• fredag 27 november 2015
 • Familjeannonser
 • Lunchguiden
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • XTRABONUS
 • Lohts
Inga superskrällar första helgen Mirzas fotbollsblogg Mirzas fotbollsblogg
Vädersponsor:

Helena von Schantz (FP)

Zaremba, min hjälte!

Valdemarsvik I fjol var Zarembas artikelserie om skolan ett av de vanligaste bloggämnena. Den diskussion om lärarnas ställning och läget i skolan som följde blev intensiv och är inte avslutad ännu. En mycket tydlig effekt av artikelserien är att  lärare hörs och syns i debatten på ett helt nytt sätt. En annan är att det finns en allmän medvetenhet om försämringarna av lärarnas villkor och förutsättningar.

I år har Zaremba tagit sig an skogen. Ett minst lika viktigt ämne som skolan, men den här gången tiger bloggosfären. Jag har svårt att förstå det. Var är alla miljöpartister? Var  är alla de miljoner svenskar som svarar ”gå i skogen” när man frågar hur de helst kopplar av?

 Ända sedan klimatförändringarna var den stora världsnyheten 2006 har jag med stigande förvåning och indignation sett hur skogen huggs ner i accelererande fart. Samtidigt som vi vet vad skogen betyder för jordens hälsa - klimatet - och för vår individuella hälsa pågår en systematisk skövling som enbart har accelererat de senaste åren. I min kommun Valdemarsvik är avverkningen också helt uppenbart att hugga sig själv i foten. Vi är en turistkommun med orörd natur som vår främsta tillgång. Den tillgången är idag märkbart decimerad. Jag har skrivit både debattartiklar och insändare om saken, men det är ungefär som att stå och skrika i öknen. Ingen verkar höra, ingen verkar bry sig.

I den här frågan lägger jag en stor skuld på regeringen. Efter Reinfeldts initiala engagemang och hoppingivande ord har väldigt litet hänt inom det här området. Vill vi medborgare ha information om hur vi ska leva mer klimatsmart får vi vända oss till frivilligorganisationer. De har betydligt mer och bättre information än myndigheterna. Det är fortfarande billigare att flyga än att ta tåget - dessutom säkrare om man vill komma fram i tid. Inget har gjorts för att få vare sig privatpersoner eller företag att spara energi. Det åker lika många ensamma bilpendlare längs våra vägar som tidigare, företagen har lika många adventsljusstakar i sina fönster som tidigare. Lantbrukare förväntas utan lagstiftning välja gödsling som gagnar hela landet snarare än den egna privatekonomin. Och överallt i vårt land växer det sig fram stubbåkrar och timmerhögar. En brist på ledarskap och ansvarstagande inom miljöområdet som är beklämmande. Värst i det här är föroreningen av Östersjön och avverkningen av våra skogar, för här handlar det om skador som är väldigt svåra - kanske omöjliga - att reparera.

Jag hoppas att ingen enda svensk sitter i något internationellt sammanhang och mästrar andra länder att lämna sina regnskogar ifred. Det har vi nämligen inget som helst moraliskt utrymme att göra.

Men skulden faller också på oss alla. Regeringen är passiv för att det går att vara passiv. Var är miljöengagemanget hos oppositionen? Var är engagemanget hos befolkningen? Varför är det så tyst om det här i bloggar och på twitter? Och vi lärare. Hur mycket miljöengagemang och ansvarstagande sprider vi i våra klassrum?

När jag gick in på DN.se hittade jag inte ett enda blogginlägg under Zarembas artiklar om skogen medan en artikel om skolan fick 121 blogglänkar. Det är inte okej. Det är viktigt att vi kämpar för att våra barn får en bra och likvärdig skola, men det är vår förbaskade plikt att lämna efter oss  en livskraftig och hållbar miljö.  Vi måste göra upp med den här ordningen där varje generation försämrar förutsättningarna för nästa generation.

              ... Ansvaret att sopa rent framför sin egen dörr. Det ansvaret har ingen rätt att undandra sig.

Bloggar: 0

Artiklar: Zaremba om skogen i DN 1, 2, 3, 4, 5

Norran Expressen, ETC, Sveriges Radio,

En magisk eftermiddag på Vrinnevisjukhuset

Valdemarsvik  

I lördags blev jag riktigt glad och värmd. I lördags blev jag också riktigt imponerad.

 

Allt började med att jag skar av mig toppen på ringfingret. Det behövs inga detaljer – alla kan förstå att det inte var någon sprittande upplevelse. Det var det inte heller att sätta sig i bilen för en resa till akuten lördag eftermiddag. Jag beredde mig på att vara borta hela kvällen. Min erfarenhet av akutvård är att man väntar länge och får lite. Det jag trodde skulle hända var att de skulle säga att det inte var något de kunde göra – gå till läkare på måndag. 

 

Efter en timmes bilresa var jag på parkeringsplatsen utanför sjukhuset. Just när jag skulle trycka på betala-knappen på parkeringsautomaten hörde jag någon som ropade högt bakom mig i mörkret: ”Stopp, betala inte, du får min biljett. ”Det var en ung tjej som haltade fram med kryckor. Hon lät väldigt engagerad, som om det var viktigt att jag fick hennes biljett.  Hon kom ända fram till automaten och vi hjälptes åt att räkna ut vad som var avbryt-knappen där i mörkret. Efter delad glädje över att vi lyckats sa jag att jag hade haft mer liv att samla ihop pengar än hon och ville betala. Hon protesterade, jag insisterade, vi gick till hennes bil medan vi berättade vad det var som hade tagit oss till akuten. Så här i retrospekt kan jag tycka att det var fel av mig att inte bara ta emot. När jag tryckte på henne pengarna kunde jag ha förminskat hennes generösa gest. Det var förstås inte min mening och så tog hon heller inte det. Hon förstod att jag ville lika väl som hon. Det vi hade var ett slag Hallmark-moment hon och jag, där i novembermörkret och kylan på Vrinnevisjukhusets parkeringsplats. En sådant där möte där man känner värme, samhörighet och en stark ömsesidig välvilja. När vi hade skiljts åt och jag hade börjat gå mot sjukhuset ropade hon på mig igen. Förklarade att akuten var flyttad och visade var jag skulle gå in. 

 

Väl inne på akuten tog jag en nummerlapp och satte mig. Mottagningssköterskan fick ropa flera gånger innan jag fattade att det var min tur, att den hade kommit så snabbt. Tio minuter senare kom en sjuksköterska och hämtade mig. Hon hälsade mig med ett varmt leende och utstrålade lugn och kompetens. När hon började klippa upp bandaget på mitt finger sa jag litet skämtsamt att nu hoppas jag att hon ska säga att det där inte är så farligt. Hon tog bort bandaget, tittade på mig och log och sa: ”Det där är inte så farligt”. Vi småpratade, hon berättade vad hon såg och vad den troliga behandlingen var. Fem minuter senare kom en ortoped, tittade på fingertoppen – eller rättare sagt på avsaknaden av fingertopp. Han förklarade att det där inte var något de skulle sy eller operera, och att de inte skulle ha gjort det ens om jag hade varit framgångsrik i min jakt efter fingerbiten i soppåsen. Bandage på fingret, en stelkrampsbooster och jag var klar att åka hem bara en halvtimme efter att jag kommit dit. Inte bara färdig att åka hem utan faktiskt helt färdigbehandlad med en kvalitet som inte kunde ha överträffats. När jag skulle gå därifrån hittade jag inte utgången. Medan jag irrade omkring kom sköterskan. Hon hade letat efter mig för att ge mig papper jag behövde ta till Vårdcentralen. När jag tackade henne och förklarade hur mycket jag hade uppskattat hennes vård svarade hon att hon inte hade gjort någonting. Bara sitt jobb. Men det var inte sant. Hon gjorde inte bara sitt jobb. Hon bjöd på sig själv, och hon tog hand om betydligt mer än mitt tilltufsade finger. 

Jag inser förstås att det inte ser ut så där på akuten varje lördag kväll. Det finns säkert fortfarande tillfällen då man får bereda sig på lång väntan. Men jag har av en slump haft många kontakter med vården det här året. Med vårdcentralen här i Valdemarsvik, med röntgen, med rutinundersökningar, och jag har sett många tecken på rationaliseringar och kloka grepp. Blivit imponerad varje gång, och även förvånad över att så mycket har ändrats på bara några år. Det här med drop-in på röntgen och cellprov, proffsigheten hos sjukvårdsupplysningen och hur man använder akuten. Det måste vara mycket mer rationellt att sträva efter att rätt personer hamnar på akuten och blir färdigbehandlade där, än att bara försäkra sig om att det inte finns uppenbar fara för liv och lem och lotsa vidare. Även vårdcentralen i Valdemarsvik har imponerat på mig. Vänlig, proffsig vård och gott bemötande vid varje kontakt. När det gäller en mig närstående blev det vård långt utöver vad jag hade vågat hoppas och även resultat långt över vad jag vågat hoppas. Tid, prioritering, medmänsklighet, rätt insatser, god uppföljning – och allt det mitt i sommaren när vår vårdcentral är så överbelastad. Jag bakade äppelkaka åt personalen som tack. Litet futtigt, men det bästa jag kunde komma på.

Men mina upplevelser på Vrinnevi slutade inte med att jag och den härliga sjuksköterskan tog farväl. Jag gick vilse även utanför akutmottagningen. Irrade en stund i mörka korridorer i jakt på utgången. Då träffade jag kvällens tredje kvinna. Vi hälsade, småpratade, skojade litet och hjälptes åt att hitta ut. Jag gav henne skjuts in till centrum och vi skiljdes åt ungefär vid biblioteket. Ytterligare ett möte präglat av värme och samhörighet. Ytterligare ett möte som gjorde min lördageftermiddag magisk. 

Tre korta möten föste bort allt mörker efter Paris-attackerna och gav mig en invärtes värme som fortfarande håller i sig.

... Vilken makt vi människor har över varandra. Jean-Paul Sartre sa ”L’enfer c’est les autres”. Helvetet är de andra. Det är inte svårt att förstå vad han menar när man ser IS-krigare slänga homosexuella från höga byggnader och när kidnappade, våldtagna, misshandlade små flickor skickas in i folkmassor med bombbälte runt midjan. Men det gäller att minnas att motsatsen är lika sann. ”Le paradis, c’est les autres”. Kanske är vägen mot en bättre värld precis så enkel och precis så svår? Att vi handskas klokare med den makten. Var och en av oss. I det lilla och i det stora.  Jag känner mig just nu som en litet bättre männniska, med betydligt mer framtidstro. Och jag har tre Norrköpingskvinnor att tacka. Så jag avslutar med just det ordet. Tack. 

 

”Sometimes there’s so much beauty in the world I feel I can’t take it and my heart is just going to cave in.” Citat ur filmen American Beauty”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=pGWU4QhJ4L8

Skattehöjning i Valdemarsvik – vad stiger, vad sjunker?

Valdemarsvik  En sak som skrämmer mig med kommunpolitik är att det är svårt att överblicka alla följder av de beslut som tas. Vilket är sambandet mellan att tre affärer på Storgatan stänger igen och en flyttar och planerna på ett ICA-bygge? Hur många barnfamiljer hade det funnits i Gryt om tio år om skolan varit kvar? Hur dyrt kommer det att vara i slutändan att kommunen har köpt Folkets Hus? Hur vet vi vad en skattehöjning ger? Hur vet vi vad den tar?

 

En sak är klar. Man kan intressera sig för politik, eller strunta i politik, oberoende vilket påverkas vi alla i vår vardag av de beslut som fattas – på gott och på ont.

 

Sällan är det så tydligt som med skattehöjningar. Plötsligt är det helt enkelt mindre kvar i plånboken. Nu föreslår majoriteten att skatten ska höjas med 50 öre. Blir den skattehöjningen av får vi den överlägset högsta skatten i länet med en skatt på 33,18 mot länssnittet 31,69. Givetvis gör det här kommunen mindre attraktiv för inflyttning. Ju högre inkomst du har desto bättre lönar det sig att bo någon annanstans – ja var som helst i länet är bättre. I grannkommunen Söderköping till och med mycket bättre. Det här kan bara skada vårt framtida skatteunderlag. Med hög skatt och billiga bostäder gör vi Valdemarsvik mindre lockande för lönearbetare, företagare och välbeställda pensionärer. Skattehöjningen ger gruppen de största kostnaderna, bostäderna ger dem lägre intäkter. Med billiga bostäder följer nämligen låg värdeökning – ett billigt hus blir sålunda ofta en sämre affär än ett dyrt hus. Riktigt var brytpunkten ligger, var en skattehöjning kostar mer än den smakar är förstås inte lätt att veta. Det beror också på om kombinationen medför en kännbar inflyttning av personer som kräver dyra samhällsinsatser.

 

Valdemarsvik har under lång tid haft hög ohälsa, få högavlönade, låg utbildningsnivå, statistiskt mätt. En farlig väg. Med höjd skatt riskerar vi att den trend som borde brytas istället förstärks.

 

Jag och min man flyttade till Valdemarsvik för precis tio år sedan.

Inför flytten kollade jag upp inte bara skattesatsen just då utan även hur den sett ut över tid. Jag tittade på arbetslöshetssiffror, på vad det gick att se om den kommunala service-nivån. Allt såg bra och stabilt ut. Skattesatsen 2005 var 31 kronor och den hade varit oförändrad i många år. I Uppsala hade den gått upp kraftigt under samma period och var då 31:90. Idag har Uppsala 32 – dvs praktiskt taget ingen höjning på tio år - medan Valdemarsvik kommer att hamna på 33:18 – 2 kronor och 18 öre mer än när vi flyttade hit för 10 år sedan. Skattehöjningarna under de här tio åren motsvarar 1200 kronor i månaden i vårt hushåll.

 

1200 i månaden känns. Men betydligt allvarligare är att skattehöjningar är en varningssignal. De varslar om släpphänt politik och om en misskött kommunal ekonomi.

 

När vi flyttade från Sollentuna till Uppsala var jag omedveten om det här. Den gången flyttade vi från en välskött kommun med god service och låg skatt till en kommun där skatten var mycket högre, men det man fick för pengarna mycket sämre. Skola, barnomsorg, snöröjning, äldreomsorg – svångremmar och undermålig nivå överallt. Idag ser det mycket bättre ut i Uppsala. Skatten är stabil och på rikssnittet, servicen är mycket bättre än på min tid och så flyttar folk också gärna till Uppsala numera. Det vi upplevde var helt enkelt den smärtsamma period när Uppsala-politikerna hade tagit av sig spenderbyxorna och på oss kommuninnevånare svångremmen.

 

Det här är en vanlig bild. Höjd skatt åtföljs vanligen av sämre service, inte av motsatsen. De vanligaste orsakerna till höjd skatt är helt enkelt brist på förmåga att rätta mun efter matsäck, vidlyftiga investeringar och brist på ändamålsenlig ekonomisk styrning och ledning.

 

Visst finns det faktorer som är svåra att påverka lokalt – som till exempel industrier som lägger ner, friskolor som tvingar kommunala sådana på knä, kollektivtrafik som läggs om, den snabba urbaniseringstakten – men efter insyn och fungerande demokrati är det viktigaste facit för kommunpolitiker hur man handskas med pengarna. Det gäller helt enkelt att få så mycket skola, vård och omsorg som möjligt för skattemedlen, att förmå hålla fokus på kärnverksamheten, att följa upp alla resultat – ekonomiska såväl som målrelaterade sådana, att klara att fatta obekväma beslut och att ha siktet litet längre än nästa budgetberedning och nästa val.

 

Det är litet som med privatekonomi. Somliga har skuldsanering, SMS-lån och ständigt övertrasserade krediter – andra har sparkonton, amorteringsplaner, pensionsfonder. Ska man välja kommun eller bostadsrättsförening gör man klokt i att titta på hur skötseln ser ut över tid.

 

Så hur ser den delen av facit ut? Vad har hänt med servicen i Valdemarsvik under dessa 10 år? Snöröjningen och vägunderhållet har försämrats, sophämtningen har försämrats, skolans resultat har sjunkit, lärarlönerna har sjunkit i relation till andra kommuner, skolor läggs ner, vård- och omsorgspersonal beklagar sig över sina arbetsvillkor och sin arbetsbörda och varje sektor på Strömsvik har fått hantera tuffa sparbeting.

 

Samtidigt har vi anlagt en ny fotbollsplan med konstgräs, köpt Folkets Hus och bioutrustning, vi har idkat camping, renoverat en restaurang och hyrt ut den för en spottstyver, vi har öst flitigt med pengar över ishallen, vi har ordnat med cykelväg till E22, renoverat badhus, skaffat fler chefer och konsulter, byggt en för liten förskola och gjort en mycket påkostad renovering av Vammarskolan. Det här är bara ett axplock av allt vi hunnit med. Samtidigt har vi nu i flera år fått många vackra och oväntade miljoner från AFA – pengar vi betalat in för mycket under tidigare år. Pengar vi borde ha kunnat samla i ladorna.

 

Allt är inte den nuvarande majoritetens fel. Kostbara misstag och investeringar har gjorts även av tidigare regimer, och den ekonomiska uppföljningen har haft brister under en längre tid. Men det finns ingen som helst ursäkt för att låta pengar rulla iväg i vidlyftiga investeringar och fritidsprojekt för att istället dra in på kärnverksamheten och höja skatten. Det finns heller ingen ursäkt för att man gjort så litet för att komma överens och kompromissa. Eller ens informera oppositionen. Kanske är det så att all tid och all energi går på att komma överens och kompromissa internt bland de fyra partier som styr?

 

Än är det möjligt att majoriteten ändrar sig. Att de avstår från ett så riskfyllt beslut. Det får därför bli min främsta nyårsönskan. Men går skattehöjningen igenom vill jag se facit. Jag vill se en tydlig kalkyl som visar nuvarande skatteintäkter, prognosticerade intäkter år för år med nuläge och med höjd skatt. Samtidigt bör vi titta på hur in- och utflyttning ser ut. Flyttar det in eller ut mer skatteunderlag och utgifter? Det är en viktigare fråga än antalet i personer. 

 

…. Rikssnittet för kommunal skatt? 31,99

.

Valdemarsvik - högst skatt, lägst demokrati?

Valdemarsvik Under sittande kommunstyrelsemöte fick vi oppositionspolitiker veta att majoriteten föreslår en skattehöjning. Fick vi veta det av våra kamrater vid bordet – majoritetspolitikerna? Nej. Vi läste oss till det i NT. Det under ett möte där vi skulle diskutera och fatta beslut om majoritetens budgetförslag, ett förslag där det tydligt stod att det inte skulle bli någon skattehöjning. Inte nog med att agerandet innebar att vi omöjligt kunde vare sig diskutera, komma med förslag eller delta i beslut – det innebar även att all tid vi satt på att läsa in oss på underlaget, på möten och diskussioner var fullkomligt bortslängd. Samma sak gällde flera övriga ärenden. Det underlag vi fått innan var ogiltigt och det verkliga underlaget presenterades under sittande möte. 

Jag tror på den jobbiga och tidskrävande styrformen demokrati – att medborgarna väljer personer de har förtroende för som ska sätta sig in i kniviga frågor diskutera dem från olika perspektiv – ideologiska och praktiska – kompromissa, komma överens och redovisa både diskussioner och beslut fortlöpande och öppet för medborgarna.

 

... Kanske något att testa även i Valdemarsvik?

Livstecken och skrivtecken

Valdemarsvik
Den här bloggen har legat i träda ett tag  Orsaken är att jag har sällat mig till den stora skaran lärare som drabbats av utmattningssyndrom. I somras påbörjade jag i min arrogans ett blogginlägg om just den saken, men jag kom ingen vart. Dels för att jag helt enkelt hade svårt att strukturera tankar både i huvudet och på papper, dels för att jag kommit att inse att jag är novis i ämnet. Hjärnan fortsätter att bjuda på nya överraskningar. 

Det finns vilja, erfarenhet, självdisciplin och förnuft och så finns det signalsubstanser och hormoner. Jag har numera en ny och hälsosam respekt för de senare.

Till min stora glädje är jag tillräckligt återställd för att kunna skriva igen. Jag har redan hunnit med tre artiklar och ett långt blogginlägg om Timbro och lärarlegitimationen. Tack till redaktionen för SVT Opinion för vänliga puffar och knuffar och till Timbro för nyttig och rättmätig vrede.

SVT Opinion: Använd sommarlovet, SVT Opinion: Flickors lydnad lika stort problem som pojkars stökighet,  SVD.se: Timbros artikel full av lärarförakt

Omkring 11.30 idag ska jag diskutera grammatik i Förmiddag i  P4 Östergötland

Är en dubbelt så stor ICA det ...

Valdemarsvik  Valdemarsviks kommun behöver?

Det är lätt att vara efterklok, men när det gäller hur vi ska utforma vårt fantastiskt vackra centrum så att det blir bäst för oss Valdemarsviksbor, så att vi gör det mesta av våra främsta naturtillgångar – havet och naturskönheten – då duger det inte att sikta på att vara efterklok. Vi måste vara kloka nu.

För det krävs både backspegeln, sidospeglarna och en noggrann titt framåt genom vindrutan.

Hur ser det ut med politiska beslut bakåt i tiden? Var det smart med en bensinmack på kolplan? Är det rimligt att Systembolagets och ICAs varuintag har bästa havsutsikt? Är det enkla snabbmatsmoduler som förhöjer bäst vid marknadstorget? Var ishallen verkligen en klok framtidsinvestering för en så liten kommun? För att inte tala om alla skolpolitiska våta drömmar. Sörbyskolans placering, Musikalprogrammet, Carl Malmsten-gymnasiet … Vi är en kommun med en beklaglig politisk tradition av att förföras av konsulters och förståsigpåares framtidsvisioner och glädjekalkyler.

Vad är det som ska beslutas?

Om det ges mera besked 18.30 ikväll på Folkets Hus.

Gå och lyssna på konsulten HUI som berättar vad de tror konsekvenserna för kommunen blir om ICA får bygga nytt och stort på kolplan. Medan du lyssnar, kom ihåg att HUI ägs av branschorganisationen Svensk Handel, att ICA är en potentiell kund för HUI och ungefär den sista fiende de vill ha. HUI har säkert fullgjort sitt uppdrag på ett korrekt sätt, men opartisk och fristående är konsulten knappast. Stefan Kemle har skrivit tankeväckande om de siffror HUI redovisade. Jag delar hans farhåga att den högre omsättningen måste tas från konkurrenter eller utebli. I så fall bli antingen det nya ICA en dålig affär eller orsaken till att de andra affärerna försvinner.

En brist på konkurrens för ICA – dvs om Hemköp, eller för den delen ICA Vammar, försvann skulle vara till stor skada för oss kunder. Idag är man måna om oss i alla affärerna. Köerna är korta, klagomål och synpunkter tas vänligt och väl emot, man lägger gärna till produkter i sortimentet som efterfrågas, bemötandet är vänligt. Här har vi orsakerna till att jag handlar det mesta i kommunen trots att jag har en man som bilpendlar till Västervik varje dag. Försvinner plusfaktorerna, försvinner även kundlojaliteten.

Titta på Solhemsgruppens ritningar och skisser, fundera över hur Västervik har hanterat sitt hamnområde, hur Söderköping slår mynt på kanalkanten.

Vad innebär det här för centrumhandeln, för Vammar-konkurrensen? För oss som bor här och handlar här?

Vad händer om vi inte säger ja till ICA:s krav på både flytt och att själv bestämma var den nya, dubbelt så stora affären hamnar? Vem tror att de då lägger ner en mycket lönsam ICA-affär?

Sist men inte minst behöver vi titta framåt. Hur vill vi att Valdemarsvik ska utvecklas? Hur vill vi att centrum ska se ut och fungera? Vad är vi särskilt stolta och glada över? Vad vill vi utveckla och i vilken riktning? Jag uppfattar Valdemarsvik som ett centrum med en stor och outnyttjad potential att charma och serva både oss Viken-bor och turister. Det som krävs för att fylla potentialen? Jag tror inte att det är en dubbelt så stor ICA-affär och en dubbelt så stor parkeringsplats. Vad tror du?

Helena von Schantz företräder Folkpartiet i Valdemarsvik.

Som politiker ska man hålla vad man lovar, se till det allmänna bästa och inte stödja särintressen. Blir jag förtroendevald är det dig, inte mig jag tjänar.
Tre steg för tillväxt: 1. Vårda vår vackra natur bättre.
2. Bättre kommunikation i och till kommunen.
3. Mer målstyrning och kunskapsfokus i skolan.

Motto: Håller man god min i elakt spel riskerar man att själv bli elak.
 • Twitter
 • Helena von Schantz
 • Mest lästa bloggar
 • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker