• fredag 24 november 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
"Straffavgift" trots giltig biljett Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Mattias & Malin

Evenemangsbloggen

Augusti...va?!

Att tiden går fort när man blivit gammal, det har man fått höra sedan barnsben. Tänk min förvåning när man inser att det passerat en hel sommar, 14 veckor eller närmare bestämt 100 dagar sedan det senaste inlägget.

 

Vad har då hänt sedan dess? En hel del skulle man kunna säga. Det har passerat en nationaldag, en skolavslutning, midsommarafton, Bråvalla Festival, semester, en fantastisk upplaga av Augsutifesten och ett månadsskifte från sommar till höst. Med detta inlägg vill jag enbart avisera att; -Ja, vi lever! Men eftersom att vi har jobbat så enormt hårt, tagit lite längre semester och njutit lite extra av en sällsynt lugn (arbetsmässigt för Upplev Norrköping) sommar.

 

Vi lovar att inom det kortaste (snabbare än 100 dagar) återkomma med en uppdatering om Augustifesten, en enormt lyckad tillställning med sisådär några hundratusen besökare. Ni kanske märkte av lite roliga grejer som hände inne i stan och att det sprang om kring personer med röda jackor och tröjor som verkade lite förvirrade? Precis, just det återkommer vi kring snart.

 

Ha nu en bra vecka så hörs vi snart!

 

//Mattias

På mä´t bare!

Norrköping De ä svårt å skrive dialeckt me du ä mä va? På mä´t bare! Ja, eh, skärpning - men vad ska vi dra på undrar du möjligen nu. Jo, julljusen i stan! Jag kanske är väl tidig med glögg, julmusik, saffran och hela den grejen, men jag tror många med mig ser fram emot att få lite mer ljus i tillvaron i gråvintern. Just nu är det becksvart och regnar. Det regnar massor och är två plusgrader... Jag behöver ljusslingor, adventsljusstaken på Värmekyrkan och inte minst Light Festival. Slå på strömbrytaren bara!

Det är inte långt kvar. Nästa vecka blir det jul och ljusbonansa i stan. Invigning av Light Festival på fredagen, Julmarknad i Värmekyrkan och på Löfstad Slott (bl a) lördag och söndag och på söndagen tänds traditionsenligt adventsljustaken på Värmekyrkan. Vet du hur den kom till? Jo, vi har ju då vår käre Reidar Svedahl i stan, kommunalråd och tillika styrelseordförande i Upplev Norrköping. Reidar hade något av en...rekordperiod för ett antal år sedan. Han kom på att skorstenarna på Värmekyrkan såg ut som en adventsljustake och *klick* RekordReidar fick en idé! -"Vi ska skapa världens största adventsljusstake". Och med hjälp av några uppfinningsrika ingenjörer från ABB så blev det faktiskt så, och julen år 2000 invigdes ljusstaken för första gången. Det har verkligen blivit något häftigt, och ett landmärke i Norrköping.

På tal om ingenjörer är precis en sådan med som konstnär i årets Norrköping Light Festival, Jesper Bäckstedt. Han är hjärnan bakom det härskapade konstverket Star spangled water, stjärnbestrött vatten. Vi träffades för intervju till tidningen Nöje, och det var väldigt intressant att höra hur han arbetat fram konstverket. Trots att han är en motvillig konstnär som mest fokuserar på ettor och nollor, har han förverkligat ett ljuskonstverk från idé till färdig produkt som tänds nästa fredag, tillsammans med tolv andra konstverk, utvalda bland ljuskonstnärer från hela världen. Väldigt coolt! Jag håller tummarna att burkarna håller tätt och programmeringen ser till att de små lamporna tänds precis som det är tänkt.

//Malin

Så många berättelser, samlade i en.

Norrköping En helt vanlig kväll. Du kanske är på väg från jobbet. Nu utgår jag från mig själv, vilket jag återkommer till, men i det här scenariot åker du bil. På en vanlig gata i Norrköping. Det regnar. Bildas små rännilar på vindrutan och lite trött som du är efter en arbetsdag blir du nästan sövd av vindrutetorkarnas höger - vänster, höger - vänster. Är det i "normal hemgångstid" är det kö här och där. På promenaderna. Över Hamnbron. I rondellerna vid Himpan, ut mot Ingelsta och vid stationen. Människor hukar vid hållplatser. Kids med alldeles för tunn jacka och trasiga jeans huttrar i blåsten. Du släpper över några luttrade cyklister i regnponchos vid övergångstället mot Wasaparken. Du sitter ju ändå i värmen och har det rätt gött i jämförelse. Känner du igen dig i den vardagsbilden? Eller är din vardag en helt annan?

Jag brukar tänka på min stad och på människor en sådan kväll, på väg hem. Känna hur mysigt det ser ut inne i värmen på fik man passerar, hur vackert det glittrar av stadens ljus mot den våta asfalten. Och så alla dessa människor, som jag delar stad med. Som jag på många sätt jobbar för. Vem är kvinnan som söker lite skydd mot blåsten med datorväskan på axeln, kontorsklädd med överrock i regnet. Mannen som ser lite sorgsen ut när han korsar vägen med en kasse i var hand. Ett barn som går själv längst promenaden, vilket jäkla mod att vara förälder och varje dag behöva skicka ut det man värderar mest av allt i världen, som har så många faror. Paret som går hand i hand under ett paraply - är de nykära på väg på en date? Kanske pirr och förväntan. Det lyser i flera fönster på hus man passerar förbi. Vilka liv levs därinne? Så många berättelser. Vi är 144 000 enskilda berättelser ihopsamlade i en stad. Och tillsammans har vi så många fler historier. Vi tycker en himla massa olika saker, har så många olika förutsättningar. Så vitt skilda bakgrunder. Och ändå ska vi fungera ihop.

Att utgå från sig själv är väldigt lätt. Vad tycker jag, vad vill jag, hur känner jag, vad gillar jag, vad har jag råd med, vad är jag beredd att offra, vad prioriterar just jag? När vi jobbar med att skapa en stad med saker att göra, uppleva och vara stolt över för alla dessa 144 000 personer, måste man försöka sig på att sätta sig in lite i deras story. Allt kan inte bli för alla, men vi ska försöka göra något för alla. Vi ska dessutom skapa sådant som gör att andra vill komma hit, sådana som inte alls har en egen relation till Norrköping, men vi hoppas vi kan skapa en. Och en fin sådan. Som Norrköpingsbo och människa tänker jag att man ibland får ha lite tålamod. Ibland händer något i staden som inte alls passar mig, som mest är ivägen, låter för mycket, stänger av gator och annar jäkelskap. Ja, jag håller med. Vissa saker är ett rent störningsmoment för mig personligen. Men precis det störningsmomentet, kan vara det någon annan tycker allra bäst om. Så jag kan ha lite tålamod. Jag kan stanna till en liten stund för att släppa en cyklist över gatan, så den kommer in i värmen lite fortare, för jag har det ju rätt bra där jag är.

En kväll i Norrköping

En kväll i vårt vackra Norrköping<3

//Malin

Klokt eller oklokt

Norrköping Klokt eller oklokt, mod eller galenskap. Ibland kan det vara väldigt svårt att avgöra vad som är vad på förhand.

Låt mig börja från början. Ja, eller från imorse ialla fall. Jag läste nyheten på nt.se om att ungdomar från Norrköping är med och bygger Ishotellet i Jukkasjärvi. Då slogs jag åter av styrkan i riktigt effektiv och genial platsmarknadsföring. När en idé eller ett koncept som på pappret kan te sig helt galet faktiskt blir en sådan succé att (ursäkta mig alla Jukkasjärvibor som möjligen läser detta) en liten svinkall håla i norra Sverige, där det dessutom är mörkt dygnet runt stora delar av året, blir något världskänt.

Vi lever i en värld i omställning. Många stora industrier som bar dåtidens samhällsbyggnad har lagts ner, något som inte minst Norrköping fått känna på genom historien. Förr levde vi på vapenfaktorier, textil, pappersproduktion. Holmen har vi glädjande nog kvar, men de har precis som många andra fått ställa om fokus. Många arbeten vid monteringslinor kommer kunna utföras av robotar. I en alltmer digitaliserad värld har det personliga mötet, det som inte kan kopieras och dupliceras, det som är här och nu, blivit något än mer eftersökt. Jakten på sådant man kan uppleva och minnas, gärna ihop, är prioriterad. I detta växer besöksindustrin fram som en av de snabbast ökande i världen. Det är alltså något i högsta grag "på riktigt", precis som skogsindustri, livsmedelsindustri, tillverkningsindustri av olika typer. Besöksindustrin kommer bli något som bygger vårt samhälle, dvs skapar jobb och skatteintäkter för företag, stadsbyggnad, infrastruktur, vård, skola och omsorg.

Så vad har detta med mod och Jukkasjärvi att göra? Jo, såhär. Att avgöra vad som kommer slå igenom, vad som får människor att vilja resa till en plats, och för den delen bo på en plats, är inte alltid helt lätt. Det kräver eftertanke, insikter men också en rejäl portion av mod. Vi kan ta ett exempel härifrån Norrköping. Industrilandskapet. Jag jobbar mitt i det, och märker att det är fler än jag som tycker att det är en älskad plats i en älskvärd stad. För mer än 20-år sedan tog kommunen beslut att skapa något ur det gamla förfallna industriområdet. Tur var väl det. Tur, och en hel del insikter tillsammans med mod.

Tänk dig att någon sagt till dig att vi ska bygga ett hotell av is. Det kommer vara kallt, det kommer vara mörkt under den perioden vi kan ta emot gäster och ja, det kommer smälta bort varje sommar. Du hade nog sagt "galenskap" snarare än "vilken insikt och vad modigt, detta kommer bli ortens räddning". Mmm, värt att fundera på. Kommer osökt att tänka på Johan Glans fundering på hur svårt det skulle vara att sälja in en av våra kära traditioner idag. Ja, det är inte alltid lätt att säga vad som är klokt eller oklokt, mod eller galenskap.

Foto: Mattias Forsberg Klicka här för att läsa artikeln om Norrköpingsungdomar som är med och bygger Ishotellet.

//Malin

 

 

Tunnan kommer...

Norrköping Vid det här laget vet de flesta att det börjar släppas lite nyheter inför nästa framtiden. Vi har nästa månad ett par landskamper att se fram emot i Norrköping. Futsal, Sverige-Ungern i Himmelstalundshallen den 11 november, VM-kval i basket den 23:e november i Stadium Arena, Norrköping Light Festival i december och igår släpptes även att Metallsvenskan, en blandning av Hårdrocksfestival och fotbollsturnering, kommer till Norrköping 2018. Detta kryddat med att vi lyckats med konststycket att locka hit en riktigt häftigt familjeutställning nästa sommar! -SPÄNNANDE är nog rätt ordval!

 

Utöver det så är det dags att rulla fram Tunnan, nu menar jag inte soptunnan utan flygplanet Tunnan! F 13 Kamratförening har legat i för fulla muggar vilket belönat sig! Snart kommer en verklig klenod till deras utställning på Bråvalla, en J29 Tunnan (Serienummer 29171) som, om jag förstått det hela rätt, redan under sin aktiva tid var stationerad just här i Norrköping.

J29 Tunnan

Tunnan har en historik från 1951 då det som första svensktillverkade jetflygplan levererades till Bråvalla. Det är Flygvapenmuseet som deponerar detta flygplan till F13-utställningen och dessförinnan har vi på Upplev äran att få förvara denna raritet i vår lagerhangar ute på fältet! Räkna med många bilder från en flygfantast som mig!

 

Riktigt häftigt!

Ikväll är det fullt ös i Himmelstalundshallen

Norrköping Vita Hästen har bjudit på bra kämparglöd och ser ut att gå mot en intressant hockeyvinter. Bara det är en fullgod anledning til att ta sig till Himmelstalundshallen!

 

Nu vet vi självklart att det finns mer tillställningar att uppleva i en evenemangsarena, t ex kvällens superkonsert Champions Of Rock med Norrköpingssonen Peter Johansson. Jag skulle rekommendera att ta på sig dansanta strumpor för att sedan bege sig ut till arenan ikväll. Det kommer bli en fantastisk turnépremiär här i Norrköping!

 

Det händer än mer i Himpahallen i höst. Den 11 november blir det futsallandskamp. Futsal är en av Sveriges snabbast växande sporter och har enligt uppgift ca 170.000 utövare. I grund och botten är det klassisk inomhusfotboll men går under FIFA:s internationella regelverk och namn. Tillsammans med Norrköping Futsal, ÖFF och Svenska Fotbollförbundet siktar vi på svenskt publikrekord den 11 november. Har du inte upplevt extremt snabb och teknisk fotboll tidigare är det dags! 

 

Vi ses i vimlet!

//Mattias

Kul att du läser Evenemangsbloggen! Här kommer du att kunna följa vårt arbete med evenemang i Norrköping. Vi jobbar för att stärka Norrköping som evenemangstad, för invånare och inresande. Förmodligen världens roligaste jobb!


Vi som skriver är:


Mattias Persson, Evenemangsansvarig på Upplev Norrköping, som kommer från en bakgrund från musik, evenemang och senast fotboll.


Malin Singelsö, marknadsansvarig på Louis De Geer som tycker att det går att hitta något intressant och en berättelse som berör i det mesta, och nördar hästsport på fritiden.


Vi älskar Norrköping och brinner för evenemang i alla dess former!

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se