• onsdag 23 juli 2014
Myndig och firad Lotta Källströms blogg Lotta Källströms blogg
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

SD vill censurera kulturen i Norrköping

Dagens kommunfullmäktige var en relativt kort och lugn tillställning. Det blev dock en ganska stor debatt kring Sverigedemokraternas förslag om att censurera kulturen i Norrköping. Ja ni läste alldeles rätt, SD visade i debatten hur extremt dålig känsla partiet har för demokrati och yttrandefrihet. Motionen går kortfattat ut på att att kommunen ska ta fram  en politisk policy för vilken kultur som kommunen kan medfinansiera. Kravet är att kultur som framförs ska vara ”politiskt neutral” och att den inte heller får "chokera eller provocera". Detta vore faktiskt ordboksdefinitionen av censur, det vill säga att makthavaren (i det här fallet kommunpolitiker) förhandsgranskar och bestämmer vad som får framföras. Det man undrar lite om är ju ifall SD och motionären och gruppledaren Markus Wiechel tänkt efter kring konsekvenserna innan motionen lades. Tyvärr verkar det så eftersom att partiet stod kvar vid sitt förslag om att införa censur under hela debatten.

 

Sen funderar jag också kring SD:s kultursyn, själv har jag aldrig tagit del av någon kultur som inte varit eller kan tolkas politiskt. Det finns ingen "politiskt neutral kultur" och om all kultur som kan ses som politisk skulle bli av med sin finansiering skulle det bli ytterst lite om något kvar. Det är helt grundläggande för den politiska demokratin att kulturen är fri att kritisera både åt höger och vänster, även alla politiska partier (inklusive Vänsterpartiet såklart). Det vore förödande att förbjuda kulturen från att delta i det offentliga samtalet om politiken och samhället.

 

Sverigedemokraterna i Norrköping tycker vidare att det vid eventuella kulturyttringar som släpps igenom ”förhandsgranskningen” ska ha en varningstext där det ska ”framgå vilket politiskt perspektiv det ses ifrån”. Här blir det hela ännu löjligare och farligare, vilka politiker ska avgöra vilken kultur som ska förses med denna varningstext och vad som ska stå där? Markus Wiechel? Eller jag för den delen? Jag hoppas och kämpar för att SD inte ska få göra verklighet av såna här antidemokratiska förslag i framtiden. För då är vi riktigt illa ute.

 

Nej låt kulturen vara så fri som möjligt!

 

För övrigt måste jag berömma särskilt Fredrik Bergqvist (M) och Linda Snecker (V) som gjorde riktigt bra och passionerade inlägg i den här debatten.

 

 

77 människor mördades av en högerextremist

Det är något vi aldrig får glömma. Terrordådet i Norge känns fortfarande svårt att greppa trots att det nu gått tre år.  De flesta som mördades var idealistiska barn och ungdomar. Barn och ungdomar som jag delade så mycket med. Vackra tankar om en bättre och mer jämlik värld, en gränslös solidaritet och ett självklart motstånd mot orättvisor, diskriminering och rasism. Ibland maler tankarna om hur det kunde hända och vad vi kan göra för att vända samhällsutvecklingen och se till att det inte händer igen. Och mina slutsatser liknar dem jag drog för tre år sedan – svaret är antirasism.

 

För den som klarar av det rekommenderar jag verkligen att ni går in och ser bilderna och läser texterna om offren på NRK:s hemsida. Det är oerhört tungt men vi får aldrig glömma.

 

 

Förutom terroristen själv så kan man inte ge enskilda personer eller partier skulden för terrordåden. Däremot är det är uppenbart att det allt mer islamofoba och rasistiska debattklimatet i samhället var en förutsättning för terrordådet. Anders Behring Breivik skulle aldrig ha genomfört attackerna om han inte hade haft en antimuslimsk och antisocialistisk ideologi att motivera sitt våld med. När jag läste delar av Breiviks rätt taffliga och föga originella manifest insåg jag snabbt att de idéer och den världsbild som motiverade terrordåden kommer från denna islamofoba ideologi som fått allt mer spridning. Mycket av ideologin grundas på en konspirationsteori om att en vänsterinriktad politiskt korrekt elit styr samhället och att dessa har förrått nationen genom att tillåta de ondskefulla muslimerna/invandrarna att ta över och förstöra det förut lyckliga europeiska samhället. Breiviks tolkning av dessa idéer är extrem men huvuddragen i tankegodset återfinns hos många Sverigedemokrater, fikabordsislamofober och högerpopulister över hela Europa. Också i Sverige har islamofoberna särskilt riktat sin kritik, som ofta slår över i hat, mot socialdemokratin och vänstern såväl som mot den primära måltavlan som är muslimer. Det är på grund av att dessa i grunden fascistiska idéer idag är så etablerade i Europa som terrordåden möjliggjordes och i terroristens huvud verkade motiverade och nödvändiga.

 

Tyvärr är det inte bara Sverigedemokrater och vardagsrasister som gjort att islamofobin spridit sig i Norden och Europa.  Det finns debattörer på högerkanten som argumenterar mot den växande islamofobin och främlingsfientligheten tillsammans med vänstern, all heder åt dem. Här bör faktiskt särskilt Fredrik Reinfeldt och den sittande alliansregeringen som har hållit rent mot rasismen nämnas särskilt. Det är en markant skillnad mot utvecklingen i flera av våra grannländer. Må det fortsätta så också efter valet i september. Men det finns också liberaler, konservativa och massmedier som har öppnat upp för islamofobin och köpt delar av resonemanget. Exempel på detta är det extremt islamofoba debattklimatet i Danmark eller retoriken kring ”Kriget mot terrorismen” eller för den delen försvaret av Israels mördande just nu i Gaza som till och med ibland syns på mainstream-borgerliga ledarsidor.

 

Eftersom de islamofoba idéerna var en förutsättning för terrorn så måste svaret ifrån alla som vill ha ett öppet, demokratiskt och tolerant samhälle vara att bekämpa dessa hatets idéer. Det gör vi antirasister bäst genom att aldrig ge upp den politiska kampen mot rasism och för jämlikhet. För att bryta med det islamofoba och rasistiska tankar som breder ut sig i Europa är det allas vår uppgift att stå upp och säga ifrån när någon skuldbelägger och förtalar andra för att de tillhör en viss folkgrupp eller religion.  För att citera flammans Anna Herdy:

 

"När vi idag minns det fruktansvärda som hände på Utöya kan vi därför inte säga ”Vi visste inte bättre”. För faktum är att vi vet väldigt väl vad som händer när avhumaniseringen av människor så sakteliga uppfattas som normer. Någon eller några kommer alltid vilja ta på sig rollen att gå i fronten. Precis som Anders Behring Breivik eller en rasistpöbel i en småländsk småstad"

 

Vi som kallar oss antirasister måste på både politisk och personlig nivå stå upp mot rasism och nyfascism var vi än möter den. Det är centralt att alla antirasistiska krafter arbetar tillsammans. Jag som socialist måste göra mitt bästa för att hålla rent från rasistiska glidningar hos mina vänner och sympatisörer men också bland meningsmotståndarna hos högern och liberalerna. Den reaktionära och islamofoba ideologi som växer på nätforum, ledarsidor och i människors medvetande måste konfronteras om vi ska kunna förhindra ytterligare terrordåd och en rasistisk samhällsutveckling. Den antirasistiska kampen är idag viktigare än någonsin under efterkrigstiden.

 

 

Jag sörjer återigen idag på årsdagen av det värsta terrordådet i efterkrigstidens norden. Men jag är också stolt över att tillhöra ett parti och en rörelse som aldrig bidragit till att stärka den islamofoba ideologin och som alltid kommer att stå upp och säga emot hatets företrädare.

 

Lär gärna också Ali Esbati som själv var nära att mördas av fascistens kulor på Utöya och vad han har att säga om stämningen i den svenska och norska kulturen.

 

För övrigt så känns det så oerhört sjukt att man idag ska behöva skriva att det är fel att mörda barn. För det är precis det som Israel väljer att göra i stor skala i Gaza just nu.

 

Vi solar medan Palestina dör

Jag hade nedanstående debattartikel inne i NT idag, en god motvikt till NT:s ledarsidas onyanserande hyllande av Israels blodiga krigföring. Jag kommer att återkomma och utveckla resonemnaget om hur jag tror att konfliktens lösning måste se ut. För övrigt är jag riktigt stolt över att ha en partiledare som inte tvekar en sekund om vilken skuld den Israeliska staten har. Jag har också noterat Löfvens ganska tveksamma uttalanden medan MP:s Åsa Romson har en ganska rimlig linje. Allianspartierna kan man tyvärr inte alls räkna med i frågan (även om Carl Bildt just gällande palestina har en hyffsat rimlig hållning för att vara högerman).

Vi solar medan Palestina dör

Israel har de facto ett oerhört våldsmonopol i konflikten och använder detta hänsynslöst och systematiskt.

Under semestern på en solig strand i Västerbotten nås jag av rapporterna av att Israel återigen urskillningslöst bombar civila palestinier. Låt mig börja med att konstatera att morden på tre israeliska ungdomar såklart är avskyvärda handlingar. Liksom att Israel har lika mycket rätt som andra stater att existera, men detta bara inom de av FN fastslagna gränserna från 1967.

Saken är den att den Israeliska statens massiva angrepp på det palestinska folket och utbredda kollektiva bestraffning är fullständigt oproportionerlig och orättfärdig enligt både internationella regler och rent moraliskt.

De som mördade tre palestinska ungdomar ska naturligtvis spåras och ställas inför rätta. Liksom de israeliska bosättare som kidnappade och brände en palestinsk tonåring levande som ”hämnd”. Det som är helt oacceptabelt i händelseförloppet är den israeliska ockupationsmaktens agerande, som ju egentligen enligt internationell rätt har fullt ansvar för det ockuperade folkets välmående.

Under sökandet efter de tre försvunna ungdomarna slog Israel omedelbart till med massiva illegala arresteringar av palestinier, mängder av privata hem slogs sönder, folk förvägrades komma till sina arbeten och palestinier misshandlades grovt och systematiskt av israeliska soldater.

Nu har den Israeliska krigsmaskinen gått vidare och släpper återigen tonvis av bomber över Gazaremsan. Hittills har 120 palestinier dött, dödssiffran stiger snabbt och de flesta är barn, ungdomar och civila. De flesta dödas i detta gigantiska och tätbefolkade utomhusfängelse och flyktingläger som Israel skapat med sin ockupationspolitik.

Israels politik karaktäriseras i dag tyvärr av ett stenhårt apartheidsamhälle där palestinier, i Israel eller på de illegalt ockuperade områden behandlas som rättslösa tredje klassens medborgare. Än värre är att Israel bedriver en systematisk politik för etnisk rensning på Västbanken och i Jerusalem. Staten ignorerar totalt FN och fördriver systematiskt palestinier från deras eget land med våld, hot och stöld av mark.

Israel har de facto ett oerhört våldsmonopol i konflikten och använder detta hänsynslöst och systematiskt. Målet tycks vara att omöjliggöra den palestinska statens existens genom allt fler illegala bosättningar som snart ätit upp hela Västbanken och inringat östra Jerusalem.

Palestiniernas enda hopp är ett kraftfullt diplomatiskt tryck från omvärlden inklusive fördömanden, bojkott och uppsägande av handels- och samarbetsavtal. Endast genom diplomatiska och ekonomiska påtryckningar kan palestiniernas mänskliga rättigheter försvaras. Vänsterpartiet är det tydligaste alternativet för en sådan konsekvent hållning i svensk utrikespolitik.

Säg ifrån mot Israels terror!

Jag hade hoppats att min debattartikel om Israels senaste övergrepp mot palestinierna skulle hinna komma i tryck idag men det dröjer nog lite till. Kortfattat kan man säga att Israel är en illegal ockupationsmakt som enligt folkrätten för det första inte har något på palestinskt territorium att göra och för det andra har fullt ansvar för hur den ockuperade befolkningen behandlas. De senaste veckorna har Israel  tillämpat kollektiv bestraffning mot palestinier genom massarresteringar, förstörda hem och systematisk misshandel av barn och ungdomar. Sedan har man valt att återigen massbomba Gaza, ett av världens mest tätbefolkade områden och ett utomhusfängelse skapat av den Israeliska statens ockupationspolitik. Hittills har man medvetet mördat ett hundratal skyddslösa människor, en stor andel barn och träffat mål som sjukhus, skolor, fiskebåtar och rehabcenter för krigsskadade. Den enda chansen att påverka den Israeliska apartheidstaten är hårda diplomatiska och ekonomiska sanktioner från omvärden. Det borde Sverige och EU göra. Vänsterpartiet är den tydligaste kritikern av Israels ockupationspolitik i Sverige och kommer att driva detta vid valseger.

På söndag 13 juni arrangerar Ung Vänster ett solidaritetsmöte för Palestina i Hörsalsparken 13:00. Kom dit och visa ditt stöd!

 

Almedalen 3: FP pratar mindre skola nuförtiden

Jan Björklund är även han en rätt bra retoriker men verkade lite trött och seg under sitt tal. Dessutom var det lördag och många hade lämnat Almedalen redan varför han fick rätt liten publik. Talet var riktigt bra i början när han talade om liberalernas (men ”glömde” arbetarrörelsens) delaktighet i kvinnokampen i Sverige. Och här kan liberaler med rätta vara stolta. Fram till modern tid har dom verkligen drivit kvinnorörelsens krav men när det handlar om ekonomiska orättvisor gentemot kvinnor som idag blir liberalismen som vanligt förblindad.

Sedan kommer då Björklund till FP:s modell för ”feminism utan socialism”. Här är FP:s budskap att det som ska lyfta svenska kvinnor är kraftigt ökade löneskillnader inom välfärden. Jo ni läste rätt, man vill medvetet satsa på att ge några få sjuksköterskor och lärare bättre betalt istället för att höja lön och status för hela gruppen. Han vill också att akademiker ska gynnas ännu mer lönemässigt. Städerskor och undersköterskor nämner han dock inte. Det är uppenbart att FP är ett parti för den övre medelklassen och uppåt och det syns verkligen i politiken.

Mycket intressant är också att FP tycks ha förstått att Sveriges havererade skolpolitik inte är något att vara stolt över, det är suspekt lite skola i talet för att vara Björklund. Björklund försöker efter att FP har basat över skolan i 8 år fortfarande lite halvhjärtat skylla sitt eget katastrofala misslyckande på S. Det känns inte särskilt övertygande och applåderna är också rätt svaga. Ungefär som FP:s opinionssiffror som stadigt kryper ner emot 4 % som de övriga små högerpartiernas.

Björklund gjorde också väldigt tydligt att FP försvarar riskkapitalbolagen i välfärden. Här blir resonemangen ganska märkliga och som vanligt vill kapitalets förespråkare tala valfrihet istället för vinster. Vilket det ju inte handlar om eftersom valfrihet mellan olika ideella och offentliga aktörer går utmärkt att kombinera med ett förbud mot privata vinster. Responsen från publiken är också rätt svag, det kan ha att göra med att också en stor majoritet av FP:s väljare också är kritiska mot de privata vinsterna. Björklund gjorde en fyndig ordvändning – Vi säger ja till vinster i välfärden men nej till vänster i välfärden. Fyndig men rätt obildad så han ju vet att utan arbetarrörelsen så hade vi hafte väldigt lite till välfärd att tala om överhuvudtaget.

Folkpartiet höll det mest aggressiva talet jag hörde under Almedalen vilket säger en hel del om desperationen i partiet och sökandet efter nya frågor efter skolpolitikens haveri.

För övrigt är det mycket kul och intressant i Almedalen men den yttersta ondskan finns också representerad. Dagens nazister har lärt av SD och putsat sin fasad. Här en artikel i en glansig masstidning om hur SVP tänker sig att den etniska rensningen av landet skall gå till. Vad de skulle göra med de som motsätter sig nyordningen sägs inget om. Men det förstår vi nog alla. När jag vänder ryggen mot nazisterna ryser jag trots sommarvärmen.

Almedalen dag 2. Bort med vinsterna i välfärden!

På fredagen var det Vänsterpartiets fullspäckade dag.  Men Jonas Sjöstedt hade värmt upp redan dagen innan med en debatt om vinster i välfärden. Det som skiljde debatten från andra var att Henrik Borelius, VD för Attendo deltog i debatten. Det är ovanligt att riskkapitalister och ledningen för välfärdsbolagen deltar i debatter eftersom att dom har svårt att argumentera mot folkvalda politiker. För oavsett hur Borelius försökte slingra sig eller hålla fram ”objektiva kvalitetsmått” så kunde han aldrig ge svara på Jonas mest grundläggande frågorna: Hur lyckas ni tjäna pengar på välfärd? Hur mycket tjänar ni på skattepengar? Hur mycket har du personligen tjänat? Hur ser bemanningen ut jämfört med offentlig drift? Är det försvarbart att tjäna pengar på gamla, sjuka och barn genom att skära ner på utgifterna? Personligen hoppas jag att riskkapitalet tar fler politiska debatter med oss under valrörelsen.

Huvudbudskapet under Jonas tal var såklart att vi i Vänsterpartiet är dom enda som har förslagen och viljan för att stoppa de privata vinstuttagen ur vår välfärd. Jonas är en bra talare men ingen folkuppviglare och inte heller en lustigkurre som Hägglund eller ibland Reinfeldt kan vara. Det är dock en styrka för oss, landets framtid är viktiga saker och Jonas lugna sätt har nog fått många att se Vänsterpartiet som ett verkligt alternativ i valet.

Nyheten i talet handlade om att vi inte bara har förslagen för att ta tillbaka välfärden från riskkapitalister. Vi har också förslagen för att stärka välfärden med mer resurser och utveckla kvalitén. Dagens vallöfte var en miljard för att demokratisera välfärden. Dessa pengar ska användas för att underlätta omvandling av privata eller offentliga äldreboenden till personalkooperativ. Det handlar om att det är välfärdsarbetarna och brukarna som bäst vet vad som behövs och hur arbetet ska organiseras. Där finns nyckeln till framtidens välfärd inte i vinstjakten! Valfriheten och kvalitén blir bättre när folk kan välja mellan alternativ som inte slösar bort skattepengar på vinstjakt.

Jonas fokuserade också mycket på klimatpolitik. Rött är det nya gröna! Vänsterpartiet har full insikt i både klimat- och miljöproblemen. För att möta dessa krävs en omställning av samhället och det kommer att innebära mycket stora investeringar. Skillnaden mellan Vänsterpartiets miljöpolitik och de andra partiernas är att vi faktiskt också har råd med denna stora miljöomställning. Vilket såklart beror på att vi faktiskt är beredda att höja skatter för höginkomsttagare och banker. Denna vilja till miljöinvesteringar syns också i Norrköping där en av våra prioriterade valfrågor är spårväg till Vrinnevisjukhuset.


För övrigt så har många frågat sig om man verkligen kalla SD rasister nuförtiden? Är det möjligt och önskvärt med ett sådant debattklimat? Jonas Sjöstedt har analyserat frågan och har svaret (Se detta klipp!): http://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=95ji3GHMSNo

Nicklas Lundström sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Norrköping och jobbar som politisk sekreterare för partiet i Östergötlands landsting. Är vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden och ordförande i kommunens biståndsutskott.

Jag är en glödande vänsterpartist, feminist, socialist och antirasist.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker