• torsdag 28 augusti 2014
Ny trailer på Escape Dead Island Spelbloggen Spelbloggen
Vädersponsor:

Privatisering är inte lösningen

Det finns branscher som marknaden inte klarar av att sköta på ett bra sätt. Det är min övertygelse. Som skolan och vården där privata alternativ gång på gång visat att de inte klarar av att ha samma personaltäthet, samma lön eller lika god vård som kommunala och statliga alternativ. Det betyder inte att kommunalt- och statligt verksamheter aldrig gör fel eller misslyckas, men, de sköter sitt uppdrag. De vårdar våra skattemedel istället för att ge aktieägarna utdelning och smita ifrån att betala skatt i Sverige genom att lägga sina huvudkontor på skatteparadisöar.

En annan bransch som den privata marknaden inte klarar av är apoteken. Vänsterpartiet var emot privatiseringen av apoteksmarknaden. Vi varnade för att privatisering leder till att glesbygden inte kommer ha några apotek och överetablering i storstäderna. Och nu kan vi, tyvärr, säga: vad var det vi sa? Läs mer här.

Glesbygden har idag alldeles för få apotek och fler och fler kommer att lägga ned. För det är inte lönsamt. Marknaden/konkurrensen/mångfalden av utförare har inte löst problemet. Snarare förvärrat den. Det statliga apoteket var omtyckt och proffsigt. Apoteksombuden på mataffärerna kan omöjligt lösa problemen som uppstår när apotek försvinner. De ska på sin höjd sälja huvudvärkstabletter och nässpray. De kan inte ge medicinskt råd och hjälp.

Personligen har jag märkt att apoteken har utvecklats till något slags sminkaffär. Det är mest fokus på krämer, huvudvärkstabletter och smink. Inte på medicin och bra rådgivning. Jag förstår att det har blivit så. För konkurrensen innebär att en korrekt och bra medicinsk bedömning och hjälp som inte leder till ett sälj inte längre är lika attraktivt. Det är bättre och mer lönsamt att sälja krämer.

Borgarna försöker vifta bort att det inte spelar någon roll vem som äger våra apotek/vårdcentraler/skolor. Vänsterpartiet tycker precis tvärtom, det är oerhört viktigt för det är då vi vet var våra skattemedel går till. Det är totalt oansvarigt att privatisera bransch efter bransch utan att först undersöka konsekvenserna. Sverige har blivit marknadsliberalernas lekplats där olika privatiseringsåtgärder testas. Det är skamligt.

Jag vill ha ett apotek som jag kan få ett proffsigt, medicinsk bemötande. Inte ett apotek som först och främst vill sälja hud- och tandkräm till mig.

Äldre vet bäst

Idag besökte jag och Vänsterpartiet Finspångs socialråd Stefan Carlsson det kommunala äldreboendet i Hällestad utanför Finspång. Det var ett gång pigga och pratglada pensionärer vi fick träffa. Pensionärer var dom, inte absolut inte brukare, eller ännu värre kunder! Maten på Hällestad var fantastisk, personal fin, roliga aktiviteter och bättre kunde man inte ha det. Det lät lite för bra för att vara sant, det är ju faktiskt inte så att kommunal verksamhet är perfekt. Jo, men visst var det vissa saker som inte var bra. Det saknades fruktträd i trädgården, det var väldigt varmt i matsalen i somras och maten steks i olja och inte i smör!

Äldre vet bäst, och det är pensionärerna som vet vad dom vill ha. Pensionärer är inte kunder på en marknad, det är människor som har bidragit stort till samhället, och nu ska dom få den vård dom förtjänar. Därför måste vinstintresset stoppas i välfärden.

Fika och samtal.

Det var svårt att ta sig fram i rullstol och rulator på gångvägen som var alldeles för knögglig runt boendet. Stina visade mig och Stefan.

Sören 95 år och partimedlem visade snickeriet där han är varje förrmiddag. 

Igår Söderköping, idag Finspång

Igår besökte jag gymnasieskolan i Söderköping, Nyströmska. Jag han träffa dom både lärarfackförbunden, rektor och därefter en lång utfrågning av eleverna i en full hörsal. Det är väldigt roligt att prata om Vänsterpartiets politik, men allra roligast är det att höra gymnasieelevernas funderingar och frågor. Vi pratade mycket feminism och antirasism, det glädjer mig. Många hade frågor om Sverigedemokraterna och migrationspolitik. Nyströmska har en stor grupp ensamkommande som studerar på skolan, jag upplevde dom som väldigt engagerade i frågan.

Samtidigt som jag var på Nyströmska demonsterade det nazistiska partiet Svenskarnas parti i Norrköping. Det glädjer mig att så många visade sin asky mot rasismen. Mot främlingsfientligheten står vi alla enade. Vänsterpartiet och Ung vänster är i princip med på alla antirasistiska demonstarationer. Vi hjälper även gärna till om andra antirasistiska föreningar vill ha hjälp att arrangera något. Solidaritet är den enda vägen mot främlingsfientlighet.

Idag ska jag till äldreboendet Hällestadsgården i Finspång, det kommer bli mycket trevligt!

Strategi och fest

Valrörelsen är helt klar igång och tiden framför datorn och att skriva blogginlägg är inte stor. I fredags hade vi möte i Vänsterpartiets partistyrelse i Göteborg, vi diskuterade valstrategi och kommande förhandlingar, mycket spännande. Efter två intensiva dagar så åkte jag hem till älskade Norrköping där Östgötavänsterna hade sin stora valfest. 35 personer kom för att grilla, prata, mingla och ha trevligt tillsammans. Valrörelsen kan inte börja bättre och det är precis så här vänsterpolitiken är, allvar och skoj, strategi och fest!

Partisekreterare Aron Etzler öppnade partistyrelsemötet med "Som ni märker har vi ingen wi-fi, men vi har toalett!" :)

Vänsterfest på innergården.

Linda Snecker är fritidspolitiker i Norrköping och etta på Vänsterpartiets riksdagslista i Östergötland. Ordförande för Vänsterpartiet Östergötland och partistyrelseledamot. 

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker