Bloggar
Olssons ledarblogg
NT:s politiske redaktör Mattias Olsson bloggar om politik och ibland en del annat.
Snart dags?
- den 22 september 2010, kl 13:23

Noterar att valresultatet snart uppges vara räknat. Från början hette det att slutresultat skulle komma idag, men det hävdas att det även kan dröja tills i morgon. Att det rör sig om bara ett par hundra röster göra saken extra spännande.

Förhoppningvis innebär det här även att det startas en diskussion om valsystemet. Utjämningsmandaten är för få och det gynnar stora partier. Flest röster ska givetvis ge flest mandat!

http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2146434/valresultatet-bara-timmar-bort

Sämre representation med SD
- den 20 september 2010, kl 11:59

Så här dagen efter valet är det mycket som ska analyser och summeras.

En omedeblar och trist effekt av Sverigedemokraternas intåg i riksdagen är att Östergötland förlorar ett riksdagsmandat till någon på SD:s rikslista (ännu oklart vem). Säkrare är att det troligen handlar om det mandat Moderaterna vunnit i kraft av sina nationella framgångar. Som det ser ut nu kommer således moderaten Per Jameson från Kolmården inte att få någon riksdagsplats trots partiets framgångar.

Sverigedemokraternas platser i riksdagen kommer att ställa till mycket bekymmer under mandatperioden. För östgötarna har det redan innburit en sämre representation i riksdagen. Dåligt och trist.

Rundgrens avgång
- den 20 september 2010, kl 00:21

Alliansen i Norrköping hade förmodligen ingen vidare kväll trots fortsatt Alliansregering. I Norrköping gick det inte hela vägen, trots uppgång för Moderaterna och nedgång för Socialdemokraterna. Norrköping går ändå emot den nationella trenden och behåller sannolikt det rödgröna styret.

Oppositionsrådet Jörgen Rundgren (M) meddelade under valnatten att han lämnar sin post. Rundgren har tjänat moderaterna i Norrköping länge och väl. Att han inte orkar ladda om för en mandatperiod i opposition är fullt mänskligt och logiskt.

Den som ska leda Moderaterna i Norrköping tar sig an ett jobb på minst två mandatperioder. Den moderata eftervalsanalysen blir säkert intressant.

 

Besked?
- den 19 september 2010, kl 21:30

Expressen hävdar att S-toppen redan diskuterat frågan. Om en valförlust alltså. och kommint till slutsatsen att Sahlin inte ska avgå under valnatten.

http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2142367/s-hogsta-ledning-sahlin-avgar-inte

Ok. När ska hon då avgå?

Noterar dessutom att LO-basen Wanja Lundby-Wedin riktar försiktig kritik mot det rödgröna samarbetet. Å andra sidan kallar hon den politiken för en framgång. Hur nu det går ihop med valresultate?

 

Kommentarer Kommentera Besked?
Sämst sedan 1920!
- den 19 september 2010, kl 20:28

Även om det hittills bara är en ValU som presenterats ser det som Socialdemokraterna gör sitt sämsta val på 90 år! Överlever det rödgröna samarbetet? Kan Sahlin sitta kvar! Kanske får vi besked redan ikväll!

Gå och rösta
- den 19 september 2010, kl 13:33

I dag gäller det! På flera sätt. Valvakan lär bli en rysare oavsett vem man håller på.

Gå och rösta, det är en rättighet lika mycket som en skyldighet. Dessutom är ett högt valdeltagande en bra medicin mot ickedemokratiska krafter.

 

Bra slutdebatt lämnar över till väljarna
- den 17 september 2010, kl 23:01

Kvällens partiledardebatt i SVT var betydligt bättre än den i TV4 i torsdags. I alla fall om man var intresserad av att höra politikerna säga något och dessutom få tala till punkt. Skönt att de dessutom skippade förinspelade frågor från "vanligt" folk. Sånt tenderar bara att ta onödig tid och förringar utfrågarnas roll.

SVT:s lösning med att blanda upp klassen framför sig så att bråkiga bänkkamrater inte fick sitta bedvid varandra (alltså enligt partiblocken) fungerade bra.

Hägglund brukar vara roligast i dylika debatter, men igår fick han se sig slagen av folkpartiets Jan Björklund som levererade den ena onelinern efter den andra. Han påpekade bland annat för Lars Ohly att det fanns brottslighet i Sverige innan 2006 och innan jobbskatteavdraget. Samt noteringen att Ohly "studsade fram" efter knäoperationen på privata Sophiahemmet. Ohly fösökte kontra med att han minsan också hade handlat medicin på ett "privat" apotek, men den repliken föll ganska platt.

Ohly hade för övrigt ingen vidare kväll utan drog upp skatteänkningen på jobb som roten till allt ont. Intetsägande och meningslöst.

Även om partierna och blocken sitter still i båten dessa dagar innan avgörandet var det en bra debatt där tittarna sannolikt var kvällens vinnare. Nu är det 33 timmar kvar tills vallokalerna öppnar och bara en dags kampanjande kvar. Det blir en mycket spännande kväll på söndag.

Carlssons utmaning av Stjernkvist
- den 17 september 2010, kl 17:27

 

I valrörelsen sista skälvande minuter ställer biståndsminister, tillika riksdagskandidat för Östergötland, Gunilla Carlsson (M) ett antal frågor till kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) gällande den rödgröna budgeten och väntade effekter av den i Norrköping. Regeringen hävdar att det rödgröna förslaget är underfinansierat med 20 miljarder kronor och Miljöpartiets  Peter Eriksson har själv medgett att partierna räknat fel på när skattehöjningarna kommer in till statskassan.

I pressmeddelandet står bland annat.  

  ”Bara här i Norrköpings kommun handlar det om hela 273 miljoner kronor. Resurser som riskerar att inte komma våra viktiga välfärdsverksamheter till del. Det är en oacceptabel politik och nu förtjänar Norrköpings invånare tydliga svar. Vilka satsningar är det som ska få stryka på foten med er med 20 miljarder underfinansierade budget? Vad ska det skäras ned på här i Norrköping när ni saknar hela 273 miljoner kronor lokalt?

Om pengar saknas till barnomsorg, skola eller sjukvård är det de som behöver den som bäst som först drabbas. Därför kommer vi aldrig att komprommissa om ansvaret för Sveriges ekonomi.

Väljarna förtjänar ingenting annat än ett tydligt svar på frågan: Vad ska ni spara på för att finansiera de 273 miljoner kronor som saknas för Norrköpings kommun i er regeringsplattform?”

 

En enkel fråga som förhoppningsvis Lars Stjernkvist kommer att avsätta lite tid för att besvara. Rikspolitiken och statens finanser påverkar givetvis kommunerna och finns det så stora hål i den rödgröna budgeten får det effekter även här i Norrköping.

Patiledardebatten i TV4
- den 16 september 2010, kl 21:47

Nu börjar det hetta till lite. Peter Eriksson (MP) verkar riktigt arg. Föga förvånande finns finanskrisen inte med i de rödgrönas verklighet. Som om den aldrig ägt rum. Tror de att väljarna också missat den helt?

Frågan blir om någon väljare blev mer övertygad eller fick enklare att välja parti efter debatten? Eller om det bara är de redan övertygade som peppas?

Kul vinkel med attd e skulle berömma varandra efteråt. Noterade Eriksson bara kunde vara snäll i knappt tio sekunder!

Ikväll är det dags igen, fast då i SVT. Blir det Wetterstrand eller Eriksson som debatterar för de gröna?

 

 

Antikommunisten Staffan Skott
- den 16 september 2010, kl 12:41

Som bekant har professor Leif GW Persson meddelat att han efter ett liv som socialdemokrat inte kan stödja dem längre.

I går gjorde författaren Stafan Skott detsamma på debattsiten Newsmill http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/15/d-rf-r-r-det-om-jligt-f-r-mig-leif-gw-persson-och-andra-gr-sossar-att-r-sta-p-mon

Där står bland annat

"Vem som helst utom Mona Sahlin. En ryggradslös politiker som  trumpetar "Det är häftigt att betala skatt" och sedan inte betalar dagisavgifter eller p-böter eller gud vete vad - nej!

Obetalda avgifter för vårt utmärkta subventionerade dagis, och trettiofem obetalda p-böter på ett år - så ser inte en svensk socialdemokrat ut. Jodå, någon p-bot råkar alla bilister ut för i tätorter, men med skammens rodnad betalar vi så fort vi kan. Ser oss för sen de närmsta åren. Och skriker inte "Det är häftigt att betala skatt". Säg det till vårdbiträden med deras inkomster."

Efter femtio års medlemsskap i SAP och SSU begärde han för tre år sedan utträde. Om det var i samband med att Mona Sahlin valdes framgår inte i texten med det verkar ha varit ungefär samtidigt.

Jag gillar Staffan Skott och hans böcker (Aldrig mer, Liket i garderoben, Sovjetunnionen från början till slut)  är obligatorisk läsning för den som är intresserad av svensk politisk historia. En mer stridbar antikommunist får man leta efter.

Tidigare har Staffan Skott levererat följande uttalande om samarbetet mellan S och V.

"De tror att SKP / VPK / V, trofast vapendragare åt historiens största massmördare, kan omvandlas till ett anständigt och demokratiskt parti. Det är som att tro att man kan få grädde genom att blanda surströmmingspad och slaskvatten."

Hårda ord från en klok man.

 

Professorns omvändelse
- den 15 september 2010, kl 09:28

I ett par veckor har intresserade kunnat läsa om hur kriminologen och professorn Leif GW Persson brottats med sin politiska hemvist. Hans hjärna har sedan länge övergett socialdemokratin, men han har i valet alltid lyssnat till sitt hjärta.

Fast i årets val kunde han inte längre göra det. Under resans gång hävdade han bland annat att Thomas Bodström tillsats på samma politiska principer som Nordkoreas Kim Jong Ill. Mycket underhållande.

http://www.expressen.se/kronikorer/gw/1.2133580/leif-gw-persson-och-min-rost-gar-till...

 

Rättvist och jämställt.
- den 14 september 2010, kl 08:59

Vänsterpartiet i Södertälje anlitade en strippa på partiets familjedag i helgen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7778404.ab

Men hävdar att det inte var en strippa utan en burlesk show och att det dessutom fanns en naken man med i föreställningen.

Rättvist ska det vara!

Släng ut!
- den 11 september 2010, kl 12:43

Politiker har inte i vallokalerna att göra! I Norrköping finns ett av få, möjligen det enda, svenska fall av valfusk där partiaktiva dömts. Det var två socialdemokrater som dömdes för valfusk i Hageby 2006.

I den här valrörelsenhar det redan uppmärksammats tre fall av misstänkt fusk. I Huddinge , Örebro och i Landskrona. Kanske blir det fler. Partiaktiva socialdemokrater har på olika sätt sett till att "rätt" valsedel hamnat i kuverten inne i vallokalen.

Politiker ska inte vara inne i vallokalen. Igenklistrade valkuvert ska inte delas ut. Vallagen är mycket tydlig på den punkten. Det borde partierna veta om.

LandskronaPosten om fusket i Landskrona

http://hd.se/landskrona/2010/09/10/politiker-sag-pa-nar-valjare/

Ledare i Smålandsposten om fuskanklagelserna i Huddinge.

http://www.smp.se/ledare/daligt-betyg-for-rostskolan%282100643%29.gm

Rödgrön springnota!
- den 10 september 2010, kl 19:06

Inte nog med att Mikael Wiehe tog 60 000 för att skråla om hur dålig regeringen var när han uppträdde för LO i Arjeplog. De som skulle betala skickade dessutom notan till skattebetalarna i Norrbotten.

Det är lätt att vara generös med andras pengar!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7762464.ab

Debatt på Stadsmuseet
- den 9 september 2010, kl 22:23

Dagen avslutades som debatt/samtalsledare på Norrköpings Stadsmuseum i en debatt mellan oppositionsrådet Mathias Sundin (FP) och Olle Johansson (S) i områdena skolpolitik och integration.

Bra debatt och bra frågor från en engagerad politik. Utställningen om demokrati som pågår där kan rekommenderas. Nästa torsdag kl 18 00 är det final på samma plats mellan Mattias Ottosson (S) och Jörgen Rundgren (M). Kan säkert bli intressant.

När fan bli gammal...
- den 9 september 2010, kl 15:04

Läste en intressant intervju med Fidel Castro i dagens DN. http://www.dn.se/nyheter/varlden/castro-den-kubanska-modellen-fungerar-inte-1.1167543.

Den gamle revolutionären ångrar en del och ber om ursäkt för annat. Övergreppen mot homosexuella under revolutionen och utfallen mot judar bland annat.

Det är bra att han börjat ångra sig, men det finns mer att be om ursäkt för.

Ekot rapporterar exempelvis om förhållandena för dagens samvetsfångar på Kuba. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3995119

Dags för kvotering
- den 9 september 2010, kl 10:10

Läser/ser på Aftonbladets hemsida, http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article7750219.ab, att Lars Ohly vägrade svara SVT på frågor om partiets kommunstyrelserepresentation utan hänvisade till partisekreteraren.

Frågan handlade om hur det kommer sig att Vänsterpartiet bara har 36 procent kvinliga kommunstyrelseledamöter. Så det är begripligt att Ohly inte vill förknippas med frågan.

Då är det enklare att kräva att privatägda aktiebolag ska kvotera sina styrelser

 

BLOGGAR

POLITIKERBLOGGAR


PRENUMERERA/LÄS E-TIDNINGEN
 
Läs mer i dagens NT!
 

Nya inlägg
11:21  Thomas Idenås (S)
Ta vara på kraften i Hageby
10:59  Ulrika Jeansson (S)
om att känna sig gammal - men att ändå få dela ut ungdomsstipender
10:43  Linda Snecker (V)
EU-valet handlar om höger eller vänster
10:15  KFUM:s ungdomsblogg
Välkomna på gratis lägerskola till KFUM Brevik!
09:44  Michael Kauppi (SD)
Skogsbruk
09:40  Linda Snecker (V)
Förberett min EU-valsedel
09:28  Naprapat Hast
Varför får jag ont i nacken?
08:16  Bakom kulisserna
Michael Jackson & jag
23/4  Ur Classes Synvinkel
Resurserna borde finnas!
23/4  Ur Classes Synvinkel
Ett verkligt i-landsproblem
23/4  Naprapat Hast
"Gamnacke" av rökning?
23/4  Lotta Källströms blogg
Klädd som på 70-talet
23/4  Evenemangsbloggen
I morgon dundrar det in!!! :-)
23/4  CG:s speedway
Så här slutar säsongen - enligt mig
23/4  Mathias Sundin (FP)
Nej till bygge av Ostlänken!
23/4  Bakom kulisserna
Sommar i Norrtälje
23/4  Film- & tv-bloggen
Bytt är bytt!
23/4  Film- & tv-bloggen
Krönika
23/4  Bengt Cete (MP)
Omvandling
23/4  Naprapat Hast
Ägg är nyttigt!
23/4  Stefan Carlsson (V)
Reptricket fungerar inte längre.
23/4  Stefan Carlsson (V)
Reptricket fungerar inte längre.
23/4  Spelbloggen
Längtan är oliiidlig
23/4  Linda Snecker (V)
Ett gott skratt
23/4  Evenemangsbloggen
Vem tackar nej till 275 miljarder?
22/4  Ur Classes Synvinkel
Att kriminella gäng tar varandra av daga är väl en sak..
22/4  Ur Classes Synvinkel
Ska livsideologi även styra ens föda in absurdum?
22/4  Maries NEURO-blogg
Vi som behöver handikapparkeringen på Rådhusets baksida, får se till att vi inte kommer flera på en gång!
22/4  Lasse Stjernkvist (S)
Polisen behöver stöd
22/4  Mathias Sundin (FP)
Det finns goda nyheter också
22/4  Fredrik Bergqvist (M)
Skönt att det som ska fungera i samhället funkar
22/4  Ricardo Olivares (V)
Ändra de generösa regler för landstingspolitiker
22/4  Naprapat Hast
Grattis Falk-Olander
22/4  Mathias Sundin (FP)
Förbannad!
22/4  Roger Åkesson (M)
Klingar falskt om pensionärs(s)katten
22/4  Päivi Johansson (M)
Orimligt våld
22/4  Michajlovs blogg
Våld på öppen gata
22/4  Lasse Stjernkvist (S)
Fruktansvärt
22/4  Jockes fiskeblogg
Solig påsk
22/4  Linda Snecker (V)
Omskakande uppvaknande
22/4  Sophia Jarl (M)
Omskakad trygghet
21/4  Bror-Tommy Sturk (MP)
Författarambition, trolljägare och livsfilosofi
21/4  Magnus Berge (C)
Bokläsning i helgen
21/4  Michajlovs blogg
Skillnad på demonstration och demonstration
21/4  Film- & tv-bloggen
Filmtävling!
21/4  Bakom kulisserna
Tillbaka i vardagen!
21/4  Michajlovs blogg
Vem sköt först?
21/4  Thomas Idenås (S)
Pensionärsskatten ska bort
21/4  Lotta Källströms blogg
Sååå mycket god mat
21/4  Inge Jacobsson (M)
God fortsättning på Påsken!
Nya bloggar
20/3 
Jessica Häggroth, M
3/3 
Reidar Svedahl (FP)
13-12-04 
Naprapat Hast
13-11-12 
Anita Jernberger (FP)
13-11-12 
Jenny Ek (C)
13-09-10 
Michael Kauppi (SD)
13-07-17 
Alexander Höglund (FP)
13-06-05 
KFUM:s ungdomsblogg
13-06-04 
Emils Fotboll
13-04-25 
Libbie Haag (M)
Information och tjänster från mediehuset Norrköpings Tidningar

Idag serveras:

Original Text:
Visa alternativa översättningar

Original Text:
Visa alternativa översättningar

Original Text:
Visa alternativa översättningar