• fredag 30 januari 2015
Tillgänglig högspecialiserad vård lika för... Maries NEURO-blogg Maries NEURO-blogg
Vädersponsor:

Bygg fler bostäder i Norrköping

Jag gillar bostadspolitik. Och jag skriver ganska ofta om just bostadspolitik. Framförallt för att en bostad är en så pass elementär och påtaglig del av människor liv. De flesta har någonstans att bo. Eller vill ha någonstans att bo.

I Norrköping är det just nu väldigt svårt att få någonstans att bo. I alla fall om du vill bo i en hyreslägenhet. Och det vill många.

Hyresbostäder räknar med att ha en uthyrningsnivå på 99 % av sina lägenheter de kommande åren. Det är ett tecknen på framgång för Hyresbostäder, men även en tydlig markering mot kommunen att någonting måste göras. Norrköping behöver en aktiv bostadspolitik. En bostadspolitik som tar steget ur graven och faktiskt löser problem.

Ett av problemen är att det byggs för lite. Norrköping behöver ungefär 400 nya bostäder per år under de kommande åren. Det är mycket. Hyresbostäder raknar med att bygga runt 50 stycken. Det är för få allmännyttiga hyreslägenheter.

Norrköping ett social hållbart, miljövänligt och prismedveten byggboom för att överleva. Det är dags att ta politiskt ansvar för bostadspolitiken.

Jag skulle gärna se att kommunstyrelsen, över alla politiska gränser, tar ett gemensamt omtag om bostadspolitiken och tillsammans med Hyresbostäder och andra bostadsbolag faktiskt planerar att bygga hyreslägenheter. Stora, små, centrala och ute på landet. Radhus med trädgård och ettor med fransk balkong. Klimatsmarta och moderna. Med utgångspunkt att lägenheterna ska passa Norrköpingsborna.

Alltså, inga Stockholmshyror eller lyxiga bostäder i våra parker. Utan vanliga lägenheter för vanligt folk. Det behöver Norrköping.

För att lyssna på fler av Vänsterpartiets idéer om bostadspolitiken är ni välkomna på bostadsseminarie på ABF Bergslagsgården kl 18:30 på torsdag.

Shalom talman och god röd jul!

Det är minst sagt en intensiv sista vecka inför jul i riksdagen. Vi är inkallade samtliga dagar för budgetdebatt och voteringar, för nu ska Sverige få en statsbudget. Definitivt inte den budgeten som jag röstar för, men iallafall en budget. Veckan började på ett annorlunda sätt med att riksdagens talman tillika partisekreterare för SD Björn Söder citerar SDs partiprogram om vad dom egentligen anser om judar och samer. Att dom inte tillhör Sverige. Och då är det som riksdagsledamot svårt att ta Söder på allvar, speciellt när han sitter som talman. Rossana Dinamarca gjorde ett fantastiskt citat med "Du är inte min talaman" och Karin Rågsjö och flera andra riksdagledamöter från V och MP hälsade på talmannen på samiska och jiddisha igår.

För min del har jag arbetat en stor del med Sveriges radios avslöjande av kvinnoregistret.

Pressmeddelande: http://www.vansterpartiet.se/v-kraver-oberoende-granskning-av-sexistiskt-register-over-misshandlade-kvinnor

P4 Östergötlands-intervju: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=6047556

Ekotintervju: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6048009

(NT - ni MÅSTE ordna så att de går att länka sidor!)

 

Idag klockan 14 kommer jag ställa en fråga till ansvarig minister om vad regeringen kommer göra för åtgärder för att polisen ska sluta med registrering av olika grupper, vi kommer alldeles för väl ihåg romregistret för bara något år sedan. Du kan följa frågestunden via riksdagen.se

Igår debatterade jag Justitieutskottets budget, det var tydligt att vara höger innebär att en nebart vill ha högre straff och att vara vänster är att vilja stärka välfärden. För att snabbsammanfatta debatten. Du kan se hela debatten här: http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H201JuU1

Jag hann också vara med på Jonas Sjöstedt 50-årsfirande, roligt att se både Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt äta tårta och dricka kaffe.

Imorgon är det sista arbetsdagen innan julledigheten, som jag längtar hem! Granen är redan klädd, men det är tufft att inte träffa familjen på nästan en hel vecka. Jag avslutar året med att delta i Utbilningsutskottets debatt om högsokole- och forskningsområdet, efter det är det votering och dags att springa till första tåget hem till älskade Norrköping.

God röd jul och gott nytt år!

 

Riksdagsdebatter och kommunala nämnder

Igår hade Vänsterpartiet Norrköping medlemsmöte och valde ledamöter till kommunens nämnder, Mona Olsson och Ricardo Olivares forsätter i Vård- och omsrogsnämnden, känns tryggt och bra att ha ett fortsatt starkt radarpar som kan driva äldreomsorgen ur privatiseringsivraren och riskkapitalistkramaren Eva-Britt Sjöberg som tar över ordförandeklubban efter Mona. Nicklas Lundström blev återvald till Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, Rodi Ailert och Annika Kaiser till nya Utbildningsnämnden. Deniz Tutuncu blir ledamot i Tekniskanämnden, Peter Butros i Kultur- och fritid, samtliga kommer göra ett fantastiskt arbete! Lycka till!

Idag kl 12 börjar budgetdebatterna på allvar i riksdagen, och vi ledamöter är inkallade och voterar i princip varje dag fram till julledigheten. Först ut idag är Civilutskottet och Utrikesutskottet, sen följer utskotten i en strid ström fram till den 20:e december, allt sänds live via länken eller på SVT Forum. Jag debatterar Justitieutskottets budget onsdag nästa vecka. Du kan följa debatterna här: http://www.riksdagen.se/sv/Start/Kalendern/?icalid=81640#81640


Bryta blockpolitiken?

Det är tuffa politiska tider. Det pratas om utsträckta händer, om att be om förlåtelse, att agera som barnrumpor och sätta hela Sveriges politik på paus för att i slutändan är hatet mot det som inte är svenskt viktigare än Sverige framtid ska bli stabil.

 Det är mycket snack om att bryta blockpolitiken. Jag har aldrig förstått problematiken med blockpolitik. För mig handlar det om ideologi, är du socialist eller liberal? Är du höger eller vänster? Valet du väljer gör att du hamnar på ena eller andra sidan av ”blocken”, eller ideologierna, eller partierna. För mig är det väldigt sunt.

 Men jag förstår alla som vill bryta blockpolitiken. Jag håller inte med, varken med Stefan Löfven eller med det högerinriktade socialdemokraterna från Östergötland. Men den situation som Sverige nu befinner sig i så är tankegångarna inte långt borta.

Dom som totalt stoppar samarbetet över gränserna är dock alliansen. Löfven har under ett år sträck ut handen, gullat med högern, säkert druckit the med Annie Lööf och pratat fritt företagande och entreprenörskap. Men både Lööf och Björklund leker kränkta treåringar och vill istället ha en ursäkt från Löfven. Att följa presskonferensen från Rosenbad förra veckan var en fröjd. Äntligen en arg statsminister! En statsminister som var trött på att alliansens representanter leker i sandlådan. Det blev nyval istället.

Väljarna röstade för en ny politisk inriktning i Sverige. Alliansen backade mycket i valet. SD växte. Istället för 5 000 fler anställda i äldreomsorgen, ökade resurser till skolorna, sänkt skatt för pensionärer och gratis medicin för barn så får Sverige nu exakt samma budget som de senaste åtta åren. Den politiken som i valet röstades bort.

 

Några konstateranden om det politiska läget:

Det politiska spelet vann över den politiska förändringsviljan. Det är för SD viktigare att minska invandringen än att uppfylla sina vallöften. Det är viktigare för alliansen att se bra ut i media än att ta politiskt ansvar.

 SD bryter mot praxis och röstar för alliansens budget i kammaren, men för sin egen budget i utskotten. SD säger sig rösta ned varenda budget som inte anpassar sig efter deras politik. Det är ett bisarrt ställningstagande för ett 13 %-parti.

 När rasistiska partier växer flyttar etablerade partier sina positioner mot deras riktning. Det här vet SD.

Det spelar ingen roll hur stora SD blir, SD är ett främlingsfientlig och rasistiskt enfrågeparti. Jag kommer ägna mitt liv åt att bekämpa den sortens politik

Linda Snecker är riksdagsledamot från Norrköping och rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Ordförande för Vänsterpartiet Östergötland och partistyrelseledamot. 

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker