• söndag 25 januari 2015
Filmtävling! Film- & tv-bloggen Film- & tv-bloggen
Vädersponsor:

Privatisering är inte lösningen

Det finns branscher som marknaden inte klarar av att sköta på ett bra sätt. Det är min övertygelse. Som skolan och vården där privata alternativ gång på gång visat att de inte klarar av att ha samma personaltäthet, samma lön eller lika god vård som kommunala och statliga alternativ. Det betyder inte att kommunalt- och statligt verksamheter aldrig gör fel eller misslyckas, men, de sköter sitt uppdrag. De vårdar våra skattemedel istället för att ge aktieägarna utdelning och smita ifrån att betala skatt i Sverige genom att lägga sina huvudkontor på skatteparadisöar.

En annan bransch som den privata marknaden inte klarar av är apoteken. Vänsterpartiet var emot privatiseringen av apoteksmarknaden. Vi varnade för att privatisering leder till att glesbygden inte kommer ha några apotek och överetablering i storstäderna. Och nu kan vi, tyvärr, säga: vad var det vi sa? Läs mer här.

Glesbygden har idag alldeles för få apotek och fler och fler kommer att lägga ned. För det är inte lönsamt. Marknaden/konkurrensen/mångfalden av utförare har inte löst problemet. Snarare förvärrat den. Det statliga apoteket var omtyckt och proffsigt. Apoteksombuden på mataffärerna kan omöjligt lösa problemen som uppstår när apotek försvinner. De ska på sin höjd sälja huvudvärkstabletter och nässpray. De kan inte ge medicinskt råd och hjälp.

Personligen har jag märkt att apoteken har utvecklats till något slags sminkaffär. Det är mest fokus på krämer, huvudvärkstabletter och smink. Inte på medicin och bra rådgivning. Jag förstår att det har blivit så. För konkurrensen innebär att en korrekt och bra medicinsk bedömning och hjälp som inte leder till ett sälj inte längre är lika attraktivt. Det är bättre och mer lönsamt att sälja krämer.

Borgarna försöker vifta bort att det inte spelar någon roll vem som äger våra apotek/vårdcentraler/skolor. Vänsterpartiet tycker precis tvärtom, det är oerhört viktigt för det är då vi vet var våra skattemedel går till. Det är totalt oansvarigt att privatisera bransch efter bransch utan att först undersöka konsekvenserna. Sverige har blivit marknadsliberalernas lekplats där olika privatiseringsåtgärder testas. Det är skamligt.

Jag vill ha ett apotek som jag kan få ett proffsigt, medicinsk bemötande. Inte ett apotek som först och främst vill sälja hud- och tandkräm till mig.

Shalom talman och god röd jul!

Det är minst sagt en intensiv sista vecka inför jul i riksdagen. Vi är inkallade samtliga dagar för budgetdebatt och voteringar, för nu ska Sverige få en statsbudget. Definitivt inte den budgeten som jag röstar för, men iallafall en budget. Veckan började på ett annorlunda sätt med att riksdagens talman tillika partisekreterare för SD Björn Söder citerar SDs partiprogram om vad dom egentligen anser om judar och samer. Att dom inte tillhör Sverige. Och då är det som riksdagsledamot svårt att ta Söder på allvar, speciellt när han sitter som talman. Rossana Dinamarca gjorde ett fantastiskt citat med "Du är inte min talaman" och Karin Rågsjö och flera andra riksdagledamöter från V och MP hälsade på talmannen på samiska och jiddisha igår.

För min del har jag arbetat en stor del med Sveriges radios avslöjande av kvinnoregistret.

Pressmeddelande: http://www.vansterpartiet.se/v-kraver-oberoende-granskning-av-sexistiskt-register-over-misshandlade-kvinnor

P4 Östergötlands-intervju: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=6047556

Ekotintervju: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6048009

(NT - ni MÅSTE ordna så att de går att länka sidor!)

 

Idag klockan 14 kommer jag ställa en fråga till ansvarig minister om vad regeringen kommer göra för åtgärder för att polisen ska sluta med registrering av olika grupper, vi kommer alldeles för väl ihåg romregistret för bara något år sedan. Du kan följa frågestunden via riksdagen.se

Igår debatterade jag Justitieutskottets budget, det var tydligt att vara höger innebär att en nebart vill ha högre straff och att vara vänster är att vilja stärka välfärden. För att snabbsammanfatta debatten. Du kan se hela debatten här: http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H201JuU1

Jag hann också vara med på Jonas Sjöstedt 50-årsfirande, roligt att se både Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt äta tårta och dricka kaffe.

Imorgon är det sista arbetsdagen innan julledigheten, som jag längtar hem! Granen är redan klädd, men det är tufft att inte träffa familjen på nästan en hel vecka. Jag avslutar året med att delta i Utbilningsutskottets debatt om högsokole- och forskningsområdet, efter det är det votering och dags att springa till första tåget hem till älskade Norrköping.

God röd jul och gott nytt år!

 

Riksdagsdebatter och kommunala nämnder

Igår hade Vänsterpartiet Norrköping medlemsmöte och valde ledamöter till kommunens nämnder, Mona Olsson och Ricardo Olivares forsätter i Vård- och omsrogsnämnden, känns tryggt och bra att ha ett fortsatt starkt radarpar som kan driva äldreomsorgen ur privatiseringsivraren och riskkapitalistkramaren Eva-Britt Sjöberg som tar över ordförandeklubban efter Mona. Nicklas Lundström blev återvald till Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, Rodi Ailert och Annika Kaiser till nya Utbildningsnämnden. Deniz Tutuncu blir ledamot i Tekniskanämnden, Peter Butros i Kultur- och fritid, samtliga kommer göra ett fantastiskt arbete! Lycka till!

Idag kl 12 börjar budgetdebatterna på allvar i riksdagen, och vi ledamöter är inkallade och voterar i princip varje dag fram till julledigheten. Först ut idag är Civilutskottet och Utrikesutskottet, sen följer utskotten i en strid ström fram till den 20:e december, allt sänds live via länken eller på SVT Forum. Jag debatterar Justitieutskottets budget onsdag nästa vecka. Du kan följa debatterna här: http://www.riksdagen.se/sv/Start/Kalendern/?icalid=81640#81640


Bryta blockpolitiken?

Det är tuffa politiska tider. Det pratas om utsträckta händer, om att be om förlåtelse, att agera som barnrumpor och sätta hela Sveriges politik på paus för att i slutändan är hatet mot det som inte är svenskt viktigare än Sverige framtid ska bli stabil.

 Det är mycket snack om att bryta blockpolitiken. Jag har aldrig förstått problematiken med blockpolitik. För mig handlar det om ideologi, är du socialist eller liberal? Är du höger eller vänster? Valet du väljer gör att du hamnar på ena eller andra sidan av ”blocken”, eller ideologierna, eller partierna. För mig är det väldigt sunt.

 Men jag förstår alla som vill bryta blockpolitiken. Jag håller inte med, varken med Stefan Löfven eller med det högerinriktade socialdemokraterna från Östergötland. Men den situation som Sverige nu befinner sig i så är tankegångarna inte långt borta.

Dom som totalt stoppar samarbetet över gränserna är dock alliansen. Löfven har under ett år sträck ut handen, gullat med högern, säkert druckit the med Annie Lööf och pratat fritt företagande och entreprenörskap. Men både Lööf och Björklund leker kränkta treåringar och vill istället ha en ursäkt från Löfven. Att följa presskonferensen från Rosenbad förra veckan var en fröjd. Äntligen en arg statsminister! En statsminister som var trött på att alliansens representanter leker i sandlådan. Det blev nyval istället.

Väljarna röstade för en ny politisk inriktning i Sverige. Alliansen backade mycket i valet. SD växte. Istället för 5 000 fler anställda i äldreomsorgen, ökade resurser till skolorna, sänkt skatt för pensionärer och gratis medicin för barn så får Sverige nu exakt samma budget som de senaste åtta åren. Den politiken som i valet röstades bort.

 

Några konstateranden om det politiska läget:

Det politiska spelet vann över den politiska förändringsviljan. Det är för SD viktigare att minska invandringen än att uppfylla sina vallöften. Det är viktigare för alliansen att se bra ut i media än att ta politiskt ansvar.

 SD bryter mot praxis och röstar för alliansens budget i kammaren, men för sin egen budget i utskotten. SD säger sig rösta ned varenda budget som inte anpassar sig efter deras politik. Det är ett bisarrt ställningstagande för ett 13 %-parti.

 När rasistiska partier växer flyttar etablerade partier sina positioner mot deras riktning. Det här vet SD.

Det spelar ingen roll hur stora SD blir, SD är ett främlingsfientlig och rasistiskt enfrågeparti. Jag kommer ägna mitt liv åt att bekämpa den sortens politik

Linda Snecker är riksdagsledamot från Norrköping och rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Ordförande för Vänsterpartiet Östergötland och partistyrelseledamot. 

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker