• torsdag 28 augusti 2014
Oförtjänt publicitet! Ur Classes Synvinkel Ur Classes Synvinkel
Vädersponsor:

Bygg fler bostäder i Norrköping

Jag gillar bostadspolitik. Och jag skriver ganska ofta om just bostadspolitik. Framförallt för att en bostad är en så pass elementär och påtaglig del av människor liv. De flesta har någonstans att bo. Eller vill ha någonstans att bo.

I Norrköping är det just nu väldigt svårt att få någonstans att bo. I alla fall om du vill bo i en hyreslägenhet. Och det vill många.

Hyresbostäder räknar med att ha en uthyrningsnivå på 99 % av sina lägenheter de kommande åren. Det är ett tecknen på framgång för Hyresbostäder, men även en tydlig markering mot kommunen att någonting måste göras. Norrköping behöver en aktiv bostadspolitik. En bostadspolitik som tar steget ur graven och faktiskt löser problem.

Ett av problemen är att det byggs för lite. Norrköping behöver ungefär 400 nya bostäder per år under de kommande åren. Det är mycket. Hyresbostäder raknar med att bygga runt 50 stycken. Det är för få allmännyttiga hyreslägenheter.

Norrköping ett social hållbart, miljövänligt och prismedveten byggboom för att överleva. Det är dags att ta politiskt ansvar för bostadspolitiken.

Jag skulle gärna se att kommunstyrelsen, över alla politiska gränser, tar ett gemensamt omtag om bostadspolitiken och tillsammans med Hyresbostäder och andra bostadsbolag faktiskt planerar att bygga hyreslägenheter. Stora, små, centrala och ute på landet. Radhus med trädgård och ettor med fransk balkong. Klimatsmarta och moderna. Med utgångspunkt att lägenheterna ska passa Norrköpingsborna.

Alltså, inga Stockholmshyror eller lyxiga bostäder i våra parker. Utan vanliga lägenheter för vanligt folk. Det behöver Norrköping.

För att lyssna på fler av Vänsterpartiets idéer om bostadspolitiken är ni välkomna på bostadsseminarie på ABF Bergslagsgården kl 18:30 på torsdag.

Äldre vet bäst

Idag besökte jag och Vänsterpartiet Finspångs socialråd Stefan Carlsson det kommunala äldreboendet i Hällestad utanför Finspång. Det var ett gång pigga och pratglada pensionärer vi fick träffa. Pensionärer var dom, inte absolut inte brukare, eller ännu värre kunder! Maten på Hällestad var fantastisk, personal fin, roliga aktiviteter och bättre kunde man inte ha det. Det lät lite för bra för att vara sant, det är ju faktiskt inte så att kommunal verksamhet är perfekt. Jo, men visst var det vissa saker som inte var bra. Det saknades fruktträd i trädgården, det var väldigt varmt i matsalen i somras och maten steks i olja och inte i smör!

Äldre vet bäst, och det är pensionärerna som vet vad dom vill ha. Pensionärer är inte kunder på en marknad, det är människor som har bidragit stort till samhället, och nu ska dom få den vård dom förtjänar. Därför måste vinstintresset stoppas i välfärden.

Fika och samtal.

Det var svårt att ta sig fram i rullstol och rulator på gångvägen som var alldeles för knögglig runt boendet. Stina visade mig och Stefan.

Sören 95 år och partimedlem visade snickeriet där han är varje förrmiddag. 

Igår Söderköping, idag Finspång

Igår besökte jag gymnasieskolan i Söderköping, Nyströmska. Jag han träffa dom både lärarfackförbunden, rektor och därefter en lång utfrågning av eleverna i en full hörsal. Det är väldigt roligt att prata om Vänsterpartiets politik, men allra roligast är det att höra gymnasieelevernas funderingar och frågor. Vi pratade mycket feminism och antirasism, det glädjer mig. Många hade frågor om Sverigedemokraterna och migrationspolitik. Nyströmska har en stor grupp ensamkommande som studerar på skolan, jag upplevde dom som väldigt engagerade i frågan.

Samtidigt som jag var på Nyströmska demonsterade det nazistiska partiet Svenskarnas parti i Norrköping. Det glädjer mig att så många visade sin asky mot rasismen. Mot främlingsfientligheten står vi alla enade. Vänsterpartiet och Ung vänster är i princip med på alla antirasistiska demonstarationer. Vi hjälper även gärna till om andra antirasistiska föreningar vill ha hjälp att arrangera något. Solidaritet är den enda vägen mot främlingsfientlighet.

Idag ska jag till äldreboendet Hällestadsgården i Finspång, det kommer bli mycket trevligt!

Strategi och fest

Valrörelsen är helt klar igång och tiden framför datorn och att skriva blogginlägg är inte stor. I fredags hade vi möte i Vänsterpartiets partistyrelse i Göteborg, vi diskuterade valstrategi och kommande förhandlingar, mycket spännande. Efter två intensiva dagar så åkte jag hem till älskade Norrköping där Östgötavänsterna hade sin stora valfest. 35 personer kom för att grilla, prata, mingla och ha trevligt tillsammans. Valrörelsen kan inte börja bättre och det är precis så här vänsterpolitiken är, allvar och skoj, strategi och fest!

Partisekreterare Aron Etzler öppnade partistyrelsemötet med "Som ni märker har vi ingen wi-fi, men vi har toalett!" :)

Vänsterfest på innergården.

Högt tempo i politiska boxningsringen

Högt tempo i politisk boxningsringen skriver NT om gårdagens debatt mellan Mathias Sundin från FP och mig, båda riksdagskandidater. Kul! Det är nämligen meningen. Gårdagens debatt var rolig, utmanande och rapp. Sundin har en bra höger som han dängande till mig flera gånger med, men jag är rätt så vass jag med. Det kommer bli kul att mötas i nästa match som går av stapeln den 28 augusti kl 12:15 på Babettes kafferi i Linköping. Alla är välkomna!

Linda Snecker är fritidspolitiker i Norrköping och etta på Vänsterpartiets riksdagslista i Östergötland. Ordförande för Vänsterpartiet Östergötland och partistyrelseledamot. 

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker