• lördag 25 mars 2017
 • Familjeannonser
 • Lunchguiden
 • Grannar
 • Lokus
 • XTRABONUS
 • Lohts
 • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Dom skulle bara veta hur efterlängtade dom... Lotta Källströms blogg Lotta Källströms blogg
Vädersponsor:

Anders Härnbro (S)

Hat, förintelse och vardagsliv - Identitet, rädsla och makt


Aldrig mer!
Så har Europa starkt och säkert uttryckt sig efter 30- och 40-talets systematiska förföljelse och utrotning av folkgrupper. Människor, som vi sorterar utifrån identitet och och olikhet. Ja, olikhet behöver det nog inte vara. Många av de judar som förföljdes, fråntogs sina rättigheter och mördades var precis som sina grannar, de var lika. De jobbade och levde i varandras vardag. Det handlar om identitet och rädsla (makt).

Antisemitismen är stark igen. Samtidigt känner muslimer av samma fenomen. Hat på grund av identitet och tillhörighet fungerar kraftfullt så länge vanliga människor som tycker att det är fel ändå håller tyst. Jag måste ta ställning och oftare säga "Sluta. Du gör dig fånig". Fler behöver öppna mun och säga "Nu räcker det". Vi måste säga ifrån med "Aldrig mer!".

Reagera på orättvisor och brott i Sverige och världen, men sikta på förövaren, snabbt och distinkt. Dra inte in alla som kan grupperas med förövare, brottslingar, tyranner. Låt inte rädsla och identitetsgruppering styra. Se människor först.

Idag på Förintelsens minnesdag går jag med i fackeltåg för att minnas Förintelsen. 

Aldrig mer!

 

Metalband per 100 000 invånare. Om vi ska sortera folk på identitet finns det många olika varianter.

Seriös stadsbyggnad i Norrköping

Norrköping. En före bild.
Norrköping. En före bild.
Det här industrikvarteret i centrala staden står inför renovering och upprustning. Byggkranar skymmer sikten mot himlen.

Jag går i en grupp östgötska och närkingska kommunalråd som guidas av stadsarkitekten Karin Milles. Vi samlas några gånger per år i ett utbildningsnätverk i regi av CKS (Centrum för kommunstrategiska studier) som finns på LiU. Sättet som Norrköping arbetar med att bygga fortsättningen på den anrika och fantastiska stad det är inspirerar oss i gruppen. Även en mindre kommun och ort kan ha liknande ambitioner att bygga en helhet. Det finns att lära av de som har förmånen att gå före. Bland annat att det är viktigt att bygga för framtidens trivsel, funktion och trygghet, och inte förblindas av det ska gå fort och bli kortsiktigt billigt. 

...och så tar vi en hyllning så här i början på veckan

En hyllning till vårt svenska skattesystem som ger oss välfärd och nyttigheter som liknar inget annat runt om i världen. Kanske inte i enskildheter, men på totalen. Och det finns tydligen aspekter som vi själva aldrig tänker på: 

I'm an American living in Sweden. Here's why I came to embrace the higher taxes.

 

En etisk hållning för den seriöse demokraten...

...i en tid när man kan reta sig på allt och tyckeriet breder ut sig. 

 • Förhåll dig kritisk till och i någon mån misstänksam till det som skrivs.
 • Döm inte, utan försök förstå vad gott och snett som förmedlas i texten.
 • Formulera en egen fristående ståndpunkt.
 • Kom ihåg att debatt och demokrati är svårt, men värt jobbet. 

 

P.S.
...och det ska gudarna veta, att det går snabbt och lätt att göra tvärtom.

Trump visar oss vägen bort från monarkin i Sverige

Presidentposten under Trump har redan efter en vecka visat hur den maktpositionen i ett demokratiskt system kan anvädas när det inte finns några spärrar för något annat än att genomföra den egna linjen. Systemet bygger ändå på att vi för att ha stabilitet och planeringsmöjligheter för alla väljer resonerande och reflekterande personer som vill ha en långsiktig förbättring av kommunen, landet och världen. Den här veckans händelser har ytterligare stärkt min syn på hur övergången från monarki till republik (för den kommer) bör se ut:

Från monarkins försvarare hör man ofta att det inte blir bättre eller billigare med en president som ett argument för att bevara monarkin. President är dock principiellt bättre än monark eftersom vi kan göra ett val, men det är svårargmuenterat för varför vi ska byta ut kung mot president? De flesta av oss har heller inte riktigt bra koll på vad en president skulle göra i vårt svenska system. 

Men presidentialism är inte det enda valet vi har vid republik, eller ens det självklara för oss i Sverige med vår regeringsform. Det andra alternativet är full parlamentarism. Det är ändå vad vi till 99,9% har idag, och det finns ingen anledning att tillföra ett nytt ämbete i en faktiskt fullt fungerande folkförsamlingsstyrning (trots mandatperiodens turbulens).

Genom att stryka några rader i Regeringsformen blir vi utan statschef. Men det är vi ju i praktiken redan idag. De inrikes- och utrikespolitiska uppgifterna är sedan 1974 redan övertagna av talman respektive statsminister. Det är ju inte orimligt för oss att tänka regeringschefen som den främsta politikerna när det gäller att föra talan för Sverige.

Sverige - en renodlad parlamentarisk nation. En folkets nation.

En svensk tiger

En svensk tiger. Var inte en nyttig idiot. Tänk själv.

Det är inte varje dag jag skänker Jan Guillou en tacksamhetens tanke, men ibland så. Genom Hamilton-böckerna/filmerna lärde han mig och stora delar av svenska befolkningen begreppet "nyttig idiot". Vem vill vara en sådan? Naturligtvis vill ingen vara det. Ingen vill väl med landets bästa för ögonen vara en som omedvetet sprider halvt påhittade historier för annan stats eller destabiliserande organisations räkning. De senaste åren har dock strategiskt dirigerad desinformation och destabilisering via sociala media ökat. 

Det bästa botemedlet är att öva sig i den klassiska källkritiken. Det handlar i all sin enkelhet om att lära sig att ställa ett antal frågor för att slippa bli lurad och slippa skämmas för att man lurat andra genom att dela pseudo-sanningar och rena lögner. Grundorden är frågan om äkther, tidavstånd, beroende och sammanhang samt tendens och värderingar.

Internetstiftelsen i Sverige har tagit fram en bra guide om man vill ha full koll, men annars tar dig följande enkla moment en bra bit på väg: 

 • Vem står bakom källan (=det du tagit del av)?
 • Varför är det du läst eller sett skapat?
 • Är det skillnad mellan vad olika källor säger och det inte går att argumentera för någon av dem?
 • Finns det tecken på så att du anar att det du läst och sett kan vara vinklat eller vilseledande?

Om du blir osäker pga någon av dessa frågor: LÅT BLI ATT DELA. 

Internetstiftelsen i Sveriges eminenta guide till modern källkritik på nätet:
https://www.iis.se/docs/Kallkritik-pa-Internet.pdf

Det är hela det sociala mediaflödets svårgripbarhet som gör den här desinformationen och destabiliseringen till en så förrädisk metod för påverkan. Det kan komma från vem som helst, medvetet eller omedvetet. Nyttig idiot handlar ju delvis om det. Den bästa medicinen är källkritik och att även bråka lite med sina egna fördomar. Det senare mår man alltid bra av. 

En svensk tiger. Var inte en nyttig idiot. Tänk själv.

 

 

 

Anders Härnbro är socialdemokratisk politiker och kommunstyrelsens ordförande i Finspång. Han är trebarnsfar och vetgirig exilakademiker.
Stöd arbetet på enklaste sätt. Bli medlem i Socialdemokraterna.

 • Twitter
 • Anders Härnbro

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se