Bloggar
Linda Snecker (V)
Vänsterpartistisk fritidspolitiker. Riksdagskandidat 2014, ordförande Vänsterpartiet Östergötland, partistyrelseledamot. Envis feminist med hjärtat långt åt vänster. På Twitter: @lindasnecker
- den 9 maj 2012, kl 11:23

Privatisering är inte lösningen

Det finns branscher som marknaden inte klarar av att sköta på ett bra sätt. Det är min övertygelse. Som skolan och vården där privata alternativ gång på gång visat att de inte klarar av att ha samma personaltäthet, samma lön eller lika god vård som kommunala och statliga alternativ. Det betyder inte att kommunalt- och statligt verksamheter aldrig gör fel eller misslyckas, men, de sköter sitt uppdrag. De vårdar våra skattemedel istället för att ge aktieägarna utdelning och smita ifrån att betala skatt i Sverige genom att lägga sina huvudkontor på skatteparadisöar.

En annan bransch som den privata marknaden inte klarar av är apoteken. Vänsterpartiet var emot privatiseringen av apoteksmarknaden. Vi varnade för att privatisering leder till att glesbygden inte kommer ha några apotek och överetablering i storstäderna. Och nu kan vi, tyvärr, säga: vad var det vi sa? Läs mer här.

Glesbygden har idag alldeles för få apotek och fler och fler kommer att lägga ned. För det är inte lönsamt. Marknaden/konkurrensen/mångfalden av utförare har inte löst problemet. Snarare förvärrat den. Det statliga apoteket var omtyckt och proffsigt. Apoteksombuden på mataffärerna kan omöjligt lösa problemen som uppstår när apotek försvinner. De ska på sin höjd sälja huvudvärkstabletter och nässpray. De kan inte ge medicinskt råd och hjälp.

Personligen har jag märkt att apoteken har utvecklats till något slags sminkaffär. Det är mest fokus på krämer, huvudvärkstabletter och smink. Inte på medicin och bra rådgivning. Jag förstår att det har blivit så. För konkurrensen innebär att en korrekt och bra medicinsk bedömning och hjälp som inte leder till ett sälj inte längre är lika attraktivt. Det är bättre och mer lönsamt att sälja krämer.

Borgarna försöker vifta bort att det inte spelar någon roll vem som äger våra apotek/vårdcentraler/skolor. Vänsterpartiet tycker precis tvärtom, det är oerhört viktigt för det är då vi vet var våra skattemedel går till. Det är totalt oansvarigt att privatisera bransch efter bransch utan att först undersöka konsekvenserna. Sverige har blivit marknadsliberalernas lekplats där olika privatiseringsåtgärder testas. Det är skamligt.

Jag vill ha ett apotek som jag kan få ett proffsigt, medicinsk bemötande. Inte ett apotek som först och främst vill sälja hud- och tandkräm till mig.Dela och kommentera

dssdf
Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
Blogg forts.
För en solidarisk och antirasistisk EU-kritik
- den 16 april 2014, kl 08:58

Det är mycket kring EU-valet för min del just nu. Jag är Vänsterpartiets fjärdenamn på EU-listan och jag bokas in på debatter från höger till vänster. Är det inte debatter så är det en väldans massa enkäter som ska besvaras från SVT, Aftonbladet, Rädda barnen och Naturskyddsförnenigen. Lärorikt. Men det tar tid.

Igår var det EU-debatt mellan "de två EU-kritiska partierna" som SVT valde att framställa det. Sjöstedt var briljant. Åkesson såg ut som att han saknade en framtand. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är EU-kritiker. Men av helt olika anledningar. Eller som Sjöstedt sa:

"- Det handlar alltid i slutändan om att skylla på någon annan. Det är precis som i Sverige där Sverigedemokraterna är med och sänker skatten för de rikaste och storbankerna. Och sedan skyller man på invandrarna, när pengarna inte räcker till välfärden. I EU är Sverigedemokraterna helt ointresserat av att vi har pumpat in miljarder i bankerna, samtidigt som unga blir fattiga och arbetslösa. Och sedan skyller man på invandrarna. Det är inte en riktig EU-kritik, det är rasism."

 

Förutom att Sverigedemokraterna för en rasistisk politik så framför dom även politiskt dåliga förslag. Som att om en person vill vara i ett land i längre än en månad så måste man ansöka om tillstånd. Det föreslår SD. Så vill man ha femveckors semester i Spanien så måste fabror staten godkänna detta. Snacka om att SD älskar överstatlighet och kontroll.

En liten reflektion, varför var det partiledarna som debatterade och inte de högsta kandidaterna från respektive lista?

Jönköping är på g!
- den 14 april 2014, kl 10:06

Jag kom hem från Stockholm i fredags, men istället för hem åkte jag till Linköping och Östsam. Men sen, sen kom den efterlängtade fredagskvällen i soffan hemma. Somnade 22, och tur var väll det, för i lördags 06:52 var jag påväg till Jönköpings län och Skillingaryd för att håla valutbildning.

55 personer från Vänsterpartiet samlades i lilla Skillingaryd kommunhus för att lyssna på mig, göra övningar, slipa argument och dricka kaffe. Mycket trevligt!

Från Vänsterpartiet Jönköpings pressmeddelande:

"Ett drygt femtiotal medlemmar i Vänsterpartiets partiföreningar i länet samlades idag lördagen den 12 april i Skillingaryd för att diskutera prioriterade frågor inför valen i maj och september 2014.

Linda Snecker från Partistyrelsen och första namn till riksdagen i Östergötlands län, redovisade hur partiets valplattform kunde konkretiseras i valarbetet.

I mycket korta ordalag kan Vänsterpartiets politik sammanfattas:

1. Inga vinster i välfärden

-       En välfärd fri från privata vinster

-       Ett samhälle att lita på

-       Ett samhälle som präglas av omtanke, solidaritet, medmänsklighet och rättvisa

2. Vänsterpartiet är inte till salu.

Vårt förstahandsalternativ är en rödgrön regering, men vi sätter oss inte i en regering som fortsätter med dagens privatiseringar. Vi är garanten för en välfärd fri från vinster och en regering fri från borgare. Vänsterpartiet är inte till salu.

3. Vilken är den viktigaste frågan i EU-valet?

Det är att stoppa högerns politik både i Europa och här hemma i Sverige. Privatiseringarna slår sönder Europa och krisen drabbar framför allt kvinnor och arbetare. Vänsterpartiet tycker att det är fel att EU räddar banker och låter folket ta smällen. Vi vill inte att medlemsländerna ska påtvingas EU:s misslyckade ekonomiska politik."

 

Det var så tidigt på dagen att jag var sne. Eller rättare sagt så väljer NTs blogg verktyg att rotera vissa bilder, utan att jag kan rotera dom rätt igen. Jag är inte jätteimponerad. Men såhär pigg och glad var jag iallafall i lördags.

Tidiga mornar och sena kvällar blir det i politiken. Det är väldigt tufft att kombinera politken på den nivån jag befinner mig just nu med ett civilt jobb. Jag ser väldigt mycket fram emot att kunna fokusera enbart på politiken från och med augusti, då jag kommer börjar arbeta i valrörelsen i Östergötland. Det är en extremt splittrad tillvaro att hålla koll på kommunstyrelsen, partistyrelsen, östgötadistriktet, Östsam vara uppdaterad, ansökt om tjänstledighet och ersättningar, hålla koll och kunna svara på frågor, och SAMTIDIGT ha en arbetsgivare som i princip förväntar sig att man preseterar som en heltidsanställd. Fast jag är där ungefär halvtid. Men snart, snart blir det riksdagen! Vänsterrpartiet hade förresten 8,4 % i gårdagens mätning.

 

 

07:21-tåget
- den 11 april 2014, kl 07:49

Efter två nätter i Stockholm med SKL så sitter jag nu på 07:21-tåget mot Linköping. Jag har varit på resande fot i en vecka, och snart arbetet i två. 

 

Mitt upddrag med SKLs programberedning för Ökat bostadsbyggande är nu färdig. Idag presenteras vår rapport för SKLs styrelse, vi kommer med en hel del bra förslag. När rapporten är godkänd så ser jag fram emot att skriva lite mer om förslagen. 

Stockholm bjöd på sin allra finaste sida!

 

Jag hann med ett litet besök i riksdagen också. Lunchade med riksdagsledamot Christina Höj Larsen och pratade val, valrörelsen och lite skvaller. I hus M har Vänsterpartiet sina kontor, och det blir med ganska stor sannolikhet där jag kommer sitta och jobba från och med den 1 oktorber. Det pirrar!

Och nu, äntligen påväg till älskade Östergötland. En sne bild som på ett bra sätt illustrrerar att det är lite kämpigt att vara på resande fot, pigg, fräsch och inläst på allt. Men snart är jag ledig. Imorgon åker jag till Skilingaryd för att hålla en utbildning för Vänsterpartiet Jönköping. Men på söndag, då är det jag som ligger i soffan hela dagen!

Högerns EU slår sönder familjer!
- den 10 april 2014, kl 11:19

Mannen, som är från Iran, har bott i Östersund i fem år med sin familj. Men i går hämtades han i sitt hem och fördes till polisstationen i Östersund för att ett avvisningsbeslut ska verkställas".

Det var Malin Björk, Vänsterpartiet förstanamn till EU-parlamentet som ställde sig upp på planet och protesterade. Jag blir tårögd av stolhet, vilken civilkurage! Högerns EU slår sönder människor och föräldrar tvingas att lämna sina barn, det är omäsnkligt. Rösta för ett mänskligt Europa, rösta på Vänsterpartiet!

Läs mer här.

Från Malin Björks Facebook.

Gilla på FB
- den 10 april 2014, kl 07:50

Jag har en sida på Facebook som du gärna får gå in och gilla. Jag skriver bara kloka saker och delar fräsiga länkar. Sök på Linda Snecker eller klicka här.

6-timmars arbetsdag med bibehållen lön!
- den 9 april 2014, kl 17:05

Det kommer att testas i Göteborgs kommun. Vänsterpartiet kommunalråd Mats Pilhem svarar varför:

– "Vi tycker att det är på tiden att verkligen pröva en arbetstidsförkortning. Jag väntar mig att man ska kunna arbeta mer effektivt när med en sextimmars arbetsdag än åtta timmar och att man kan få en rimligare arbetsfördelning i yrken som är väldigt slitsamma.Förhoppningsvis kan det leda till minskade sjukskrivningtal."

Jag kan inte göra annat än att hålla med Mats. Fler får jobb, vi får tid över till familjen och på sikt kan arbetslösheten sjunka. Visst tar det tid med förädrningar, men det var inte alltför lång tid sen vi gick över till 8 timmars arbetsdag. Det ansåg man var otroligt då, idag är det en självklarhet.

Stockholm- Norrköping - Stockholm
- den 8 april 2014, kl 19:20

Efter två inspirerande dagar i Stockholm tillsammans med andra distriktsordföranden från hela Sverige är jag nu hemma i Norrköping, packar om väskan och vänder i dörren. Imorgon åker jag till Stockholm igen för SKL-möten. På fredag tar jag mrogontåget till Linköping för Östsamstyrelsemöte. Det är tur att jag gillar att åka tåg. Jag skulle dock bli ännu gladare om Alliansensregering kunde snabba på Ostlänken och inte börja byggandet först 2017. Men Anders Borg hatar ju tåg. Så jag är inte så förvånad.

Har lyssnat på världens bästa partiledare.

Och världens bästa partisekreterare Aron Etzler som berättade hur Moderaterna kunde bli "det nya arbetapartiet" utan att byta politik. Visset ni att Reinfeldt har genomfört Bo Ludngrens alla skattesänkningar och lite till? 140 miljoner i skattesänkningar, samma stora arbetslöshet. Snacka om att föra en girig politik.

BLOGGAR

POLITIKERBLOGGAR


PRENUMERERA/LÄS E-TIDNINGEN
 
Läs mer i dagens NT!
 

Nya inlägg
10:03  Linda Snecker (V)
Vänsterpartiet står upp för trygga jobb i Sverige och i EU
07:45  Stefan Kemle, M
LINA ÅTERSPEGLAR TOVERUM PROJEKTET
02:30  Åza Diaz Mägi (MP)
Växa på vårt egna vis
01:46  Spelbloggen
Från bordet till fickan, gratis!
16/4  Thomas Idenås (S)
Om svar anhålles
16/4  Lotta Källströms blogg
Assistent på Nya Parken
16/4  Ur Classes Synvinkel
Får vi lov? sa djurparken
16/4  Ur Classes Synvinkel
En vacker tillställning
16/4  Ur Classes Synvinkel
Vad legitimerar det ena framför det andra?
16/4  KFUM:s ungdomsblogg
Friplats på sommarläger, för dom som behöver det mest
16/4  Reidar Svedahl (FP)
Livet är vad som händer under tiden du planerar framtiden !
16/4  Spelbloggen
Ni fick mig tillslut
16/4  Michajlovs blogg
Med osäkerheten som vapen
16/4  Naprapat Hast
Vi hjälper till på Vårruset!
16/4  Mathias Sundin (FP)
Here we go again
16/4  Linda Snecker (V)
För en solidarisk och antirasistisk EU-kritik
16/4  Linda Snecker (V)
Efter 8 år med borgerlig regering
16/4  Lotta Källströms blogg
Det är långt mellan stolparna
15/4  Ur Classes Synvinkel
Snabbvisit på sjukhuset
15/4  Ur Classes Synvinkel
Hur mycket ska kvinnor, eller i detta fall snarare flickor, behöva tåla?
15/4  CG:s speedway
Jonsson: Vargarna kan göra bra ifrån sig
15/4  CG:s speedway
Tv-pengar, "Lindgren-gate" och regler
15/4  Anita Jernberger (FP)
Vårdval hörsel med rätt att välja!
15/4  Thomas Idenås (S)
Nuon och trovärdigheten
15/4  CG:s speedway
Röster från upptaktsträffen
15/4  Olle Johansson (S)
Politik är att vilja
15/4  Teresa Carvalho (S)
Varm i hjärtat
15/4  Naprapat Hast
Fotbollslandslagets Naprapat på besök!
15/4  Bengt Cete (MP)
Skola på barnens villkor
15/4  Evenemangsbloggen
När man ser tillbaka - Så har vi gjort ganska mycket! Yeeaahh!
Nya Bloggar
20/3 
Jessica Häggroth, M
3/3 
Reidar Svedahl (FP)
13-12-04 
Naprapat Hast
13-11-12 
Anita Jernberger (FP)
13-11-12 
Jenny Ek (C)
13-09-10 
Michael Kauppi (SD)
13-07-17 
Alexander Höglund (FP)
13-06-05 
KFUM:s ungdomsblogg
13-06-04 
Emils Fotboll
13-04-25 
Libbie Haag (M)
Information och tjänster från mediehuset Norrköpings Tidningar

Idag serveras:

Original Text:
Visa alternativa översättningar

Original Text:
Visa alternativa översättningar