Bloggar
Mathias Sundin (FP)

Oppositionsråd för Folkpartiet liberalerna i Norrköping.

 

Gillar: Frihet, Newcastle (både ölen och laget), Snoka, Israel, amerikansk politik och whisky (ej amerikansk).

Ogillar: Diktaturkramande, vinter och flumskolan.

TV-serier: Seinfeld, Frasier, The Wire, Californication, West Wing, Entourage, House of Cards, Big Bang Theory, Breaking Bad.

Tror: Att folk kan tänka själva.

Politisk förebild: Anders Chydenius.

 

Följ mig: Facebook och Twitter

Judefritt i en palestinsk stat
- den 14 september 2011, kl 20:26

Palestinierna planerar att försöka få FN att utlysa en palestinsk stat. En stat som ska vara fri från judar. Det säger i alla fall PLO:s ambassadör i USA, enligt USA Today:

 

"Such a state would be the first to officially prohibit Jews since Nazi Germany, said Elliott Abrams, a former U.S. National Security Council official".

 

Vilket är konsekvent med vad Abbas sa förra året:

 

"I will never allow a single Israeli to live among us on Palestinian land."

 

I Israel bor i dag cirka 1,6 miljoner araber, 20 procent av befolkningen.

 

Det pratas ju mycket om att konflikten beror på att Israel befinner sig på Västbanken. Ett påstående som är tämligen historielöst. Danny Ayalon förklarar i ett pedagogiskt videoklipp. Här, i ett annat videoklipp, kan ni även se honom berätta om just Västbanken.

 

UPPDATERING 15/9:

Ambassadören säger nu att han blivit feltolkad och inte alls menade så.

 

 

Lärarkarriär - det bästa i budgeten
- den 14 september 2011, kl 15:19

Är det något jag argumenterat för i olika sammanhang under åren (som lärare, lärarstudent och politiker) är karriärmöjligheter för lärare.

 

Om man hårddrar det lite så är rektor den enda karriärmöjligheten som finns för lärare. Det kan på en del skolor finnas lite annat, som utvecklingsledare, arbetslagsledare och så vidare, men någon tydlig karriär finns inte förutom skolledare.

 

Det måste finnas karriärmöjligheter för de som helt enkelt är bra lärare. Det ska gå att göra karriär som lärare.

 

Detta i sin tur kommer leda till att dessa lärare blir mer attraktiva på övriga arbetsmarknaden. En del kommer sluta i skolan och bidra med pedagogik och didaktiv i näringslivet. Vilket också kommer pressa upp lönerna.

 

Så nu när regeringen föreslår en sådan reform i budgeten så blir jag väldigt glad. 880 miljoner ska användas till karriärtjänster och nivåerna, eller vad man ska kalla det, ska regleras i skollagen.

Backa hela vägen
- den 13 september 2011, kl 11:31

Maria Larsson slog till reträtt igår efter massiv kritik mot beslutet att den vanvårdade barnen trots allt inte ska få ersättning.

 

Bra - Maria och regeringen bör retirera hela vägen!

 

Mårten Schultz, professor i civilrätt, är kanske den som formulerar det bäst när han skriver på DN Debatt i dag:

 

"De svårigheter med bevisning som också anförts till stöd för beslutet är inte heller övertygande. Sådant hanterar ersättningssystemen i Sverige i dag närmast dagligen, inom ramen för brottsskadeersättningar och andra ersättningar. Dessutom torde det inte vara så svårt att klarlägga vilka barn som faktiskt var institutionaliserade eller föremål för placering under de aktuella åren och de faktiska omständigheterna bör ofta i sig kunna ge viss ledning för bedömningen."

 

Kasta nätet brett. Om någon får ersättning som inte borde ha fått det, vad spelar det för roll? När alternativet är att ingen får. 

Mitt 11 september-minne
- den 11 september 2011, kl 09:45

Likt de flesta som var tillräckligt gamla minns jag exakt vad jag gjorde när jag fick reda på 11 september-attacken.


 

Jag bodde då i Stockholm och satt på kontoret på Södermalm. Satt och läste på ett Newcastle-forum där någon skrev att ett flygplan kraschat in i ett World Trade Center-torn. Framför mig såg jag ett litet plan, en Cessna, som hade kört in i tornet. 

 

Jag gick in i ett annat rum och slog på CNN. Röken och hålet från planet var så stort att jag förstod att det måste ha varit ett större plan. 

Ropade på min kollega Johan, som kom ut och kollade. Vi satte oss i soffan och följde sändningen.

 

 

Plötsligt ser vi det andra planet köra i det andra tornet och händelsen förvandlades från en tragisk olycka till något helt annat.

 

Johan gick tillbaka till det andra rummet för att kolla internet. Då rasar ena tornet. Jag börjar skrika och han kommer rusande tillbaka. Det såg ut som om hela byggnaden var apterad, som det var bomber inuti dem som sprängdes och jag var ett tag övertygad om det.

 

Någonstans här säger Johan att han tror att det är Osama bin Laden som ligger bakom.

 

Jag minns skräcken. Rädslan för vad som pågick. Ingen visste ju då hur stort detta skulle bli. Hur många fler flygplan, hur många fler terrorattacker. Och där satt jag, i en lägenhet på Södermalm, och kunde bara titta på.


Nu när jag funderar, så här i efterhand, så undrar jag om det inte var här mitt verkliga intresse för politik väcktes. Och i synnerhet amerikansk politik. Det dröjde ett par år innan jag gick med i Folkpartiet, men mitt intresse började stegras.

 

Jag är väl en av få som från början var motståndare till insatserna i Afghanistan och Irak, och numera är för dem. Som så många andra var jag bara i största allmänhet mot krig. Nu inser jag att krig kan vara nödvändigt ibland för att försvara frihet, eller för att skapa frihet. Det betyder inte att krig alltid är rätt lösning - oftast inte - men det finns en moralisk rätt att störta diktaturer med vapenmakt, om så krävs. Som vi nu ser i Libyen.

 

11 september har också fört med sig flera inskräkningar av vår frihet. Kraftig utbyggnad av övervakning och avlyssning. En del av det nödvändigt, men det har gått för långt - och för enkelt.

 

Alla dessa erfarenheter måste vi nu med oss in i det andra årtiondet efter 11 september. Vi måste hitta balansen i kriget mot terrorismen. 

Utse partiledare i primärval
- den 6 september 2011, kl 07:51

Jag har skrivit några gånger tidigare här på bloggen om att utse partiledare i primärval. Det har ju blivit en motion till Folkpartiets landsmöte.

 

I dag skriver LUF:s ordförande Adam Cwejman och jag på DN Debatt om detta, där vi på något sätt jämför John McCain med Håkan Juholt.

Låtsasbudget
- den 5 september 2011, kl 09:32

NT påpekar att de rödgröna lagt en budget med ett minus på 129 miljoner kronor nästa år. Det förklarar Lasse Stjernkvist med att de "inte hunnit arbeta fram en riktig budget".

 

Tänk, jag hade på känn att det var en låtsasbudget.

 

Vi i Alliansen hann att göra en budget i balans. Små marginaler 2012, men i balans.

 

I dag blir det först lite jobb på kontoret, sedan ska vi till Linköping en sväng för att träffa Stadsmissionen.

Stolt tupp
- den 3 september 2011, kl 18:27

Mina vänner i Gävle-upproret har åkt hem. Förutom att vi fick en hel del bra sagt var det en stort nöje att få visa dem Norrköping.

 

Jag snabbguidade dem i pampiga Rådhuset, tog upp dem i Rådshustornet, vi käkade middag på Asken i Knäppingsborg och tog sena drinkar på nya The Lamp Hotel.

Nu struttar jag runt som en stolt tupp över allt beröm och fina kommentarer om Norrköping. 

 

Norrköping har en tydlig karaktär. Staden är något. Den har en känsla. Av en historiskt mäktig stad med traditioner och kultur.

 

Konferenser och möten är ofta väldigt roligt, men man blir trött av det. Speciellt när man är värd. Så nu blir det en väldigt lugn kväll.

Palestinsk stat skapas bäst i förhandlingar
- den 2 september 2011, kl 11:05

Jan Björklund och Birgitta Ohlsson gjorde mig väldigt stolt som folkpartist i går. I Expressen skrev de:

 

"Vi i Folkpartiet menar att en ensidigt utropad stat är fel väg att gå för att nå fred och en hållbar tvåstatslösning i regionen. Det uppnås bara genom fredsavtal mellan parterna efter förhandling och kan inte kommenderas fram av omvärlden."

 

Jag instämmer. Vägen till en palestinsk stat kommer via demokrati. Demokrati i de palestinska områdena. Huvudansvaret för att skapa det har naturligtvis palestinerna själva, men vi i omvärlden - inklusive Israel - kan och ska naturligtvis hjälpa till.

 

Till exempel måste palestinska myndigheter lägga ner indoktrineringen av små barn och sluta ge bidrag till terrorister (finansierat av svenska biståndspengar, som Erik Svansbo avslöjade och sedan SvD och Aftonbladet skrivit om).

 

Om vi får demokrati i de palestinaska områdena kommer vi också få fred. Då kommer vi få palestinska ledare som accepterar rimliga fredsöverenskommelser. Tre gånger har palestinska ledare tackat nej till att bilda en stat, trots att de fått mellan 95-98% av de begärda territorierna, stora summor pengar och annat stöd.

Gävle-upproret
- den 2 september 2011, kl 10:51

I dag samlas Gävle-upproret i Norrköping. 

 

En sen kväll för ett par-tre år sedan satt jag, Niklas Frykman, Per-Åke Fredriksson och några till i en bar. Vi var på Liberalt riksmöte - tror jag det var - någonstans i Sverige. Vi noterade att vi var män i ungefär samma ålder och hade samma politiska uppdrag i våra respektive kommuner. Och vi var i opposition.

 

Av det kunde man naturligtvis dra slutsatsen att det var vårt fel att vi var i opposition, men eftersom vi alla var tämligen nytillträdda avfärdade vi snabbt den teorin. I stället började vi fundera hur vi närmare kunde samarbeta.

 

Så vi bjöd in andra kommuner i ungefär samma storlek och läge och träffades första gången i Gävle.

 

Sedan har det rullat på med flera bra träffar. Några av kommunerna lämnade vårt gäng efter valet, bland annat Sundsvall. Och några kom till, nya i dag är Nyköping och Västerås.

 

Ska bli kul att visa upp Norrköping för dem. Tänkte ta dem med dem upp i Rådhustornet bland annat!

Fin respons
- den 31 augusti 2011, kl 10:22

I dag i Corren skriver jag och Niklas Frykman om föräldraförsäkringen igen. Budskapet är att den går att reformera utan förbud och tvång.

 

Noterar att framförallt Miljöpartiet säger att satsningen på järnvägen som Alliansen presenterade igår är otillräcklig. Gunnar Malm på Trafikverket håller inte med. Från DN:

"Trafikverket fick exakt så mycket pengar till järnvägen som det mäktar med att hantera och generaldirektör Gunnar Malm är mycket nöjd. ”Det är helt i linje med det vi framfört”, säger han."

 

Vilken respons det har varit på bokmanuset! Mejl, massa kommenterar på Facebook, Twitter och nu ringde Extra Östergötland. Fantastiskt roligt!

 

Grattis också till Annie Lööf! Bra för Alliansen.

 

 

Till varje pris
- den 30 augusti 2011, kl 21:59

I dag har jag gjort något oerhört läskigt. Jag läste högt ur mitt bokmanus. Dessutom i teve. Jag läste för snabbt hör jag i inslaget, men det får bokas in på nervositetskontot.

 

"Till varje pris" heter boken och jag ska åka ner till bokmässan om några veckor och se om det finns något förlag som är intresserat.
I korthet så är det en politisk thriller om en svenskättad amerikansk senator från Minnesota vid namn Mark Eriksson. Han är uppe för omval i senaten och utkämpar en hård politisk strid mot utmanaren Michele Bachmann.
Mitt i kampanjen inträffar något som får honom att fundera på den högsta politiska vinsten av dem alla: Vita huset. Samtidigt börjar en man från hans förflutna gräva i en hemlighet som kan förstöra allt.
Ni kan se inslaget här.

 

Pengar till tågen
- den 30 augusti 2011, kl 14:29

Jag har - och väldigt många andra - efterfrågat en injektion av pengar i infrastrukturen, i huvudsak järnvägen. Det finns redan väldigt stora pengar avsatta för infrastruktur, men det har visat sig att mycket underhåll är så eftersatt att extra pengar behövs.

 

Nu kommer det. 5 miljarder, varav 3,6 miljarder till järnväg och 1,4 till vägar för åren 2012 och 2013. Pengarna ska just gå till rustning, inte stora nya projekt.

 

När Alliansen tog över makten 2006 fanns det stora planer inom infrastrukturområdet från tidigare regeringen. Men det saknades pengar till flera av projekten. Och underhållet hade blivit eftersatt.

Därför välkommet med pengar just till att rusta det som finns.

Nöjda trots två misshandlade?
- den 30 augusti 2011, kl 10:57

Enligt uppgifter i NT i måndags säger sig polisen vara nöjd med insatserna vid helgens demonstrationer. Ja, samma demonstrationer där två sverigedemokrater blev misshandlade.


Om polisen verkligen har sagt så blir jag väldigt besviken. Ärligt talat, tror ni att de hade sagt samma sak om det hade varit jag eller Lars Stjernkvist som blivit misshandlade? Jag tror inte det.

 

Precis som Hans Michajlov skriver så finns det en risk att många nu, efter Norge, känner att det är fritt fram att ge sig på sverigedemokrater och pekar på brandattentatet mot en SD:are.Erik Svansbo menar att det är fel på kulturen inom polisen, det är okej att sverigedemokrater blir spöade av vänsteraktivister.

 

Lars Stjernkvist ber om ursäkt för det han sa på kommunfullmäktige. Då lägger vi det bakom oss och fokuserar på att hantera situationen så inte händelserna på Hagaborg upprepas.

Efter varje fullmäktige funderar jag igenom vad jag sagt. Igår tog jag i för hårt mot Håkan Liljeblad när han gick ut och fortsatte utkletningen av ansvar på alla andra. Det fortsätter han för övrigt med idag på bloggen. Men han förtjänade inte så hårda ord som jag använde igår. 

Krympte framför ögonen
- den 29 augusti 2011, kl 23:08

När någon som påstår sig ta på sig fullt ansvar och sedan ägnar stor del av sin talartid åt att kleta ut ansvaret på alla andra, då krymper man i mina ögon. Det skedde på fullmäktige ikväll.

 

Kerstin Hildebrand gjorde tvärtom. Jag har varit och är mycket kritisk mot hennes agerande i efterspelet till vårdskandalen på Hagaborg. På kommunstyrelsen var självkritiken inte speciellt stor. Nu ikväll på fullmäktige lät hon annorlunda. Självrannsakan var på riktig, lät det som. Jag tror det inte förrän jag ser verkliga, konkreta åtgärder, men det lät lovande.

 

Lars Stjernkvist säger sig alltså ta på sig fullt ansvar. Men det känns istället som tomma ord. Någon som tar på sig fullt ansvar ägnar sig inte åt att försöka lägga över det på någon annan.

 

Till sist vill jag återigen påminna om att det i denna tragiska historia på Hagaborg också finns hjältar. Personalen som anmälde händelserna har agerat exemplariskt. Att personal på Hagaborg har hotats är helt obeskrivligt idiotiskt. Vilka människor gör sådant? Övrig personal på Hagaborg förtjänas att hyllas.

Bra fotbollsliv just nu
- den 29 augusti 2011, kl 11:39

Newcastle är obesegrade så här långt och har tagit sju poäng på de tre första matcherna. IFK Norrköping vann äntligen senast och de övriga resultaten går vår väg.

 

Lasse Stjernkvist hoppas på ett kort fullmäktige så han kan se toppmatchen (host) Sleipner-Sylvia. Jag har erbjudit honom det, mot att han bifaller alla oppositionens yrkanden.

 

I morgon ska jag genomgå min allra mest nervösa intervju hittills. 24NT vill prata med mig om min bok som jag filat på i snart ett år. De vill också att jag ska läsa upp en bit ur den. Det är den nervösa biten. Jag har inte skrivit något skönlitterärt sedan gymnasiet, och nu ska jag läsa högt i teve. 

BLOGGAR

POLITIKERBLOGGAR


PRENUMERERA/LÄS E-TIDNINGEN
 
Läs mer i dagens NT!
 

Nya inlägg
16:48  Spelbloggen
Hearthstone: Heroes of Warcraft äntligen ute för iPad!
14:39  Nicklas Lundström (V)
Ta itu med skolans verkliga problem
13:55  Yrsas boklogg
Hej igen!
12:29  Mathias Sundin (FP)
Gladast vinner! Glad påsk!
12:17  Fredrik Bergqvist (M)
Glad påsk
10:03  Linda Snecker (V)
Vänsterpartiet står upp för trygga jobb i Sverige och i EU
07:45  Stefan Kemle, M
LINA ÅTERSPEGLAR TOVERUM PROJEKTET
02:30  Åza Diaz Mägi (MP)
Växa på vårt egna vis
01:46  Spelbloggen
Från bordet till fickan, gratis!
16/4  Thomas Idenås (S)
Om svar anhålles
16/4  Lotta Källströms blogg
Assistent på Nya Parken
16/4  Ur Classes Synvinkel
Får vi lov? sa djurparken
16/4  Ur Classes Synvinkel
En vacker tillställning
16/4  Ur Classes Synvinkel
Vad legitimerar det ena framför det andra?
16/4  KFUM:s ungdomsblogg
Friplats på sommarläger, för dom som behöver det mest
16/4  Reidar Svedahl (FP)
Livet är vad som händer under tiden du planerar framtiden !
16/4  Spelbloggen
Ni fick mig tillslut
16/4  Michajlovs blogg
Med osäkerheten som vapen
16/4  Naprapat Hast
Vi hjälper till på Vårruset!
16/4  Mathias Sundin (FP)
Here we go again
16/4  Linda Snecker (V)
För en solidarisk och antirasistisk EU-kritik
16/4  Linda Snecker (V)
Efter 8 år med borgerlig regering
16/4  Lotta Källströms blogg
Det är långt mellan stolparna
15/4  Ur Classes Synvinkel
Snabbvisit på sjukhuset
15/4  Ur Classes Synvinkel
Hur mycket ska kvinnor, eller i detta fall snarare flickor, behöva tåla?
15/4  CG:s speedway
Jonsson: Vargarna kan göra bra ifrån sig
15/4  CG:s speedway
Tv-pengar, "Lindgren-gate" och regler
15/4  Anita Jernberger (FP)
Vårdval hörsel med rätt att välja!
15/4  Thomas Idenås (S)
Nuon och trovärdigheten
15/4  CG:s speedway
Röster från upptaktsträffen
15/4  Olle Johansson (S)
Politik är att vilja
15/4  Teresa Carvalho (S)
Varm i hjärtat
15/4  Naprapat Hast
Fotbollslandslagets Naprapat på besök!
15/4  Bengt Cete (MP)
Skola på barnens villkor
15/4  Evenemangsbloggen
När man ser tillbaka - Så har vi gjort ganska mycket! Yeeaahh!
15/4  Anita Jernberger (FP)
Stanna upp en stund.. Se dig om ...vem där?
14/4  Lasse Stjernkvist (S)
Tidiga insatser
14/4  Bakom kulisserna
Påsklov - åter 22/4
14/4  Ur Classes Synvinkel
Det är platsbrist redan i dagens äldreboende i Norrköpings kommun enligt Norrköpings Tidningar
14/4  Ur Classes Synvinkel
Det är tydligen inte bara kommunen som kan röta avfallet!
14/4  Film- & tv-bloggen
London-Baby!
14/4  Mathias Sundin (FP)
Idrottslagen levererar, tack till alla ideella krafter bakom segrarna
14/4  Markus Wiechel (SD)
En usel kvinnosyn
14/4  Linda Snecker (V)
Välfärden är inte till salu
14/4  Naprapat Hast
Bålstabilitet hos Tjalve!
14/4  Linda Snecker (V)
Jönköping är på g!
14/4  Sophia Jarl (M)
Valrörelsen har startat för Alliansen
14/4  Evenemangsbloggen
En månad kvar....sen kommer Amerikanerna!
14/4  Ur Classes Synvinkel
Slips, ett djävulens påfund?
13/4  Mathias Sundin (FP)
Ser man inte problemen...
Nya bloggar
20/3 
Jessica Häggroth, M
3/3 
Reidar Svedahl (FP)
13-12-04 
Naprapat Hast
13-11-12 
Anita Jernberger (FP)
13-11-12 
Jenny Ek (C)
13-09-10 
Michael Kauppi (SD)
13-07-17 
Alexander Höglund (FP)
13-06-05 
KFUM:s ungdomsblogg
13-06-04 
Emils Fotboll
13-04-25 
Libbie Haag (M)
Information och tjänster från mediehuset Norrköpings Tidningar

Idag serveras:

Original Text:
Visa alternativa översättningar

Original Text:
Visa alternativa översättningar

Original Text:
Visa alternativa översättningar