• lördag 5 september 2015
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
Min journal på nätet! Maries NEURO-blogg Maries NEURO-blogg
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

Vill Norrköpings folkpartister ha ännu färre lärare i skolorna?

På torsdagens extra fullmäktigesammanträde deltog jag i debatten kring en interpellation från folkpartiet om friskolor och privatiseringar. Folkpartiet är i Norrköping med Mathias Sundin och Gunnas Asserhed i spetsen välfärdskapitalisternas främsta försvarare. Sundin ställde frågan om vilka konsekvenser på jobbutvecklingen socialdemokraternas förslag på ökat kommunalt inflytande vid friskoleetableringar skulle få.

Ibland undrar man hur förblindade vissa borgerliga vinstförespråkare egentligen är av den egna och friskolekapitalisternas propaganda. En av de grundläggande faktumen med friskolorna är ju nämligen just att dom har en strukturellt lägre bemanning än de kommunala skolorna. 2012 var det i snitt 7,7 lärare per elev i friskolorna och 8,3 i de kommunala skolorna (enligt SCB). Så svaret är ju såklart: färre friskolor skulle självklart vara positivt för jobbutvecklingen i Norrköping eftersom friskolorna har färre anställda! Detta är ju fakta även om man gillar friskolor liksom.

Det är inte det minsta konstigt heller. Liksom i resten av välfärden har de privata företagen färre anställda i skolan. Det är så dom gör sin vinst eftersom nästan alla resurser går åt till personal i såna verksamheter, bara genom att spara in på lärarna kan friskolekapitalisterna göra vinst. Av samma anledning har privatanställda lärare också lägre lön. Och det är därför vinstintresset måste bort ur välfärden, skattepengarna ska användas till välfärd, undervisning och äldreomsorg inte till privata vinster. Idag gör välfärdskapitalisterna vinster på minst 8,7 miljarder kronor per år, pengar som skulle räcka till att istället anställa 15-20 000 nya lärare och undersköterskor i välfärden.

Alla som bryr sig om skolan borde kunna se att friskolereformen varit ett misslyckat och extremt experiment som skadat den svenska skolan allvarligt. Ett första steg är för övriga partier att erkänna misstaget och riva upp reformen så att den verkligt viktiga diskussionen om hur vi bygger en bättre skola kan börja.

1 maj var riktigt lyckat och Vänsterpartiet hade det största tåget i stan. Rossanas tal var strålande, solen sken och det är en sån där dag som det kändes som att systemet verkligen är möjligt att förändra.

För övrigt var det riktigt kul att kommunal fick till ett bra avtal med i princip den löneökning i kronor som dom ville ha, bättre föräldratillägg och bättre betalt på obekväma arbetstider. Bra kämpat!

För övrigt är det dock trist att missa Norrköping Pride i helgen men jag har rest iväg för att fira min pappa som fyller 60, vilket såklart också blir trevligt! Alla ni andra borde dock gå dit imorgon. Kolla in programmet på: http://norrkopingpride.se

Aylan Kurdis öde kan hjälpa andra

Många svenskar, faktiskt den stora majoriteten*, har nog tillsammans med mig varit rätt irriterade över sommarens så kallade ”flyktingdebatt”. Vi har sett hur en del av högerns debattörer och ledarsidor börjat låta allt mer som SD i takt med att det främlingsfientliga partiet har växt. Hit hör definitivt NT:s ledarsida. Allt fler, åtminstone bland opinionsbildarna, har börjat anamma en verklighetsbeskrivning om att flyktingarna är ett stort samhällsproblem.

Så är inte fallet. Det stora problemet handlar om att så många människor tvingas fly för sina liv från krig i vårt närområde, främst mellanöstern*. Och att det inte finns några säkra vägar för flyktingar att ta sig till freden i Europa. Det är vårt fel att dom drunknar pga. EU:s yttre gränser och att vi förbjudit flyktingar att ta flyget.

Men det var något som förändrades i veckan. Aylan Kurdi var en helt oskyldig kurdisk 3-åring som flytt med sin familj från staden Kobane som länge belägrades av IS. I onsdags drunknade han, hans bror och mor när dom i ren desperation försökte ta sig från Turkiet till Grekland i en båt som inte alls klarade av Medelhavets vågor. Bilden på Aylan kan vara det som vänder debatten, det var det hans överlevande pappa önskade när han gråtande intervjuades av media. Att sonens död skulle få en mening – att också flyktingar skulle börja ses som människor med värde. Jag hoppas verkligen att det blir så och jag kommer att kämpa för det.

Jag orkar inte se bilden igen – men det är såhär Aylan borde ha fått sova…

För första gången på länge pratar vi om medmänniskor av kött och blod med egna livsplaner, förhoppningar och rädslor. Istället för om avhumaniserade ”volymer”. Också efter den här rädslans och hetsens sommar finns det många människor med solidaritet, ryggrad och hjärta kvar. Det visar inte minst alla de insamlingar och initiativ som snabbt mobiliserats de senaste dagarna. Håll utkik efter en kommande manifestation här i Norrköping och ge själv ett litet bidrag efter förmåga:

 

Aylan Kurdi kan faktiskt komma att rädda många andras liv – om vi och andra rika Européer ser till att ta vårt ansvar och hjälpa våra medmänniskor.

*Över 2/3-delar anser fortfarande att invandringen berikar Sverige och det gör oss till ett av de mest toleranta länderna i världen.

**Krig som i de flesta fall orskats av västländernas krig, USA och England har ju lett bombningarna av både Irak, Afghanistan och Syrien vilket är orsaken till dagens flyktingvåg – samtidigt som just de två länderna helt stängt sina gränser…

För övrigt skrev Amra Bajric i expressen en fantastisk och hemsk artikel i Expressen på samma tema idag:

https://www.facebook.com/video.php?v=1031238653593325&pnref=story

Och för den som vill ha lite mer perspektiv på världen och flyktingsituationen kan man gärna lyssna på den eminenta Hans Rosling som här på ett sakligt och passionerat sätt krossar en dansk journalists världsbild:

http://www.expressen.se/debatt/jag-lovar-att-vi-inte-kom-hit-for-bidragen/

Fortsatt bostadsdebatt

 I veckan fortsatte jag att driva på i bostadsfrågan i Norrköping. De närmsta åren beräknas Norrköpings befolkning växa med 1500 personer per år (!) Redan om 10 år beräknas vi vara fler än 155 000 innevånare (!) Det är anmärkningsvärda siffror, i grunden är det såklart bra både ekonomiskt, socialt och kulturellt. Men det gör också att vi står inför stora utmaningar inte minst vad gäller byggande.

Och det är därför så viktigt att den styrande kvartetten och kommunens bolag Hyresbostäder tar ansvar för att det byggs för alla plånböcker. Jag vill verkligen inte bygga en segregerad stad där stora områden reserveras för höginkomsttagare och Norrköpings arbetararv byggs bort. Blandning och integration och framförallt en möjlighet för också pensionärer, ungdomar och ensamstående att bo centralt i staden måste säkras.

Om Kvartetten behöver idéer är det bara att komma till Vänsterpartiet. Vi har förslagen.

http://www.nt.se/opinion/debatt/kvartettens-ansvar-att-det-byggs-for-alla-11802705.aspx

För övrigt stod vi som enda parti i helgen hela dagen på Vilbergsmarken, trevligt och gott om folk, hoppas du såg oss!

S, C, MP, FP lägger ner 28 landsbygdslinjer!

Vänsterpartiet gick idag emot den ”rödgrönblå” majoritetens beslut om att lägga ner busslinjer i Region Östergötlands Trafik- och samhällsplaneringsnämnd. Tyvärr drevs nedläggningen igenom ändå med stöd från M och KD. 28 av länets landsbygdslinjer läggs ner helt och 16 linjer får kraftigt reducerat utbud från sommaren 2016. Det torde vara den största nedläggningen av busstrafik i länets historia, och dessutom finns det planer på ytterligare ett liknande beslut under mandatperioden.

 

Det är lite tragiskt att det är Göran Gunnarsson från Centerpartiet som håller i ordförandeklubban i nämnden. Det fanns ju en gång i tiden när Centerpartiet faktiskt på riktigt kämpade för landsbygdens befolkning och deras samhälsservice, men det var i och för sig länge sedan nu… Nuförtiden tycks det vara privatiseringar, utförsäljningar och ombildningar som är partiets kärnfrågor.

 

Att miljöpartiet, som väljarna kanske tror står för mer och bättre kollektivtrafik, stödjer denna politik är också förvånande. På landsbygden är det enda alternativet till kollektivtrafik bilen. En seriös miljö- och klimatpolitik kräver att vi alla åker mycket mer kollektivt och då är det inte hållbart att fortsätta skära ner på busslinjerna. Innan MP fick makten höll dom med oss i V om detta och ville satsa på kollektivtrafiken. Men det var i valrörelsen och glömdes bort när dom fick makten.

Vänsterpartiets representant i nämnden är Franco Sincic från Mjölby som motsatte sig nedläggningen

De styrande partierna deltar därmed i avvecklingen av Östergötlands landsbygd. Resurserna flyttas istället till Linköpings tätort där bussturerna utökas rejält. Det är i och för sig bra men från Vänsterpartiets sida valde vi att ge mer pengar till kollektivtrafiken i vårt budgetförslag så att bussar kan rulla både på landet och i städerna.

 

Förslaget har också diskuterats med länets kommuner där alla utom Boxholm drabbas av nedskärningarna, i stort sett samtliga uttrycker skarp kritik mot nedläggningarna. Kommunerna är särskilt oroliga över att elever i stora delar av länet inte kommer att kunna ta sig till skolan. Det gör såklart att landsbygden kommer att tappa ännu fler ungdomar.

 

Om några år har busskurarna kanske vuxit igen och det syns få barn med skolväskor på morgnarna i många av Östergötlands småbyar. Vilka barnfamiljer vill då flytta dit och vilken framtidstro finns kvar i de röda husen på slätten?

 

För övrigt så rullar krisen i Äldreomsorgen på under S och KD:s styre. Trots över 700 insamlade namn och en hel del aktivitet tänker man gå vidare med nedläggningen av Kolmårdens enda aktivitetscenter för dementa.

 

Systerskapsfest imorgon!

Imorgon lördag så fixar Vänsterpartiet en grym insamlingsfest till stöd för tjejjourens verksamhet i Norrköping.

Laxkällaren, Arbetets Museum.

Från klockan 21:00
Förköp på Vaxkupan: 100 kr
I dörren: 120 kr

Musik:
LUNTGATAN GIRLS
DELIAH
WAVVULANO WATANO
DJ: Maria Ackerfors + DJs från KLUBB REPUBLIK


Tjejjouren har funnits i Norrköping sedan 2006. Föreningens verksamhet går ut på att stötta och hjälpa tjejer och unga kvinnor som behöver råd, stöd, hjälp eller bara någon att prata med. Under åren har föreningens aktiva också haft samtal om bland annat kärlek, kompisar, föräldrar, misshandel, svartsjuka, ångest eller tankar om livet. Läs mer om tjejjouren här: http://norrkoping.tjejjouren.se/

Så kom ner till Laxholmskällaren, lyssna på schysst musik med schyssta människor, fetsa och bidra till ett mer jämställt Norrköping!

 

 

Vi kan bygga billigare!

Jag har fått ansvaret att driva på i bostadsfrågorna för Vänsterpartiet Norrköpings räkning. Det handlar då om att vi måste bygga mer i stan och att vi måste bygga billigare. Jag har börjat arbetet under våren med att lägga en motion om billigt byggande i exempelvis inre hamnen och ställde en fråga på fullmäktige innan sommaren om varför vi inte klarar att bygga billigt just i Norrköping. Förra veckan hade jag också en artikel om frågan i NT.

Det är bara början och jag är beredd på att den här frågan kommer att behöva drivas i flera år innan vi nått dit vi borde vara. D.v.s. Att det finns bostäder åt alla som vill bo i Norrköping och att hyrorna inte är orimligt höga för de många ekonomiskt svagare grupperna som ungdomar, pensionärer och ensamstående.

Det är fullt möjligt och många andra kommuner gör det. Jag tror inte heller att varken högerpartierna i stan eller Hyresbostäder själva egentligen har något emot tanken på att det ska finnas också billiga mindre bostäder för den som behöver det. Det som behövs är dock viljan och ambitionsnivån, hos politiken, byggbolagen och hyresbostäder. Allt för länge har det hävdats från vissa politiker och bekväma byggherrar att det inte går bygga nyproducerade lägenheter som får låg hyra. Men det tankesättet kan och måste vi komma bort från omedelbart.

 

När jag cyklade hem idag la jag märke till att nybygget på Sandgatan kommit långt under de veckor jag varit borta från stan. Och det byggs dessutom i trä - något jag kommer att återkomma till. Trä är ett utmärkt byggmaterial, klimatsmart, snabbt, billigt och bra för svensk samhällsekonomi. Om just den kåken blir rimligt billig att bo i låter jag vara osagt. Helt klart är dock att Hyresbostäders senaste nybygge i Kneippen är utom räckhåll för de allra flesta norrköpingsbor. 66 kvadratmeter för 9 383 :- är helt enkelt inte de bostäder norrköping är i störst behov av.

 

Här följer debattartikeln i helhet fört den som missade:

Bygg en blandad och integrerad stad

Det råder i dag stor bostadsbrist i Norrköping. Men faktum är att vi äntligen också fått igång byggandet av nya lägenheter ordentligt och då har inte de riktigt stora projekten i Inre Hamnen och Butängen påbörjats ännu. Det är mycket glädjande och en förutsättning för att vår stad ska kunna växa och utvecklas. Det finns dock ett problem - det som byggs blir väldigt dyrt och långt ifrån alla Norrköpingsbor kommer att ha råd att bo i dessa nyproducerade lägenheter. Faktum är faktiskt att behovet av bostäder är som mest akut gällande billiga hyresrätter, små för studenter och ungdomar och större för barnfamiljer med relativt små inkomster. Men det som byggs är främst dyra bostads- och hyresrätter.

Hur vi väljer att utforma vår stad nu när den expanderar mycket kraftigt är något Norrköpingsborna kommer att få leva med mycket länge. De flesta politiker och stadsplanerare är i dag överens om att en blandad och integrerad stad är det bästa för en positiv utveckling och social sammanhållning. Att isolera ekonomiskt starka respektive svagare grupper från varandra ökar både den sociala utslagningen och motsättningarna i en stad.

Vi i Vänsterpartiet tycker att det är dags för politikerna i kommunen att göra något åt den saken. Kommunen har verktygen för att göra det då vi både har planmonopol och ett starkt kommunalt bostadsbolag. Länge har det hävdats att det i dagsläget är omöjligt att bygga nytt riktigt billigt, men nu strömmar det in exempel på kommuner som lyckats - Umeå, Sigtuna, Stockholm, Göteborg Malmö och Sundsvall - varför inte Norrköping? I dag har vi två konkreta förslag på hur det ska gå till som vi kommer att driva i kommunen. För det första, se till att vårt eget bolag Hyresbostäder bygger mer enligt SABO-konceptet där andra kommuner lyckats få ner hyran på en nyproducerad etta till 4 650 kronor i månaden.

För det andra kan och bör kommunen ställa krav på byggandet av även billiga hyresrätter redan när det gäller markanvisning. Göteborgs kommun har gjort detta gällande det nya ganska exklusiva projektet Frihamnen. Där har man krävt att en andel av hyresrätterna ska ha så låg hyra som 5 000 kronor i månaden för 60 kvadrat. Detta har byggbolagen svarat upp imponerande bra på och i sina anbud visat att det är fullt möjligt.

Jag hoppas verkligen att majoriteten i Norrköping jobbar med frågan och är beredda att lyssna. Bostadsfrågan är alldeles för viktig för att försvinna ner i blockpolitiska skyttegravar. Hur vi väljer att utforma det växande Norrköping kommer att vara vårt testamente till kommande generationer. Låt oss tillsammans se till att vi överlämnar en blandad stad, där alla får plats, till våra barn och barnbarn.

 
Nicklas Lundström (V)

 

Nicklas Lundström sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Norrköping och jobbar som politisk sekreterare för partiet i Östergötlands landsting. Sitter också i kommunstyrelsen och arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.  Jag är arbetar varje dag för jämlikhet och jämställdhet i Norrköping, Östergötland och Sverige.

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker