• lördag 25 oktober 2014
Ska verkligen kvinnor köra bil? Ur Classes Synvinkel Ur Classes Synvinkel
Vädersponsor:

Privatisering är inte lösningen

Det finns branscher som marknaden inte klarar av att sköta på ett bra sätt. Det är min övertygelse. Som skolan och vården där privata alternativ gång på gång visat att de inte klarar av att ha samma personaltäthet, samma lön eller lika god vård som kommunala och statliga alternativ. Det betyder inte att kommunalt- och statligt verksamheter aldrig gör fel eller misslyckas, men, de sköter sitt uppdrag. De vårdar våra skattemedel istället för att ge aktieägarna utdelning och smita ifrån att betala skatt i Sverige genom att lägga sina huvudkontor på skatteparadisöar.

En annan bransch som den privata marknaden inte klarar av är apoteken. Vänsterpartiet var emot privatiseringen av apoteksmarknaden. Vi varnade för att privatisering leder till att glesbygden inte kommer ha några apotek och överetablering i storstäderna. Och nu kan vi, tyvärr, säga: vad var det vi sa? Läs mer här.

Glesbygden har idag alldeles för få apotek och fler och fler kommer att lägga ned. För det är inte lönsamt. Marknaden/konkurrensen/mångfalden av utförare har inte löst problemet. Snarare förvärrat den. Det statliga apoteket var omtyckt och proffsigt. Apoteksombuden på mataffärerna kan omöjligt lösa problemen som uppstår när apotek försvinner. De ska på sin höjd sälja huvudvärkstabletter och nässpray. De kan inte ge medicinskt råd och hjälp.

Personligen har jag märkt att apoteken har utvecklats till något slags sminkaffär. Det är mest fokus på krämer, huvudvärkstabletter och smink. Inte på medicin och bra rådgivning. Jag förstår att det har blivit så. För konkurrensen innebär att en korrekt och bra medicinsk bedömning och hjälp som inte leder till ett sälj inte längre är lika attraktivt. Det är bättre och mer lönsamt att sälja krämer.

Borgarna försöker vifta bort att det inte spelar någon roll vem som äger våra apotek/vårdcentraler/skolor. Vänsterpartiet tycker precis tvärtom, det är oerhört viktigt för det är då vi vet var våra skattemedel går till. Det är totalt oansvarigt att privatisera bransch efter bransch utan att först undersöka konsekvenserna. Sverige har blivit marknadsliberalernas lekplats där olika privatiseringsåtgärder testas. Det är skamligt.

Jag vill ha ett apotek som jag kan få ett proffsigt, medicinsk bemötande. Inte ett apotek som först och främst vill sälja hud- och tandkräm till mig.

Vänstermänniskor tycker mest om en ansvarsfull ekonomi och en välfärd att lita på

Idag skriver jag och kommunfullmäktigeledamot Jessica Holmqvist ett svar i Corren till riksdagsledamot Andreas Norlén M.

"Replik till Andreas Norlén (M), 17/10.

Moderata riksdagsleda-moten Andreas Norlén måste ha missat de senaste fem årens hetaste debatt, den om vinster i välfärden och vinstslöseriet med skattemedel. Norlén måste även ha missat att Attendo Åleryd i Linköping fick betalt av Linköpings kommun, men inte utförde 1 649 promenader med de boende. Norlén argumenterar för att välfärdsföretag är kreativa och kvalitetsutvecklande, och visst kan det vara så.

Men i alldeles för många fall ser vi att dessa välfärdsföretags största motiv är att gå med vinst och skaffa fram feta fallskärmar åt sin vd, och inte att öka kvalitén på mormors vård eller gå en promenad med henne.Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet kommit överens om en uppgörelse om att stoppa vinsterna i välfärden, och därmed har vi tagit det största steget på 30 år för en välfärdsförändring. I stället för privatiseringshysteri och avsaknad av kontroll på våra skattemedel, så ser vi nu till att välfärden prioriterar det allra viktigaste, våra äldre, våra barn och våra sjuka.

Norlén skriver att vänstermänniskor ogillar vinst, och visst är det så. Men vad vänstermänniskor tycker allra mest om är en ansvarsfull ekonomi och en välfärd att lita på. Det verkar högermänniskor som Norlén inte alls uppskatta.Regeringens och Vänsterpartiets uppgörelse om vinster i välfärden leder till att skattemedel kan investeras där de behövs mest, nämligen i välfärden, i stället för till suspekta företag som inte utför det uppdrag som de får betalt för. Vi ser nu att riskkapitalbolagen börjar backa från välfärdsmarknaden. Det är en god utveckling.

Linda Snecker riksdagsledamot Vänsterpartiet Östergötland

Jessica Holmqvist kommunfullmäktigeledamot Vänsterpartiet Linköping!

Är justitieministern feminist?

Jag sitter just nu och filar på det sista av mina motioner i riksdagen innan den allmänna motionstiden, Nätombudsman, att införa en samtyckeslagstiftning och fokusera på hatbrott mot HBTQ-personer är några av motionerna som jag är ansvarig för och som berör Justitieutskottet. Otroligt viktiga frågor som det borde fokuseras mer på.

Annars så hann jag både vara ledig i helgen och klämma in ett distriktstyrelsemöte på söndagskvällen. Känns väldigt bra att träffa kamraterna från hela Östergötland, vi konstaterade att trots att vi förlorat flera rödgröna majoriteter i länet så har vi allt som allt bara tappat ett kommunfullmäktigeplats, i Ödeshög. I alla andra kommuner står vi lika starka. Däremot är det Socialdemokraterna och stundtals Miljöpartiet som gjort en stor högersväng och samarbetar med småborgare. Synd. Ni kommer förlora på det.

Jag ser med spänning fram mot fredag då jag ska ha min första interpellationsdebatt mot justitieminister Morgan Johansson. Kommer bli mer än spännande! Vad jag frågor honom? Om han verkligen är feminist, för i sådanafall borde han införa samtyckeslagstiftning nu.

Riksdagsvardagen

Just nu pågår riksdagens allmänna motionstid och jag har spenderat hela veckan framför min dator knaprandes på nya motione som nästa vecka ska vara klara. Det är väldigt roligt och mycket tidskrävande. Jag skriver motioner som berör mitt ansvarsområdet, Justitieutksottet. Vilket kanske låter välidgt juridisk och krånligt, men i realiteten ligger nära varje människas vardag.

Jag tror mig ha landat i något som liknar en vardag i riksdagsarbetet, det är mycket kontorsjobb just nu och jag ser fram emot när jag hinner göra lite me studiebesök runt om i landet.

Igår hade Vänsterpartiet Norrköping medlemsmöte och Mona Olsson valdes till oppositionsråd. Nicklas Lundström tar över min plats som ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och Ricardo Olivares fortsätter som politsk sekreterare. Grattis Norrköping!

Mina timmar kastas i sjön

Valfrihetsreformen Mina timmar har hittills kostat Norrköpings kommun 5 miljoner. Det är ett väldigt bra projekt som innebär verklig valfrihet för den äldre, eller som projektledare Elisabeth Heigl säger i NT:

"Sedan blir det som en meny av den delen som är Mina timmar där brukaren kan välja. Valfriheten kan ligga i att byta ut städtid mot att istället gå och köpa en present till barnbarnet som ska ta studenten. Eller en tur till biblioteket, säger Elisabeth Heigl.

– Meningen är att det ska grundplaneras vad man ska göra och när. Men det beror även på dagsformen. Om brukaren är trött eller vädret är dåligt, då får man göra något annat. Kanske baka en sockerkaka eller läsa högt, tiden finns där så då är man flexibel, fortsätter hon."

Redan i början av november ska Mina timmar starta i tre hemtjänster, Timmermansgatan 62 i Hageby samt i Navestad och på Vikbolandet. Det finns 20 miljoner budgeterat för att Mina timmar ska kunna fortsätta under flera år. Kvartetten med Lars Stjernkvist i spetsen slänger nu dessa pengar i sjön.

Det är pinsamt. Den äldre får ingen valfrihet eller inflytande i sin omsorg och det är ett enormt resursslöseri med pengar och tid för ett projekt som har arbetats fram i flera år.

Socialmoderaterna,eller Hur Kartellen kommer privatisera Norrköping

Socialdemokraterna har tagit över Moderaternas roll i Alliansen och samarbetar nu med småborgarna. Namnbyte har skett i samarbetet till Kvartetten. Eller var det kanske Kartellen? Det här inlägget som andas en viss bitterhet, och det bjuder jag helhjärtat på.

Att Socialdemokraterna lämnar det rödgröna samarbetet i Norrköping gör mig egentligen inte förvånad. Socialdemokraterna har under den tiden jag varit aktiv kommunpolitiker i Norrköping förändrats, från ett parti som faktiskt bryr sig om samhällets svaga, jämställdhet och miljö till ett parti där makten är det viktigaste. Personer i kommunledningen har byts ut, antagligen för att dom inte riktigt kunde instämma i den politiska förändringen som skedde i partiet.

Det är inte en slump av Suhonens bok om kalabaliken kring Juholts släpps samma dag som Lars Stjernkvist bildar ett samarbete som låter som ett dansband. För det är så socialdemokratin fungerar. Det är helt enkelt inte samma gamla parti som tidigare. Att partier förändras är bra, Vänsterpartiet har under ett par år gjort en stor resa i förändring av partiet. Vi omorganiserade oss, formulerade vår politik tydligare och styrde i stora kommuner och landsting. Vi ville förändra det politiska landskapet. Det vill inte Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna verkar också ha gjort en resa. En resa för att minska konfliktytorna mot borgerliga partier, en resa som innebär att det inte är politiken som är det viktigaste, det är makten. Vi ser resan i Norrköping, i Östergötlands landsting och i regeringen. Där är makt viktigare än politisk förändring. Där samarbetar S med småborgare.

 

Vad som förvånar mig mest är att socialdemokrater blir förvånade när vänsterpartister kritiserar brutna löften, kastar tidigare samarbeten i papperskorgen. Det finns en förvåning över att Vänsterpartiet har förklarat att får vi inte vara med och styra med er, då är vi ett oppositionsparti. Vi gör det i riksdagen, i Östergötlands landsting och i Norrköping. Vänsterpartiet är Socialdemokraternas största kritiker. Men också det partiet som vi kan tänka oss att samarbeta med. Om vi får igenom bra politik. För vi är inte intresserad av makten, vi vill göra politiskt förändring. Och det är därför vi är era kritiker.

 

Jag har fått höra på Facebook att ”vi är samla gamla sossar”: Men nej, det är ni verkligen inte. Det spelar ingen roll om S i Norrköping i ert Kartellensamarbete har fått igenom kollektivavtal i offentlig upphandling, för med Vänsterpartiet hade ni fått igenom kollektivavtal, kräv på jämställdhet och, miljökrav. Därför har vi lite svårt att applådera er. För vad som nu sker är att ni dumpar miljoner i sjön när ni lägger ned valfrihetsreformen Mina timmar i äldreomsorgen. Ett arbete som har utretts under flera år och som skulle sjösättas om några veckor. Jag gissar att det här är den enda frågan som Folkpartiet har fått igenom i Kartellen Och ni kallar att dumpa ett av de rödgrönas viktigaste reformen för valfrihet som en framgång? Jag kallar det att svika Norrköping.

 Vad jag nu vet kommer att hända är att en privatiseringvåg kommer skölja över Norrköping. Det kommer innebära att flera privata företag som Attendo och Carmema kommer att etablera sig. Det finns en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet om att stoppa vinsterna i välfärden. Den kommer att ignoreras. Någon slags variant av LOV kommer införas så att Kristdemokraterna blir nöjd. Det kommer innebära att personalen i vår äldreomsorg kan glömma rätten att arbeta heltid, att dom delade turerna som är på väg att försvinna istället kommer att öka och att lönebildningen och det fackliga inflytandet kommer att minska. Sorry sossar, men jag har svårt att applådera detta.

 Men det finns ett sätt att lätta min bitterhet, och det är att motbevisa. Motbevisa att småborgarna är usla förhandlare och inte får igenom sin politik. Motbevisa att ni faktiskt är SOCIALdemokrater och inte privatiseringskramare. Då lovar jag att bli mindre bitter. Men jag kommer alltid vara er opposition den här mandatperioden.

Linda Snecker är riksdagsledamot från Norrköping och rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Ordförande för Vänsterpartiet Östergötland och partistyrelseledamot. 

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker