• tisdag 21 oktober 2014
Hur miljövänliga är egentligen elbilarna? Ur Classes Synvinkel Ur Classes Synvinkel
Vädersponsor:

Bygg fler bostäder i Norrköping

Jag gillar bostadspolitik. Och jag skriver ganska ofta om just bostadspolitik. Framförallt för att en bostad är en så pass elementär och påtaglig del av människor liv. De flesta har någonstans att bo. Eller vill ha någonstans att bo.

I Norrköping är det just nu väldigt svårt att få någonstans att bo. I alla fall om du vill bo i en hyreslägenhet. Och det vill många.

Hyresbostäder räknar med att ha en uthyrningsnivå på 99 % av sina lägenheter de kommande åren. Det är ett tecknen på framgång för Hyresbostäder, men även en tydlig markering mot kommunen att någonting måste göras. Norrköping behöver en aktiv bostadspolitik. En bostadspolitik som tar steget ur graven och faktiskt löser problem.

Ett av problemen är att det byggs för lite. Norrköping behöver ungefär 400 nya bostäder per år under de kommande åren. Det är mycket. Hyresbostäder raknar med att bygga runt 50 stycken. Det är för få allmännyttiga hyreslägenheter.

Norrköping ett social hållbart, miljövänligt och prismedveten byggboom för att överleva. Det är dags att ta politiskt ansvar för bostadspolitiken.

Jag skulle gärna se att kommunstyrelsen, över alla politiska gränser, tar ett gemensamt omtag om bostadspolitiken och tillsammans med Hyresbostäder och andra bostadsbolag faktiskt planerar att bygga hyreslägenheter. Stora, små, centrala och ute på landet. Radhus med trädgård och ettor med fransk balkong. Klimatsmarta och moderna. Med utgångspunkt att lägenheterna ska passa Norrköpingsborna.

Alltså, inga Stockholmshyror eller lyxiga bostäder i våra parker. Utan vanliga lägenheter för vanligt folk. Det behöver Norrköping.

För att lyssna på fler av Vänsterpartiets idéer om bostadspolitiken är ni välkomna på bostadsseminarie på ABF Bergslagsgården kl 18:30 på torsdag.

Är justitieministern feminist?

Jag sitter just nu och filar på det sista av mina motioner i riksdagen innan den allmänna motionstiden, Nätombudsman, att införa en samtyckeslagstiftning och fokusera på hatbrott mot HBTQ-personer är några av motionerna som jag är ansvarig för och som berör Justitieutskottet. Otroligt viktiga frågor som det borde fokuseras mer på.

Annars så hann jag både vara ledig i helgen och klämma in ett distriktstyrelsemöte på söndagskvällen. Känns väldigt bra att träffa kamraterna från hela Östergötland, vi konstaterade att trots att vi förlorat flera rödgröna majoriteter i länet så har vi allt som allt bara tappat ett kommunfullmäktigeplats, i Ödeshög. I alla andra kommuner står vi lika starka. Däremot är det Socialdemokraterna och stundtals Miljöpartiet som gjort en stor högersväng och samarbetar med småborgare. Synd. Ni kommer förlora på det.

Jag ser med spänning fram mot fredag då jag ska ha min första interpellationsdebatt mot justitieminister Morgan Johansson. Kommer bli mer än spännande! Vad jag frågor honom? Om han verkligen är feminist, för i sådanafall borde han införa samtyckeslagstiftning nu.

Riksdagsvardagen

Just nu pågår riksdagens allmänna motionstid och jag har spenderat hela veckan framför min dator knaprandes på nya motione som nästa vecka ska vara klara. Det är väldigt roligt och mycket tidskrävande. Jag skriver motioner som berör mitt ansvarsområdet, Justitieutksottet. Vilket kanske låter välidgt juridisk och krånligt, men i realiteten ligger nära varje människas vardag.

Jag tror mig ha landat i något som liknar en vardag i riksdagsarbetet, det är mycket kontorsjobb just nu och jag ser fram emot när jag hinner göra lite me studiebesök runt om i landet.

Igår hade Vänsterpartiet Norrköping medlemsmöte och Mona Olsson valdes till oppositionsråd. Nicklas Lundström tar över min plats som ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och Ricardo Olivares fortsätter som politsk sekreterare. Grattis Norrköping!

Mina timmar kastas i sjön

Valfrihetsreformen Mina timmar har hittills kostat Norrköpings kommun 5 miljoner. Det är ett väldigt bra projekt som innebär verklig valfrihet för den äldre, eller som projektledare Elisabeth Heigl säger i NT:

"Sedan blir det som en meny av den delen som är Mina timmar där brukaren kan välja. Valfriheten kan ligga i att byta ut städtid mot att istället gå och köpa en present till barnbarnet som ska ta studenten. Eller en tur till biblioteket, säger Elisabeth Heigl.

– Meningen är att det ska grundplaneras vad man ska göra och när. Men det beror även på dagsformen. Om brukaren är trött eller vädret är dåligt, då får man göra något annat. Kanske baka en sockerkaka eller läsa högt, tiden finns där så då är man flexibel, fortsätter hon."

Redan i början av november ska Mina timmar starta i tre hemtjänster, Timmermansgatan 62 i Hageby samt i Navestad och på Vikbolandet. Det finns 20 miljoner budgeterat för att Mina timmar ska kunna fortsätta under flera år. Kvartetten med Lars Stjernkvist i spetsen slänger nu dessa pengar i sjön.

Det är pinsamt. Den äldre får ingen valfrihet eller inflytande i sin omsorg och det är ett enormt resursslöseri med pengar och tid för ett projekt som har arbetats fram i flera år.

Socialmoderaterna,eller Hur Kartellen kommer privatisera Norrköping

Socialdemokraterna har tagit över Moderaternas roll i Alliansen och samarbetar nu med småborgarna. Namnbyte har skett i samarbetet till Kvartetten. Eller var det kanske Kartellen? Det här inlägget som andas en viss bitterhet, och det bjuder jag helhjärtat på.

Att Socialdemokraterna lämnar det rödgröna samarbetet i Norrköping gör mig egentligen inte förvånad. Socialdemokraterna har under den tiden jag varit aktiv kommunpolitiker i Norrköping förändrats, från ett parti som faktiskt bryr sig om samhällets svaga, jämställdhet och miljö till ett parti där makten är det viktigaste. Personer i kommunledningen har byts ut, antagligen för att dom inte riktigt kunde instämma i den politiska förändringen som skedde i partiet.

Det är inte en slump av Suhonens bok om kalabaliken kring Juholts släpps samma dag som Lars Stjernkvist bildar ett samarbete som låter som ett dansband. För det är så socialdemokratin fungerar. Det är helt enkelt inte samma gamla parti som tidigare. Att partier förändras är bra, Vänsterpartiet har under ett par år gjort en stor resa i förändring av partiet. Vi omorganiserade oss, formulerade vår politik tydligare och styrde i stora kommuner och landsting. Vi ville förändra det politiska landskapet. Det vill inte Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna verkar också ha gjort en resa. En resa för att minska konfliktytorna mot borgerliga partier, en resa som innebär att det inte är politiken som är det viktigaste, det är makten. Vi ser resan i Norrköping, i Östergötlands landsting och i regeringen. Där är makt viktigare än politisk förändring. Där samarbetar S med småborgare.

 

Vad som förvånar mig mest är att socialdemokrater blir förvånade när vänsterpartister kritiserar brutna löften, kastar tidigare samarbeten i papperskorgen. Det finns en förvåning över att Vänsterpartiet har förklarat att får vi inte vara med och styra med er, då är vi ett oppositionsparti. Vi gör det i riksdagen, i Östergötlands landsting och i Norrköping. Vänsterpartiet är Socialdemokraternas största kritiker. Men också det partiet som vi kan tänka oss att samarbeta med. Om vi får igenom bra politik. För vi är inte intresserad av makten, vi vill göra politiskt förändring. Och det är därför vi är era kritiker.

 

Jag har fått höra på Facebook att ”vi är samla gamla sossar”: Men nej, det är ni verkligen inte. Det spelar ingen roll om S i Norrköping i ert Kartellensamarbete har fått igenom kollektivavtal i offentlig upphandling, för med Vänsterpartiet hade ni fått igenom kollektivavtal, kräv på jämställdhet och, miljökrav. Därför har vi lite svårt att applådera er. För vad som nu sker är att ni dumpar miljoner i sjön när ni lägger ned valfrihetsreformen Mina timmar i äldreomsorgen. Ett arbete som har utretts under flera år och som skulle sjösättas om några veckor. Jag gissar att det här är den enda frågan som Folkpartiet har fått igenom i Kartellen Och ni kallar att dumpa ett av de rödgrönas viktigaste reformen för valfrihet som en framgång? Jag kallar det att svika Norrköping.

 Vad jag nu vet kommer att hända är att en privatiseringvåg kommer skölja över Norrköping. Det kommer innebära att flera privata företag som Attendo och Carmema kommer att etablera sig. Det finns en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet om att stoppa vinsterna i välfärden. Den kommer att ignoreras. Någon slags variant av LOV kommer införas så att Kristdemokraterna blir nöjd. Det kommer innebära att personalen i vår äldreomsorg kan glömma rätten att arbeta heltid, att dom delade turerna som är på väg att försvinna istället kommer att öka och att lönebildningen och det fackliga inflytandet kommer att minska. Sorry sossar, men jag har svårt att applådera detta.

 Men det finns ett sätt att lätta min bitterhet, och det är att motbevisa. Motbevisa att småborgarna är usla förhandlare och inte får igenom sin politik. Motbevisa att ni faktiskt är SOCIALdemokrater och inte privatiseringskramare. Då lovar jag att bli mindre bitter. Men jag kommer alltid vara er opposition den här mandatperioden.

Partiledardebatt är mycket roligare live

Idag var det partiledardebatt, och oj så mycket roligare det var att se live än framför tvn eller datorn. Mer känsla, argumenten blir bättre på alla sätt och vis. Det här var Fredrik Reinfeldt sista debatt och Stefan Löfvens första. Och någon debatt med Reinfeldt var det ju inte, istället var det olika slags tacktal för hans arbete i riksdagen. Fint. Att Stefan Löfven fortfarande är en något ovan debattör märks, men det gör det ju på mig också efter bara 9 dagar som riksdagsledamot. Löfven gjorde en riktigt bra markering mot Jimmie Åkesson som fick långa applåder. Leta gärna upp debatten för att se gobitarna i efterhand.

Det märks att Vänsterpatriet har gjort avtryck i svensk politik. Jonas Sjöstedt gjorde ett starkt inlägg och båda Annie Lööf och Jan Björklund gick i taket om vinsterna i välfärden. Det känns bra.

Riksdagsarbetet handlar för min del just nu mycket om planering och inläsning. Det är ett stort och spännande ämne jag är talesperson för, och som tidigare domstolssekreterare är det ett ämne jag brinner för. Min facktidning Publikt intervjuade mig om hur jag tillfälligt har lämnat mitt arbete som statlig tjänsteman för att bli riksdagsledamot (http://www.publikt.se/artikel/lamnar-jobbet-att-styra-sverige-48165). Men facklig medlem i ST det kommer jag fortsätta att vara!

 

Linda Snecker är riksdagsledamot från Norrköping och rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Ordförande för Vänsterpartiet Östergötland och partistyrelseledamot. 

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker