Bloggar
Olssons ledarblogg
NT:s politiske redaktör Mattias Olsson bloggar om politik och ibland en del annat.
Sahlin avtackad
- den 26 mars 2011, kl 16:29

Partiets officiella avtackning av Mona Sahlin är precis avslutad (till tonerna av Bruce Springsteen och sång at Rickard Wolff).

Ett tårfyllt farväl där Sahlins politiska gärning redovisades. Juholt summerade sin företrädare med ordet "mod" och SSU:basen Jutte Guteland berömde hennes musiksmak. Av partiet fick hon ett seminarium om fredsarbetet i Mellanöstern som ska hållas i Östra Jersualem och av SSU fick hon ett seminarium om Mona Sahlins kamp för mänskliga rättigeheter.

Tydlig vänsterretorik i trygga vatten
S-kongressen Stockholm - den 26 mars 2011, kl 15:09

 

Äntligen skulle frågetecknen rätas ut. Socialdemokraterna nyvalde partiordförande skulle hålla sitt första linjetal och alla förväntade sig besked om partiets framtid. En sargad Rörelse och en nyfiken presskår lyssnade spänt. Inledningen är oväntad. En lång utvikning om kulturpolitik! Dalademokratens Göran Greider är gladast av alla och konstaterar att så har det inte låtit på en partikongress de senaste 25 åren. Mer av sådant som inte hörts på länge skulle komma…

Juholt levererade tydlig vänsterretorik. Tillbaka till rötterna. Ett tal som vänder sig till de redan övertygade (de som finns kvar) och föga förvånande applåderar alla när han citerar, Erlander, Palme, Palm, Carlsson och andra hjältar i Rörelsen.

Juholt spelar skickligt på trygga strängar på den socialdemokratiska lyran. I förbigående nämns att företagandet är grunden för välfärden. Men i talet går Juholt även till frontalangrepp på företagandet. F-skattsedeln är bara ett sätt att slippa ” arbetsrätt och kollektivavtal”. Landets tiotusentals enmansföretagare som bidrar till bruttonationalprodukten med runt 15 procent håller förmodligen inte med om den beskrivningen.

Juholt vänder sig helt till partiet, världen utanför får vänta. Lovar att det ska bli precis som förr. Ingen klump i magen när man lämnar på dagis, någon som sitter och äter med dig när du bli gammal, rätt till arbete och försörjning, en bra pension, bra kommunikationer och allt annat som är bra. Det är ”social demokrati” enligt partiordförande Juholt. Allt som inte är bra, som klumpar i magen när man stressar till dagis, tillskrivs någon annan.

Det Juholt säger låter bra, men det låter gammalt. Till och med Mattias Ottosson tycker att det låter 80-tal. Det låter tryggt och fint, men det låter som något som sades för länge sedan. Dessutom är det synnerligen luddigt utan konkreta förslag. Allt ska bli bättre liksom, men få ord om hur.

På den efterföljande presskonferensen får vi besked att besked om den ekonomiska politiken kommer senare, när partiet valt en ekonomisk-politisk talesperson. Sannolikt Mikael Damberg och sannolikt ganska snart. Men det är bara en gissning.

Juholt är en skicklig retoriker, väldigt skicklig. Han har dessutom humor och självdistans, något som saknats hos tidigare partiledare. Han kommer att bli en stark utmanare av statsminister Fredrik Reinfeldt. Men han måste utmana med något. Att vara kul räcker inte. I valbåset är det politiken som avgör. Sett till talet i förmiddags verkar Socialdemokraterna sluta sig inåt och kanske åt vänster. Som brittiska Labour gjorde på 80-talet. Det gick inget vidare där och det kommer inte att gå bättre här nu om Juholt tänker ta nostalgitåget till framtiden.

Juholt skäller på energibolagen
- den 26 mars 2011, kl 13:06

I uteställningslokalen utanför stämmosalen finns bland annat energibolaget Eon som bland annat visar bilder på en vindmölla. Det är inget vidare tryck i deras monter. Mer folk borte hos Unga Örnar.

På presskonferensen efter sitt tal kallade Håkan Juholt energibolagen för "extremt giriga". Gissningsvis steg inte stämningen borta hos Eon

Pekar han med handen eller fingret?
- den 25 mars 2011, kl 18:50

Precis som väntat, i alla fall de senaste två veckorna, valdes Håkan Juholt från Oskarshamn till ny partiledare för Socialdemokraterna. Ett val vars konsekvenser vi ännu inte vet något om. Hittills har han sagt att partiet inte ska "vika ner sig" (på engelska).

I morgon håller han sitt jungfrutal som partiledare. Ett välavlyssnat tal en timme innan partiet gör resten av sina fyllnadsval den här extrakongressen. Ett tal som det kommer att finnas goda skäl att återkomma till. En fingervisning, eller möjligen pekar försvarspolitikern Juholt med hela handen, om vart det en gång statsbärande partiet ska ta vägen i framtiden. Intressant lär det bli!

 

 

Hur tänker man i Berlin
- den 18 mars 2011, kl 10:23

Nyheten att FN:s säkerhetsråd gett förbundets medlemmar rätt att med våld stoppa Muammar Gaddafi från att slakta sin egna befolkning är synnerligen välkommen. Resolutionen gäller en flygförbudszon och i praktiken att omvärlden får rätt att bomba sönder diktatorns styrkor och se till att de saknar möjlighet att anfalla oppositionen från luften.

I det här läget väljer Tyskland att göra gemensam sak med Ryssland och Kina och lägga ner sina röster. Skandalöst och fegt. 

Av flera skäl har lyckligtvis Frankrike och Storbritannien valt att agera desto tydligare. Bra att några inom EU har en moralisk kompass som fungerar. Till och med Norge säger sig vilja vara med och hjälpa till.

Förhoppningsvis börjar bekämpandet av Gaddafis styrkor så fort som det bara är möjligt.

 

Public Service debatt
- den 15 mars 2011, kl 14:05

Ser att SVT börjat publicera debattartiklar på nätet.

http://svtdebatt.se/2011/03/dyrare-infora-datalagring-an-att-betala-boter-till-eu/#

Förvisso ett intressant inlägg om datalagringsdirektivet, men är det verkligen en uppgift som man ska använda licensbetalarnas pengar för?

Ett jättekliv i sidled
- den 10 mars 2011, kl 10:43

Håkan Juholt!

Den som för ett par månader sedn hade sagt att Håkan juholt skulle bli föreslagen att efterträda Mona Sahlin hade förmodligen ansets som en politisk vettvilling. Inget fel på Juholt, en försvarspolitiker med trovärdighet och respekt. Men knappast en fullfjädrad partiledare.

Politik handlar på gott och ont mycket om personfrågor. Juholt må ha många kvaliteter men hur tror Socialdemokraterna att han ska kunna locka nya väljare till partiet i valet 2014?

Dessutom anses han internt vara en av de som höll i yxan när Sahlin föll.

Och vinnare är....
- den 10 mars 2011, kl 09:52

Den socialdemokratiska valberedningen har kallat till presskonferens om en dryg timme. Då väntas valberedningens förslag till ny partiledare för partiet presenteras.

Det synnerligen oväntade namnet Håkan Juholt är tydligen hetast! 

Min uppfattning är att alla alternativ förutom Mikael Damberg eller Veronica Palm är att i bästa fall röra sig i sidled för Socialdemokraterna, i sämsta fall bakåt.

Snart vet vi lite mer...

Billigare el med Maud?
- den 7 mars 2011, kl 16:13

Läser att näringsminister Maud Olofsson (C) funderar på en skatteväxling inom enegisektorn. Sänkt skatt för konsumenter ska växlas mot höjd skatt för producenterna.

Låter ganska bra tycker säkert många. Fast med tanke på hur skickliga energibolagen är på att ta betalt lär räkningen i slutändan förmodligen var densamma.

Lägre el-räkningar kan vi nog inte räkna med innan ologopolen faller och det råder riktig konkurrens på energimarknaden.

Baylans avgång öppnar för manlig efterträdare till Sahlin.
- den 6 mars 2011, kl 18:53

Beskedet att Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan avgår kommer ett par månader för sent. Egentligen borde han avgått efter det katastrofala valresultatet i höstas. Att han inte gjorde det då var förvånande.

I det öppna brev han författat på partiets hemsida kan vi bland annat läsa att han anser att det socialdemokratiska partiet ska ledas av en man och en kvinna. Därmed kan man också tolka hans avgång, som formellt borde ske 2013, som att det kommer att bli en man som väljs till ny partiledare den 25 mars. Samt att det blir en kvinna som efterträder honom. Och ska principen gäller för hela partitoppen måsteman även se över posterna för ekonomisk-politisk kommentator och för posten som utrikestalesperson.

I Afonbladet säger Baylan att manegen nu är "krattad" för hans efterträdare. Sant men det kan hävdas att den manegen befinner sig framför en betydande uppförsbacke. Knappast det drömläge för en efterträdare som Baylan vill få det att verka!

Från finklubben till finkan?
- den 3 mars 2011, kl 13:45

Internationella brottsmålsdomstolen ICC meddelade i dag att man startat en utredning mot Muammar Khadaffi om brott mot mänskligheten.

Får några dagar sedan var Libyen ett av länderna i FN:s råd för mänskliga rättigheter. utöver attdet kan gå snabbt i diktatorvärlden är det sjukt att dylika regimer ens kan komma på tal för uppdrag i FN. När ska diktatorer förbjudas att använda FN organ för at skyla över sina egna övergrepp?

 

FN:s hårdhandskar
- den 2 mars 2011, kl 09:05

Läser att FN:s säkerhetsråd igår uteslöt Libyen ur organisationens råd för mänskliga rättigheter.

Osäker på om det mest pinsamma är att det skedde först igår eller att Libyen överhuvudtaget finns med i dylika sammanhang.

Tyvärr kan FN:s moraliska haverie knappast visas tydligare.

 

Dö för sitt land!?
- den 28 februari 2011, kl 19:52

I en intervju med amerikanska ABC:s Christiane Amanpour säger Muammar Khaddafi at han inte kan avgå eftersom han varken är kung eller president. Däremot häcdar han att det libyska folket älskar honom och att "De skulle dö för mig."

Risken verkar överhängande att många libyer kommer att göra det sistnämnda. Dock inte av kärlek till översten Khadaffi.


BLOGGAR

POLITIKERBLOGGAR


PRENUMERERA/LÄS E-TIDNINGEN
 
Läs mer i dagens NT!
 

Nya inlägg
19/4  Ur Classes Synvinkel
Vilket överflöd!
19/4  Ur Classes Synvinkel
Berlusconi får sitt straff
19/4  Ur Classes Synvinkel
Man tappar eller blir av med något under hela livet
19/4  Anita Jernberger (FP)
Tänk så underbart...vad sjukvården kan åstadkomma
19/4  Lotta Källströms blogg
Påskäggstra
18/4  Ur Classes Synvinkel
Långfredag
18/4  Ur Classes Synvinkel
Där gal tuppen högst
18/4  Klartänkt
Det är inte mängden som avgör, det är konsekvenserna.
18/4  Naprapat Hast
Glöm inte att röra på dig!
18/4  Ur Classes Synvinkel
Påskkärringar
18/4  Ur Classes Synvinkel
Självklart!
18/4  Ur Classes Synvinkel
Ingen förtjänar att vara instängd i bur
18/4  Ur Classes Synvinkel
Vad räknas som otrohet?
17/4  Emils Fotboll
Linus lär starta - men inte Kamara
17/4  Spelbloggen
Hearthstone: Heroes of Warcraft äntligen ute för iPad!
17/4  Nicklas Lundström (V)
Ta itu med skolans verkliga problem
17/4  Yrsas boklogg
Hej igen!
17/4  Mathias Sundin (FP)
Gladast vinner! Glad påsk!
17/4  Fredrik Bergqvist (M)
Glad påsk
17/4  Linda Snecker (V)
Vänsterpartiet står upp för trygga jobb i Sverige och i EU
17/4  Stefan Kemle, M
LINA ÅTERSPEGLAR TOVERUM PROJEKTET
17/4  Åza Diaz Mägi (MP)
Växa på vårt egna vis
17/4  Spelbloggen
Från bordet till fickan, gratis!
16/4  Thomas Idenås (S)
Om svar anhålles
16/4  Lotta Källströms blogg
Assistent på Nya Parken
16/4  Ur Classes Synvinkel
Får vi lov? sa djurparken
16/4  Ur Classes Synvinkel
En vacker tillställning
16/4  Ur Classes Synvinkel
Vad legitimerar det ena framför det andra?
16/4  KFUM:s ungdomsblogg
Friplats på sommarläger, för dom som behöver det mest
16/4  Reidar Svedahl (FP)
Livet är vad som händer under tiden du planerar framtiden !
16/4  Spelbloggen
Ni fick mig tillslut
16/4  Michajlovs blogg
Med osäkerheten som vapen
16/4  Naprapat Hast
Vi hjälper till på Vårruset!
16/4  Mathias Sundin (FP)
Here we go again
16/4  Linda Snecker (V)
För en solidarisk och antirasistisk EU-kritik
16/4  Linda Snecker (V)
Efter 8 år med borgerlig regering
16/4  Lotta Källströms blogg
Det är långt mellan stolparna
15/4  Ur Classes Synvinkel
Snabbvisit på sjukhuset
15/4  Ur Classes Synvinkel
Hur mycket ska kvinnor, eller i detta fall snarare flickor, behöva tåla?
15/4  CG:s speedway
Jonsson: Vargarna kan göra bra ifrån sig
15/4  CG:s speedway
Tv-pengar, "Lindgren-gate" och regler
15/4  Anita Jernberger (FP)
Vårdval hörsel med rätt att välja!
15/4  Thomas Idenås (S)
Nuon och trovärdigheten
15/4  CG:s speedway
Röster från upptaktsträffen
15/4  Olle Johansson (S)
Politik är att vilja
15/4  Teresa Carvalho (S)
Varm i hjärtat
15/4  Naprapat Hast
Fotbollslandslagets Naprapat på besök!
15/4  Bengt Cete (MP)
Skola på barnens villkor
15/4  Evenemangsbloggen
När man ser tillbaka - Så har vi gjort ganska mycket! Yeeaahh!
15/4  Anita Jernberger (FP)
Stanna upp en stund.. Se dig om ...vem där?
Nya bloggar
20/3 
Jessica Häggroth, M
3/3 
Reidar Svedahl (FP)
13-12-04 
Naprapat Hast
13-11-12 
Anita Jernberger (FP)
13-11-12 
Jenny Ek (C)
13-09-10 
Michael Kauppi (SD)
13-07-17 
Alexander Höglund (FP)
13-06-05 
KFUM:s ungdomsblogg
13-06-04 
Emils Fotboll
13-04-25 
Libbie Haag (M)
Information och tjänster från mediehuset Norrköpings Tidningar

Idag serveras:

Original Text:
Visa alternativa översättningar

Original Text:
Visa alternativa översättningar

Original Text:
Visa alternativa översättningar