• onsdag 30 juli 2014
Guardians of the galaxy Perenkranz bakom scen Perenkranz bakom scen
Vädersponsor:

Likvärdig skola

Norrköping Är en likvärdig skola förenligt med fri etableringsrätt. Jag tror inte det. Socialdemokratin har sedan början på nittonhundratalet aktiv arbetat på att göra skolan likvärdig. Oavsett vilka föräldrar du har eller var du bor så ska alla få en likvärdig utbildning. Efter ett långt utredningsarbete och kompromisser så tog riksdagen 1962 förslaget till en sammanhållen 9-årig grundskola. Den politiska skiljelinjen låg i när, eller om, man skulle påbörja en differentiering.

 För 50 år sedan hade Sverige en av världens modernaste och bästa skolsystem vars grundläggande tanke var allas rätt till en likvärdig skola. Dom kunskapsresultat som levererades låg bland dom bästa. Att göra en klassresa blev möjligt för många. Många är dom som berättar att man var den förste i sin familj som läst vidare till högre studier. Hur kan vi då femtio år senare hamna där vi hamnat. En nation vars kunskapsresultat stadigt sjunker. Där vi tidigare var i topp är vi nu medel, där vi tidigare var bra är vi nu under medel. 25% av våra 15-åriga pojkar saknar adekvat läsförmåga.

  En av dom största skillnader mot för 50 år sedan är den fria etableringsrätten. Vem som vill kan idag driva en skola. Formellt kan kommunen avråda men det är skolinspektionen som avgör. Hittills är det väldigt ovanligt att man inte ger tillstånd. En fri marknad skapar alltid en överetablering som i sin tur blir fördyrande. Politiskt så framhålls från i första hand borgliga politiker rätten till det fria valet. Valfrihet är viktigare än generellt höga kunskapsresultat. På individnivå så är valfrihet en kvalité. Att välja bort  en dålig inlärningssituation mot en bra. Tyvärr görs få val pga. kvalitén på den befintliga skolan utan oftare utifrån andra kriterier.  För mig blir frågan, ska våra elever behöva definieras som kunder och finnas på en marknad eller ska vi ha en likvärdig skola för alla våra elever. För mig är svaret ganska enkelt. Kunskap är för viktigt för att lämnas bort till en marknad.

 Jag har inga bekymmer med att företag går med vinst. Tvärtom det är förutsättningen för att driva företag. Om huvudmannen/kommunen har möjlighet att styra över utvecklingen och rätten att bestämma över etableringar så att vi använder våra resurser effektivt så finns det inga hinder för alternativa utförare. Men det absolut viktigaste är att åter skapa en likvärdig skola, såväl i Norrköping som i hela Sverige.

 

Filmfond

Norrköping Fredag eftermiddag och några veckors lugnare tempo hägrar framför en. Även om man aldrig vet vad som händer, så brukar sommarsverige stänga ner och stänga av några sommarveckor. Vi behöver alla gå ner i varv och koppla av.  Men som sagt, man vet aldrig vad framtiden har i sitt sköte? 

Idag hade jag en pressträff där vi presenterade våra tankar om en filmfond. Att använda delar av dom pengarna som frigörs genom en breddad finansiering av våra kulturinstitutioner.  Allt Norrköping allt mer blir en filmstad att räkna med känns bra. Johan Karlsson, som var med på pressträffen, hans arbete för att lyfta Norrköping från ”Rambobältet” till att vara en stad med både bredd och djup, kan inte nog understrykas. Sen har det funnits en och annan klok politiker, ingen nämnd ingen glömd!  En filmfond skapar förutsättningar för att det produceras film i Norrköping. Även om den konstnärliga friheten är det viktigaste, att fria filmskapare kan få möjlighet att förverkliga sina ideer och drömmar, så ger det också andra mervärden.  Inte minst arbetstillfällen.

Även om det är fantastiskt att  följa fotbolls VM borta i Brasilien genom den moderna tekniken, med alla oändliga tyckare i studios, (saknar Bosse Hansson) så är det ändå gott att Allsvenskan kommer igång igen. Minns förra årets bortamatch mot Djurgården. Stämningen, sången och vinsten. Kan tyvärr inte åka med till Örebro. Men det kommer snart nya hemmamatcher!

Om några veckor startar valrörelsen, då vi får svar på hur den framtida makten ska fördelas, i Sverige i Östergötland, i Norrköping.  Men intill dess, ha en bra sommar!

SM-vecka

Norrköping Norrköpings framgångar som evenemangs stad forsätter. Nu är det klart att SM-veckan blir här 2016. Bakom det ligger ett hårt arbete, både från tjänstemän och politiker. Men inte minst från alla våra föreningar som ställer upp och gör det möjligt. När vi samverkar kommer vi väldigt långt. Eftersom rankingar är populärt ska det bli intressant när vi nu snart får en idrottsstads ranking. Förra gången hamnade vi på plats 15.

Föreningslivet är grunden för att våra barn och ungdomar ska ha möjlighet till en rik fritid. Därför är allt det ideella arbetet som görs så otroligt viktigt. Vi kommer aldrig att kunna avlöna alla de som idag är aktiva i våra föreningar.  När nu Smedby AIS börjar arbetet med att skapa sin nya arena, så är det också ett arbete som kommer att under lång tid framöver ge barn och ungdomar en bra fritid. Föreningar som har möjlighet, och vill äga sina anläggningar, är en framgångsfaktor.

En stad som växer i den takt som Norrköping gör idag, där vi får 1500-2000 nya invånare varje år, måste investera i nya anläggningar. Vi behöver mer vattenyta för alla som vill simma, mer is för de som vill åka skridsko, friidrottsarena för alla som vill friidrotta. Listan kan göras lång. Och det är positiva problem, att ha ett tryck på sig att utveckla staden!

Föskolan

Norrköping Även om valet i september funnits med en längre tid så är ändå Almedalsveckan  ett tydligt avstamp.  Det som sägs där kommer att finnas med in i valrörelsen. Därför känns de bra med de  tydliga prioriteringar som Stefan Löfven presenterade. Inte minst mindre barngrupper i förskolan. En reform som vi vet är avgörande för att ge alla barn en bra förskola. Forskningen är tydlig, våra minsta barn ska inte finnas i stora barngrupper.  I Norrköping har vi det i vår uppdragsplan och vi prioriterade också att vikta pengarna till de  minsta barnen i den budget som vi tog inför 2014. Att vi med en ny regering efter valet i  september 2014 också får ett nationellt beslut och nationella pengar till att genomföra reformen känns  väldigt bra.   För även om alliansen i Norrköping i dagens NT skriver att de vill minska barngrupperna i förskolan så vet vi att deras främsta ambition nationellt är att sänka skatten. Och det är väldigt svårt att förena mindre resurser med högre offentlig välfärd.  Vill vi ha mindre barngrupper i förskolan så kostar det mer, så enkelt är det.  En Allians som sänkt skatten med 123 miljarder kronor är inte trovärdig, och som tydligt talat om framtida jobbskatteavdrag, kommer inte att kunna minska barngruppernas storlek.  En högkvalitativ förskola för alla våra barn är en av de viktigaste förutsättningar för ett framtida samhälle som ger alla våra barn samma chans till en bra utbildning och ett gott liv.

Bråvallafestivalen hade över 56000 besökare!  Det är Sveriges största musikfestival! Fortfarande känns det overkligt. Stadium Sports Camp med rekorddeltagande.  När kommun, företag och det ideella samverkar blir resultatet bra, för att inte säga lysande.

En vecka till, sen är det dags att ta lite ledigt och ladda upp inför valrörelsen.  Som politiker finns det få saker som är så roligt. Ett tillfälle att möta människor och få prata om framtiden, vilket samhälle vi vill ha.

Lyssnade på Johan Cronemans sommarprat, om du missat det, ta chansen och hör en av de bästa beskrivningarna av 70-talet. Att någon sätter ord på en tid som var så centrala i mitt liv, på det sätt som gjordes i programmet, fantastiskt. Resten av programmet var nästan lika bra!

 

Dörrknackning

Norrköping Idag har jag ”knackat dörr” i Marielund. Ett område som vi ofta glömmer bort. Sex stycken åttavåningars hus på en liten yta. Husen byggda under miljonprogrammets årtionde med allt vad det innebar. Att vi byggde bort en bostadsmisär, men också att vi byggde mindre hållbart. Varken byggnadens kvalité eller arkitekturen var av högsta klass. Idag är området under renovering. Men det som gett mig mest upplevelse är alla möten med människor. Denna mångfald, gamla, unga, de som nyss kommit till Sverige och de som varit här länge. Men också så olika bemötande.  En del rädda, man låser dörren istället för att låsa upp den. Många samtal om vad det är som händer på söndag. Ibland tolkat genom barnen. Många handslag och tack. En del med tydlighet att man inte är intresserad. Men de allra flesta positiva och många har redan röstat. Det känns som om valdeltagandet är större. 

Det som berör mig mest är alla de barn jag mött, som öppnat dörren och undrat vad jag vill. Och när pappa eller mamma kommit tillsammans med alla syskonen och vi rett ut vad EU valet är. Att man ibland  är väldigt många i små lägenheter. Och jag tänker på hur viktigt det är att de får samma förutsättningar som alla andra till en bra skola. Och jag tänker på hur viktiga alla våra lärare är!

Jag samtalade med en Syrisk kvinna på stan idag. Hon ville ha en skylt översatt. Hon pratade utmärkt engelska och som det visade sig, var utbildad engelskalärare. Hon bodde hos en släkting tillsammans med sin far och letade bostad. Tänk om vi kunde säga att på måndag kan du börja  arbeta som lärare, vi behöver din kompetens , med dina dubbla språk är du en tillgång. Vi behöver det till alla våra elever som behöver stöd.  Tyvärr så ser hon framför sig flera års studier för att först lära sig svenska och sen läsa in behörigheter. Gissar på minst fem år innan hon är ute på arbetsmarknaden. När hon sen berättar att hennes man är kvar i Turkiet med deras fyra barn, framstår många av våra problem som ganska triviala.  

Budget

Norrköping Det blev ingen Jan Björklund idag, det blir om en vecka. Ibland är man före sin tid.

En likvärdig skola skapas av likvärdiga förutsättningar. Därför är det väldigt viktigt att vi har en likvärdig förskola. När vi nu snart tar beslut om att utöka tiden i Hageby till 20 timmar för alla barn i ett pilotprojekt för att därefter fortsätta i hela Norrköping så är det en grund för att alla ska ha samma förutsättningar.

Med dom 35 miljoner som vi ser finns till utbildning 2015 kan vi också arbeta mot en lärandegaranti. Inga elever får falla igenom. Vi ska inte kunna skylla på att det inte fanns kompetenser för att ge alla ett adekvat lärande. När vi nu börjar se effekten av den satsning vi gjort på läs och skriv så är det rätt väg att gå. Tidig upptäckt,tidig insatts och rätt insatts. Att tidigt se problem och lösa dom spar mycket, både pengar men också för den enskilda eleven. Finland som är en förebild avsätter mycket resurser tidigt, vi väntar väldigt länge. Så ska det inte vara i Norrköping. Med vår sociala investeringsfond har vi visat att det är rätt väg.

Såg att man ska byggga bostadsrätter i Lindö, det är mycket på gång i Norrköping!

Olle Johansson är socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping med ansvar för utbildningsfrågor.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker