• torsdag 28 augusti 2014
Judit & Judits nya rulle Perenkranz bakom scen Perenkranz bakom scen
Vädersponsor:

Likvärdig skola

Norrköping Är en likvärdig skola förenligt med fri etableringsrätt. Jag tror inte det. Socialdemokratin har sedan början på nittonhundratalet aktiv arbetat på att göra skolan likvärdig. Oavsett vilka föräldrar du har eller var du bor så ska alla få en likvärdig utbildning. Efter ett långt utredningsarbete och kompromisser så tog riksdagen 1962 förslaget till en sammanhållen 9-årig grundskola. Den politiska skiljelinjen låg i när, eller om, man skulle påbörja en differentiering.

 För 50 år sedan hade Sverige en av världens modernaste och bästa skolsystem vars grundläggande tanke var allas rätt till en likvärdig skola. Dom kunskapsresultat som levererades låg bland dom bästa. Att göra en klassresa blev möjligt för många. Många är dom som berättar att man var den förste i sin familj som läst vidare till högre studier. Hur kan vi då femtio år senare hamna där vi hamnat. En nation vars kunskapsresultat stadigt sjunker. Där vi tidigare var i topp är vi nu medel, där vi tidigare var bra är vi nu under medel. 25% av våra 15-åriga pojkar saknar adekvat läsförmåga.

  En av dom största skillnader mot för 50 år sedan är den fria etableringsrätten. Vem som vill kan idag driva en skola. Formellt kan kommunen avråda men det är skolinspektionen som avgör. Hittills är det väldigt ovanligt att man inte ger tillstånd. En fri marknad skapar alltid en överetablering som i sin tur blir fördyrande. Politiskt så framhålls från i första hand borgliga politiker rätten till det fria valet. Valfrihet är viktigare än generellt höga kunskapsresultat. På individnivå så är valfrihet en kvalité. Att välja bort  en dålig inlärningssituation mot en bra. Tyvärr görs få val pga. kvalitén på den befintliga skolan utan oftare utifrån andra kriterier.  För mig blir frågan, ska våra elever behöva definieras som kunder och finnas på en marknad eller ska vi ha en likvärdig skola för alla våra elever. För mig är svaret ganska enkelt. Kunskap är för viktigt för att lämnas bort till en marknad.

 Jag har inga bekymmer med att företag går med vinst. Tvärtom det är förutsättningen för att driva företag. Om huvudmannen/kommunen har möjlighet att styra över utvecklingen och rätten att bestämma över etableringar så att vi använder våra resurser effektivt så finns det inga hinder för alternativa utförare. Men det absolut viktigaste är att åter skapa en likvärdig skola, såväl i Norrköping som i hela Sverige.

 

Valet

Norrköping NU börjar det kännas att vi närmar oss ett val! Det återstår många debatter och många dörrar att knacka.  Men det börjar också bli lite tydligare vad politiken vill. Efter gårdagens utspel där Moderaterna inte vill tillföra mer resurser utan omfördela inom befintliga. Känner igen det från BUN där man bla vill använda bufferten till lärartjänster! Folkpartiet som satsar på att klippa gräs och Musse Pigg! Själv presenterade jag hur S vill använda de 155 milj kr vi avsätter i långtidsbudget fram till 2018. Dessutom tillkommer nationella 85 mikj kr för mindre klasser och höjda lärarlöner när vi får en ny regering!

 Det är faktiskt så att det kostar pengar att klippa gräs, någon ska utföra jobbet och de ska ha lön. Jag uppskattar att man klipper gräset. Att vi har vackra miljöer. Men ibland måste man prioritera och jag prioriterar fler lärare i skolan, mindre barngrupper på förskolan. Det är så verkligheten ser ut. Sänker man skatten med 130 miljarder kr så räcker inte pengarna till lika mycket offentlig välfärd.  Gräsklippning eller lärare, ibland måste man välja. Att fortsätta satsa på de tidiga insatserna med att ge alla våra yngsta barn en stabil grund att så på, är en investering för framtiden. Inga elever ska halka efter!  

Idag ska jag besöka en av Sveriges  bästa förskolor, och den ligger i Norrköping!

Skolan

Norrköping Idag är det tre veckor kvar till valet den 14 sep. Att sia om hur det går utifrån den valrörelse som hittills varit, känns svårt. Vår valkampanj rullar på med dörrknackning och samtal. Jämfört med förra valet så känns det betydligt positivare, fler som vill byta regering men också ett generellt trevligare klimat. Men som underlag för en säker analys av valresultatet är det inte. Men det är roligt att möta så många människor och olika miljöer.

Blir lite konfunderad när jag ser att Moderaterna har två deltagare i en debatt och alla andra partier har en!

Den viktigaste frågan för svenska folket är ändå skolan.  Att alliansregering gör allt för att den inte ska finnas med i debatten förstår jag. Men jag är övertygad om att svenska folket kommer att ha med den när man går till valurnorna. Även vi Socialdemokrater i Norrköping ser utbildning som det viktigaste. Vi måste ge alla våra elever en bra start men också ge alla de som inte klarat sig, en andra och en tredje chans. Idag har vi ett betygssystem som mäter dig efter din sämsta förmåga. Inte ett sammanvägt resultat utan det lägsta värdet styr betyget. Rätt eller fel? Det är så alliansen vill ha det. Men det innebär att det ställs väldigt höga krav för att nå godkänt. Rudi Ailert berör det i sin blogg. Att på kort tid lära sig två nya språk på en hög nivå är en väldigt stor uppgift. Vi borde kunna hitta en bättre lösning.

Koalitionen l Norrköping är överens om hur ekonomin ska hanteras de närmaste åren. En sund ekonomi genererar förutsättningar för satsningar. Barn och ungdomsnämnden tillförs 35 milj kr nästa år och sen 40 milj kr de kommande åren. Och det är utöver löneökningar, volymökningar och inflation. Dessutom avsätter vi 10 miljoner kr nästa år till en särskild lönepott. Och självklart är det viktigt hur vi använder pengarna, jag kommer imorgon att bjuda in till en pressträff för att visa hur vi kan använda det ökade utrymmet. Och det är inte en satsning på 10000 kr mer i lärarlöner. För snart har vi en ny regering som förstår hur viktigt det är att satsa på lärarna! 2000 kr mer i månaden i en riktad satsning på lärarlöner! Det är så man måste göra, höjda lärarlöner istället för sänkt skatt!

I går var jag inbjuden till Mosstorpsskolan för att få en provtitt på ombyggnationen. Man blir väldigt glad när man först möts av rektor Petra Bergenbrants glädje över sitt arbete och sen av Peo Malmberg, som sedan 30 år jobbat på Mosstorp, som egentligen skulle namnats till Måstorpsskolan! Hans glädje och engagemang för att skapa Norrköpings bästa skollokaler  kändes. För även om vi satsar 70 milj kr så måste det finnas de som  omsätter det till verklig kvalité. Det finns på Mosstorpsskolan! Det som många framhöll var den fina färgsättningen och känslan av att det kändes bra! Kan bero på att vi anlitar skickliga konsulter som kan sitt jobb! Självklart kan ju vem som helst åka till IKEA och handla, behövs ju bara lite sunt förnuft, som en politiker uttryckte sig! Men ska det vara hållbart över lång tid så behövs det kompetens!

Båtlinjepolitik

Norrköping Jag har efterlyst det förut, och jag känner fortfarande att alliansen i Norrköping inte riktigt kommit med de mest politiska förslagen. Nu senast vill delar av moderaterna,  utveckla en båtlinje i Bråviken. För att göra det lika attraktivt som Öland och Gotland. Inget fel på ambitionen. Men samtidigt intressant. En sak vi vet är att det kommer att krävas kommunala pengar. Det finns ingen bärighet i en båtlinje. Och ibland är det rätt, vi ska investera. Men att moderaterna inte längre tror på marknadskrafternas inneboende utvecklingspotential är intressant. Att bli det nya arbetarpartiet innebär tydligen att också ta till sig socialdemokratisk politik. För när man ser Moderaternas skolpolitik med krav på mindre klasser för de minsta barnen funderar man ju på var det var man såg det först? Jo, just det, Det är ett socialdemokratiskt förslag som vi tidigt gick till val på. Inget fel att fler stödjer vår skolpolitik, ju fler desto bättre.  Bara man också är beredd att betala för det. Ska vi klara välfärdens utmaningar i framtiden behövs en skattebas. Att tro att man kan sänka skatterna kraftigt och behålla samma välfärd är en illusion. 

Ibland blir man överaskad över sin egen stad.  Att vi har en tennisanläggning, Holmen Tennis Park, på Himmelstalund visste jag. Men har aldrig insett hur fin den är, hur stor den är! Sveriges näst största efter Båstad. Och hur kul det var att se på tennis! Otroligt duktiga ungdomar!

På tal om sport så är det en ödesmatch på Parken på måndag.  Alltså för HBK! Vissa saker har man med sig genom livet, förhållandet till en fotbollsklubb, det finns där för livet. Men jag önskar att IFK Norrköping hade spelat lite bättre mot Mjällby! Vi behöver ett allsvenskt lag i Norrköping. Så oavgjort på måndag är helt OK.

Allianspolitk?

Norrköping Det är en underlig valrörelse i Norrköping än så länge. Vi socialdemokrater tillsammans med våra koalitionspartier presenterade i våras en långtidbudget med satsningar på utbildning och jobb. Men också ett stort ansvar inför framtiden. Pengar avsatta till den framtida utbyggnaden av Ostlänken. Av det ser vi inget i den lokala debatten. Kanske är det så att politiken är så bra att den inte finns något att kommentera? I dagens NT finns en artikel där Reidar Svedahl, som är FP:s förstanamn på kommunlistan och en presentiv KS:ordförande berätta att om bara tårtan blir större så kan vi göra mer. Vi som varit med en tid i politiken minns fortfarande den ”underbara natten” en delvis ofinansierad skattereform. Man kan inte använda pengar som inte finns! Lika lite som underfinansierade budgetar med löften om 10.000 kr mer i månanden till lärare lika lite kan man använda det till vård och omsorg. Endast genom god ekonomisk hushållning skapar vi förutsättningar för hållbara reformer.

Moderaterna har lite olika ingångar beroende på kandidat. Sophia Jarl har i ett pressmedelande lagt fram hennes/alliansens? skolpolitik. Vore intressant att få kommentarer från övriga allianspartier om det är deras gemensamma politik eller bara Sophia Jarls egen!

Låt oss hoppas att debatten blir lite mer inriktad på verklig politik. Norrköping är inte en stad utan problem. Vi har stora utmaningar framför oss. En hög arbetslöshet och skolresultat som måste bli bättre. Vi socialdemokrater är tydliga med hur vi vill styra Norrköping i framtiden. Vi har ett  valprogram som vi går till val på. Väntar på allianspartiernas politik så att debatten kan ta fart på riktigt. 

Valrörelse

Norrköpig Tillbaka i politiken efter en varm och skön sommar. Tillbaka in i en valrörelse. Det som funnits i periferin en längre tid är nu dags att finnas i varje dag. Hur det slutar vet vi inte förrän rösterna är räknade 14 september. Oavsett vad alla opinionsundersökningar säger så är det valet som avgör vem eller vilka som styr efter 14 september. Att det skulle vara lite stiltje över sommaren är ganska naturligt efter att vi haft ett EU-val. Men det känns ändå lite tunt att det inte finns något från Alliansen, något samlat grepp. Det kommer säker inom sinom tid. Vi vet att Folkpartiet satsar på att inte bygga hus. Moderaterna har lite olika ingångar beroende på vem som framträder. Än så länge mest idéer som redan är etablerade eller som redan finns som förslag. Men som sagt, det finns tid kvar för att komma med nya utspel.

Vi i Koalitionen presenterade idag 103 punkter från de senaste fyra årens politik. Ett avslut på det samarbete som präglat Norrköping. Ett samarbete som nu funnits i åtta år. Vi har visat att vi kan ta ansvar, att vi har Norrköpings bästa för våra ögon. Att vi nu går ut i en valrörelse som enskilda partier är viktigt. Väljarna ska ha alternativ. Efter valet får vi se vilka majoriteter som det finns möjlighet till.

En av de sommarpratarna som fått mest medial uppmärksamhet är Athena Farrokhzad. Jag lyssnade på hennes program och blev starkt engagerad i hennes berättelse. Den otroligt svåra frågan, när har man rätt att försvara sig? När har man rätt att ta till våld? Jag har inget exakt  svar, men vi måste våga föra en dialog.

Politikens viktigaste uppgift är att vara ute och möte människor, att ta dela av vardagen.  Diskuterade idag om hur man utnyttjar systemet med att timanställas.  Trots hög arbetsbelastning under flera år så använder man tillfälliga lösningar med timanställda. Det som var tänkt som en ingång till arbetsmarknaden blir istället ett sätt för arbetsgivaren att undvika kostnader. För den enskilde arbetstagaren innebär det att man inte kan skriva några kontrakt, inte vet om man har någon inkomst. När det drabbar allt för många är det dags att se över lagstiftningen.  

Fick idag frågan av en journalist vad som varit det svåraste under mandatperioden. Och utan tvekan så var det den strukturförändring som vi genomförde när vi avvecklade skolor.  Att som politiker våga och kunna ta beslut är viktigt. Men det är inte alltid enkelt.

 

Olle Johansson är socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping med ansvar för utbildningsfrågor.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker