• lördag 02 augusti 2014
Grillafton när den är som bäst Lotta Källströms blogg Lotta Källströms blogg
Vädersponsor:

Bygg fler bostäder i Norrköping

Jag gillar bostadspolitik. Och jag skriver ganska ofta om just bostadspolitik. Framförallt för att en bostad är en så pass elementär och påtaglig del av människor liv. De flesta har någonstans att bo. Eller vill ha någonstans att bo.

I Norrköping är det just nu väldigt svårt att få någonstans att bo. I alla fall om du vill bo i en hyreslägenhet. Och det vill många.

Hyresbostäder räknar med att ha en uthyrningsnivå på 99 % av sina lägenheter de kommande åren. Det är ett tecknen på framgång för Hyresbostäder, men även en tydlig markering mot kommunen att någonting måste göras. Norrköping behöver en aktiv bostadspolitik. En bostadspolitik som tar steget ur graven och faktiskt löser problem.

Ett av problemen är att det byggs för lite. Norrköping behöver ungefär 400 nya bostäder per år under de kommande åren. Det är mycket. Hyresbostäder raknar med att bygga runt 50 stycken. Det är för få allmännyttiga hyreslägenheter.

Norrköping ett social hållbart, miljövänligt och prismedveten byggboom för att överleva. Det är dags att ta politiskt ansvar för bostadspolitiken.

Jag skulle gärna se att kommunstyrelsen, över alla politiska gränser, tar ett gemensamt omtag om bostadspolitiken och tillsammans med Hyresbostäder och andra bostadsbolag faktiskt planerar att bygga hyreslägenheter. Stora, små, centrala och ute på landet. Radhus med trädgård och ettor med fransk balkong. Klimatsmarta och moderna. Med utgångspunkt att lägenheterna ska passa Norrköpingsborna.

Alltså, inga Stockholmshyror eller lyxiga bostäder i våra parker. Utan vanliga lägenheter för vanligt folk. Det behöver Norrköping.

För att lyssna på fler av Vänsterpartiets idéer om bostadspolitiken är ni välkomna på bostadsseminarie på ABF Bergslagsgården kl 18:30 på torsdag.

Först Almedalen, sen semester

Jag är nu hemkommen från ett intensivt och kort besök på Almedalen. Vänsterpartiets dag var väldigt lyckad, vi kom ut bra i media, Sjöstedt höll ett bra och ideologiskt tal, du kan läsa det här. Vi presenterade nästa steg för att undvika vinster i välfärden och istället låta personalen utveckla välfärden, vi föreslår:

Vänsterpartiet föreslår i korthet:

¤ En fond på 1 miljard kronor till stöd för ökat personalinflytande och utveckling bort från marknadssystemen.

¤ Stöd möjligheten för anställda att ta över privat välfärdsverksamhet om de tidigare ägarna drar sig ur.

¤ Förbättra möjligheten för personalkooperativ och andra ideella aktörer att ta lån.

¤ Stöd offentlig verksamhet som ökar personalens inflytande, t ex i form av självstyrande enheter.

¤ Skapa ett center för välfärdsutveckling för att ta fram nya välfärdsmodeller och sprida goda erfarenheter.

Läs mer här.

Almedalen är lite av ett spektakel som stundtals känns väldigt överdrivet och stundtals är det fantastiskt roligt. Här kan du se mig och många fler Almedalsbesökare berätta om vad vi tar med oss i 24NT.

Fullsatt och solen sken under Sjöstedts tal.

Jag och fina vänner, Boråspolitikern och VU-ledamoten Ida Legnemark matchar i prickigt på Vänsterpartiets dag.

Vackra Visby!

 

Nu kommer jag gå på semester och tjänstledighet. Jag är statligt anställda på Linköpings universitet och tar ut dom semesterdagarna jag har kvar, resten av mina semesterveckor betalar jag ur egen kassa. I augusti kommer jag för första gången börja arbeta med politik på heltid, det känns fantastiskt roligt. Valrörelsen kommer att bli intensiv och för min del med allra största sannolikhet sluta i ett riksdagsmandat. Det är spännande och lite overkligt. Ni är välkomna att följa min resa från fritidspolitiker i Norrköping till ledamot av Sveriges riksdag. Men först, semester! Njut av solen och ta hand om varandra. Vi ses igen i augusti!

 

Vänsterpartiets dag i Almedalen!

Är på plats i Almedalen, igår minglade jag med feminister, idag är det otroligt många intressanta seminarier och imorrn kommenterar jag Jonas Sjöstedts tal. Och solen lyser!

Patriarkatets värsta kvinnohatshandling är kvinnlig könsstympning

Jag kom första gången i kontakt med kvinnlig könsstympning när jag som tonåring läste En blomma i Afrikas öken av Waris Dirie. Jag kom ihåg hur fasansfullt jag tyckte att det var. Den åsikten kvarstår, men har blivit mer komplex. Att stympa det kvinnliga könet som görs i flera länder på Afrikas horn är frukansvärt. Det är en kulturellt betingad handling som enbart innebär att kontrollera kvinnan. Hon ska ha ont, inte kunna ha sex och inte kunna gå på toaletten, allt för att kvinnans rörlighet, frihet och självständighet ska begränsas. Att skära bort både yttre och inre blygdläppar och sy igen slidan och bara lämna ett lite hål för urin och mensblod är inte en mänsklig handling.

Allt detta har NT i en längre artikel-serie skrivit väldigt bra om, bland annat så uppmärksammade NT att det i en skola i Norrköping fanns hela 30 omskurna barn.

Men, och här kommer det svåra och komplexa, hur ska vi diskutera de patriarkala strukturerna utan att falla in i främlingsfientlighetens mörka grotta? För vi måste prata om alla dessa flickor och kvinnor som har otroligt svåra problem under och efter sina omskärelser och se att det här är en manlig handling för att begränsa kvinnors liv. Att det inte är en handling som står i någon religions bok och texter, även om det ibland motiveras med religion. Varken Bibeln eller Koranen nämner kvinnlig omskärelse. Ändå är 100 miljoner kvinnor i världen är könsstympade.

Det finns flera teorier om varför kvinnliga omskärelse förekommer, som patriarkatets vilja att kontrollera kvinnor och deras sexualitet. Att samhälle med knappa resurser så är könsstympning ett sätt att reglera befolkningsökningen. Att det är en symbolisk motsvarighet till manlig omskärelse. Den bästa förklaringen är antagligen att könsstympning sker av olika anledningar i olika delar av världen.

Att det finns könsstympade flickor och kvinnor i Norrköping är sorgligt, och det är något vi måste prata om. I Sverige är kvinnlig könsstympning förbjuden och det är väldigt bra. Afrikanska Unionen beslutade om ett handlingsprogram för att avskaffa könsstympning före 2010. Det finns ett stort internationellt arbete kring kvinnlig könsstympning.

Att särskilja det patriarkala förtrycket från det religiösa och kulturella är svårt, men det måste göras. Att fördöma och anklaga är inte den enda vägen, det skapar snarare misstänksamhet och hat mot det främmande. Att försöka förstå är inte samma sak som att acceptera. Som feminist anser jag att könsstympning är en av patriarkatets mest fruktansvärda handlingar för att begränsa kvinnors liv. Som antirasist är jag livrädd över att könsstympning blir ytterligare ett verktyg för Sverigedemokraterna att elda på sitt muslimhat.

Det feministiska arbetet för kvinnors rättigheter och frihet världen över måste gå hand i hand med den antirasistiska. Att stoppa kvinnlig könsstympning är oerhört viktigt. Att se till att de främlingsfientliga strömningarna och hatet mot muslimer inte växer är en oerhörd utmaning. Den fighten kan vi bara ta tillsammans.

Det fattas 120 miljarder i skatteintäkter

Det har varit ovanligt tyst om en sak – att det fattas 120 miljarder kronor. I skatteintäkter. Konjukturinstitutionen Kis senaste prognos konstateras det att det krävs en skattehöjning på 120 miljarder kronor fram till 2018 för att bibehålla den nivå vi har idag på välfärden. En nivå som inte är särskilt imponerande. 120 miljarder. Det är otroligt mycket pengar.

Samtligt säger Alliansen att överskottsmålet på 1 % är valet viktigaste fråga (Anders Borg försöker till och med att måla upp överskottsmålet som en av de stora feministiska frågora, vilket var lite skoj) men hur ska staten kunna göra ett överskott när det fattas 120 miljarder kronor? Där står Reinfeldt svarslös.

KI räknar med att det kommer dröja till 2017 tills arbetslösheten ligger på en jämviktsnivå på 6,5 %. Det är ju inte direkt glädjesiffror utan en ganska så höj arbetslöshet. Återigen står Reinfeldt svarslös.

Välfärden nedmonteras, Reinfeldt har lekt skattesänkarminister i åtta år och nu börjar vi få betala priset för den nemdonterade välfärden. Det är fel väg att gå. Ett samhälle som byggs på omtanke och solidaritet istället för skattesänkningar är i grunden ett bättre samhälle. Reinfeldt vill ha ett samhälle som byggs på överskottsmålet. Utan att reflektera över hur det kommer att påverka vanliga människors vardag.

 

Det är dags för en ny regering och en ny politik. Välfärden är inte till salu.

Tack arbetarrörelsen - utan er hade vi inte fått semester!

Trots att arbetsmarknaden urholkas mer och mer, där rätten till heltid börjar försvinna, lönerna sänks, LAS starkt ifrågasätta så finns det en hel del att vara tacksam över. Som väcker tanken om att personer före mig inte hade kämpat så hade jag idag inte haft de rättigheterna jag har. Som rätten att rösta i allmänna val. Rätten att kunna ha en föräldrarförsäkring. Rätten till semester. Det är därför som bland annat SEKOs strejk var så viktigt. FÖr vi måste fortfarand kämpa för att få en dräglig tillvaro på våra arbeteten. Det är därför som det är så sorgligt att Stadiumlagret i Norrköping säger upp och återanställer sin personal på timmar. Det urholkar våra rättgiheter på arbetsplatser, vi måste ha rättigheter för vi är människor och inte maskiner.

Men jag är evigt tacksam för alla som innan mig har kämpat för rätten att ha semester. Som statlig tjänsteman har jag många fler semesterdagar än privatanställda, men, löneutvecklingen är faktiskt urusel. Men när jag går på semester nästa vecka tänker jag ändå skicka en tacksam tanke för alla fackligt förtroendevalda och arbetsarrörelsen som har sett till att jag kan vara ledig med betalning. Det får mig att kämpa ännu mer för att behålla det på arbetsmarknaden som är bra, och försöka förbättra det som fungerar mindre bra.

Förresten, visste ni att det inte finns någon lag som säger att du har rätt att få lön? Det rättigheten finns bara i kollektivavtalet. Tänk på det nästa gång du får höra hur onödigt det är med kollektivavtal, men utan den kan du aldrig vara säker på att få lön.

Linda Snecker är fritidspolitiker i Norrköping och etta på Vänsterpartiets riksdagslista i Östergötland. Ordförande för Vänsterpartiet Östergötland och partistyrelseledamot. 

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker