Ledarkrönika Intervjuad i SVT:s Agenda gav kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke den vänstervridna och politiskt korrekta inkompetensen ett ansikte. Det är visserligen inte första gången. Bah Kuhnke har aldrig gett något vederhäftigt intryck och frågan är varför i all världen just hon skulle erbjudas en statsrådspost över huvud taget.

Demokratiminister är emellertid ett hitte på-jobb och kulturministrar brukar inte heller ställa till med allt för mycket ofog. Bah Kuhnke gör emellertid sitt ”bästa”. Under henne har en farlig vänsterpolitisering av statliga museer inletts, vilket kritiserades av journalisten Ola Wong under en inflammerad debatt under hösten. Till exempel hotas det i grunden utomordentliga Östasiatiska muséet. Kanske begriper inte Bah Kuhnke bättre, kanske utnyttjas hon av ideologiskt mer hårdhudade krafter.

Fast när det kommer till terrorism, blir förstås hoten akuta. Tillfrågad i Agenda om vad regeringen ska gör med ”hemvändande” (har de något hemland?) IS-krigare, kunde Bah Kuhnke inte bjuda på annat än sedvanligt politiskt korrekt svammel, samtidigt som det var uppenbart att hon inte visste vad hon pratade om och gav exempel på rena sakfel. I sig inte särskilt förvånande när det gäller henne, men allvarligt eftersom vi talar om ett reellt terroristhot.

Säkert var det aldrig tanken att just hon skulle få ansvar för så viktiga frågor. Det säger i sig hur lite Stefan Löfven brytt sig i frågan, men nu insåg förmodligen statsministern att måttet är rågat. På en fråga av Jan Björklund överväger han att flytta ansvaret till någon annan, mer kompetent i regeringen. Rimligtvis antingen inrikesminister Anders Ygeman eller justitieminister Morgan Johansson. Talande nog kommer ingen av dem för övrigt från Miljöpartiet.

Under andra omständigheter hade man kunnat skratta åt rockaderna, den gröna oförmågan och Stefan Löfvens huvudvärk. Men nu handlar frågan om hur hemvändande terrorister – fullt jämförbara med Waffen SS-frivilliga krigsförbrytare – ska hanteras, i synnerhet eftersom det tyvärr inte är något brott i sig att ansluta sig ens till de andra barbarerna i Islamiska staten. Då duger det inte med rödgrön lekstuga.