Logga in
Logga ut
Juridik och politik Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Anders Bockgård (LPo)

Skam på torra land

Nämndemansgården, Skrickerum Nu går skam på torra land, och det beror inte på klimatet. MP:s Isabella Lövin har genom ett utspel idag deklarerat att vi behöver höja självförsörjningen av livsmedel i Sverige, och så långt håller jag med. Men så påstår hon att ökad ekologisk odling och produktion är rätt väg att gå för att nå det målet. Nej, säger jag med 20 års erfarenhet av ekologisk odling, som ger 30-40 % lägre skördar.

Ekologisk odling må ha sina fördelar, men inte löser det foder och livsmedelsbrist. Ekologisk odling innebär större risktagande och är betydligt mer känslig för extrem väderlek och för skadeangrepp, som i år. Sedan kan man fråga sig om det är solidariskt och rätt väg att beträda med tanke på en hungrande värld och ökad global befolkning.

Jag är en landsbygdstaliban

Skrickerum  

 

 

Jag är ända sedan unga år en rättrogen landsbygdstaliban. Min livshållning finner troligen sin förklaring i händelser som utspelade sig redan i min barndom och som kommer att belysas i en kommande självbiografi. Jag är en hygglig karl, konflikträdd och inte militant, men i mina drömmar vågar jag testa gränserna och kan bli uppfylld av en helig vrede.

Min penna är mitt svärd, mitt tangentbord är min spikklubba och min självkänsla är min rustning. Enklast och bekvämast vore annars att låta sig flyta fram med strömmen i huvudfåran, i kungsådran som inte får täppas till. Urbaniseringen är en kraft som inget mänskligt rår på. Det handlar egentligen bara om uppehållande försvar där återtåg till bakre försvarslinjer är den enda realistiska försvarstaktiken.

Landsbygdens avfolkning har ibland bromsats något av gröna vågor som vällt fram. Men det är egentligen inte annat än krusningar på ytan som inte i stort förändrar utvecklingen. Det finns inget annat att vänta. I en demokrati är det majoriteten som bestämmer och egenintresset som regerar. Spärrar håller små partier utanför parlament, fullmäktigeförsamlingar och styrelser. Hundratusentals väljare saknar representation.

Men ingen röst är bortkastad när samvetet är rent och man gjort sin plikt, gjort vad man har kunnat.

 

Almedalen

Skrickerum  

 

Jag har varit på bokmässan i Göteborg ett antal gånger, men en dag i Almedalen i Visby blev premiär i år. Utställarna är till del samma, och publiken är nästan identisk på de bägge begivenheterna. 90 % är välbeställd medelklass och 98 % är "etniska svenskar mitt i livet" för att använda Reinfeldts vokabulär. Därtill kommer några vilsna skockar av skränande nassar som lever i symbios med media. Uppmärksamhet där är deras livsluft.

I hela Almedalen anas ett sammanhållande kitt. På seminarier och hen och hen emellan på gatan kan man överhöra att SD-s väljare är dumma i huvudet, och bättre och lojalare valarbetare kan väl knappast Jimmie och hans stallbröder önska sig.

Grilla allt vad tygen håller

Skrickerum  

I år är det upp till bevis för konsumenter, livsmedelskedjor och djurrättsaktivister. 2018 är ett historiskt missväxtår och skördekollapsen  kommer utmynna i en djurskyddsfråga om inte köttimporten och därmed slaktköerna drastiskt minskar. Djuren måste kunna slaktas innan allt vinterfoder är slut och alla loggolv rensopade på eftervintern.

Därför en stilla vädjan, grilla i sommar allt vad tygen håller och ät svenskt kött om ni månar om djurens välfärd.

Bönhörda över hövan

Skrickerum Hösten 2010 beslutade Sveriges riksdag om en ny grundlag, och där beslutades i tysthet och i stor enighet bl.a. om att det i grundlagen skulle skrivas in att Sverige är ett mångkulturellt samhälle, endast ett parti var emot. Ingen kan väl tycka annat än att riksdagens majoritet där vid lag blev bönhörda över hövan.

Knogjärnen som var praktiska hjälpmedel vid by- och gatuslagsmål gick länge att köpa på C.J. Carlsson Järn i Valdemarsvik och marknadsfördes på krokar i taket, men har numera utgått ur sortimentet. Nu för tiden behövs bättre och effektivare hjälpor. Gängskjutningar på öppen gata har istället blivit en naturlig del av det mångkulturella samhället.

Malmö har länge stolt framhållits som skyltfönster för det nya öppna mångkulturella samhället. Där finns det färg- och skjutglada gäng i stadens utanförskapsområden som agerar med samma friska goda humör som i den bästa västernfilm.

Men jordaxelns lutning och sommarsolståndet ligger tursamt orubbligt fast i denna oroliga värld. Trevlig midsommar!

Anders Bockgård, 68 år, jord- och skogsbrukare på en släktgård i Tryserum sedan medeltiden, entreprenör, historiker och författare
Ledamot i kommunfullmäktige i Valdemarsvik för Landsbygdspartiet Oberoende

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se