• torsdag 18 september 2014
"Experterna vet inte så mycket om Hästen" Heikkis Hockey Heikkis Hockey
Vädersponsor:

Privatisering är inte lösningen

Det finns branscher som marknaden inte klarar av att sköta på ett bra sätt. Det är min övertygelse. Som skolan och vården där privata alternativ gång på gång visat att de inte klarar av att ha samma personaltäthet, samma lön eller lika god vård som kommunala och statliga alternativ. Det betyder inte att kommunalt- och statligt verksamheter aldrig gör fel eller misslyckas, men, de sköter sitt uppdrag. De vårdar våra skattemedel istället för att ge aktieägarna utdelning och smita ifrån att betala skatt i Sverige genom att lägga sina huvudkontor på skatteparadisöar.

En annan bransch som den privata marknaden inte klarar av är apoteken. Vänsterpartiet var emot privatiseringen av apoteksmarknaden. Vi varnade för att privatisering leder till att glesbygden inte kommer ha några apotek och överetablering i storstäderna. Och nu kan vi, tyvärr, säga: vad var det vi sa? Läs mer här.

Glesbygden har idag alldeles för få apotek och fler och fler kommer att lägga ned. För det är inte lönsamt. Marknaden/konkurrensen/mångfalden av utförare har inte löst problemet. Snarare förvärrat den. Det statliga apoteket var omtyckt och proffsigt. Apoteksombuden på mataffärerna kan omöjligt lösa problemen som uppstår när apotek försvinner. De ska på sin höjd sälja huvudvärkstabletter och nässpray. De kan inte ge medicinskt råd och hjälp.

Personligen har jag märkt att apoteken har utvecklats till något slags sminkaffär. Det är mest fokus på krämer, huvudvärkstabletter och smink. Inte på medicin och bra rådgivning. Jag förstår att det har blivit så. För konkurrensen innebär att en korrekt och bra medicinsk bedömning och hjälp som inte leder till ett sälj inte längre är lika attraktivt. Det är bättre och mer lönsamt att sälja krämer.

Borgarna försöker vifta bort att det inte spelar någon roll vem som äger våra apotek/vårdcentraler/skolor. Vänsterpartiet tycker precis tvärtom, det är oerhört viktigt för det är då vi vet var våra skattemedel går till. Det är totalt oansvarigt att privatisera bransch efter bransch utan att först undersöka konsekvenserna. Sverige har blivit marknadsliberalernas lekplats där olika privatiseringsåtgärder testas. Det är skamligt.

Jag vill ha ett apotek som jag kan få ett proffsigt, medicinsk bemötande. Inte ett apotek som först och främst vill sälja hud- och tandkräm till mig.

Idag är vi alla förlorare

Idag är vi alla förlorare. Idag vaknar vi upp till ett kallare och mer främlingsfientligt Sverige. Gårdagens valresultat är en förlust för samtliga partier utom ett, Sverigedemokraterna. På åtta år har partiet växt från noll till 13 % samtidigt som Alliansen har haft makten och i valrörelsens slutskede ställe en växande välfärd mot en ökad flyktingström. Då växer främlingsfientligheten.

För min del är Vänsterpartiet Östergötlands riksdagsplats säkrad, jag tackar för förtroendet. Tyvärr så ökar SD med ett mandat till två mandat från Östergötland. Så det är svårt att fira idag. Alla partier har en stor uppgift framför oss att se till att rasistiska partier inte får sätta den politiska dagordningen.

Jonas var i stan!

I lördags var Jonas Sjöstedt i stan, tjohej vad livat det var!

Tal.

Musik av The Trailerpark Idlers.

Ansiktsmålning.

O

Och häng.

Sista veckan och otrevligt debattklimat från Alliansen

Och valrörelsen fortsätter, nu är det inte många dagar kvar och det är dags att på allvar kavla upp armarna. För min del innebär det att stå i valstugan, debattera och dela material.

Östgötavänsterna valtidning delas ut vdi Vrinnevisjukhuset.

Debatt på LiU.

Min röda springare och jag!

En liten notering efter ett par paneldebatter jag har deltagit i. Alliansen har bara en enda sak att komma med; att dom på nationell nivå har ett gemensamt valmanifest. Alliansen är oerhört stolta över det gemensamma valmanifestet (hur många har ens orkat läsa det?) och det är också den enda kritiken dom kunde framföra mot oss rödgröna. "Ni har ingen valmanifest". Nähä, tänkter jag, men det här är valet 2014, Alliansen är uppenbart kvar i valen 2006 och 2010 då gemensamt valmanifest över partigränserna var något nytt. Nu är det gammalt, tråkigt och till viss del odemokratiskt.

Debattonen från Alliansen i Norrköping är uppskruvad och rent ut sagt ganska så elak. Sophia Jarl har redan tagit på sig kommunstyrelseordförande manteln och leker både kritisk opposition och kommunens ledare samtidigt. Till sin hjälp har hon en upprörd Folkpartist utan politiska visioner, eller nej, förlåt. Men den enda visionen om att sätta upp Musse Pigg på Rådhuset. Jag är en tuff debattör, jag låter, tar i och är påläst. Men så dåligt behandlad som jag blev av Alliansen i en skoldebatt förra veckan har jag aldrig varit med om. Det är uppenbart att Alliansen är livrädda för Vänsterpartiet och har utsett oss till deras stora fiende. Gott så, det glädjer mig. Men jag kräver faktiskt lite respekt även såhär i slutet på valrörelsen. Och det får jag varken från Jarl eller Musse Pigg-mannen idag. 

 

Valrörelsetempo

Det är mycket som händer när det är valrörelse. Min almanacka är fulltecknad med mycket valstugearbete, debatter och planerande.

I måndags arrangerade jag det här.

Och igår så var jag och Jessica Holmqvist förstanamn på V Linköpings kommunfullmäktigelista vid Attendo Åleryd och pratade om 1648anledningar.se

Linda Snecker är fritidspolitiker i Norrköping och etta på Vänsterpartiets riksdagslista i Östergötland. Ordförande för Vänsterpartiet Östergötland och partistyrelseledamot. 

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker