• tisdag 02 september 2014
Vilka möter Piraterna och Elit Vetlanda? CG:s speedway CG:s speedway
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

SD vill censurera kulturen i Norrköping

Dagens kommunfullmäktige var en relativt kort och lugn tillställning. Det blev dock en ganska stor debatt kring Sverigedemokraternas förslag om att censurera kulturen i Norrköping. Ja ni läste alldeles rätt, SD visade i debatten hur extremt dålig känsla partiet har för demokrati och yttrandefrihet. Motionen går kortfattat ut på att att kommunen ska ta fram  en politisk policy för vilken kultur som kommunen kan medfinansiera. Kravet är att kultur som framförs ska vara ”politiskt neutral” och att den inte heller får "chokera eller provocera". Detta vore faktiskt ordboksdefinitionen av censur, det vill säga att makthavaren (i det här fallet kommunpolitiker) förhandsgranskar och bestämmer vad som får framföras. Det man undrar lite om är ju ifall SD och motionären och gruppledaren Markus Wiechel tänkt efter kring konsekvenserna innan motionen lades. Tyvärr verkar det så eftersom att partiet stod kvar vid sitt förslag om att införa censur under hela debatten.

 

Sen funderar jag också kring SD:s kultursyn, själv har jag aldrig tagit del av någon kultur som inte varit eller kan tolkas politiskt. Det finns ingen "politiskt neutral kultur" och om all kultur som kan ses som politisk skulle bli av med sin finansiering skulle det bli ytterst lite om något kvar. Det är helt grundläggande för den politiska demokratin att kulturen är fri att kritisera både åt höger och vänster, även alla politiska partier (inklusive Vänsterpartiet såklart). Det vore förödande att förbjuda kulturen från att delta i det offentliga samtalet om politiken och samhället.

 

Sverigedemokraterna i Norrköping tycker vidare att det vid eventuella kulturyttringar som släpps igenom ”förhandsgranskningen” ska ha en varningstext där det ska ”framgå vilket politiskt perspektiv det ses ifrån”. Här blir det hela ännu löjligare och farligare, vilka politiker ska avgöra vilken kultur som ska förses med denna varningstext och vad som ska stå där? Markus Wiechel? Eller jag för den delen? Jag hoppas och kämpar för att SD inte ska få göra verklighet av såna här antidemokratiska förslag i framtiden. För då är vi riktigt illa ute.

 

Nej låt kulturen vara så fri som möjligt!

 

För övrigt måste jag berömma särskilt Fredrik Bergqvist (M) och Linda Snecker (V) som gjorde riktigt bra och passionerade inlägg i den här debatten.

 

 

1648 skäl att säga nej till vinster i välfärden

Den senaste vårdskandalen briserar nu med full kraft i Linköping. Vänsterpartiet Linköping har lanserat en egen sida för att lyfta problemen. Attendo har under bara två månader förvägrat sina boende 1648 promenader och och 476 egentimmar på vårdboendet Åleryd i Linköping. Det är en skandal av stora mått, de borgerliga politikerna i Linköping tycker dessutom att det inte gör så mycket och Attendo kommer att få vite på 20 kr för uteblivna promenader. Det är helt vansinningt då det är helt uppenbart att Attendo kommer att tjäna allra mest pengar åt sina ägare genom att fortsätta förvägra de boende grundläggande livskvalitet – vinsten blir helt enkelt större utan promenader för de gamla.

Attendo försöker skylla det hela på den egna personalen och kommunens kontrollanter vilket är fullständigt struntprat då det är Attendo som bär det fulla ansvaret för att leda och styra verksamheten. Men dom fick i Corren skarpt mothugg av personalen som dock är anonym pga av rädsla för repressalier från Attendos sida. Enligt personalen är fifflet mer utbrett än granskarna har upptäckt och personalbristen akut. Man kan själv välja om man tror på de vinstmaximerande ägarna eller personalen själva:

En av de anställda säger att en femminuterstur till trädgården för att plocka en blomma räknas som promenad, och ska dokumenteras som en sådan. Personalen har också blivit tillsagd att alltid ta med en boende när man ska till sin samordnare eller kiosken. - Men jag tycker inte att det kan räknas som promenad att byta våning, säger en anställd. – Om vi ska ut med soporna ska vi ta med oss nån av de gamla. Många av oss skriver inte upp det som promenad, men då heter det att personalen ”glömde signera”, säger en annan.

Varför gör då Attendo så här mot personalen och de gamla? Jo för att spara pengar såklart och höja vinsten för företaget. I Linköping är över 80 % av äldreomsorgen privatiserad. Kommunen är dessutom an av de kommuner i hela Sverige som lägger allra minst pengar på äldreomsorg. Och så blir det ju när kostnaderna pressas maximalt genom ständiga privatiseringar.

Och denna politik vill M, KD, FP, C och SD ta till Norrköping om dom skulle vinna valet om två veckor. Attendo som vi i Norrköping tagit tillbaka boenden av skulle säkert komma tillbaka och högerpartierna har lovat att införa LOV. Det skulle innebära i genomsnitt 10 % anställda i äldreomsorgen i Norrköping. Det skulle innebära sämre kvalitet och färre promenader för de äldre. Och det skulle innebära att många miljoner av dina och mina skattepengar skulle hamna rakt i fickorna på Attendos ägare och andra riskkapitalbolag som skulle etablera sig i Norrköping.

Den 14 september är det folkomröstning om privatisering av Norrköpings äldreomsorg. Tänk på vad som händer i Linköping just nu innan du stoppar valsedeln i valurnan.

För övrigt hade jag en liten artikel i Folkbladet igår. En bra arbetsmarknadspolitik måste skrota meningslösa förvaringsåtgärder som FAS-3 och istället satsa på tidsbegränsade riktiga anställningar med riktig lön.

FP lovar allt åt alla

Folkpartiet har utvecklats till Norrköpings mest högljudda populister. Men det finns sällan särskilt mycket substans bakom utspelen. Häromdagen presenterade dom sin valplattform genom att klippa en gräsmatta som dom tyckte att Lars Stjernqvist borde ha klippt. Men journalisten gjorde ett bra jobb och åkte tillbaka några minuter efter presskonferensen för att se hur det gått med gräsklippningen. Då hade Folkpartiet tröttnat och lämnat platsen – i betydligt sämre skick än tidigare då bara en liten del var klippt.

Bara en rolig historia kan tyckas men det säger en hel del om Folkpartiet i Norrköping. Man gör ofta spretiga utspel åt alla möjliga håll utan någon tydlig plan. Problemet är att långsiktigheten och finansieringen saknas – det blir mest prat. Ett paradnummer för FP är att höja lärarlönerna med 10 000 på 10 år. Något jag kan sympatisera med men som måste finansieras – och det innebär att det inte blir fler lärarkollegor och att man kommer att måsta spara in rejält på förskola, vård och omsorg och alla de som arbetar där. Nej att bara lyfta lönen för en grupp i välfärden och strunta i de andra fungerar inte.

Men bara för att ta ett exempel på ytterligare utspel så kan man ta Folkpartiet löfte om att sluta spara och istället anställa fler inom äldreomsorgen. Fast valfrihetsreformen ”Mina Timmar” som innebär fler anställda i hemtjänsten vill dom riva upp. Och så vill dom ju också privatisera hela äldreomsorgen i Norrköping. Det skulle i genomsnitt innebära 10 % färre anställda eftersom de privata företagen måste ta ut sin vinst på våra skattepengar. Så att utanpå det anställa ännu fler skulle kosta en rejäl summa.

Näringslivsklimatet är en viktig fråga som kommunen arbetar med och måste bli bättre på. Men att som FP ibland gör finansiera mångmiljonsatsningar med antaganden framtida lägre arbetslöshet är varken seriöst eller ekonomiskt klokt.  

Och det där med gräsklippningen förresten - när det gäller budget till tekniska nämnden som handar bland annat detta så antogs S-V-MP:s förslag om 362821 tkr för 2014. Alliansens förslag var 360788 tkr.

Så rösta gärna på FP – om du vill ha jobbet halvdant utfört. Och dessutom utan finansiering.

Personligen tycker jag att om man börjar klippa en gräsmatta så bör man göra det klart

Rösta på V för billiga hyresrätter i stan!

Ikväll antog Kommunfullmäktige i Norrköping ett program för framtidens ombyggnad av "inre hamnen". Ett mycket långsiktigt och positivt projekt för att bygga fler lägenheter i Norrköping. Men som vanligt vill vi i Vänsterpartiet trycka på behovet av att bygga fler hyresrätter med billig, eller snarare rimlig, hyra. I framtidens bebyggelse i "inre hamnen" får det inte enbart bli lyxlägenheter för då bygger vi en segregerad och ojämlik stad. Detta perspektiv fanns faktiskt också med i underlaget vilket var glädjande och gjorde det lätt att rösta ja till programmet:

Den förväntat höga prisnivån på bostäder riskerar att göra
området till ett socioekonomiskt sett relativt homogent
område. Kommunen och politiken måste ta tydlig ställning
i den här frågan. Ett förverkligande av ambitionen om
social mångfald och hållbarhet även i Inre hamnen kräver
mer än bara vackra ord. För den mark där kommunen är
huvudman bör tydliga krav ställas vid markanvisning på
blandade upplåtelseformer och byggande av en viss andel
mindre lägenheter.

Området vi talar om

Men för att vara mer konkret med vad kommunen kan göra så bör vi vid denna och alla andra nya planerade bostadsområden:

1) vid framtida markanvisningar på kommunens mark kräva en rejäl andel mindre hyresrätter.
2) Krav på att kommunala hyresbostäder ska bygga i inre hamnen och att dom ska bygga med tydliga direktiv på låga maxhyror. Vi bör ta efter det rödgröna Göteborg där man i maj i år beslutade att det kommunala Älvstranden Utveckling AB ska producera nybyggda lägenheter med en fastslagen maxhyra. Bland annat ska fler hundra lägenheter byggas på 60 m2 för drygt 5000:- i månaden. Och detta alltså i mycket attraktiva lägen! Det kan och bör vi göra också i Norrköping och det kommer vi från Vänsterpartiets sida alltid att kämpa hårt för.

En röst på Vänsterpartiet i Norrköping är en röst för att alla ska ha råd till ett rimligt boende i vår stad.

För övrigt så var jag och hustrun på ”Harry Potter – The Exhibition” igår på vår bröllopsdag. En fantastisk utställning och riktigt kul att Norrköping blivit en evenemangsstad att räkna med. På den vägen ska vi fortsätta. Fast lite grämer jag mig för tydligen så kom den 100 000:e besökaren i morse och vi var där sist igår kväll. :-)

I Hagrids fåtölj känner en sig lite liten…

Ta inte Linköpings Attendoskandal till Norrköping

Igår avslöjade Aftonbladet att Attendos privata äldreboende Åleryd i Linköping har berövat sina boende 1648 promenader och 476 egentimmar. Detta är en vårdskandal av stora proportioner som kommer att få konsekvenser i det kommande valet.


Linköpings äldreomsorg är en av de mest privatiserade i Sverige och också en av de kommuner som lägger allra minst pengar på sina äldre. Detta hör såklart ihop och i Norrköping ser vi att vi istället måste satsa på våra äldre. Därför vill vi ha mer personal och inför nu "mina timmar" inom också hemtjänsten - de äldre ska få mer egen tid att bestämma om, och inte bara på boenden.

Alliansen och SD i Norrköping har varit tydliga med att dom vill privatisera Norrköpings äldreomsorg. Det skulle innebära att vi skulle ge Attendo och de andra stora riskkapitalbolagen fri etableringsrätt i vår stad. Och vi vet att just detta kommer att bli konsekvensen. Riskkapitalisterna skär ner på personalen för att göra sina vinster vilket alltid drabbar de äldre. 

Den 14 september är det folkomröstning om privatisering eller inte av Norrköpings äldreomsorg.

För övrigt var jag också på näringslivspolitisk debatt på östsvenska handelskammaren idag, en lite mer utförlig rapport därifrån kommer imorgon. 

Rösta på oss om du håller med!

Igår presenterade vi i Vänsterpartiet Norrköping våra valfrågor inför den kommande mandatperioden. Det blev bra artiklar både i NT och Folkbladet. Och dessutom ett inslag på NT24 där jag pratar om arbetsmarknaden.

Bakom den politik vi vill driva ligger många och långa diskussioner både inom partiföreningen och med Norrköpingsbor som fick fylla i enkäter och svara på frågor under förra året. Resultatet har blivit att vi fokuserar på färre och mer konkreta frågor än vi och andra partier brukar göra. Detta är förslag som är fullt genomförbara under mandatperioden och dessutom möjliga att finansiera och förverkliga på 4 år. Och ju starkare Vänstern i Norrköping blir desto säkrare blir det att vi kan genomföra detta. Så om du tycker att följande förslag vore bra för Norrköping så ska du rösta för oss:

  • Ingen privatisering av välfärden i Norrköping så länge vi är med och styr
  • Öka rätten till förskolan till 30 timmar för alla barn
  • Att alla barn ska ha rätt till läxläsning på skolan varje vecka
  • Vi vill bygga spårvagn till Vrinnevisjukhuset
  • Satsningar på riktiga jobb för långtidsarbetslösa, 150  inom kommunen och 150 via våra upphandlingar bör vara möjligt per år.

Mer finns att läsa på vår hemsida eller via facebookgruppen

För övrigt så möttes vi återigen av detta på partilokalen i morse. Barnsligt fegt och jäkligt onödigt. Har en åsikter om Vänsterpartiet så ta det med mig istället för att smyga omkring på natten och ge dig på bilar och byggnader.

Nicklas Lundström sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Norrköping och jobbar som politisk sekreterare för partiet i Östergötlands landsting. Är vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden och ordförande i kommunens biståndsutskott. Jag är arbetar varje för jämlikhet och jämställdhet i Norrköping, Östergötland och Sverige.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker