Ledare Sakta men säkert har Sveriges största militärövning på mer än 20 år – Aurora – rullat i gång. Samtidigt pågår den mycket större ryska övningen Zapad 17. Den förra övningen har fått den ofta ack så vänstervridna fredsrörelsen att gå i taket och kräva avbrott. Om Zapad 17 sägs det typiskt nog mycket mindre.

Fast dubbelmoral finns på fler platser.

Samtidigt med upptakten av Aurora, hålls det ryska lokalval. Som vanligt mer eller mindre riggade, fast med särskilt inbjudna valobservatörer på plats.

En heter Pavel Gamov, riksdagsman för Sverigedemokraterna.

Det är Henrik Sundbom på Idagora, som bevakar borgerliga ledarsidor, som på Facebook uppmärksammat Gamovs äventyr i österled. Ryska medier har visat riksdagsledamoten ganska stort intresse och Gamov har berömt ”organisation och öppenhet” under valet.

Det är naturligtvis allvarligt om svenska riksdagsledamöter agerar skyltdockor i diktaturers fejkade val. Dessutom är det inte första gången just sverigedemokrater tycks agera Moskvatrogna lakejer.

I Europaparlamentet har Sverigedemokraternas ledamöter vid ett flertal tillfällen röstat till Moskvas förmån, vilket inte är så konstigt då SD:s främsta allierade återfinns bland populistiska och mer eller mindre extremistiska partier som exempelvis Nationella fronten i Frankrike. Knappast förvånande har Nationella fronten tillsammans med till exempel italienska Lega Nord också skickat ”valobservatörer” till Ryssland.

Vi minns därtill den märkliga skandalen kring ”Egor Putilov” (egentligen Alexander Fridback), vilken som anställd på Sverigedemokraternas partikansli bland annat sänt ut förfalskade debattartiklar. Som politisk sekreterare åt riksdagsledamoten Markus Wiechel från Östergötland befann sig ”Putilov” på en central position, dessutom utan att ha behövt vidkännas någon utomstående säkerhetsprövning.

Både ”Putilov” och Gamov har invandrarbakgrund, vilket egentligen är irrelevant men onekligen en pikant faktor då de med sedvanlig SD-logik skulle kunna anklagas för att vara mer lojala med sitt gamla än nya hemland! Fast Moskvasympatierna tycks återfinnas lite varstans, till exempel har en tungviktare som Kent Ekeroth anmärkningsvärt ofta dykt upp i den ryska propagandakanalen RT genom åren.

En nationalistisk klockarkärlek till Rysslands president Vladimir Putin går igen, liksom dåligt omdöme och klena ursäkter när något avslöjas. Likt en gång gamla VPK utgör Sverigedemokraterna ett potentiellt säkerhetspolitiskt problem och bör behandlas därefter.