Insändare Svar till Alf Larssons insändare i NT

I efterdyningarna av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm har svenskarnas svar varit fantastiskt. Som många andra känner också vi stor sorg och bestörtning över det inträffade. Samtidigt är vi också stolta över det mod, den öppenhet och den solidaritet med offren och med varandra som stockholmarna visade under de kritiska timmarna. Så står vi upp för de demokratiska värden som har byggt vårt samhälle starkt.

Det finns knappt ord för den sorg vi känner för terrordådet i Stockholm. Det är ett fruktansvärt brott riktat mot det demokratiska och öppna samhälle vi förespråkar och försvarar och därför går det inte nog mycket att fördöma detta illdåd.

Genom våld och terror vill demokratins motståndare skapa utrymme för att demontera den öppenhet och den gemenskap som vårt demokratiska samhälle vilar på. Vi har sett liknande yttringar förr. Attacken i grundskolan Krongården i Trollhättan 2015 där tre människor mördades eller den serie av mordförsök kopplade till Peter Mangs i Malmö är exempel på den terror vars syfte är att så splittring och misstänksamhet i vårt samhälle.

Efter det fruktansvärda terrordådet i Norge 2011 sa den dåvarande norska statsministern Jens Stoltenberg: ” Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet, men aldrig naivitet.” Precis det är också vårt svar till den attack som utfördes i Stockholm i fredags. Alternativet är ett annat samhälle byggt på ökad misstänksamhet, intolerans och hat. Det är ett samhälle som skapar motsättningar och våld. Det är inget vi vill ha.

Vi vet att svenskarnas öppenhet och solidaritet har skapat stor frustration inom den svenska extremhögern. När demokratins motståndare vill väcka hat och intolerans måste vi som förespråkar mer öppenhet och demokrati stå upp för de värderingar som har gjort vårt samhälle så starkt. Att försöka plocka billiga politiska poäng i ett sådant sammanhang är bara ovärdigt. Låt oss istället tala om hur vi ska bygga ut och stärka vår demokrati.

Bara så kommer intoleransens och hatets förespråkare att förlora.