I värmens månad... Jonas Andersson (V) Jonas Andersson (V)
Vädersponsor:

Att bygga ett samhälle

Söderköping Det är mycket glädjande att på sista tiden har fler och fler engagerat sig i hur vi ska bygga vårt samhälle. Det som är problemet när det gäller att bygga ett samhälle är att lyfta blicken och titta många år framåt i tiden, säg 20-30 år framöver. Det är extra svårt att göra det när det är så mycket som behöver lösas här och nu.

Söderköping behöver en ny skola för att klara av att hålla den utsökta kvalitet som vi har idag utan dyra paviljonger som äventyrar vår ekonomi. Vi behöver bland annat även äldreboende, LLS-boende, utökningar på både förskolor och skolor. Det är nu det gälle att höja blicken, inte bara få till dem här och nu. Var är behovet idag och var kommer behovet att vara om säg 20-30 år. Till vår hjälp har vi Översiktsplanen och den Fördjupade översiktsplanen. De talar om var och hur vi vill utveckla kommunen.

Det finns dem som vill se en annan utveckling eller till och med ingen utveckling alls. Söderköping har inte råd med detta kortsiktiga velande. Vi behöver ett ledarskap som törs ta beslut även om alla inte håller med oss.

Jag är stolt över att KF tog beslut om en ny tvåparallellig skola i onsdags. Den manisisterar att Söderköping nu har en majoritet som törs ta beslut.

Lite bättre tankar

Söderköping Några av de bästa samtalen jag har haft har varit när jag åker bil. Jag tror att det är för att vi är på väg framåt och att vi inte har så mycket annat att fokusera på. Det känns svårare att titta bakåt när vi åker framåt. Det ska sägas att jag har haft bra samtal när jag varit ute och gått också men det kommer jag till lite senare.

Min andra fundering är att på fler och fler skolor börjar de med pulshöjande aktiviteter och lägger in dem på schemat. Detta för att man ser att eleverna presterar bättre när de har pulshöjande aktiviteter varje dag.

Om vi lägger ihop dessa funderingar så skulle vi både bli och kanske tänka bättre, även i vuxen ålder, om vi fick upp pulsen varje dag. Då borde det ultimata vara att gå ut och springa med någon, i ett tempo som möjliggör att vi kan prata men ändå får upp pulsen. Om du inte hittar någon att springa med så spring själv för då tänker du ju bättre själv och presterar bättre efteråt.

Om det är ett för stort steg att springa så ta en rask promenad i alla fall. Du får upp pulsen och är på väg framåt.

Själv springer jag så ofta jag kan och går fram och tillbaka till kommunhuset, när jag inte ska iväg alt för långt under dagen såklart.

Så nästa gång som du ska ha ett samtal föreslå att ni ska gå och prata. 

 

Ibland funderar man

Söderköping Jag kan inte låta bli att fundera på vad det handlar om när några personer alltid behöver klaga och gå på när man har gjort det som ligger i linje med att få det till det bättre.

Förra veckan till exempel tog vi ett avgörande steg i att få till en ny skola för våra nuvarande och blivande grundskoleelever. Då tänker jag att det borde vara något som alla gillar eftersom vi satsar på de som kommer att ta över efter oss. En bra skola ger även våra unga en bra start på livet och goda möjligheter att klara skolan med bra resultat.

Men döm om min förvåning så finna det de som utav någon outgrundlig anledning inte gillar beslutet och har både de ena och andra invändningen mot det.

Nu kommer min fundering. Hur kommer det sig att det alltid är några som inte kan låta bli att klaga och gå på? Jag kan förstå att vi kan ha olika ideologiska åsikter på vad som ska göras och på vilket sätt, men detta handlar inte om det. Det känns som att några behöver få ur sig något när de klankar ner på andra.

Inom psykologin pratas det om att vi människor vill höra till en grupp som har det som jag har det. Är det det som personerna vill åt? Sänka någon till deras egna nivå av dåliga mående eller vad det handlar om. Jag vet att det kan fungera åt andra hållet. Ibland träffar jag någon som bara sprudlar av energi och jag känner mig genast bättre och får mer energi. Den typer av personer är det lätt att umgås med och de tar inte utan ger av sin energi.

 Visst har även jag varit i situationer som helt dränerar mig på energi. Det går nästan att känna när jag kommer in i rummet att här är det något som tar energi.

Då kommer den stora frågan. Hur kan jag göra för att få andra att må och känna sig bättre i min närvaro?

Ja den frågan får nog vänta lite med sitt svar och kanske återkommer jag med svaret. Till dess får jag försöka att vara mitt vanliga positiva jag och göra så bra gott kan.

En spännande vecka

Söderköping Ja det är ett intressant uppdrag som jag har med många intressanta möten och diskussioner. Om jag försöker att summera denna vecka så här på söndagen. 

Måndagen började med ett mycket intressant möte med två företagare i Söderköping som gärna berättade om vad de planerade och på vilket sätt som kommunen kan var till hjälp för dem. Det blev även ett givande samtal om de bekymmer som både kommunen med även företagarna har och hur vi gemensamt kan hitta lösningar. 

På tisdagen var det dax för Allmänberedning där alla nämnders presidium sitter med. Där fick vi en dragning om den utredning som gjorts gällande en ny två parallellig skola eller renovering av Broby och Berga eller en kombination av båda. I mitt tycke en mycket gedigen utredning som ger oss politiker ett bra underlag för att ta kloka beslut. 

Onsdagen började med LRF safari ut till Södra Finnö för att titta på det skogsbruk som bedrivs i kommunen. Där fick vi lära oss en hel del om vad som kan göras av skogens produkter, av träden i alla fall. Det var kläder, oljor, papper i olika former, plastkorkar och förnyelsebart bränsle till dieselbilar. Det sista som hände ute i skogen var att vi fick se en skördare när den fällde och kvistade ett par träd. Efter god mat vände resan hemåt och jag fick möjligheten att sitta bredvid en relativt nystartad företagare som föder upp får och förädlar dem. Jag tänkte efteråt att det finns mycket företagande i kommunen som jag inte visste om. 

Torsdagen innehåll både styrgrupp E22 och samarbetssamtal med Valdemarsvik. Frågorna som vi funderar på är om det finns saker som vi kan göra tillsammans och där båda kommunerna tjänar på.  I de samtalen föds det alltid ny tankar och insikter. Det som blir klart för mig är att vi står inför ganska så lika utmaningar och några som vi nog skulle kunna samarbeta kring. 

Fredagen då bar det av till Valdemarsvik för samtal om RTÖG (Räddningstjänsten Östra Götaland) med de övriga medlemskommunerna. Vi fick en tillbakablick på hur det har varit, var vi är idag och vilka utvecklingsbehov som finns i förbundet. Jag tycker att RTÖG med alla anställda gör ett riktigt bra jobb som gör att det känns lite tryggare.

Ja där ser ni en spännande vecka med många bra och konstruktiva möten och samtal.  

Tankar om samtal

Söderköping Ibland funderar jag på vad är det som gör att en viss människa tänker på ett visst sätt, eller för den del vad är det som gör att jag tänker så som jag gör?

Jag är rätt övertygad att det handlar om någon form av samlade erfarenheter. Det vi har varit med om i våra liv. Till detta hör hur vi hade det i vår familj, kompisar i skolan, fritidsaktiviteter, arbetskamrater, vilka vi umgås eller umgåtts med osv. Det är det som är med och skapar hur vi tänker och agerar.

Jag tror att ingen människa är färdig utan vi fortsätter att formas utifrån våra nytillkomna erfarenheter.

Som exempel: ”Det sitter kvar lite det där som jag pratade med hen om i affären igår eller förra veckan. Inte för att jag håller med fullt ut, utan för att det fick mig att ifrågasätta hur mina tankat är”.

Det finns några fallgropar som man ska se upp med. Om man kommer till den punkten i livet att man tror att man själv tänker är helt rätt hela tiden och att det inte finns något som kan rubba ens åsikt, då tror jag att ska fundera på att göra något helt annat.

Det är nog lika farligt om ens omgivning börjar att tänka att hen är så klok och då slutar att ifrågasätta det som hen säger. Vi behöver de där samtalen när vi har lite olika åsikter eller tankar om något. När vi får möjlighet att prova våra argument och hur vi tänker.

Det är det som är bra inom, i alla fall det politiska parti jag tillhör, att där finns möjlighet till diskussionen och tankeutbytet som såväl behövs för att vi ska gå framåt i vårt tänkande.

Det skadar aldrig att vara fler som är med i samtalen och diskuterar. Någons tanke föder en ny hos mig eller någon annan. Om du är en som delar socialdemokraternas värderingar är du välkommen att gå med i partiet och vara med och utveckla våra tankar och den svenska modellen.

Välkommen.

Jag är Socialdemokrat och kommunalråd i Söderköping. Har ett stort intresse för sociala frågor och vill att alla skall få samma chans och möjlighet i livet oavsett bakgrund.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se