Krönika Nyproduktionen av bostäder går i rasande takt, men riskerar att dela bostadsmarknaden. De nyproducerade hyresrätterna får inte sällan utstå spott och spe på grund av de höga hyrorna. Samma kritik har riktats mot den reform för andrahandsuthyrning som Alliansen genomförde. Reformen medförde att hyrorna sköt i höjden. Att ett singelhushåll betalar summor över 10 000 i månadshyra för ett andrahandskontrakt är snarare regel än undantag i storstadsområdena. Hyrorna i nyproduktion ligger strax under. Kritikerna menar att det här är alldeles för dyrt och har granskat hur det ligger till. Hem & Hyra har exempelvis visat att genomsnittshyran i är nästan 50 procent högre i en nybyggd hyresrätt jämfört med äldre bostäder.

Det är svårt att invända mot det faktum att det är mycket pengar. Men det är ju så fiffigt med utbud och efterfrågan, att ett högre pris på hyresrätter dels leder till att fler byggs, eftersom det finns pengar att tjäna, och dels att färre kommer köa vilket innebär en större möjlighet för den som inte stått i kö särskilt länge att få ett kontrakt. Alternativet till en dyr, nybyggd lägenhet är sällan en billig äldre lägenhet, utan ingen lägenhet alls. Det är inte resultatet av att hyrorna bara råkar bli höga, utan resultatet av att en felaktig politik drivits i 50 år och har gett en mycket osund bostadsmarknad.

Den politiken har delvis luckrats upp i och med presumtionshyrorna som infördes 2006 och prövas inte mot lägenhetens bruksvärde utan sätts istället utifrån produktionskostnad, som i allmänhet är högre. Det innebär att hyrorna blir högre. Men det är ingen naturlag. I veckan presenterades siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat, som visar att byggkostnaderna i Sverige är högst inom EU, hela 66 procent högre än genomsnittet. För första gången på tio år är det dessutom dyrare att bygga bostäder i Sverige än i Norge. Snittet i EU dras naturligtvis ned av det faktum att många länder är betydligt fattigare än Sverige, men jämför man grannländer som Danmark och Finland, så skiljer det ändå 24 procentenheter. Inte undra på att det är dyrt att bo här!

Orsakerna är flera. Till Göteborgs-Posten säger Petter Jurdell, chef för fastighetsutveckling på Sabo, branschorganisation för landets 300 allmännyttiga bostadsföretag att konkurrensen i byggbranschen är betydligt sämre här än i andra länder, men också att byggmaterial är dyrare än i länder som Frankrike och Tyskland som ligger närmare snittet. I elva år har Sverige varit det dyraste landet för byggmaterial i EU.

Att byggkostnader ska skena är inte heller det en naturlag. I 17 av EU:s 28 länder har byggkostnaderna minskat under samma tid som den ökat i Sverige. Det är allvarligt. För samtidigt som högre hyror medför att fler kan skaffa bostad eftersom köerna kortas, riskerar nybyggda hyresrätter att bli en fattigdomsfälla för den som bor där. Med höga hyror är det svårt att spara ihop både en buffert och en kontantinsats till en bostadsrätt eller villa. Vi riskerar en situation med en tredelad bostadsmarknad, där insiders på hyresmarknaden får tillgång till billiga hyresrätter i kraft av sina ködagar hos bostadsförmedlingen och insiders på bostadsrättsmarknaden kan göra stora vinster på sina lägenheter, medan en grupp, den med sämst ingångar, låses fast i dyra hyresrätter.