Insändare I Norrköpings kommun finns det åtskilliga kyrkor, hur många beror på hur man räknar. Bara på Vikbolandet kan man se tolv kyrktorn sticka upp. Nu börjar det bli debatt om ifall det ska få byggas EN moské i kommunen.

De “kristna” Sverigedemokraterna vill ha folkomröstning om denna enda lokal. Man kan undra om de läst Paulus ord “här är inte jude eller grek...”. Det bör kunna ersätts i vår tid med ´här är inte kristen eller muslim – väl?

Jag är född in i den protestantiska kyrkan, döpt, konfirmerad och vigd där men har sedermera gått ur och betraktar mej som agnostiker, det vill säga tvivlare. Religionsfriheten i Sverige betyder att man får tro vad man vill, även muslimer, eller, som jag, slippa. Det är en utmärkt ordning.

Jag upplever mej som neutral i moskébyggfrågan, men det är ändå nåt jag funderar över.

I världen har vi sett våldsamma motsättningar mellan shia- och sunni-muslimer. Sådant ska vi be Gud/Allah bevara oss för i Sverige, och därför skulle jag vilja höra från en ansvarig muslimsk företrädare: Föreligger det motsättningar mellan de båda riktningarna i Norrköping? Eller är båda välkomna till den tänkta moskén? Till och med kristna och ateister?

Som kommunmedborgare tycker jag det finns anledning att fundera över detta. Kan en ny moské bidra till att öka förståelsen mellan olika riktningar är det en välsignelse. Om inte finns det anledning att ställa sej frågande till ett nybygge.