• tisdag 1 december 2015
 • Familjeannonser
 • Lunchguiden
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • XTRABONUS
 • Lohts
Trafikförsörjningsplanen har inga mål för ... Maries NEURO-blogg Maries NEURO-blogg
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

SD vill censurera kulturen i Norrköping

Dagens kommunfullmäktige var en relativt kort och lugn tillställning. Det blev dock en ganska stor debatt kring Sverigedemokraternas förslag om att censurera kulturen i Norrköping. Ja ni läste alldeles rätt, SD visade i debatten hur extremt dålig känsla partiet har för demokrati och yttrandefrihet. Motionen går kortfattat ut på att att kommunen ska ta fram  en politisk policy för vilken kultur som kommunen kan medfinansiera. Kravet är att kultur som framförs ska vara ”politiskt neutral” och att den inte heller får "chokera eller provocera". Detta vore faktiskt ordboksdefinitionen av censur, det vill säga att makthavaren (i det här fallet kommunpolitiker) förhandsgranskar och bestämmer vad som får framföras. Det man undrar lite om är ju ifall SD och motionären och gruppledaren Markus Wiechel tänkt efter kring konsekvenserna innan motionen lades. Tyvärr verkar det så eftersom att partiet stod kvar vid sitt förslag om att införa censur under hela debatten.

 

Sen funderar jag också kring SD:s kultursyn, själv har jag aldrig tagit del av någon kultur som inte varit eller kan tolkas politiskt. Det finns ingen "politiskt neutral kultur" och om all kultur som kan ses som politisk skulle bli av med sin finansiering skulle det bli ytterst lite om något kvar. Det är helt grundläggande för den politiska demokratin att kulturen är fri att kritisera både åt höger och vänster, även alla politiska partier (inklusive Vänsterpartiet såklart). Det vore förödande att förbjuda kulturen från att delta i det offentliga samtalet om politiken och samhället.

 

Sverigedemokraterna i Norrköping tycker vidare att det vid eventuella kulturyttringar som släpps igenom ”förhandsgranskningen” ska ha en varningstext där det ska ”framgå vilket politiskt perspektiv det ses ifrån”. Här blir det hela ännu löjligare och farligare, vilka politiker ska avgöra vilken kultur som ska förses med denna varningstext och vad som ska stå där? Markus Wiechel? Eller jag för den delen? Jag hoppas och kämpar för att SD inte ska få göra verklighet av såna här antidemokratiska förslag i framtiden. För då är vi riktigt illa ute.

 

Nej låt kulturen vara så fri som möjligt!

 

För övrigt måste jag berömma särskilt Fredrik Bergqvist (M) och Linda Snecker (V) som gjorde riktigt bra och passionerade inlägg i den här debatten.

 

 

Marschera för klimatet på söndag!

I Paris ska världens viktigaste politiska möte hållas i dagarna. Vi måste tillsammans bekämpa ett hot långt mycket värre än IS, regionala krig eller naturkatastrofer. Jag pratar såklart om klimattoppmötet där det är helt avgörande att världens ledare kommer överens om rejäla och omedelbara nedskärningar i utsläppen av växthusgaser. Om vi inte gör det nu kan det bli för sent för våra barn och barnbarn, så enkelt och så fruktansvärt är det. Eftersom demonstrationerna i Paris pga. av terrordåden fullt förståeligt blivit inställda får vi se till att göra folkets röst hörd ända ifrån Norrköping istället.

Imorgon söndagen den 29 november arrangeras en klimatmanifestation i Norrköping inför FNs klimattoppmöte i Paris. Manifestationerna den 29 november är en del av en global rörelse och arrangeras i många städer samtidigt runt om i världen. Tillsammans med miljontals människor vill vi skicka budskapet om att det är dags att ta riktigt ansvar för ett hållbart och rättvist klimatavtal. Se mer info här: http://klimatsverige.se/aktiviteter/manifestationer-29-november/

När: Söndagen den 29 november
15:00 Samling vid Skvallertorget
15:30 Fackeltåg mot Hörsalsparken
15:45 Manifestation i Hörsalsparken med tal och musik.

Alla är välkomna!

Arrangör: Vänsterpartiet Norrköping tillsammans med Klimat Sverige och Jordens Vänner

För övrigt är det riktigt illa att folk sover utomhus i Norrköping just nu. Det beror på att Lars Stjernkvist och majoriteten vägrar bistå svenska kyrkan med pengar för brandvakter om nätterna. Det är skamligt och det är snålt. Det handlar om ett 20-tal fattiga romska tiggare som nu sovit ute i både snö och regn. Det ska tydligen komma till en lösning nu i kommunal regi men kommer dessa människor ens dit och hur kan det alls bli billigare än volontärarbete?

Dom säljer ut våra gamla...

till lägstbjudande. Jo så kom då beskedet som Kvartetten hotat med ända sedan valet. Hemtjänsten - den allra största delen av Norrköpings äldreomsorg ska privatiseras. Min gissning är att det var en del i de hemliga förhandlingarna mellan S och de borgerliga partierna redan från början. Det första den nya S-höger-alliansen gjorde när dom tog makten i Norrköping var att lägga ner "mina timmar" - den valfrihetsreform vänstern och S infört i äldreomsorgen. Det handlade om att de äldre själva skulle kunna välja precis vad de ville ha hjälp med. Men sådan verklig valfrihet är kvartetten inte intresserad av. Det är riskkapitalbolagens frihet att etablera sig och göra vinster som är det viktiga.Det är riktigt sorgligt när jag tänker på hur Soicialdemokratin - ett av de partier som var med och byggde upp den vackra svenska allmänna välfärden nu förvandlats till ett parti som gör allt för makten - inklusive att sälja ut och privatisera välfärden.Jag törs lova att det är många S-politiker och S-väljare som knyter näven i fickan och skakar på huvudet nu. Och dom har ju rätt. Det skulle vara i stort sett samma politik i Norrköping om det var M och inte S som ledde den borgerliga kvartetten. Det kan man se på alla hurra-rop från högern här nedanför i bloggen. Att inleda en stor privatiseringsoffensiv, både i Regionen och Norrköping var inte vad S gick till val på. Tvärtom lovade både Löfven, regionala och lokala företrädare att ta krafttag mot vinstslöseriet i välfärden. Fast det var nog bara något man sa till väljarna. Och det var ju så länge sen nu...Facit för kvartettpolitiken för Norrköpings gamla hittills är: slopandet av "mina timmar", kraftiga neddragningar på träffpunkterna, stora underskott och besparingar. Och nu alltså privatisering.Riskkapitalbolagen släpps in i vår äldreomsorg. Ett litet fåtal kommer att tjäna grova pengar på våra skattekronor som vi trodde skulle gå till de äldre. Men för oss i den stora majoriteten som vill ha en välfärd utan vinstintressen blev det inte mycket valfrihet kvar. Oavsett om du röstade S eller höger så blir resultatet detsamma. En del av den kommunskatt du betalar varje månad kommer framöver att gå ner i rika privata företagsägares fickor istället för att gå till omsorgen av våra äldre i behov av stöd och hjälp. Om du tycker det låter som en dålig idé så kontakta dina politiker, skriv en insändare eller rösta på Vänsterpartiet nästa gång. Det är vi som står upp för en välfärd som inte är till salu.För övrigt vill jag uttrycka min solidaritet med terrorns oskyliga offer i Frankrike och i hela världen. Det är den här sortens besinningslöst våld som många Syrier, Irakier och Afghaner idag flyr ifrån.  Terroristerna vill mesta av allt åstadkomma skräck, splittring och repression. Det bör vi inte ge dom.

Stäng inte Söderköpings Vårdcentral

Höstmörkret har sänkt sig över Östergötland och folk börjar så smått ana julen där framme vid horisonten någonstans. Men i Regionhuset i Linköping rullar privatiseringspolitiken på som vanligt. Återigen har den nya S-ledda majoriteten visat sig minst lika beredd att genomföra eller underlätta privatiseringar som någonsin det tidigare alliansstyret.

Denna gång är det Söderköping som drabbas. För några år sedan öppnade en privat vårdcentral, Geria, på orten. Sen dess har den offentliga verksamheten sakta tynat bort medan Geria ytterst aggressivt raggat folk att lista sig där. Det duger inte, vården är ju tragiskt nog numer omvandlad till en marknad där reklam och marknadsföring styr. Ska det finnas kvar offentlig primärvård någonstans så måste man agera som tuffa konkurrenter på en marknad och satsa på att slå ut den andra aktören. Region Östergötland skickar den precis motsatta signalen. När det öppnar privata vårdcentraler så lägger man efter några år ner de offentliga i närområdet. Samma sak hände ju när två centralt belägna Vårdcentraler i Norrköping lades ner 2011 och Medicinskt Centrum som blev ensamma kvar fick en enorm tillströmning av patienter. Vilket såklart ledde till kris, långa köer, personalbrist och tveksam patientsäkerhet. Vårdcentralen Gerias ägare kan nu vänta sig en ännu större patienttillströmning, jättelika ekonomiska vinster på våra skattepengar – men sannolikt också ganska allvarliga verksamhetsproblem.

Det vi nu får är i praktiken ett privat monopol på primärvård i Söderköping. 8500 personer blir av med sin vårdcentral i och med Regionens beslut. Deras valfrihet var tydligen inte så särskilt mycket värd…

Till saken hör också att Vänsterpartiet varnade för precis den här utvecklingen redan 2012 i en interpellation från Ricardo Olivares. Vi undrade då vad regionmajoriteten skulle göra för att säkra vårdcentralen i Söderköpings patientunderlag och ekonomi i och med den ökande konkurrensen. Nu vet vi svaret: inte särskilt mycket alls – förutom att lägga ner då…

Och i Riksdagen har S och MP – rakt emot sina medlemmars vilja – precis beslutat att dom inte tycker det är några problem med fri etableringsrätt för just vårdcentraler. Tvångslov inom primärvården ska fortsätta gälla och privatiseringarna rulla på. Nu får också Söderköpingsborna uppleva vad det i praktiken innebär för deras välfärd.

För övrigt så är ju IFK Norrköping helt otroligt bäst! Jag satt klistrad framför Tv:n under matchen (biljetterna gick åt snabbare än jag räknat med) och det kändes ju extremt bra att vi vann helt av egen kraft oavsett hur dom andra matcherna gick. Nu är Norrköping helt objektivt sett bäst i hela Sverige! En guldstaty av Kujovic kanske vore på sin plats, eller är det lite för tidigt? ;-)

En rätt dålig överenskommelse

Vänsterpartiet står inte bakom migrationsöverrenskommelsen som slöts mellan regeringen och de forna allianspartierna. Låt mig börja med att säga att det finns positiva aspekter med uppgörelsen också. Dels är det nu tydligt att alla kommuner ska vara med och dela på ansvaret - skamligt nog är det ju ofta de rikaste kommunerna som vägrat hittills. Dessutom kommer det 10 miljarder extra till kommunerna vilket också är bra. Saken är dock att det redan fanns majoritet för de förslagen i riksdagen så för att få igenom det behövdes knappast någon förhandling med borgarna för dom sakerna.

Tillfälliga uppehållstillstånd är en sak som ju faktiskt försvårar integrationen, det blir svårare att satsa på att lära sig språket, bygga sociala nätverk och bli en del av samhället om det finns en ständig oro kring om man får stanna eller inte.

Men nästan ännu värre är att den rödgröna regeringen i och med detta faktiskt för borgerlig politik. Att inte längre kräva kollektivavtal för nyanlända som börjar arbeta innebär i praktiken sänkta löner och försämrade villkor – och i förlängningen att det skapas en sämre arbetsmarknad för alla. Att ett arbetarrörelseparti med ”hyffsade” kontakter med fackföreningarna tycker att det är en bra politik är rätt… underligt.

Att utvidgade RUT-avdrag som S tidigare ansåg vara riktigt dålig politik också ingår i överenskommelsen är minst lika märkligt. Vi vet ju att RUT-avdragen i praktiken är en omfördelning till de rika som ju är dom som använder avdraget mest. Dessutom är det ineffektivt då det skapas mycket få jobb för pengarna.

Dock infinner sig ju frågan – vad vill vi göra istället? Det är en befogad fråga, det finns såklart rejäla utmaningar i dagens Sverige – men dom är gemensamma och inget som gäller bara för flyktingar. Vi måste bygga fler bostäder, det behövs fler anställda i välfärden och arbetslösheten måste tryckas tillbaka. Det tråkiga svaret är väl att det som behövs är vänsterpolitik. En regering som vågar omfördela och ta tillbaka en del av de 140 miljarder som alliansen sänkte skatterna med – dom pengarna behövs.

Idag skulle jag säga att de politiskt troligaste sätten att få fram pengarna till välfärden är:

 1. Trappa av ränteavdraget långsamt.
 2. Höj bolagsskatten (som främst slår mot bankernas enorma övervinster).
 3. Ta bort överskottsmålet – det har spelat ut sin roll.
 4. Återinför arvs- och fastighetsskatt för de allra rikaste.

Långsiktigt skulle det absolut behövas en större skattereform som progressivt beskattar de med höga inkomster. Det skulle göra något åt den ojämlikhet och de extrema orättvisor som länge grott i samhället. Men framförallt skulle det få fram resurser till välfärd och lägenheter och arbeten – till alla, oavsett om nyss flydde ifrån Assads bomber eller om ens släkt bott här mycket längre än så.

Det är bakgrunden till att vi i Vänsterpartiet ordnade en manifestation mot överenskommelsen igår. Vi snackar inte bara vi gör något också. Delatog gjorde också Asylgruppen, Ung Vänster, Lika rättigheter till integration och FI Norrköping. Det var fint, en ljuspunkt i det tilltagande höstmörkret…

Den som har möjlighet bör också sluta upp på ”manifestation för trygghet och sammanhållning” imorgon lördag klockan 19:00 vid stadsbiblioteket. Den manifestationen är en markering mot den otrygghet och rädsla som sprider sig i de rasistiska terrordådens spår. För det är vad det handlar om, både attacken mot barnen i Trollhättan och mordbränderna mot flyktingboenden.

För övrigt så är det kul att det finns fler ljuspunkter än så i mörkret. Idag erkände Nordiska rådet Palestina!

(V)år budget - 6 välfärdssatsningar

Det var en lååång budgetdebatt på måndagens kommunfullmäktige. Vi i Vänsterpartiet hade bara 18 minuter på oss men vi använde dem mycket väl och hela vår grupp var uppe i talarstolen vilket inget annat parti matchade (utom FI med en enda ledamot). Så är det för övrigt på varje fullmäktige. Den som röstar på V får valuta för pengarna och mycket aktiva KF-ledamöter. I andra änden av skalan finns utan tvekan SD där 90 % av ledamöterna är rena bänkvärmare och inte bemödar sig om att läsa på eller gå upp i några ärenden alls.

Vi i Vänsterpartiet står bakom skattehöjningen och de satsningar som görs i kvartettens budget, även om vi hellre hade sett att de extra resurserna kommit från statligt håll. Vi satsade utöver det i vår budget på sex mycket konkreta välfärdsförslag - för Norrköpings barn och unga och för Norrköpings äldre. Totalt nästan 60 miljoner i förstärkning (fullt ut finansierat såklart)

Satsningar på äldreomsorgen

 • Vänsterpartiet satsar på att utveckla istället för att avveckla Träffpunkterna och dagverksamhet för personer med demenssjukdom. Vi säger nej till Kvartettens brutala nedskärningar.
 • Vi satsar på personalen. Vi lägger extra resurser på att anställa fler och behålla den sammanhållna arbetstiden. När kvartetten införde denna i grunden bra reformen så glömde dom finansiera den. Det är därför nämnden idag går med jättelika underskott, det ser vi nu till att rätta till med 10 miljoner extra.
 • Vi vill genomföra ett försök med sex timmars arbetsdag på en eller flera enheter inom äldreomsorgen. Detta sker i många rödgröna kommuner och landsting runt om i Sverige och vi vill inte att Norrköping ska hamna efter.

Satsningar på barn och unga

 • Vi vill ge alla barn rätt till 30 timmar i förskolan, även om föräldern eller föräldrarna råkar vara arbetslösa eller föräldralediga. Det är inte bra om de mest utsatta barnen hamnar efter när det gäller pedagogik och social samvaro redan på förskolan. Detta ger alla barn i Norrköping samma möjligheter från början.
 • För elever som går ut årskurs 9 utan gymnasiebehörighet vill vi införa möjligheten till sommarskola. Dom som saknar gymnasiebetyg löper mycket större risk än andra att bli arbetslösa senare. Detta är en billig investering som är oerhört värdefull för varje ungdom som kan klara ut sitt betyg.
 • Den psykiska ohälsan är ett växande problem bland unga, särskilt unga kvinnor. En tredjedel upplever oro och ångest till vardags. Regeringen gör en satsning här och vi vill möta upp med 3 miljoner från kommunens sida. Främst handlar det om bättre stöd och tillgänglighet till ungdomspsykiatrin på skolorna.

Dessutom säger Vänsterpartiet som enda parti i Norrköping nej till uttaget på 211 miljoner från Hyresbostäder, eller egentligen från hyresbostäders hyresgäster. Det är en orättvis dubbelbeskattning av dessa. Dessutom är det ett sällsynt dumt läge att tömma bolaget på pengar, pengarna behövs ju verkligen både för nybyggen och renoveringar!

Finansiering

I vanlig ordning finansierar vi alltid vår budget till sista kronan. Det är ett minimikrav på ett seriöst parti. 23 miljoner sparar vi redan nästa år på att upphöra med skattesubventionerna till flygplatsen. 5 miljoner till sparar vi på en väl otydlig post under Kommunstyrelsen som ska gå till ”musik och centrumutveckling”.

Den stora besparingen är dock 50 miljoner som vi tar från det utökade överskottsmålet för framtida investeringar, det förtjänar lite fördjupning.

 • För det första är redan 2 % överskottsmålet redan väl högt satt. Både i kommuner och på riksnivå är målet idag är starkt ifrågasatt. Och i Norrköping väljer kommunen att ha ett mycket större överskottsmål än så trots att pengarna så väl behövs i välfärden. Den offentliga skuldsättningen är ju rätt låg. Det är den privata som är för hög. Idag behöver vi snarare offentliga satsningar - ekonomin sägs ju ha har vänt uppåt men tillväxten och inflationen tar inte fart alls.
 • Tidiga sociala insatser är lönsamma! De barn vi i år vill satsa på kommer att vara tonåringar när ostlänken är klar. De blir väldigt dyrt, både socialt och ekonomiskt, om de slagits ut redan i förskolan eller trillat av gymnasiet utan att få en andra chans i sommarskolan.
 • Både konjunkturen och statens investeringsvilja kommer att påverka våra totala kostnader för ostlänken som idag är svåra att förutsäga. Dock ska man tänka på att det handlar om kommunekonomiskt lönsamma investeringar.

I slutänden kan det innebära att vi måste investera försiktigare – Vi väljer att satsa på de äldre som byggde upp Norrköping till vad det är idag. Vi väljer att satsa på våra barn och unga, de som ska bygga vidare i framtiden.

Sen var det ju som det alltid är majoritetens budget som vann i fullmäktige så klart. Denna gång tog dom inte ens hänsyn till något av våra förslag vilket man ju kan hoppas på att en klok ledning gör. Synd, jag tror det hade gjort viss verklig skillnad om vårt förslag vunnit. Om du som läsare håller med så får du fundera hur du ska rösta nästa gång. Eller kanske till och med bli medlem?

För övrigt så ligger skulden för den senaste tidens våg av terrordåd och mordbränder tung över alla de hetsat fram en stämning av hat och rasism i Sverige.

Nicklas Lundström sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Norrköping och jobbar som politisk sekreterare för partiet i Östergötlands landsting. Sitter också i kommunstyrelsen och arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.  Jag är arbetar varje dag för jämlikhet och jämställdhet i Norrköping, Östergötland och Sverige.

 • Mest lästa bloggar
 • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker