• torsdag 21 augusti 2014
Isvatten över huvudet? - Till ALS Maries NEURO-blogg Maries NEURO-blogg
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

SD vill censurera kulturen i Norrköping

Dagens kommunfullmäktige var en relativt kort och lugn tillställning. Det blev dock en ganska stor debatt kring Sverigedemokraternas förslag om att censurera kulturen i Norrköping. Ja ni läste alldeles rätt, SD visade i debatten hur extremt dålig känsla partiet har för demokrati och yttrandefrihet. Motionen går kortfattat ut på att att kommunen ska ta fram  en politisk policy för vilken kultur som kommunen kan medfinansiera. Kravet är att kultur som framförs ska vara ”politiskt neutral” och att den inte heller får "chokera eller provocera". Detta vore faktiskt ordboksdefinitionen av censur, det vill säga att makthavaren (i det här fallet kommunpolitiker) förhandsgranskar och bestämmer vad som får framföras. Det man undrar lite om är ju ifall SD och motionären och gruppledaren Markus Wiechel tänkt efter kring konsekvenserna innan motionen lades. Tyvärr verkar det så eftersom att partiet stod kvar vid sitt förslag om att införa censur under hela debatten.

 

Sen funderar jag också kring SD:s kultursyn, själv har jag aldrig tagit del av någon kultur som inte varit eller kan tolkas politiskt. Det finns ingen "politiskt neutral kultur" och om all kultur som kan ses som politisk skulle bli av med sin finansiering skulle det bli ytterst lite om något kvar. Det är helt grundläggande för den politiska demokratin att kulturen är fri att kritisera både åt höger och vänster, även alla politiska partier (inklusive Vänsterpartiet såklart). Det vore förödande att förbjuda kulturen från att delta i det offentliga samtalet om politiken och samhället.

 

Sverigedemokraterna i Norrköping tycker vidare att det vid eventuella kulturyttringar som släpps igenom ”förhandsgranskningen” ska ha en varningstext där det ska ”framgå vilket politiskt perspektiv det ses ifrån”. Här blir det hela ännu löjligare och farligare, vilka politiker ska avgöra vilken kultur som ska förses med denna varningstext och vad som ska stå där? Markus Wiechel? Eller jag för den delen? Jag hoppas och kämpar för att SD inte ska få göra verklighet av såna här antidemokratiska förslag i framtiden. För då är vi riktigt illa ute.

 

Nej låt kulturen vara så fri som möjligt!

 

För övrigt måste jag berömma särskilt Fredrik Bergqvist (M) och Linda Snecker (V) som gjorde riktigt bra och passionerade inlägg i den här debatten.

 

 

Rösta på oss om du håller med!

Igår presenterade vi i Vänsterpartiet Norrköping våra valfrågor inför den kommande mandatperioden. Det blev bra artiklar både i NT och Folkbladet. Och dessutom ett inslag på NT24 där jag pratar om arbetsmarknaden.

Bakom den politik vi vill driva ligger många och långa diskussioner både inom partiföreningen och med Norrköpingsbor som fick fylla i enkäter och svara på frågor under förra året. Resultatet har blivit att vi fokuserar på färre och mer konkreta frågor än vi och andra partier brukar göra. Detta är förslag som är fullt genomförbara under mandatperioden och dessutom möjliga att finansiera och förverkliga på 4 år. Och ju starkare Vänstern i Norrköping blir desto säkrare blir det att vi kan genomföra detta. Så om du tycker att följande förslag vore bra för Norrköping så ska du rösta för oss:

  • Ingen privatisering av välfärden i Norrköping så länge vi är med och styr
  • Öka rätten till förskolan till 30 timmar för alla barn
  • Att alla barn ska ha rätt till läxläsning på skolan varje vecka
  • Vi vill bygga spårvagn till Vrinnevisjukhuset
  • Satsningar på riktiga jobb för långtidsarbetslösa, 150  inom kommunen och 150 via våra upphandlingar bör vara möjligt per år.

Mer finns att läsa på vår hemsida eller via facebookgruppen

För övrigt så möttes vi återigen av detta på partilokalen i morse. Barnsligt fegt och jäkligt onödigt. Har en åsikter om Vänsterpartiet så ta det med mig istället för att smyga omkring på natten och ge dig på bilar och byggnader.

Norrköpings viktigaste valfråga!

Igår var det stor debatt mellan Norrköpings kommunalråd i Hörsalsparken. Samtliga partier närvarade och samtalsledare var Folkbladets Widar Andersson. Debatten höll i huvudsak hyffsat god ton. Något som var slående var dock att på de flesta frågor var de politiska partierna rätt överens även om man hade lite olika vinklingar. Alla partier vill att Norrköping ska fortsätta växa och utvecklas (utom SD som inte tycker om att staden växer om det är ”invandrare” som flyttar in). Alla håller med om att det måste byggas mer i stan och gladdes över att det nu också görs. Arbetslösheten är ett stort problem och lösningarna från alla partiers sida handlade om att fortsätta satsa på utbildning och dialog med näringslivet.  Högerpartierna svartmålar Norrköping och stadens utveckling mera då dom förståeligt nog vill kritisera oss rödgröna. Något som jag dock tror kommer att slå tillbaka på dem om dom driver det för långt. På samma sätt höll S-V-MP – företrädarna fram stadens alla fördelar med läge, logistik, kultur och utveckling.

En fråga är dock fundamental för välfärdens framtid i kommunen och där är skillnaden mellan bocken knivskarp. Det handlar såklart om att samtliga högerpartier, även SD, lovar att privatisera Norrköpings äldreomsorg om dom får makten. Detta lovar vi i Vänsterpartiet aldrig kommer att ske så länge vi sitter med och styr Norrköping. Att privatisera äldreomsorgen, d.v.s. införa LOV skulle vara ödesdigert av bland annat följande skäl:

  1. Minst 10 % av arbetstillfällen skulle försvinna i privat äldreomsorg vilket skulle drabba många av de 3000 som jobbar där. Siffrorna är från socialstyrelsen och helt naturliga - det är helt enkelt bara genom att skära ner på personalen som riskkapitalbolagen kan skapa sina vinster.
  2. Antalet som tvingades jobba deltid och inte kan leva på sin lön skulle explodera. Idag har de anställda rätt till heltid om de vill det. Detta kan inte kombineras med LOV då kommunen inte får ställa de kraven på de privata företagen.
  3. De reformer som vi infört för att främja de äldres valfrihet i äldreomsorgen, istället för riskkapitalbolagens, skulle skrotas. Genom ”mina timmar” som nu börjar införas så får de äldre bestämma själva precis vad det vill ha hjälp med av personalen – en promenad, hänga gardiner, äta på en restaurang – sådant som sätter guldkant på tillvaron. Visst behövs det mer personal men det tycker vi att de äldre är värda. Tydligen inte alliansen dock.
  4. Privatiseringen skulle främst drabba alla som behöver äldreomsorgen - genom mindre personal, mer stress, pressade kostnader och slopad kvalitetsutveckling är det brukarna som drabbas. Säkerligen skulle Alliansen kunna pressa kostnaderna genom privatiseringar – som man gjort i Linköping. Men detta tillsammans med ägarnas krav på jättevinster skulle självklart minska resurserna som behövs för att skapa en värdig ålderdom.

För övrigt så kan man här se precis hur denna regerings politik påverkat inkomsterna för Sveriges befolkning uppdelad i 10 inkomstgrupper. De rikaste 10 % har fått hela 25 % av ökningen, de fattigaste har fått 1 % (!) – dvs dessa har med inflation och prisökning i realiteten blivit fattigare. En framgångsrik och stenhård klasspolitik från höger helt enkelt.

Varför kör M negativ valrörelse?

I somras körde Alliansen sin ”tårtfilm” som var väl uttänkt för att få människor att associera rödgröna partier med något dåligt. I dag lanserade M i Stockholm en oerhört dyr affischkampanj med rent negativa budskap (en kampanj som för övrigt kostar mer än dubbelt så mycket som hela Vänsterpartiets valbudget – så stora skillnader i partiernas ekonomier är faktiskt ett allvarligt demokratiskt problem). 

 

Fast jag måste säga att jag inte har så mycket emot negativa valkampanjer. Självklart bör man tala om vilka saker som motståndaren har misslyckats med eller var dom har en dålig politik. Den egna politiken är viktigast men att upplysa om motståndarens politik hör definitivt också till valkampanjandet. Dock så måste såklart kritiken vara sann och saklig. Här går det lite sämre för moderaterna, bland annat påstår dom att det blir färre bostäder och mindre tunnelbana i Stockholm med de rödgröna – något som helt enkelt inte är sant. Alla rödgröna står bakom tunnelbaneutbyggnad och det är Moderaterna i Stockholm som grovt svikit sitt vallöfte om ökat bostadsbyggande. Andra saker stämmer ju åtminstone när det gäller oss i vänstern som är tydliga med att skatteavdrag för hushållsnära tjänster och subventionen av just restaurangbranschen ska bort. Däremot stämmer det sämre att Vänsterpartiet vill skrota försvaret. Vad vi vill är att göra om försvaret till ett värnpliktsförsvar av vårt eget land istället för dyra insatsstyrkor som krigar med oklara mål långt borta (och har mycket dålig försvarsförmåga här hemma)

 

Varför kör då Alliansen och moderaterna med så mycket negativa budskap? Jo främst för att dom har misslyckats katastrofalt de egna tunga frågorna som de gått till val på två gånger nu:

1) Jobben – arbetslösheten är idag högre än när Reinfeldt tillträdde. Det är fakta, Moderaterna kommer att snacka om 250 000 nya jobb men det beror helt på att befolkningen har ökat. Räknar man som en moderat skulle Nigeria alltid ha en bättre jobbpolitik än Luxemburg – Med en stor befolkning är alltid fler sysselsatta. Rena dumheter alltså.

2) Skolan – Bland de rika OECD-länderna är det i Sverige som både skolresultat och jämlikhet har försämrats mest under Alliansregeringen. Att Folkpartiets förtroende i skolfrågor rasar är inte konstigt – det är resultatet av vårt skolsystems förfall.

3) Ekonomin – Sverige har idag ett budgetunderskott på hela 87 miljarder kronor, det är mycket och en direkt konsekvens av att alliansen medvetet minskat statens intäkter kraftigt utan tanke på välfärdens framtida finansiering. För att inte tala om alla utförsäljningar och debaclet med NUON – Sveriges sannolikt sämsta affär någonsin.

I Norrköping hakar Alliansen på den negativa trenden – dom hackar på och svartmålar, inte bara oss rödgröna, utan också Norrköping vid varje tillfälle som ges. Det kommer inte att gå vägen för dom här heller när dom har så lite egna idéer att presentera (bortsett från omfattande privatiseringar förstås)

För övrigt så kanske vi sågs på stan idag? Nu med augustifesten har vi dragit igång valkampanjandet på riktigt och vi kommer att synas ännu mer kommande dagar.

I Linköping förbjuder Alliansen musik

I Linköping har kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall gått ut och förbjudit hip-hop bandet ”Kartellen” att uppträda på festivalen ”keep it loud”. Det är inte särskilt klokt. Kommunpolitiker ska inte sitta och bestämma vilka artister som ska uppträda i en stad. Det har provats i många andra länder med förskräckande resultat och då är vi svenskar alltid kritiska. Det är ingen skillnad med detta. En undrar också om Lindvall lyssnat mycket på exempelvis hårdrockstexter som tenderar att vara betydligt mer våldsglorifierande? Vilka ska förbjudas på kommunala evenemang i Linköping härnäst? Hela Hip Hop-genren? Timbuktu? Sabaton? Mikael Wiehe? Ghost?

Lindvall motiverar sig med att skattepengar inte ska gå till musik han inte gillar och inte tror att skattebetalarna gillar. Hur nu han kan avgöra det. Men här är resonemanget ändå felaktigt då kommunen redan har skrivit kontrakt med Kartellen enligt deras egen hemsida. Inga skattepengar sparas alltså utan det blir ett rent politiskt musikförbud.

I Sverige brukar vi försöka hålla oss till att kulturutövare ska stå fria från politisk styrning. Detta innebär att när kommunala och statliga medel går till kulturen och kulturarrangemang så ska dessa anordnas och utformas av tjänstemännen och kulturskaparna i så stor utsträckning som möjligt. Politiker ska inte gå in och detaljstyra vad dessa offentliga kulturpengar går till, och absolut inte i efterhand. Om vi inte håller på den principen så kommer vi inte att ha något fritt kulturliv alls i Sverige (eftersom att den kommersiella kulturen såklart är helt beroende av sina finansiärer). Här går en politiker in och kör över tjänstemän och kulturutövare i efterhand och stoppar en enskild artist från att uppträda. Det är ett allvarligt hot mot kulturutövarnas frihet och ett övertramp mot yttrandefriheten. Lindvall har fortfarande några dagar på sig att ta sitt förnuft till fånga och backa innan det är för sent. Eller att de andra allianspartierna tar honom i örat, är detta verkligen FP, C och KD:s hållning också?

Jag hoppas att allianspartierna i Norrköping skulle vara klokare än dom är i Linköping om de ställdes inför samma situation.

För övrigt är det rent skamligt att Correns ledarsida ställer sig bakom Lindvalls beslut. En ledarsida bör alltid värna kultur- och yttrandefrihet. Corren för istället ett grumligt resonemang om att ifall man bara hade förbjudit ”Ultima Thule” när det begav sig hade vi kanske inte haft SD idag. Förutom att det knappast är så enkelt att förklara rasismens i Sverige så är det en ytterst farlig hållning – Menar Corren att det offentliga idag bör dra undan all finansiering och stöd till olika kulturyttringar som någon gång i framtiden kan leda till negativa politiska rörelser? Vem ska avgöra det? Rena tossigheter enligt mig. Det märks rätt ofta att Correns ledare är mera reaktionär än liberal.

Skydda kristna i Irak - V NKPG i SVD

Häromdagen skrev Vänsterpartiets egen Peter Butros tillsammans med Jonas Sjöstedt en debattartikel i Svenska Dagbladet. Artikeln handlar om att Sverige inte gör tillräckligt för att skydda kristna, yazidier, kurder och även muslimer som förföljs av IS i Irak. IS är en fundamentalistisk och reaktionär våldsorganisation som påminner om Talibanerna i Afghanistan. Och Sverige har i denna fråga liksom gällande övergreppen i Gaza och en hel rad andra frågor varit allt för tyst under senare år. Jag tycker att Sverige ska föra en självständig utrikespolitik utan att bakbindas av USA, EU eller NATO vilket tyvärr har varit fallen under de 8 åren med Carls Bildt. Vi ska vara en neutral och alliansfri nation med en tydlig röst för frihet och jämlikhet i världen oavsett stormakternas spel. Det kan vi bli igen.

Nu har valrörelsen dragit igång och i tisdags var jag på den första debatten som handlade om arbetsmarknadspolitik hos Miroi, en coachanordnare i Norrköping. Publiken bestod av arbetssökande och det var en rätt bra och saklig debatt. Alla höll med om att utbildning och vuxenutbildning av olika typer är oerhört viktigt, ingen var heller särskilt sugen på att försvara Fas-3, inte ens Fredrik Bergqvist från M. Sedan finns det såklart tydliga skillnader, t.ex. så har ju arbetslösheten i Sverige faktiskt ökat trots att Reinfeldt 2 gånger gått till val på den misslyckade ”arbetslinjen”. Och det var bara jag som tyckte att vi bör höja skatterna något för de som tjänar över 30 000 för att på så sätt skapa 10 000: tals nya jobb inom välfärden och kunna göra rejäla investeringar.

För övrigt läser ni väl också Stefan Carlssons blogg, idag skrev han just om varför det är betydligt bättre att höja skatter på statlig nivå istället för i kommunerna.

Nicklas Lundström sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Norrköping och jobbar som politisk sekreterare för partiet i Östergötlands landsting. Är vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden och ordförande i kommunens biståndsutskott.

Jag är en glödande vänsterpartist, feminist, socialist och antirasist.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker