• torsdag 31 juli 2014
Polisman tror att han hamnat i ett matcho-... Ur Classes Synvinkel Ur Classes Synvinkel
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

SD vill censurera kulturen i Norrköping

Dagens kommunfullmäktige var en relativt kort och lugn tillställning. Det blev dock en ganska stor debatt kring Sverigedemokraternas förslag om att censurera kulturen i Norrköping. Ja ni läste alldeles rätt, SD visade i debatten hur extremt dålig känsla partiet har för demokrati och yttrandefrihet. Motionen går kortfattat ut på att att kommunen ska ta fram  en politisk policy för vilken kultur som kommunen kan medfinansiera. Kravet är att kultur som framförs ska vara ”politiskt neutral” och att den inte heller får "chokera eller provocera". Detta vore faktiskt ordboksdefinitionen av censur, det vill säga att makthavaren (i det här fallet kommunpolitiker) förhandsgranskar och bestämmer vad som får framföras. Det man undrar lite om är ju ifall SD och motionären och gruppledaren Markus Wiechel tänkt efter kring konsekvenserna innan motionen lades. Tyvärr verkar det så eftersom att partiet stod kvar vid sitt förslag om att införa censur under hela debatten.

 

Sen funderar jag också kring SD:s kultursyn, själv har jag aldrig tagit del av någon kultur som inte varit eller kan tolkas politiskt. Det finns ingen "politiskt neutral kultur" och om all kultur som kan ses som politisk skulle bli av med sin finansiering skulle det bli ytterst lite om något kvar. Det är helt grundläggande för den politiska demokratin att kulturen är fri att kritisera både åt höger och vänster, även alla politiska partier (inklusive Vänsterpartiet såklart). Det vore förödande att förbjuda kulturen från att delta i det offentliga samtalet om politiken och samhället.

 

Sverigedemokraterna i Norrköping tycker vidare att det vid eventuella kulturyttringar som släpps igenom ”förhandsgranskningen” ska ha en varningstext där det ska ”framgå vilket politiskt perspektiv det ses ifrån”. Här blir det hela ännu löjligare och farligare, vilka politiker ska avgöra vilken kultur som ska förses med denna varningstext och vad som ska stå där? Markus Wiechel? Eller jag för den delen? Jag hoppas och kämpar för att SD inte ska få göra verklighet av såna här antidemokratiska förslag i framtiden. För då är vi riktigt illa ute.

 

Nej låt kulturen vara så fri som möjligt!

 

För övrigt måste jag berömma särskilt Fredrik Bergqvist (M) och Linda Snecker (V) som gjorde riktigt bra och passionerade inlägg i den här debatten.

 

 

Israel utövar den starkes terror

Det är fel att döda barn. Det känns märkligt att behöva skriva det men det behövs verkligen. Den Israeliska staten och krigsmakten väljer i skrivande stund att döda palestinska barn i Gaza. Alla vet att de kraftiga flyg- och markanfallen mot bland annat sjukhus, fiskebåtar och bostadsområden främst kommer att döda civila. Ändå väljer Israel att skjuta.

Israel har fullständig makt över det palestinska folket. Man har en hypermodern krigsmaskin, kärnvapen, ett extremt sofistikerat bevakningssystem, en Aparthiedmur långt mer omfattande än Berlinmuren, många gånger större ekonomi, ett nästan ogenomträngligt missilförsvar, otaliga propagandakanaler och är allierad med världens verkliga stormakter i USA och Europa. Makten och styrkan ligger alltså helt hos Israel men hur väljer man att använda den?

Inga fler palestinska föräldrar ska behöva få beskedet att deras barn dödats.

Mot Gaza vet vi hur den används. Man har blockerat Gaza fullständigt och i strid med folkrätten förvägrat de 1,5 miljoner innevånarna handel, luftrum och sitt eget hav. Israel bestämmer exakt hur fattigt och eländigt det ska vara i Gaza och man har medvetet gjort livet för alla innevånare extremt svårt. Även när det inte är krig är barn undernärda och många dör av mycket enkla sjukdomar på grund av blockaden. Och nu har man bestämt dig för att återigen massakrera civila och barn i Gaza. Något som kanske är bra för den allt mer blodtörstiga hemmaopinionen men inte försvagar Hamas utan snarare stärker dem och ger deras militanta metoder legitimitet.

För frågan är ju då hur Israel behandlar de andra palestinierna? Dom som inte bor i Hamaskontrollerade Gaza och där inga avfyrningsramper för hemmagjorda raketer finns. Dom som bor på bland annat Västbanken och i Jerusalem som styrs av Fatah. Här har palestinierna i stort övergett det väpnade motståndet som även när det är legitimt såklart inte ger några resultat mot en så brutal övermakt. Svaret är att dessa fredliga palestinier utsätts för en systematisk etnisk rensning av Israel. Varje dag byggs nya enligt FN olagliga bosättningar på stulen palestinsk mark vilket ständigt minskar Palestiniernas livsutrymme. Israel stryper medvetet den palestinska ekonomin. Man stänger in människor med den olagliga apartheidmuren, arresterar människor utan grund, misshandlar människor och förstör ständigt hem och odlingar. Även de fredliga palestinier som övergett den väpnade kampen utsätts alltså varje dag för Israels övervåld och övermakt.

Det finns fortfarande många Israeler som kämpar för en rättvis fred och för palestiniers mänskliga rättigheter. Dessa förtjänar vår allra högsta respekt för dom utsätts i ständigt av hat och högerextremt våld för att dom vågar säga ifrån. Det tragiska faktumet är att det Israeliska samhället idag i allt högre grad genomsyras av en strukturell rasism mot palestinier som allt mer liknar det sydafrikanska apartheidsystemet. I politiken finns det bara en liten modig skara kvar som argumenterar emot krigen och den etniska rensningen, och det tycks bli allt färre när den Israeliska militära överlägsenheten ökar. I skolor och i kulturen blir bilden av palestinier, araber och muslimer allt mer rasistisk och toleransens röster tystnar. Det resulterar i en kultur där israeliska soldater allt mer sällan tvekar att sjuka mot civila, där människor ser på när Gaza bombas och firar det med applåder och där bosättare systematiskt angriper och fördriver palestinska familjer.

Ytterligare en familj har fallit offer för israels bomber.

Den enda möjligheten till förhandlingar och en fredlig lösning är idag skarpa påtryckningar från oss i västvärlden som Israel är ekonomiskt och politiskt beroende av. Den israeliska staten har gått så långt på den extremnationalistiska vägen att inget annat kommer att kunna få dom att sätta sig och förhandla fram en rättvis fred. En sådan fred måste innebära utbyte av land mellan Israel och Palestina och likna 1967 års gränser, blockaderna av Gaza och Västbanken måste hävas, Apartheidmuren rivas och flyktingfrågan lösas. Allt det kommer att vara bittert för övermakten Israel att acceptera (men också för palestinierna) och därför måste externa påtryckningar till.

Eftersom att just skarpaste möjliga fördömande av väst och omedelbara och hårda ekonomiska sanktioner mot Israel är den enda vägen framåt så skäms jag över Sverige och EU idag. Vi har en regering som inte säger ett knyst om de Israeliska dödandet som pågår dag efter dag. Vi har en statsminister och utrikesminister som helst undviker frågan. Det kommer aldrig vi i Vänsterpartiet att göra när vi sitter i regeringen.

V Norrköping lanserar sin valfilm!

Idag kan man läsa i NT om lanseringen av Vänsterpartiet Norrköpings valfilm. Se filmen här! Vi filmade på 1 maj och fyra av våra ledande företrädare lyfter i filmen kortfattat och konkret några av de huvudfrågor som vi kommer att driva i valrörelsen. Processen med att ta fram de lokala valfrågorna har varit lång och djupt demokratisk då vi under nästan ett års tid i partiföreningen diskuterade och resonerade. Resultatet är riktigt bra och detta är frågorna som vi anser är viktiga för att göra Norrköping till en mer rättvis stad. Dessutom är alla våra valfrågor fullt möjliga att både finansiera och genomföra.

Annika Kaiser och jag på pressträffen

 

Jag om Jobbpolitiken:

I Norrköping behöver vi satsa särskilt på att bekämpa barnfattigdomen, vi har redan genomfört framgångsrika projekt som ”servicetrainee” i kommunen med bra resultat. Det vill vi Vänsterpartiet utöka efter valet. Det handlar om riktiga anställningar till föräldrar i fattiga barnfamiljer. Fattiga barn har fattiga föräldrar. Och oavsett vilken regering vi får så anser jag att vi omedelbart bör avskaffa den ovärdiga tvångsåtgärden FAS-3.

 

Mona Olsson om Välfärden:

Det tyngsta skälet till att rösta på Vänsterpartiet i valet är att se till att Norrköpings välfärd inte privatiseras. Detta kommer att ske om alliansen skulle vinna i Norrköping och det enda parti som aldrig kommer sälja ut vår välfärd är Vänsterpartiet. En privatisering av äldreomsorgen i Norrköping skulle innebära mindre personal, massor med deltidsanställningar (idag finns rätt till heltid i kommunens äldreomsorg) och framförallt att våra skattepengar skulle hamna i riskkapitalisternas fickor. Vilket i slutänden såklart alltid går ut över dom äldre i behov av hjälp och stöd.

 

Annika Kaiser om Förskolan:

Många familjer med arbetslösa, föräldralediga eller utförsäkrade föräldrar får idag mindre tid i förskolan, ofta bara 15 timmar i veckan. Det innebär att vissa barn får mindre kontakt med andra barn och lär sig mindre i förskolan. För att förbättra läget vill vi öka tiden i förskolan till minst 30 timmar i veckan för alla.

 

Deniz Tütüncü om Spårvägsutbyggnaden:

Klimatförändringarna och det faktum att Norrköping växer gör att vi bör satsa på spårvägsutbyggnad. Nästa viktiga satsning är att bygga ut spårvagnstrafiken mot Vilbergen för att göra det enklare att ta sig till och från Vrinnevisjukhuset. Förslaget finansieras med att vi slutar subventionera flygplatsen med 20-30 miljoner av norrköpingsbornas skattekronor per år.

 

77 människor mördades av en högerextremist

Det är något vi aldrig får glömma. Terrordådet i Norge känns fortfarande svårt att greppa trots att det nu gått tre år.  De flesta som mördades var idealistiska barn och ungdomar. Barn och ungdomar som jag delade så mycket med. Vackra tankar om en bättre och mer jämlik värld, en gränslös solidaritet och ett självklart motstånd mot orättvisor, diskriminering och rasism. Ibland maler tankarna om hur det kunde hända och vad vi kan göra för att vända samhällsutvecklingen och se till att det inte händer igen. Och mina slutsatser liknar dem jag drog för tre år sedan – svaret är antirasism.

 

För den som klarar av det rekommenderar jag verkligen att ni går in och ser bilderna och läser texterna om offren på NRK:s hemsida. Det är oerhört tungt men vi får aldrig glömma.

 

 

Förutom terroristen själv så kan man inte ge enskilda personer eller partier skulden för terrordåden. Däremot är det är uppenbart att det allt mer islamofoba och rasistiska debattklimatet i samhället var en förutsättning för terrordådet. Anders Behring Breivik skulle aldrig ha genomfört attackerna om han inte hade haft en antimuslimsk och antisocialistisk ideologi att motivera sitt våld med. När jag läste delar av Breiviks rätt taffliga och föga originella manifest insåg jag snabbt att de idéer och den världsbild som motiverade terrordåden kommer från denna islamofoba ideologi som fått allt mer spridning. Mycket av ideologin grundas på en konspirationsteori om att en vänsterinriktad politiskt korrekt elit styr samhället och att dessa har förrått nationen genom att tillåta de ondskefulla muslimerna/invandrarna att ta över och förstöra det förut lyckliga europeiska samhället. Breiviks tolkning av dessa idéer är extrem men huvuddragen i tankegodset återfinns hos många Sverigedemokrater, fikabordsislamofober och högerpopulister över hela Europa. Också i Sverige har islamofoberna särskilt riktat sin kritik, som ofta slår över i hat, mot socialdemokratin och vänstern såväl som mot den primära måltavlan som är muslimer. Det är på grund av att dessa i grunden fascistiska idéer idag är så etablerade i Europa som terrordåden möjliggjordes och i terroristens huvud verkade motiverade och nödvändiga.

 

Tyvärr är det inte bara Sverigedemokrater och vardagsrasister som gjort att islamofobin spridit sig i Norden och Europa.  Det finns debattörer på högerkanten som argumenterar mot den växande islamofobin och främlingsfientligheten tillsammans med vänstern, all heder åt dem. Här bör faktiskt särskilt Fredrik Reinfeldt och den sittande alliansregeringen som har hållit rent mot rasismen nämnas särskilt. Det är en markant skillnad mot utvecklingen i flera av våra grannländer. Må det fortsätta så också efter valet i september. Men det finns också liberaler, konservativa och massmedier som har öppnat upp för islamofobin och köpt delar av resonemanget. Exempel på detta är det extremt islamofoba debattklimatet i Danmark eller retoriken kring ”Kriget mot terrorismen” eller för den delen försvaret av Israels mördande just nu i Gaza som till och med ibland syns på mainstream-borgerliga ledarsidor.

 

Eftersom de islamofoba idéerna var en förutsättning för terrorn så måste svaret ifrån alla som vill ha ett öppet, demokratiskt och tolerant samhälle vara att bekämpa dessa hatets idéer. Det gör vi antirasister bäst genom att aldrig ge upp den politiska kampen mot rasism och för jämlikhet. För att bryta med det islamofoba och rasistiska tankar som breder ut sig i Europa är det allas vår uppgift att stå upp och säga ifrån när någon skuldbelägger och förtalar andra för att de tillhör en viss folkgrupp eller religion.  För att citera flammans Anna Herdy:

 

"När vi idag minns det fruktansvärda som hände på Utöya kan vi därför inte säga ”Vi visste inte bättre”. För faktum är att vi vet väldigt väl vad som händer när avhumaniseringen av människor så sakteliga uppfattas som normer. Någon eller några kommer alltid vilja ta på sig rollen att gå i fronten. Precis som Anders Behring Breivik eller en rasistpöbel i en småländsk småstad"

 

Vi som kallar oss antirasister måste på både politisk och personlig nivå stå upp mot rasism och nyfascism var vi än möter den. Det är centralt att alla antirasistiska krafter arbetar tillsammans. Jag som socialist måste göra mitt bästa för att hålla rent från rasistiska glidningar hos mina vänner och sympatisörer men också bland meningsmotståndarna hos högern och liberalerna. Den reaktionära och islamofoba ideologi som växer på nätforum, ledarsidor och i människors medvetande måste konfronteras om vi ska kunna förhindra ytterligare terrordåd och en rasistisk samhällsutveckling. Den antirasistiska kampen är idag viktigare än någonsin under efterkrigstiden.

 

 

Jag sörjer återigen idag på årsdagen av det värsta terrordådet i efterkrigstidens norden. Men jag är också stolt över att tillhöra ett parti och en rörelse som aldrig bidragit till att stärka den islamofoba ideologin och som alltid kommer att stå upp och säga emot hatets företrädare.

 

Lär gärna också Ali Esbati som själv var nära att mördas av fascistens kulor på Utöya och vad han har att säga om stämningen i den svenska och norska kulturen.

 

För övrigt så känns det så oerhört sjukt att man idag ska behöva skriva att det är fel att mörda barn. För det är precis det som Israel väljer att göra i stor skala i Gaza just nu.

 

Vi solar medan Palestina dör

Jag hade nedanstående debattartikel inne i NT idag, en god motvikt till NT:s ledarsidas onyanserande hyllande av Israels blodiga krigföring. Jag kommer att återkomma och utveckla resonemnaget om hur jag tror att konfliktens lösning måste se ut. För övrigt är jag riktigt stolt över att ha en partiledare som inte tvekar en sekund om vilken skuld den Israeliska staten har. Jag har också noterat Löfvens ganska tveksamma uttalanden medan MP:s Åsa Romson har en ganska rimlig linje. Allianspartierna kan man tyvärr inte alls räkna med i frågan (även om Carl Bildt just gällande palestina har en hyffsat rimlig hållning för att vara högerman).

Vi solar medan Palestina dör

Israel har de facto ett oerhört våldsmonopol i konflikten och använder detta hänsynslöst och systematiskt.

Under semestern på en solig strand i Västerbotten nås jag av rapporterna av att Israel återigen urskillningslöst bombar civila palestinier. Låt mig börja med att konstatera att morden på tre israeliska ungdomar såklart är avskyvärda handlingar. Liksom att Israel har lika mycket rätt som andra stater att existera, men detta bara inom de av FN fastslagna gränserna från 1967.

Saken är den att den Israeliska statens massiva angrepp på det palestinska folket och utbredda kollektiva bestraffning är fullständigt oproportionerlig och orättfärdig enligt både internationella regler och rent moraliskt.

De som mördade tre palestinska ungdomar ska naturligtvis spåras och ställas inför rätta. Liksom de israeliska bosättare som kidnappade och brände en palestinsk tonåring levande som ”hämnd”. Det som är helt oacceptabelt i händelseförloppet är den israeliska ockupationsmaktens agerande, som ju egentligen enligt internationell rätt har fullt ansvar för det ockuperade folkets välmående.

Under sökandet efter de tre försvunna ungdomarna slog Israel omedelbart till med massiva illegala arresteringar av palestinier, mängder av privata hem slogs sönder, folk förvägrades komma till sina arbeten och palestinier misshandlades grovt och systematiskt av israeliska soldater.

Nu har den Israeliska krigsmaskinen gått vidare och släpper återigen tonvis av bomber över Gazaremsan. Hittills har 120 palestinier dött, dödssiffran stiger snabbt och de flesta är barn, ungdomar och civila. De flesta dödas i detta gigantiska och tätbefolkade utomhusfängelse och flyktingläger som Israel skapat med sin ockupationspolitik.

Israels politik karaktäriseras i dag tyvärr av ett stenhårt apartheidsamhälle där palestinier, i Israel eller på de illegalt ockuperade områden behandlas som rättslösa tredje klassens medborgare. Än värre är att Israel bedriver en systematisk politik för etnisk rensning på Västbanken och i Jerusalem. Staten ignorerar totalt FN och fördriver systematiskt palestinier från deras eget land med våld, hot och stöld av mark.

Israel har de facto ett oerhört våldsmonopol i konflikten och använder detta hänsynslöst och systematiskt. Målet tycks vara att omöjliggöra den palestinska statens existens genom allt fler illegala bosättningar som snart ätit upp hela Västbanken och inringat östra Jerusalem.

Palestiniernas enda hopp är ett kraftfullt diplomatiskt tryck från omvärlden inklusive fördömanden, bojkott och uppsägande av handels- och samarbetsavtal. Endast genom diplomatiska och ekonomiska påtryckningar kan palestiniernas mänskliga rättigheter försvaras. Vänsterpartiet är det tydligaste alternativet för en sådan konsekvent hållning i svensk utrikespolitik.

Säg ifrån mot Israels terror!

Jag hade hoppats att min debattartikel om Israels senaste övergrepp mot palestinierna skulle hinna komma i tryck idag men det dröjer nog lite till. Kortfattat kan man säga att Israel är en illegal ockupationsmakt som enligt folkrätten för det första inte har något på palestinskt territorium att göra och för det andra har fullt ansvar för hur den ockuperade befolkningen behandlas. De senaste veckorna har Israel  tillämpat kollektiv bestraffning mot palestinier genom massarresteringar, förstörda hem och systematisk misshandel av barn och ungdomar. Sedan har man valt att återigen massbomba Gaza, ett av världens mest tätbefolkade områden och ett utomhusfängelse skapat av den Israeliska statens ockupationspolitik. Hittills har man medvetet mördat ett hundratal skyddslösa människor, en stor andel barn och träffat mål som sjukhus, skolor, fiskebåtar och rehabcenter för krigsskadade. Den enda chansen att påverka den Israeliska apartheidstaten är hårda diplomatiska och ekonomiska sanktioner från omvärden. Det borde Sverige och EU göra. Vänsterpartiet är den tydligaste kritikern av Israels ockupationspolitik i Sverige och kommer att driva detta vid valseger.

På söndag 13 juni arrangerar Ung Vänster ett solidaritetsmöte för Palestina i Hörsalsparken 13:00. Kom dit och visa ditt stöd!

 

Nicklas Lundström sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Norrköping och jobbar som politisk sekreterare för partiet i Östergötlands landsting. Är vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden och ordförande i kommunens biståndsutskott.

Jag är en glödande vänsterpartist, feminist, socialist och antirasist.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker