• torsdag 25 augusti 2016
 • Familjeannonser
 • Lunchguiden
 • Grannar
 • Lokus
 • XTRABONUS
 • Lohts
 • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Lärare frias trots sex med skolpojke Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

Vill Norrköpings folkpartister ha ännu färre lärare i skolorna?

På torsdagens extra fullmäktigesammanträde deltog jag i debatten kring en interpellation från folkpartiet om friskolor och privatiseringar. Folkpartiet är i Norrköping med Mathias Sundin och Gunnas Asserhed i spetsen välfärdskapitalisternas främsta försvarare. Sundin ställde frågan om vilka konsekvenser på jobbutvecklingen socialdemokraternas förslag på ökat kommunalt inflytande vid friskoleetableringar skulle få.

Ibland undrar man hur förblindade vissa borgerliga vinstförespråkare egentligen är av den egna och friskolekapitalisternas propaganda. En av de grundläggande faktumen med friskolorna är ju nämligen just att dom har en strukturellt lägre bemanning än de kommunala skolorna. 2012 var det i snitt 7,7 lärare per elev i friskolorna och 8,3 i de kommunala skolorna (enligt SCB). Så svaret är ju såklart: färre friskolor skulle självklart vara positivt för jobbutvecklingen i Norrköping eftersom friskolorna har färre anställda! Detta är ju fakta även om man gillar friskolor liksom.

Det är inte det minsta konstigt heller. Liksom i resten av välfärden har de privata företagen färre anställda i skolan. Det är så dom gör sin vinst eftersom nästan alla resurser går åt till personal i såna verksamheter, bara genom att spara in på lärarna kan friskolekapitalisterna göra vinst. Av samma anledning har privatanställda lärare också lägre lön. Och det är därför vinstintresset måste bort ur välfärden, skattepengarna ska användas till välfärd, undervisning och äldreomsorg inte till privata vinster. Idag gör välfärdskapitalisterna vinster på minst 8,7 miljarder kronor per år, pengar som skulle räcka till att istället anställa 15-20 000 nya lärare och undersköterskor i välfärden.

Alla som bryr sig om skolan borde kunna se att friskolereformen varit ett misslyckat och extremt experiment som skadat den svenska skolan allvarligt. Ett första steg är för övriga partier att erkänna misstaget och riva upp reformen så att den verkligt viktiga diskussionen om hur vi bygger en bättre skola kan börja.

1 maj var riktigt lyckat och Vänsterpartiet hade det största tåget i stan. Rossanas tal var strålande, solen sken och det är en sån där dag som det kändes som att systemet verkligen är möjligt att förändra.

För övrigt var det riktigt kul att kommunal fick till ett bra avtal med i princip den löneökning i kronor som dom ville ha, bättre föräldratillägg och bättre betalt på obekväma arbetstider. Bra kämpat!

För övrigt är det dock trist att missa Norrköping Pride i helgen men jag har rest iväg för att fira min pappa som fyller 60, vilket såklart också blir trevligt! Alla ni andra borde dock gå dit imorgon. Kolla in programmet på: http://norrkopingpride.se

Brexit - bra för oss, dåligt för England?

Så Storbritannien, eller snarare England valde att gå ur EU. Det var en jämn omröstning men med ett tydligt utslag på 52-48 för Brexit. Vänsterpartiet vill ju lämna EU så på så vis ser jag det som en seger. Men samtidigt vill vi inte ha något att göra med den till stora delar reaktionära och främlingsfientliga Brexit-sidan i Storbritannien. Men naturligtvis går bra att vara emot både EU och främlingsfientlighet, med tanke på hur EU nuförtiden hanterar flyktingar så är det till och med naturligt.

EU saknar i grunden demokratisk legitimitet hos befolkningen och beslutsfattandet sker oftast av tjänstemän och indirekt valda företrädare istället för av parlamentet. Dessutom är EU:s grundlag i grunden nyliberal och gynnar de rikaste samtidigt som EU-maskineriet ständigt flyttar makt från demokratin till företag och andra makthavare (extremt tydliga exempel kan ju vara TTIP eller Eurons ekonomiska ”balanskrav”).

Trots den kritiken så finns det helt uppenbart i dagens värld internationella frågor som de nationella demokratierna inte klarar att lösa själva utan där samarbete måste till. Här skulle såklart en konstruktion som EU kunna vara en lösning. Problemet är att EU misslyckats på de flesta punkter och faktiskt gjort saker värre.

 1. Klimathotet måste hanteras internationellt och här är många europeiska länder ledande. Själva EU har dock inte klarat att hantera frågan även om vissa försök gjorts. Systemet av handel med utsläppsrätter mer eller mindre kollapsat. Och att EU dessutom kortsiktigt oftast sätter företagens bästa före klimatet så duger det helt enkelt inte.

 2. Arbetsrätten. Internationell låglöne/villkorsdumpning- konkurrens är ett hot mot många av de arbetande folkets tidigare segrar. I Sverige och många andra länder handlar det om att skydda kollektivavtalen. Här är EU en tydlig kraft för att försämra för Europas arbetare och ställa dem mot varandra. EU anser alltså INTE att alla som jobbar i Sverige ska göra det med samma löner och villkor för samma jobb. Befängt.

 3. Här gjorde faktiskt EU vissa försök att delvis dela upp ansvaret för flyktingmottagandet på alla länder. Det havererade dock snabbt. Idag betalar EU och Sverige istället det allt mer auktoritära Turkiet miljardbelopp för att stoppa flyktingar från Syrien vilket häromveckan resulterade i att gränsvakter sköt ihjäl barn. För att inte tala om det allt mer militariserade Frontex och de 1000-tals döda på medelhavet.

 4. Den ekonomiska krisen. När ekonomierna i flera sydeuropeiska länder kraschade, Spanien och Grekland har tveklöst drabbats värst så tänker man så klart att EU borde hjälpa sina medlemsstater på fötter igen. Precis det omvända hände. EU och Europeiska centralbanken med Tyskland i spetsen har krossat den Grekiska ekonomin och förstört livet för miljontals greker. Trots att man vet att ekonomin såklart omöjligen kan resa sig genom ännu fler nedskärningar och åtstramningar. EU agerar här så extremt hänsynslöst att IMF framstår som en sansad vänsterröst (!).

Så enligt mig är alltså Brexit bra i det att det är ett tydligt slag från folket mot ett allt mer verklighetsfrämmande EU-etablissemang. Det kan öppna upp för fler länders utträde eller i allra bästa fall för att några av de grundläggande problemen jag diskuterar ovan kan åtgärdas. Jag skulle verkligen föredra en progressiv och framåtsyftande union och det är också de kraven på omförhandling gällande framförallt arbetsrätten som Vänsterpartiet nu lyfter. Men ska jag vara helt ärlig så är det ytterst tveksamt om det kan lyckas (se kommentaren om EU:s nyliberala fundamentalism gällande Grekland ovan). Även om justeringar skulle införas så är det extremt långt kvar till en demokratiskt förankrad och legitim union som på allvar skulle kunna agera för välfärd, jämlikhet, rättvisa och ett seriöst klimatarbete. Därför återstår enligt mig egentligen bara att återigen lyfta kravet på att lämna unionen genom att kampanja, diskutera och försöka vinna det svenska folket stöd för det.

(Bild av Max Gustafsson)

Brexit innebär att ett av de (sedan Tatchers tid) allra mest högervridna länderna lämnar EU. De har både på hemmaplan och i Europa under lång tid ensidigt agerat för den rika elitens intressen och skapat enorma klassklyftor hemma. Att britterna lämnar ökar alltså faktiskt chanserna till positiva förändringar i EU. Det kan också vara bra för det mer progressiva Skottland som nu kanske kan välja en ny egen väg. Och möjligen på sikt till och med öka chanserna till ett enat Irland. Men för England och engelsmännen själva är Brexit antgligen rätt illa, åtminstone på kort sikt. Rasismen riskerar att förvärras och många främlingsfientliga ser det som en seger, både den konservativa och nyliberala högern kan stärkas och dessutom kanske landet faller isär och börjar isolera sig.

För övrigt är det roligt att se hur allt mer av Vänsterpartiets budgetförhandlingar med regeringen nu får genomslag i verkligheten. Från och med idag är mammografi gratis för alla kvinnor mellan 40-74 år. Så ser verklig och vardagsnära feminism ut i praktiken! Och nu kommer dessutom en miljard för att rusta upp miljonprogrammet utan ohemula hyreshöjningar.

Leksell vägrar ta debatten

Här är ett debattinlägg om och till Leksell Social Ventures som varit publicerat i Folkbladet. Ännu har jag inte fått något svar på mina frågor…

Debatt ”Leksell Social Ventures” är ett företag som medvetet gett sig rakt in i den heta svenska privatiseringsdebatten. Företaget slöt nyligen ett avtal med Lars Stjernkvists Kvartett som på fyra år kan ge företaget 2 miljoner skattekronor i vinst på en social investering på 10 miljoner. Ett företag som agerar så bör vara beredda på att diskutera saken och bli granskade. Men det är tyvärr inte Leksells melodi.

Att jag och Vänsterpartiet i Norrköping varit skarpa kritiker av avtalet mellan Stjernkvist och Leksell har nog inte undgått någon. Häromveckan diskuterade jag avtalet med Leksell på deras egen Facebook-sida. En intressant diskussion även om jag kan tycka att företagets officiella Facebookkommentarer spårade ur ganska snabbt. Jag ställde också en hel del frågor som jag inte fick svar på. Häromdagen upptäckte jag att Leksell inte bara tagit bort hela konversationen utan dessutom spärrat mig från sidan.

Det är ganska problematiskt att på det sättet vägra delta i det demokratiska samtalet. Som folkvald kommunpolitiker är en av mina viktigaste uppgifter att se till att varje krona som du som Norrköpingsbo betalar i skatt används på rätt sätt. Jag tycker inte att vinstutdelning till Leksell är rätt, särskilt inte när det handlar om pengar som borde ha gått till att hjälpa utsatta barn och unga.

Några av de frågor som jag vill upprepa till Leksell eftersom jag aldrig fick några svar är: Var Leksell själva med och utformade reglerna för er egen vinst? I så fall är det rätt tveksamt och motsatsen till hur kommunen brukar sluta avtal med företag. Nämligen genom att ställa krav som företagen sen ska leva upp till istället för att företaget självt får utforma kraven.

När ni på Leksell sedan kallar oss som är kritiska till vinster i välfärden för "planekonomianhängare" så blir jag också lite fundersam. Menar ni verkligen att det gäller den stora majoritet av svenska folket som faktiskt också är skeptiska till vinsterna?

Ni skrev också att ni redan innan projektet spenderat 2-3 miljoner på "förberedelser". Stämmer det verkligen? Det är inget som redovisats för oss folkvalda. Och det skulle ju innebära att ni faktiskt sysslar med välgörenhet vilket ni är mycket tydliga med att ni inte gör på er hemsida. Vad var det som kostade så mycket? Att skriva ett avtal på 11 sidor där jag misstänker att kommunen gjorde det mesta av jobbet?

Ni befinner er nu i det offentliga strålkastarljuset och ni får tåla både debatt och granskning, både av politiker och av journalister. Det är faktiskt skattebetalarnas pengar som nu bekostar er verksamhet.

Avslutningsvis - lite PR-tips från mig till er: tänk innan ni postar på Facebook och fundera om det verkligen är klokt att blockera Norrköpingsbornas demokratiskt valda företrädare. Det kan verka som att ni har saker att dölja.

/Nicklas Lundström (V)

För övrigt så var det i måndags årets ljusaste dag. Men från och med igår så blir det bara mörkare. Riksdagen fattade vid 15:30 i tisdags beslut om några av EU:s allra hårdaste migrationslagar.

Nästan alla uppehållstillstånd blir tillfälliga. Och enorm makt ges till arbetsgivare för genom ett anställningskontrakt kan det bli permanent. Det kommer att utnyttjas hänsynslöst på många håll.

Värst är de extremt hårda reglerna för familjeåterförening som blir omöjligt för de allra flesta så länge lagen gäller. Det drabbar kvinnor och barn allra hårdast och kommer som direkt effekt att göra att fler barn i desperation kommer att sättas på rangliga båtar i Medelhavet (och Östersjön?).

Det handlar om kött och blod och levande människor. Jag tänker på vänner och partikamrater som inte funnits i Sverige idag, ja kanske inte ens överlevt om tidigare regeringar fattat lika inhumana beslut.

Planetens viktigaste debatt!

Kom äntligen hit till Norrköping när det förra kommunfullmäktige präglades av klimatdebatt. Vänsterpartiet stod såklart i centrum med MP och FI var också pigga medan Kvartetten var väldigt defensiv och Moderaterna helt tysta. Det säger en hel del.

MP hade en helt vettig motion om att Norrköpings kommun bör mäta klimatutsläpp ur ett konsumtionsperspektiv istället för ett produktionsperspektiv. Det är det enda som ger en rättvis bild av hur mycket vi bidrar till den globala uppvärmningen. Vad är då skillnaden? Jo med ett konsumtionsperspektiv så räknar vi in allt vi konsumerar, t.ex. allt det som produceras i Asien och sen importeras hit. Det blir betydligt högre utsläpp såklart – men också de verkliga utsläppen. Stjernkvist och Kvartetten tyckte som vanligt att det verkade svårt och komplicerat. Och som vanligt bemötte vi dem med argument om att andra kommuner gör det. Men gällande miljö, välfärd och rättvisa ligger Norrköping numera alltid efter i utvecklingen. Även om man iofs är ledande när det gäller privatiseringar och att bygga dyra bostäder…

FI hade skrivit en motion om tre vegetariska matdagar i veckan i all kommunal verksamhet. Den motionen stödde inte Vänsterpartiet. Mat, och särskilt kött, är definitivt en stor källa till klimatutsläpp. Men det gäller inte allt kött och dessutom tror jag inte att förbud är en bra väg att gå gällande något så personligt och nära som mat. SMART-konceptet som infördes för kommunal mat under det rödgröna styret är däremot ett riktigt smart (J) sätt att minska klimatpåverkan från måltider. Där ingår som en del att gradvis minska andelen animalier i maten som serveras. Här verkade det dock som att alla ambitioner hade försvunnit och Karin Johnsson (C) verkade nöjd med dagens nivå. Återigen ett tecken på att den helt avgörande klimatpolitiken har avstannat i Norrköping i och med Kvartettens tillträde.

Sedan kom Vänsterpartiets motion om att kommunen bör divestera sig ur fossilsektorn. Det betyder helt enkelt att kommunens sparpengar och pensionsavsättningar aldrig ska investeras i bolag som utvinner eller förädlar olja, kol eller gas. Flera kommuner har redan gjort detta och för politiker som tar den hotande klimatkatastrofen på allvar borde detta vara självklart. Men Lars Stjernkvist och Kvartetten säger nej och gör i vanlig ordning allt för lite åt detta akuta hot. Argumenten är som vanligt att man inte vågar, att det verkar osäkert och att man behöver diskutera mer. Nej, det behöver vi inte. Vi behöver handling och vi behöver det igår. Istället får vi gammaldags fossilpolitik.

I riksdagen kommer i dagarna ett obegripligt mycket större klimatbeslut att fattas. Faktiskt det största som en Svensk regering har att fatta på årtionden, kanske till och med detta århundrade. Det handlar om det statligt ägda Vattenfalls kolgruvor i Tyskland. Dessa gruvor kommer om de säljs vidare att släppa ut lika mycket växthusgaser som hela Sverige gör på 24 år. Läs den där meningen igen. Även en försäljning kommer att innebära en ekonomisk förlust för skattebetalarna. Men om gruvorna och kolkraftverken istället rivs och läggs ner kommer det att vara den absolut effektivaste och billigaste klimatinvestering som är möjlig att göra. Om det trots anpassningen till regeringsmakten finns några klimataktivister kvar i Miljöpartiet, eller för den delen i S, så är detta den enda fråga som ni behöver vinna denna mandatperiod. Det handlar om mänsklighetens framtid.

Minns någon den här?

För övrigt var det glädjande att vår motion om sommarskola för alla barn bifölls. Eller ja, Kvartetten påstod att den var ”tillgodosedd” men då man gör det vi efterfrågade så blir det ju så och det enda som spelar någon roll egentligen är ju att förslaget blir verklighet.

Självklart har jag också de senaste dagarna tänkt på offren i Orlando, USA som mördades på grund av sin sexualitet och kärlek. IS har sjukt nog försökt ta på sig attacken även om det verkar ytterst osannolikt att dom hade med saken att göra. Den kvinnliga kurdiska gerillan i Syrien, YPJ:s, svar på det var dock väldigt bra.  Dom sa helt enkelt att dom kommer att hissa prideflaggan i Raqqa när IS huvudstad faller.

Tar Kvartetten våldsam islamism och rasism på allvar?

Vi i Vänsterpartiet lyfte på förra kommunfullmäktige två viktiga motioner som Stjernkvist och kvartetten avslog. Den första gällde att införa ”Kungälvsmodellen” som också kallas ”Toleransprojektet” i Norrköpings kommun. Det är en metod för att fånga upp barn och ungdomar som är på väg att driva iväg mot våldsam politisk extremism. Metoden utvecklades efter några nazisters brutala mord på John Hron 1995. Mycket kortfattat går det ut på att dessa elever parallellt med vanlig undervisning får delta i fördjupningar och studiebesök kring just folkmord, rasism och intolerans. Projektet drivs numer i samarbete med Göteborgs universitet och förordas av samordnaren mot våldsbejakande extremism. Det har också visat sig samhällsekonomiskt lönsamt att fånga upp dessa ungdomar innan de börjar ställa till med verklig samhällsskada.

Detta är i dagens Sverige och Norrköping ett livsviktigt arbete. I norden dominerar högerextrem terrorism stort när det gäller politiskt motiverade mord och mordbränder och måste tas på största allvar. Och dessutom har vi ett ökande problem med våldsamma islamister som åker och krigar i mellanöstern. Faktum är att vi vet att några personer med koppling till Norrköping åkt ner och med stor sannolikhet begått krigsbrott i Syrien och Irak. Kommunen har ett ansvar att göra allt vi kan för att stoppa detta även om det sker på annan mark än vår. Och Kungälvsmodellen har precis utvecklats till att också kunna hantera den som är i riskzonen för att hamna i våldsam islamism.

Men kvartetten avslog motionen. Troligen enbart för att det stod Vänsterpartiet på den, så har det tyvärr blivit i norrköpingspolitiken nu. För sakargument var det mycket ont om. Olle Johansson hävdar att ”värdegrundsarbete är rektorernas ansvar” och att kommunfullmäktige inte ska blanda sig i. Det är ett fånigt argument. Toleransprojektet skulle ju bara bli ytterligare ett verktyg som rektorer och lärare kan använda när dom upptäcker sådana tendenser hos eleverna. Att tro att generellt värdegrundsarbete skulle hjälpa en ungdom som verkligen är på glid in i mörkret är rätt naivt faktiskt. För att få en sådan person att vidga sina vyer behövs betydligt mer seriösa och djuplodande åtgärder. Som kommunfullmäktige nu alltså sa nej till, det är något vi kan få anledning att ångra i framtiden.

Men oavsett att just denna motion fick avslag måste den våldsamma rasismen och islamismen bekämpas också på kommunnivå. Den kommunala handlingsplanen mot detta är ett mycket tunt dokument som jag säkert återkommer till. Men vad som saknas där liksom i Norrköping överhuvudtaget är konkreta verktyg för att hantera ungdomar i riskzonen.  

Den andra motionen handlade om att ställa krav på kollektivavtalsenliga villkor för dem som kör den färdtjänst som kommunen betalar. Det blev en märklig debatt där socialdemokrater gick upp och argumenterade mot krav på kollektivavtal (!). Dom menade att det är Regionens Trafiknämnd som via Östgötatrafiken gör upphandlingarna och därför kan kommunen inget göra. Till saken här att Socialdemokraterna styr i Regionen också och där väljer att inget göra åt problemet. Men det är klart att kommunen som betalar kan ställa krav på vettiga arbetsvillkor. Och om regionen vägrar – ta då tillbaka färdtjänsten i egen regi! Det ska vara vettiga arbetsvillkor i Sverige och i Norrköping.

För övrigt var det Tragiskt att Riksdagen röstade ja till värdlandsavtalet med NATO. Vi är nu så nära NATO-medlemskap man kan vara. Och låt oss inte glömma att NATO leds av världens största och utan jämförelse våldsammaste krigsmakt. Och att också Turkiet som nu bedriver inbördeskrig mot sin egen kurdiska befolkning nu (nästan) fritt får föra in vapen och trupper i Sverige. Att överge den neutralitets- och alliansfrihetspolitik som tjänat Sverige väl så länge är ett enormt misstag. Inte bara för oss utan också för hela regionen som tjänar på fler neutrala och stabiliserande länder som alla kan tala och förhandla med.

Visionslös kommunvision

Hej igen bloggen, det var ett tag sen. På det förra kommunfullmäktige hade vi en debatt om kommunens nya vision för år 2035. Debatten gjorde mig faktiskt lite rädd. För några visioner var det inte tal om.

Självklart handlar den vardagliga kommunpolitiken väldigt mycket om budget, försiktiga reformer, effektivisering och förhandlingar. Men om det politiska arbetet ska kunna nå någonstans så måste man våga sätta tydliga mål. Det var det bara vi i Vänsterpartiet av alla fullmäktigepartier som gjorde. Kvartetten tog debatten och också MP:s Bengt Cete kritiserade vår vision rätt kraftigt. Vad var det då för några läskiga utopiska visioner som vi vänsterpartiet la fram? Det klasslösa samhället? Allt åt alla?

Nä, det kvartetten inte kunde acceptera var att vår vision är full sysselsättning och bostäder åt alla. För mig är det självklart att det borde vara själva grunden för varje norrköpingsk politiker. Vi pratar alltså om en vision på 20 års sikt när den fortsatta tekniska utvecklingen ytterligare kommer att ha ökat samhällets gemensamma rikedom enormt mycket. Att då våga tro på att vi till dess ska kunna ha besegrat dessa grundläggande samhällsproblem borde väl vara självklart? Men inte i Norrköping tyvärr. Och det är dessa problem som måste lösas om vi ska få se mindre av sådant som den bessiningslösa förstörelsen i Klockartorpet i framtiden.

Kvartettens vision går istället ut på att man gjort opinionsundersökningar om populära värdeord och sedan staplat dem på varandra. Skaparkraft, möjligheter, tillväxt, innovation, spetskompetens, hållbarhet och upplevelser staplas på varandra i en text som känns som ett reklamblad. Det som finns av konkreta mål handlar mest om att växa mer än andra städer, vara musikhuvudstad och ha flest studenter.

Nå sådant kan ju också vara trevligt såklart men att inte fokusera på att lösa de största problemen norrköpingsborna ser idag – arbetslöshet, bostadsbrist och trygghet - är ett misstag. Det går inte att säga att det inte är kommunens sak att lösa de problemen, för detsamma kan staten, EU, och för den delen finanskapitalet och bankerna säga.

Nåja skillnaderna i synen på politikens uppgifter och möjligheter blev i vart fall väldigt tydliga.

För övrigt har vi i Vänsterpartiet nyss haft kongress. Jag fick det stora förtroendet av medlemmarna att sitta i Partistyrelsen som mellan kongresserna leder partiets arbete. Ett stor och spännande arbete som jag ska göra mitt allra bästa för att fullgöra. När det bara finns ett parti i Sverige med en rimlig ekonomisk politik som fattar att det är vansinne att nästan alla pengar hamnar hos den rikaste procenten, då är ju också 10 % väljarstöd i underkant.

PS. Imorgon anordnar Vänsterpartiet och EXPO en mycket intressant föreläsning på ABF om hur IS och liknande våldsbejakande Jihadism kan stoppas. Föranmälan krävs!

Nicklas Lundström bedriver skarp oppositionspolitik från vänster i bland annat kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Norrköping. Jag drivs av att jag tycker att det är helt jäkla orimligt att vi ska ha desperat fattiga barn i Norrköping samtidigt som Sverige är rikare än någonsin. Lite mer rättvisa är det enda rätta.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker