• fredag 31 oktober 2014
Har det gått inflation i betygssystemet? Ur Classes Synvinkel Ur Classes Synvinkel
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

SD vill censurera kulturen i Norrköping

Dagens kommunfullmäktige var en relativt kort och lugn tillställning. Det blev dock en ganska stor debatt kring Sverigedemokraternas förslag om att censurera kulturen i Norrköping. Ja ni läste alldeles rätt, SD visade i debatten hur extremt dålig känsla partiet har för demokrati och yttrandefrihet. Motionen går kortfattat ut på att att kommunen ska ta fram  en politisk policy för vilken kultur som kommunen kan medfinansiera. Kravet är att kultur som framförs ska vara ”politiskt neutral” och att den inte heller får "chokera eller provocera". Detta vore faktiskt ordboksdefinitionen av censur, det vill säga att makthavaren (i det här fallet kommunpolitiker) förhandsgranskar och bestämmer vad som får framföras. Det man undrar lite om är ju ifall SD och motionären och gruppledaren Markus Wiechel tänkt efter kring konsekvenserna innan motionen lades. Tyvärr verkar det så eftersom att partiet stod kvar vid sitt förslag om att införa censur under hela debatten.

 

Sen funderar jag också kring SD:s kultursyn, själv har jag aldrig tagit del av någon kultur som inte varit eller kan tolkas politiskt. Det finns ingen "politiskt neutral kultur" och om all kultur som kan ses som politisk skulle bli av med sin finansiering skulle det bli ytterst lite om något kvar. Det är helt grundläggande för den politiska demokratin att kulturen är fri att kritisera både åt höger och vänster, även alla politiska partier (inklusive Vänsterpartiet såklart). Det vore förödande att förbjuda kulturen från att delta i det offentliga samtalet om politiken och samhället.

 

Sverigedemokraterna i Norrköping tycker vidare att det vid eventuella kulturyttringar som släpps igenom ”förhandsgranskningen” ska ha en varningstext där det ska ”framgå vilket politiskt perspektiv det ses ifrån”. Här blir det hela ännu löjligare och farligare, vilka politiker ska avgöra vilken kultur som ska förses med denna varningstext och vad som ska stå där? Markus Wiechel? Eller jag för den delen? Jag hoppas och kämpar för att SD inte ska få göra verklighet av såna här antidemokratiska förslag i framtiden. För då är vi riktigt illa ute.

 

Nej låt kulturen vara så fri som möjligt!

 

För övrigt måste jag berömma särskilt Fredrik Bergqvist (M) och Linda Snecker (V) som gjorde riktigt bra och passionerade inlägg i den här debatten.

 

 

Ett steg närmre ett fritt Palestina

 

Idag väljer den svenska regeringen att erkänna Palestina som stat! En stor dag för oss som länge kämpat för Palestinas sak. Palestina är ett land som idag illegalt ockuperas. Den Israeliska ockupationsmakten ockuperar inte bara Palestina utan för också en stenhård apartheidpolitik och bedriver systematisk etnisk rensning på de ockuperade områdena. Med hot och våld tvingas människor med palestinsk etnicitet att fly och den Israeliska staten bygger sedan medvetet upp militärposteringar och bosättningar för Israel på den stulna marken. Så enkel och fruktansvärt är det som pågår i Palestina. Just nu håller dessutom Israel på att satsa miljoner på rekordstora utbyggnader av de illegala bosättningarna på Västbanken. Ingen glömmer väl heller de Israeliska övergreppen på Gaza i somras som lämnade 2131 människor varav fler än 500 försvarslösa barn döda i ruinerna av en miljonstad. Om detta talade jag på en palestinademonstration mot kriget i somras.  

 

 

 

Att Sverige idag erkänner Palestina som en självständig stat är ett steg mot en fredlig tvåstatslösning. Som jag sagt så ofta så måste en sådan baseras på 1967 års gränser, Jerusalem som huvudstad för båda staterna och en lösning på flyktingfrågan. Det är den Israeliska expansionspolitiken som är det största hindret för den utvecklingen idag och erkännandet sätter press på Israel. Erkännandet i sig kommer inte att lösa problemet, fortfarande är det Västeuropa och USA som stöttar och möjliggör den Israeliska ockupationen med politiskt, ekonomiskt och militärt stöd. Men om allt fler länder i Europa erkänner Palestina så kommer rimligtvis också den politiken att ändras. Vägen framåt är ökade påtryckningar både från bådefolk och stater för att få Israel att acceptera en rättfärdig fred. Det viktigaste verktyget är ekonomiska sanktioner som Israel tvingas ta hänsyn till(istället för ekonomisk uppmuntran av ockupationen som EU håller på med via sina handelsavtal!). Nyligen har företaget ”Soda Stream” som tillverkar kolsyremaskiner för vatten meddelat att dem efter påtryckningar ska flytta sin fabrik från ockuperat palestinskt område.

 

Detta är ett litet men viktigt steg på vägen mot drömmen om ett fritt och demokratiskt Palestina.

 

 

Nu kan ytterligare ett land räknas till denna karta (som iofs inte är helt uppdaterad då Island också erkänt Palestina nu)

 

För övrigt skrev Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson idag en utmärkt debattartikel på NT om hur vi sett till att det liggande budgetförslaget är det mest rättvisa Sverige sett på mycket länge. Läs här om du inte redan gjort det.

 

En budget som ger nytt hopp

Efter åtta år av skattesänkningar och resursbrist i vår gemensamma välfärd lade Löfvens regering igår fram sin budgetproposition. Det är en budget som ger nytt hopp om att bygga upp ett bättre Sverige. Ett land där det inte längre är de rikaste som får allt med de som har det tuffast ska få det ännu sämre. Ett land som inte lånar miljarder för inneffektiva skattesänkningar till storbanker och höginskomsttagare utan istället satsar på välfärd och på att stärka skyddsnäten för den som har oturen att bli sjuk eller arbetslös. Ett land som satsar på ensamstående kvinnor och fler undersköterskor i äldreomsorgen istället för belöna redan högavlönade män.

Vänsterpartiet sitter inte med i regeringen men vi har förhandlat med S och MP för att ge vårt stöd till budgeten. Och vi har fått stort genomslag. Den i ekonomiska termer största framgången är 2 Miljarder mer för att anställa fler i äldreomsorgen, det kommer att betyda mycket också för Norrköpings gamla även om äldreomsorgen här kommer att styras av KD vars viktigaste fråga tycks vara att spara på våra äldre. Andra av mina favoritsatsningar är mer resurser till förlossningsvården, gratis medicin för ALLA barn, bättre A-kassa och sjukförsäkring och höjda och permanentade stöd till alla landets viktiga kvinnojourer. Att Norrbottniabanan nu ska ligga med i infrastrukturplaneringen glädjer såklart också en norrlänning.

Det är inte en ren vänsterbudget, vi skulle såklart vilja ha en större omfördelning i samhället, och större satsningar på välfärd och en verklig politik för full sysselsättning. Men det är så oerhört mycket bättre än de åtta åren av ökande orättvisor och klassklyftor att det verkligen känns som att man vill fira.

För övrigt så frågade SD i veckan Vänsterpartiet Östergötland om vi ville ingå valteknisk samverkan med dem i landstinget. Eftersom S och MP i Östergötland valt att gå högerut till FP och C så stängs Vänsterpartiet ute från alla andra samarbeten. Vårt svar blev nej. Vi skulle hellre upplösa vårt partidistrikt, vi skulle hellre låta bli choklad resten av våra liv, vi skulle hellre bada i badkar fyllda med brännässlor än ge rasisterna en enda extra plats i våra parlament.

Föreläsning om Kobanê ikväll!

Ikväll anordnar Vänsterpartiet Norrköping en öppen föreläsning om kurdernas motstånd mot IS i Syrien.

Under det Syriska inbördeskriget har de norra kurd-dominerade delarna av landet bildat autonoma folkstyren och varit relativt fredliga. Under snart en månad har den autonoma kantonen Kobanê i Rojava varit under belägring av brutala reaktionärarna i IS. Ändå är lokalbefolkning fast besluten att mot alla odds försvara sig själva, sina hem och sin stad.

Joakim Medin är en svensk journalist från Uppsala och den sista västerländska reportern som lämna Kobane. Hör hans historia om det självständiga Rojava, lokalbefolkningens organisering samt deras kamp för frihet och överlevnad.

När: Onsdagen den 22 oktober
Plats: Vänsterpartiets lokal, trädgårdsgatan 25
Tid: kl 18.00Vi bjuder på kaffe och fika.

Hur blir det nu med Mina Timmar igen?

Fram till i måndags ville S i Norrköping införa ”Mina Timmar” i äldreomsorgen tillsammans med Vänsterpartiet – verklig valfrihet för äldre i behov av stöd. I måndags lovade Lars Stjernqvist att hela satsningen skulle läggas ner för han och KD:s nya kommunalråd Eva-Britt Sjöberg ansåg sig inte ha råd att satsa så mycket på äldreomsorgen.

I onsdags kom dock Sjöberg med nya besked här på sin NT-blogg. Projektet ska starta som planerat de kommande veckorna. Men Sjöberg lovar att hon kommer att skrota det redan 2015. Mycket märkligt resonerat att strata upp en hel organisation för att sedan säga att man ska riva ner den igen? Vilka signaler skickar egentligen det nya kommunrådet till sin personal och de äldre som får del av valfriheten i Mina Timmar?

Man kan lugnt säga att Kvartetten har betett sig mycket underligt i denna frågan dessa första dagar. Om detta är den stabilitet och de raka besked norrköpingsborna kan förvänta sig under mandatperioden ser det riktigt illa ut. Det är såklart bra att Kvartetten och KD har tänkt om. Fast eftersom det är ett vänsterförslag så verkar det alltså bara ska få finnas ett år. Jag tror dock att det blir svårt för mittenhöger-kvartetten att spara in på detta när det väl genomförts – det folkliga motståndet lär bli stort.

Att kvartetten och KD är så angelägna om att få bort ”Mina Timmar” beror främst på två saker. För det första kräver en borgerlig politik nedskärningar i välfärden istället för kvalitetshöjningar – det är den enda möjligheten att fortsätta med stora skattesänkningar som alltid varit högerns stora fråga. Det är därför helt naturligt att Sjöberg hela tiden talar om att äldreomsorgen är för dyr, eftersom Hägglund sänkt skatten med 140 miljarder så måste det skäras ner på de äldre.

Den andra anledningen är så att Mina Timmar innebär verklig valfrihet där de äldre själva får bestämma vad de vill ha hjälp med – allt från promenader till silverputsning eller bio. Kontrasten mot KD:s syn på att valfrihet innebär massiva privatiseringar och att få välja mellan Attendo och Vardaga som bägge gör vinst på att skära ner just på promenader och hjälpinaster kan inte bli större.

För övrigt så finns det i varje fall en hel del att glädjas över när det gäller rikspolitiken, där S visserligen inte samregerar med V men ändå förhandlar budget med oss. Att det då blir vänsterpolitik istället för den högersväng kvartetten står för märks tydligt. Bara i veckan har vi fått besked om att viktiga vänsterfrågor som höjd A-kassa, minskade förskolegrupper och inte minst gratis mediciner för alla barn upp till 18 år blir verklighet. Ett sjukt barns möjligheter att få den medicin det behöver ska aldrig avgöras av föräldrarnas plånbok!

Mitten-högerkvartetten lovar privatiseringar

Idag har Norrköpings nya mitten-högerkvartett bestående av S-FP-KD och C presenterat sin första överenskommelse för mandatperioden. Jag har läst överenskommelsen och tagit del av rapporteringen. Det finns två saker som mer än allt annat tydliggör den högersväng Norrköpings välfärd kommer att drabbas av. Och det är ingen slump att det handlar om beslut inom vård- och omsorg där Vänsterpartiet haft huvudansvaret och fört en tydlig vänsterpolitik under två mandatperioder.

Det första handlar om att Lars Stjernqvist och S går emot sina vallöften och öppnar för omfattande privatiseringar. Stjernqvist har tidigare röstat nej till LOV, dvs privatisering av äldreomsorgen i kommunen tillsammans med V och MP. Nu lovar han tillsammans med FP, KD och C ”valfrihetsreformer”. Av vad som framkom på presskonferensen innebär det att:

”Den enskilde ska få mer valfrihet, upprepar Eva-Britt Sjöberg (KD). Kvartetten välkomnar privata alternativ. Som det varit tidigare har det inte varit öppet för privata alternativ. Hur vi ska öppna upp det är en sak vi måste titta på… En ny valfrihetssatsning ska genomföras.

Detta ska enligt Lars Stjernkvist genomföras via en ny variant på LOV. Han menar att partierna i "Kvartetten" nu är överens om att valfrihet och mångfald är viktigt. Frågan är då om de tidigare rödgröna besluten om ett nej till LOV och ett återtagande av de delar av äldreomsorgen som varit privat kommer att skrotas? Här handlar det om ifall privata storföretag ska tillåtas göra vinster på våra skattepengar eller om pengarna, som både S kongress och Löfven sagt, ska gå till välfärden istället.

Hur mycket av vår gemensamma välfärd vill detta glada gäng privatisera?

Den andra avgörande försämringen av välfärden handlar om att Socialdemokraterna idag svikit ett av sina vallöften - ”mina timmar”. Det är en verklig valfrihetsreform som S-V-MP drivit igenom och som skulle ge de äldre verklig valfrihet när det gäller vad de vill ha hjälp med – istället för att ge valfrihet till riskkapitalbolag om var de vill etablera sig.

Jag är ärligt talat mycket förvånad över att Lars Stjernqvist väljer att öppna för stora privatiseringar av äldreomsorgen – bara veckan efter att S på nationellt plan kommit överens med V om att istället kraftigt inskränka rätten för privata företag att ta ut miljonvinster.

Gällande ”Mina Timmar” som det redan lagts ner 100-tals timmar och 100 000-tals kronor på att planera så är loppet kört för Norrköpings äldre med dagens besked. Det är ett väldigt slöseri. När det gäller kvartettens otydliga planer på privatiseringar av äldreomsorgen har vi ännu inte sett några skarpa politiska förslag. Men en sak är säker – dom kommer att stöta på en skarp vänsteropposition om det handlar om att slarva bort skattemedel till privata vinster.

I kvartettens överenskommelse finns i övrigt en hel del som är en fortsättning på den rödgröna politiken som vi varit med och drivit som exempelvis fortsatta satsningar på utbildning, bostadsbyggande och klimatåtgärder. Och jo det finns faktiskt ett par vänsterkrav som slunkit med också – krav på svenska kollektivavtal vid upphandlingar och löften om blandad bebyggelse för att minska ekonomisk segregation. Saker som vi drivit på olika nivåer och som vi är glada för men också kommer att bevaka. Kommer kvartetten t.ex. att våga ställa krav på maxhyror på vissa hyresrätter?

För övrigt så är nu en bra tid att gå med i vänsterpartiet om man vill se faktisk vänsterpolitik i Norrköping, Östergötland och Sverige istället för de tragiska högersvängar vi nu ser. Det kan man göra här.

Nicklas Lundström sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Norrköping och jobbar som politisk sekreterare för partiet i Östergötlands landsting. Är vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden och ordförande i kommunens biståndsutskott. Jag är arbetar varje dag för jämlikhet och jämställdhet i Norrköping, Östergötland och Sverige.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker