Är monopol bra ? Reidar Svedahl (L) Reidar Svedahl (L)
Vädersponsor:

Nytt år med nya möjligheter

Söderköping Jag nu är det ett nytt år och jag kan säga att jag har bloggat både 2017 och 2018.

Ett nytt år betyder att vi har ett helt år framför oss som ger möjlighet att hinna med det som inte hann med under det förra. När jag har funderat på vad vi gjort under 2017 så kommer jag fram till att det är en hel del. Många saker har vi påbörjat som vi inte riktigt ännu ser resultatet av som till exempel satsning på en hel ny skola, som jag tror kommer att bli mycket uppskattad av de elever som kommer att gå där. Andra ser vi nu resultatet av som vi har pratat om i många år, till exempel den konstfrusna isbanan som nu växer fram på Vikingavallen.

Jag tror att det vi nu ser och kan läsa om som händer i vår kommun, dels beror på att vi har duktiga entreprenörer i kommunen men också på att vi i politiken törs ta beslut. Det är oerhört viktigt att vi inom politiken är villiga att ta beslut även framöver och inte vela eller försöka att fördröja beslut.

Även under 2018 har vi en rad saker som vi behöver ta tag i som inte vi har lyckats med. Ett bekymmer, som vi delar med många kommuner, är bostadsbristen. Det är många som vill bo i vår kommun men få lediga boenden. Visst är det en hel del detaljplaner på gång som skall antas, men det tar tid, och husen kommer inte på plats bara för att planen är klar. Det kommer tyvärr att ta en lite stund till innan vi ser inflyttningsklara boenden i kommunen. Men det är glädjande att de ändå är på gång.

Det är mycket saker på gång och jag kommer att försöka att ta upp några till i mina kommande bloggar. För mig är det viktigt att sprida kunskapen om vad som händer i vår underbara kommun.

Lite bättre tankar

Söderköping Några av de bästa samtalen jag har haft har varit när jag åker bil. Jag tror att det är för att vi är på väg framåt och att vi inte har så mycket annat att fokusera på. Det känns svårare att titta bakåt när vi åker framåt. Det ska sägas att jag har haft bra samtal när jag varit ute och gått också men det kommer jag till lite senare.

Min andra fundering är att på fler och fler skolor börjar de med pulshöjande aktiviteter och lägger in dem på schemat. Detta för att man ser att eleverna presterar bättre när de har pulshöjande aktiviteter varje dag.

Om vi lägger ihop dessa funderingar så skulle vi både bli och kanske tänka bättre, även i vuxen ålder, om vi fick upp pulsen varje dag. Då borde det ultimata vara att gå ut och springa med någon, i ett tempo som möjliggör att vi kan prata men ändå får upp pulsen. Om du inte hittar någon att springa med så spring själv för då tänker du ju bättre själv och presterar bättre efteråt.

Om det är ett för stort steg att springa så ta en rask promenad i alla fall. Du får upp pulsen och är på väg framåt.

Själv springer jag så ofta jag kan och går fram och tillbaka till kommunhuset, när jag inte ska iväg alt för långt under dagen såklart.

Så nästa gång som du ska ha ett samtal föreslå att ni ska gå och prata. 

 

Att bygga ett samhälle

Söderköping Det är mycket glädjande att på sista tiden har fler och fler engagerat sig i hur vi ska bygga vårt samhälle. Det som är problemet när det gäller att bygga ett samhälle är att lyfta blicken och titta många år framåt i tiden, säg 20-30 år framöver. Det är extra svårt att göra det när det är så mycket som behöver lösas här och nu.

Söderköping behöver en ny skola för att klara av att hålla den utsökta kvalitet som vi har idag utan dyra paviljonger som äventyrar vår ekonomi. Vi behöver bland annat även äldreboende, LLS-boende, utökningar på både förskolor och skolor. Det är nu det gälle att höja blicken, inte bara få till dem här och nu. Var är behovet idag och var kommer behovet att vara om säg 20-30 år. Till vår hjälp har vi Översiktsplanen och den Fördjupade översiktsplanen. De talar om var och hur vi vill utveckla kommunen.

Det finns dem som vill se en annan utveckling eller till och med ingen utveckling alls. Söderköping har inte råd med detta kortsiktiga velande. Vi behöver ett ledarskap som törs ta beslut även om alla inte håller med oss.

Jag är stolt över att KF tog beslut om en ny tvåparallellig skola i onsdags. Den manisisterar att Söderköping nu har en majoritet som törs ta beslut.

Ibland funderar man

Söderköping Jag kan inte låta bli att fundera på vad det handlar om när några personer alltid behöver klaga och gå på när man har gjort det som ligger i linje med att få det till det bättre.

Förra veckan till exempel tog vi ett avgörande steg i att få till en ny skola för våra nuvarande och blivande grundskoleelever. Då tänker jag att det borde vara något som alla gillar eftersom vi satsar på de som kommer att ta över efter oss. En bra skola ger även våra unga en bra start på livet och goda möjligheter att klara skolan med bra resultat.

Men döm om min förvåning så finna det de som utav någon outgrundlig anledning inte gillar beslutet och har både de ena och andra invändningen mot det.

Nu kommer min fundering. Hur kommer det sig att det alltid är några som inte kan låta bli att klaga och gå på? Jag kan förstå att vi kan ha olika ideologiska åsikter på vad som ska göras och på vilket sätt, men detta handlar inte om det. Det känns som att några behöver få ur sig något när de klankar ner på andra.

Inom psykologin pratas det om att vi människor vill höra till en grupp som har det som jag har det. Är det det som personerna vill åt? Sänka någon till deras egna nivå av dåliga mående eller vad det handlar om. Jag vet att det kan fungera åt andra hållet. Ibland träffar jag någon som bara sprudlar av energi och jag känner mig genast bättre och får mer energi. Den typer av personer är det lätt att umgås med och de tar inte utan ger av sin energi.

 Visst har även jag varit i situationer som helt dränerar mig på energi. Det går nästan att känna när jag kommer in i rummet att här är det något som tar energi.

Då kommer den stora frågan. Hur kan jag göra för att få andra att må och känna sig bättre i min närvaro?

Ja den frågan får nog vänta lite med sitt svar och kanske återkommer jag med svaret. Till dess får jag försöka att vara mitt vanliga positiva jag och göra så bra gott kan.

En spännande vecka

Söderköping Ja det är ett intressant uppdrag som jag har med många intressanta möten och diskussioner. Om jag försöker att summera denna vecka så här på söndagen. 

Måndagen började med ett mycket intressant möte med två företagare i Söderköping som gärna berättade om vad de planerade och på vilket sätt som kommunen kan var till hjälp för dem. Det blev även ett givande samtal om de bekymmer som både kommunen med även företagarna har och hur vi gemensamt kan hitta lösningar. 

På tisdagen var det dax för Allmänberedning där alla nämnders presidium sitter med. Där fick vi en dragning om den utredning som gjorts gällande en ny två parallellig skola eller renovering av Broby och Berga eller en kombination av båda. I mitt tycke en mycket gedigen utredning som ger oss politiker ett bra underlag för att ta kloka beslut. 

Onsdagen började med LRF safari ut till Södra Finnö för att titta på det skogsbruk som bedrivs i kommunen. Där fick vi lära oss en hel del om vad som kan göras av skogens produkter, av träden i alla fall. Det var kläder, oljor, papper i olika former, plastkorkar och förnyelsebart bränsle till dieselbilar. Det sista som hände ute i skogen var att vi fick se en skördare när den fällde och kvistade ett par träd. Efter god mat vände resan hemåt och jag fick möjligheten att sitta bredvid en relativt nystartad företagare som föder upp får och förädlar dem. Jag tänkte efteråt att det finns mycket företagande i kommunen som jag inte visste om. 

Torsdagen innehåll både styrgrupp E22 och samarbetssamtal med Valdemarsvik. Frågorna som vi funderar på är om det finns saker som vi kan göra tillsammans och där båda kommunerna tjänar på.  I de samtalen föds det alltid ny tankar och insikter. Det som blir klart för mig är att vi står inför ganska så lika utmaningar och några som vi nog skulle kunna samarbeta kring. 

Fredagen då bar det av till Valdemarsvik för samtal om RTÖG (Räddningstjänsten Östra Götaland) med de övriga medlemskommunerna. Vi fick en tillbakablick på hur det har varit, var vi är idag och vilka utvecklingsbehov som finns i förbundet. Jag tycker att RTÖG med alla anställda gör ett riktigt bra jobb som gör att det känns lite tryggare.

Ja där ser ni en spännande vecka med många bra och konstruktiva möten och samtal.  

Jag är Socialdemokrat och kommunalråd i Söderköping. Har ett stort intresse för sociala frågor och vill att alla skall få samma chans och möjlighet i livet oavsett bakgrund.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se