt Varje menstruerande minns hur det var att gå i skolan och ha mens. Hur mensen absolut inte fick synas eller märkas. Hur mensskydden systematiskt gömdes i tröjärmar, bh-kupor och byxfickor. Oron för att läcka igenom, och gud förbjude, få en fläck på byxorna. En stor otrygghet och ett samtida förtryck av kroppar som menstruerar. För dessa strategier har inte uppstått ur tomma intet, utan är ett resultat av synen som samhället har på mens och menstruerande kroppar.

Den 27/1 möttes vi av nyheten att Hagagymnasiet i Norrköping från och med februari inför gratis mensskydd till alla livmoderbärare på skolan. Vi i föreningen Lingonkollektivet som arbetar för mer jämställdhet, jämlikhet och mångfald tycker att det här är ett fantastiskt bra beslut. Alla skolor i Norrköping borde ta efter införandet av gratis mensskydd. Det är märkligt att detta inte införts tidigare, eftersom mensskydd är lika självklart och behövligt som toalettpapper. Mensskydd ska inte enbart finnas på gymnasiet utan i alla skolor från och med mellanstadiet eftersom att många får sin första mens då.

Lingonkollektivet arrangerade eventet “Mensdagen 2016” där över hundra högstadieelever deltog. Syftet var att inspirera till kreativt lärande om mens, kunskapsinhämtning och bjuda in till samtal och frågor. Vi märkte under dagen att det fanns ett stort behov och en vilja hos ungdomarna att veta mer.

Ofta ses mens som äckligt, skamligt, konstigt och något som ska gömmas undan. Trots att det är en naturlig del för den som har en livmoder. Det samma gäller för mensskydd – att även de ska gömmas undan och döljas. Vi tycker att både killar och tjejer behöver mer kunskap om mens och hur det är att menstruera. Detta eftersom den ojämna kunskapsnivån idag bidrar till tabun, föreställningar och mobbning. Kunskap är viktigt för att undvika diskriminering och ojämställdhet och istället bidra till större förståelse och större respekt för varandra.

Även om vi lever i ett välfärdsland kan mensskydd mycket väl vara en klassfråga även i Sverige. Ett paket tamponger kostar ungefär 30 kr och räcker förhoppningsvis under en menstruation. Ett paket bindor å andra sidan kostar ungefär det samma, men där kan flera paket avverkas under en menstruation. Multiplicera det med 12 gånger om året i ca 40-50 år av en individs liv. En hel del pengar under en livstid. Som skolungdom finns dessutom inte en egen inkomst och det kan också vara skämmigt eller av andra anledningar omöjligt att be föräldrar eller vårdnadshavare om pengar till mensskydd. Vi tycker därför att skolan bär ett ansvar i att erbjuda sina menstruerande elever denna trygghet. Trygghet att inte behöva vara orolig för att blöda igenom för att hen enbart har med sig en binda/tampong till skolan. Trygghet för att mensskydd alltid finns tillgängliga ifall mensen helt plötsligt är där. Trygghet i att inte behöva oroa sig och kunna tänka på något annat. Men också tryggheten som detta sänder ut från skolan och samhället – att mens är okej.

Slutligen vill vi ge en stor eloge till eleverna som fick igenom förslaget och kämpar för ett mer rättvist samhälle.