Bloggar
Linda Snecker (V)
Vänsterpartistisk fritidspolitiker. Riksdagskandidat 2014, ordförande Vänsterpartiet Östergötland, partistyrelseledamot. Envis feminist med hjärtat långt åt vänster. På Twitter: @lindasnecker
- den 9 maj 2012, kl 11:23

Privatisering är inte lösningen

Det finns branscher som marknaden inte klarar av att sköta på ett bra sätt. Det är min övertygelse. Som skolan och vården där privata alternativ gång på gång visat att de inte klarar av att ha samma personaltäthet, samma lön eller lika god vård som kommunala och statliga alternativ. Det betyder inte att kommunalt- och statligt verksamheter aldrig gör fel eller misslyckas, men, de sköter sitt uppdrag. De vårdar våra skattemedel istället för att ge aktieägarna utdelning och smita ifrån att betala skatt i Sverige genom att lägga sina huvudkontor på skatteparadisöar.

En annan bransch som den privata marknaden inte klarar av är apoteken. Vänsterpartiet var emot privatiseringen av apoteksmarknaden. Vi varnade för att privatisering leder till att glesbygden inte kommer ha några apotek och överetablering i storstäderna. Och nu kan vi, tyvärr, säga: vad var det vi sa? Läs mer här.

Glesbygden har idag alldeles för få apotek och fler och fler kommer att lägga ned. För det är inte lönsamt. Marknaden/konkurrensen/mångfalden av utförare har inte löst problemet. Snarare förvärrat den. Det statliga apoteket var omtyckt och proffsigt. Apoteksombuden på mataffärerna kan omöjligt lösa problemen som uppstår när apotek försvinner. De ska på sin höjd sälja huvudvärkstabletter och nässpray. De kan inte ge medicinskt råd och hjälp.

Personligen har jag märkt att apoteken har utvecklats till något slags sminkaffär. Det är mest fokus på krämer, huvudvärkstabletter och smink. Inte på medicin och bra rådgivning. Jag förstår att det har blivit så. För konkurrensen innebär att en korrekt och bra medicinsk bedömning och hjälp som inte leder till ett sälj inte längre är lika attraktivt. Det är bättre och mer lönsamt att sälja krämer.

Borgarna försöker vifta bort att det inte spelar någon roll vem som äger våra apotek/vårdcentraler/skolor. Vänsterpartiet tycker precis tvärtom, det är oerhört viktigt för det är då vi vet var våra skattemedel går till. Det är totalt oansvarigt att privatisera bransch efter bransch utan att först undersöka konsekvenserna. Sverige har blivit marknadsliberalernas lekplats där olika privatiseringsåtgärder testas. Det är skamligt.

Jag vill ha ett apotek som jag kan få ett proffsigt, medicinsk bemötande. Inte ett apotek som först och främst vill sälja hud- och tandkräm till mig.Dela och kommentera

dssdf
Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
Blogg forts.
EU-valet handlar om höger eller vänster
- den 24 april 2014, kl 10:43

Från Jonas Sjöstedt blogg:

"Egentligen är det ganska lätt. Både EU-valet och riksdagsvalet handlar om höger eller vänster, om ökade orättvisor eller jämställdhet. Varken Sverige eller Europa ska styras av girighet och jakten på pengar. Det handlar om vinster i välfärden, jämställdhet och trygga jobb. Ett samhälle där vi bryr oss om varandra är ett bättre samhälle.

I Vänsterpartiets valplattform är vinster i välfärden den centrala frågan. Välfärden ska finnas till för alla de som behöver den, inte för några riskkapitalister att tjäna pengar på. Därför finns det skäll att sätta stopp för vinstuttag från skola, vård och äldreomsorg.

Gärna personalkooperativ, ideella stiftelser eller företag utan vinstintressen, men de ska inte få plocka ut vinster.

Men frågan om vinster i välfärden gör det också viktigt att rösta i EU-valet.

Just nu förhandlar EU och USA om ett frihandelsavtal som kan ge företag rätt att stämma Sverige om våra demokratiska beslut gör deras vinst mindre. Det skulle kunna ge det amerikanska riskkapitalbolaget som äger Carema en möjlighet att stämma Sverige om riksdagen förbjuder vinster i välfärden.

Eftersom EU-parlamentet ska besluta om avtalet är det avgörande hur väljarna röstar i EU-valet.

För Vänsterpartiet är det självklart att Sverige själva ska få avgöra frågan om vinster i välfärden. Varken EU eller riskkapitalbolagen ska kunna bestämma över det."

Malin Björk, förstanamn på Vänsterpartiet EU-lista.

Ett gott skratt
- den 23 april 2014, kl 08:33

Omskakande uppvaknande
- den 22 april 2014, kl 08:22

Att avsluta påskledigheten med skottlossning och två döda i Norrköping är omskakande. Hemskt. Ofattbart. En händelse som varken få ske eller som går att förstå. Det är många som idag kommer brodera ut olika slags teorier om varför det skedde, men oavsett vinkling och förklaringsmodell får vi idag inte glömma bort att vi alla är människor. Oavsett var vi bor, vilka vi är, hur vi ser ut eller vad vi sysslar med om dagarna så är vi alla människor. Och vi måste ta hand om varandra.

För en solidarisk och antirasistisk EU-kritik
- den 16 april 2014, kl 08:58

Det är mycket kring EU-valet för min del just nu. Jag är Vänsterpartiets fjärdenamn på EU-listan och jag bokas in på debatter från höger till vänster. Är det inte debatter så är det en väldans massa enkäter som ska besvaras från SVT, Aftonbladet, Rädda barnen och Naturskyddsförnenigen. Lärorikt. Men det tar tid.

Igår var det EU-debatt mellan "de två EU-kritiska partierna" som SVT valde att framställa det. Sjöstedt var briljant. Åkesson såg ut som att han saknade en framtand. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är EU-kritiker. Men av helt olika anledningar. Eller som Sjöstedt sa:

"- Det handlar alltid i slutändan om att skylla på någon annan. Det är precis som i Sverige där Sverigedemokraterna är med och sänker skatten för de rikaste och storbankerna. Och sedan skyller man på invandrarna, när pengarna inte räcker till välfärden. I EU är Sverigedemokraterna helt ointresserat av att vi har pumpat in miljarder i bankerna, samtidigt som unga blir fattiga och arbetslösa. Och sedan skyller man på invandrarna. Det är inte en riktig EU-kritik, det är rasism."

 

Förutom att Sverigedemokraterna för en rasistisk politik så framför dom även politiskt dåliga förslag. Som att om en person vill vara i ett land i längre än en månad så måste man ansöka om tillstånd. Det föreslår SD. Så vill man ha femveckors semester i Spanien så måste fabror staten godkänna detta. Snacka om att SD älskar överstatlighet och kontroll.

En liten reflektion, varför var det partiledarna som debatterade och inte de högsta kandidaterna från respektive lista?

Jönköping är på g!
- den 14 april 2014, kl 10:06

Jag kom hem från Stockholm i fredags, men istället för hem åkte jag till Linköping och Östsam. Men sen, sen kom den efterlängtade fredagskvällen i soffan hemma. Somnade 22, och tur var väll det, för i lördags 06:52 var jag påväg till Jönköpings län och Skillingaryd för att håla valutbildning.

55 personer från Vänsterpartiet samlades i lilla Skillingaryd kommunhus för att lyssna på mig, göra övningar, slipa argument och dricka kaffe. Mycket trevligt!

Från Vänsterpartiet Jönköpings pressmeddelande:

"Ett drygt femtiotal medlemmar i Vänsterpartiets partiföreningar i länet samlades idag lördagen den 12 april i Skillingaryd för att diskutera prioriterade frågor inför valen i maj och september 2014.

Linda Snecker från Partistyrelsen och första namn till riksdagen i Östergötlands län, redovisade hur partiets valplattform kunde konkretiseras i valarbetet.

I mycket korta ordalag kan Vänsterpartiets politik sammanfattas:

1. Inga vinster i välfärden

-       En välfärd fri från privata vinster

-       Ett samhälle att lita på

-       Ett samhälle som präglas av omtanke, solidaritet, medmänsklighet och rättvisa

2. Vänsterpartiet är inte till salu.

Vårt förstahandsalternativ är en rödgrön regering, men vi sätter oss inte i en regering som fortsätter med dagens privatiseringar. Vi är garanten för en välfärd fri från vinster och en regering fri från borgare. Vänsterpartiet är inte till salu.

3. Vilken är den viktigaste frågan i EU-valet?

Det är att stoppa högerns politik både i Europa och här hemma i Sverige. Privatiseringarna slår sönder Europa och krisen drabbar framför allt kvinnor och arbetare. Vänsterpartiet tycker att det är fel att EU räddar banker och låter folket ta smällen. Vi vill inte att medlemsländerna ska påtvingas EU:s misslyckade ekonomiska politik."

 

Det var så tidigt på dagen att jag var sne. Eller rättare sagt så väljer NTs blogg verktyg att rotera vissa bilder, utan att jag kan rotera dom rätt igen. Jag är inte jätteimponerad. Men såhär pigg och glad var jag iallafall i lördags.

Tidiga mornar och sena kvällar blir det i politiken. Det är väldigt tufft att kombinera politken på den nivån jag befinner mig just nu med ett civilt jobb. Jag ser väldigt mycket fram emot att kunna fokusera enbart på politiken från och med augusti, då jag kommer börjar arbeta i valrörelsen i Östergötland. Det är en extremt splittrad tillvaro att hålla koll på kommunstyrelsen, partistyrelsen, östgötadistriktet, Östsam vara uppdaterad, ansökt om tjänstledighet och ersättningar, hålla koll och kunna svara på frågor, och SAMTIDIGT ha en arbetsgivare som i princip förväntar sig att man preseterar som en heltidsanställd. Fast jag är där ungefär halvtid. Men snart, snart blir det riksdagen! Vänsterrpartiet hade förresten 8,4 % i gårdagens mätning.

 

 

07:21-tåget
- den 11 april 2014, kl 07:49

Efter två nätter i Stockholm med SKL så sitter jag nu på 07:21-tåget mot Linköping. Jag har varit på resande fot i en vecka, och snart arbetet i två. 

 

Mitt upddrag med SKLs programberedning för Ökat bostadsbyggande är nu färdig. Idag presenteras vår rapport för SKLs styrelse, vi kommer med en hel del bra förslag. När rapporten är godkänd så ser jag fram emot att skriva lite mer om förslagen. 

Stockholm bjöd på sin allra finaste sida!

 

Jag hann med ett litet besök i riksdagen också. Lunchade med riksdagsledamot Christina Höj Larsen och pratade val, valrörelsen och lite skvaller. I hus M har Vänsterpartiet sina kontor, och det blir med ganska stor sannolikhet där jag kommer sitta och jobba från och med den 1 oktorber. Det pirrar!

Och nu, äntligen påväg till älskade Östergötland. En sne bild som på ett bra sätt illustrrerar att det är lite kämpigt att vara på resande fot, pigg, fräsch och inläst på allt. Men snart är jag ledig. Imorgon åker jag till Skilingaryd för att hålla en utbildning för Vänsterpartiet Jönköping. Men på söndag, då är det jag som ligger i soffan hela dagen!

BLOGGAR

POLITIKERBLOGGAR


PRENUMERERA/LÄS E-TIDNINGEN
 
Läs mer i dagens NT!
 

Nya inlägg
24/4  Ur Classes Synvinkel
Vårt försvar nu är att likna vid försvaret som vi hade vid första världskrigets utbrott
24/4  Anita Jernberger (FP)
YA-jobb, en väg till jobb för unga vuxna 15-24 år
24/4  Lasse Stjernkvist (S)
Dialog med krögarna
24/4  Maries NEURO-blogg
Ny dag nya parkeringsupplevelser, varför ska det vara så svårt?
24/4  Maries NEURO-blogg
Hur gör man för att betala parkeringsavgiften, när man sitter?
24/4  Helena von Schantz (FP)
Vad har det fria skolvalet betytt för oss lärare?
24/4  Fredrik Bergqvist (M)
Vansinnet med uteserveringarna igen
24/4  Ulrika Jeansson (S)
Kommunfullmäktige, månadens höjdpunkt för mig som politikernörd!
24/4  Nicklas Lundström (V)
Reidar Svedahl har ju (nästan) rätt!
24/4  Evenemangsbloggen
"Where´s the music" och ...where´s the people
24/4  Jessica Häggroth, M
Rör inte Norrköpings uteserveringar!
24/4  Reidar Svedahl (FP)
Nya "Where is the music" och gamla var är öronen ?
24/4  Thomas Idenås (S)
Ta vara på kraften i Hageby
24/4  Ulrika Jeansson (S)
om att känna sig gammal - men att ändå få dela ut ungdomsstipender
24/4  Linda Snecker (V)
EU-valet handlar om höger eller vänster
24/4  KFUM:s ungdomsblogg
Välkomna på gratis lägerskola till KFUM Brevik!
24/4  Michael Kauppi (SD)
Skogsbruk
24/4  Linda Snecker (V)
Förberett min EU-valsedel
24/4  Naprapat Hast
Varför får jag ont i nacken?
24/4  Bakom kulisserna
Michael Jackson & jag
23/4  Ur Classes Synvinkel
Resurserna borde finnas!
23/4  Ur Classes Synvinkel
Ett verkligt i-landsproblem
23/4  Naprapat Hast
"Gamnacke" av rökning?
23/4  Lotta Källströms blogg
Klädd som på 70-talet
23/4  Evenemangsbloggen
I morgon dundrar det in!!! :-)
23/4  CG:s speedway
Så här slutar säsongen - enligt mig
23/4  Mathias Sundin (FP)
Nej till bygge av Ostlänken!
23/4  Bakom kulisserna
Sommar i Norrtälje
23/4  Film- & tv-bloggen
Bytt är bytt!
23/4  Film- & tv-bloggen
Krönika
Nya Bloggar
20/3 
Jessica Häggroth, M
3/3 
Reidar Svedahl (FP)
13-12-04 
Naprapat Hast
13-11-12 
Anita Jernberger (FP)
13-11-12 
Jenny Ek (C)
13-09-10 
Michael Kauppi (SD)
13-07-17 
Alexander Höglund (FP)
13-06-05 
KFUM:s ungdomsblogg
13-06-04 
Emils Fotboll
13-04-25 
Libbie Haag (M)
Information och tjänster från mediehuset Norrköpings Tidningar

Idag serveras:

Original Text:
Visa alternativa översättningar

Original Text:
Visa alternativa översättningar