Ledare Skandalen på Transportstyrelsen har inte ens hunnit lägga sig, förrän nästa fiasko skapar nyheter. Polisen har sålt ut hanteringen av sitt personal- och lönesystem till det kanadensiska företaget CGI. Detta utan att uppgifterna ens krypterats – vilket är ett ofrånkomligt krav enligt Säkerhetsskyddsförordningen. Systemet ger tillgång till information om alla anställda på polisen, därtill deras anhöriguppgifter och bland annat arbetsscheman.

Vad vi har att göra med är i praktiken alltså en blåkopia på Transportstyrelsens agerande. Till och med anledningen är ungefär densamma. Personal- och lönesystemet höll på att haverera och för att spara tid och pengar bestämde sig rikspolischefen Dan Eliasson att sälja ut hela hanteringen, enligt uppgifter från Sveriges Radio. Att detta bröt mot säkerhetsbestämmelserna struntade han i.

Rikspolischefen bedyrar sin oskuld och påstår dessutom att han informerat regeringen. Det stämmer! Eliasson kontaktade faktiskt regeringen – efter att uppgifterna om polisens haveri läckt ut i medierna.

Tack och lov sitter Eliassons skyddspatron, den gamle inrikesministern Anders Ygeman (S), inte kvar på sin post. Han fick som bekant silkessnöret efter hot om misstroendevotum i riksdagen. Nu ligger frågan på justitieminister Morgan Johanssons (S) bord och denne är förhoppningsvis mindre sentimental i relationen till misslyckade rikspolischefer.

Krisen är samtidigt verkligen inte Eliassons första.

Senast häromdagen presenterades uppgifter om alla de senaste årens skottlossningar. Sverige kan jämföras med maffians Syditalien... I våra jämförda grannländer Danmark, Norge och Tyskland är det bättre. Vad gäller antalet uppklarade skottlossningar är statistiken omvänd. Där våra grannländer klarar upp många brott, misslyckas svensk polis ofta.

Nog för att den vanliga polisen på gatan försöker. Men poliserna är för få (de civilanställda likaså), lönen förhållandevis dålig och arbetsförhållandena ofta kritiserade. Bakom sig har polisen inte minst en misslyckad omorganisation och en högsta chef som allt för ofta låtsat att det regnat.

Nej, allt är inte Eliassons fel. Uppskruvad retorik till trots har det egentliga politiska intresset för polisens problem varit måttligt. Vapendebatten har mest handlat om att klämma åt legala sportskyttar och jägare, straffen för olika brott klena och en misslyckad integrationspolitik avslöjas i utsatta områden.

Inget av detta ursäktar emellertid Eliassons tillkortakommanden. Han har fått sitta kvar av politiska prestigeskäl. Nu finns en utmärkt ursäkt att ge honom sparken på grått papper.