Logga in
Logga ut
Tiggarna-cirkeln är sluten Rodi Ailert (V) Rodi Ailert (V)
Vädersponsor:

Mattias & Malin

Evenemangsbloggen

Superhjältesommar

Norrköping Hej! Känns som evenemangsåret 2018 exploderar samtidigt som 2017 avrundar starkt. Igår var det en fantastiskt fin Luciakonsert i De Geerhallen, de sista julkonserterna hos oss på LDG går den här veckan, sedan väntar dessutom Juldagsfesten och Nyårsvandringen innan nyåret är här. Och i stan glimmar varje kväll konstverken från Light Festival<3

Men hur roligt är det inte att Marvel Avengers S.T.A.T.I.O.N har rullats ut?! Vi har ju vetat om det rätt länge internt, så det är extra kul att få se det färdiga materialet dyka upp live i sociala medier. Jag är själv helt pepp på att uppleva utställningen, Marvelhjältarna är ju supercoola. Och sen just det här att man faktiskt upplever uställningen, är med och deltar själv, är så mycket mer värt än att bara gå runt och titta på saker. Håller du med mig om att så fort man kan bli del av ngt, så är det mycket häftigare och liksom det som är LIVE. Sjunga med på konsert, känna vattenstänken från bassängen i delfinariet, matlagningsevent, prova på idrotter - ja, sådant som man kan inkluderas i. Det är därför Light Battle är min favorit i Norrköping Light Festival och det är en stor anledning till att jag tror att Marvel Avengers-utställningen kommer bli så rolig! Är du nyfiken på utställningen så kan du läsa mer här. Jag vet dessutom att det kommer hända en del saker runt omkring utställningens tema här i stan, men det kan jag inte berätta om än;) Du kommer märka det...

Lucia idag, själv är jag helt slut efter tidig start på dagen, som sig bör på Luciamorgonen. Vi hade luciaevent i Värmekyrkan, så det blev utsläpp av hästar redan vid kl 06, sedan uppsjungning och pyssel som eldkorgar och annat innan 07. Jag o mina vänner sjöng carols vid entren till eventet, väldigt mysigt i snövädret, värmda av eldarna. Huvudakten var Norrköpings lucia, och de var väldigt duktiga. Norrköpings Tidningar fick verkligen till det konceptet, när de lade fokusen på sången. Julen är musik och gemenskap för mig, och båda delarna fick vi oss till dels imorse:)

/Malin

Today I love you

Norrköping Vilken stolthet jag känner. Nu möter budskapet "Today I love you" resenärer som kommer till Norrköping. I ljus dessutom, i mörka vintern. Yes, igår tände vi upp Norrköping Light Festival! Eller vi och vi, en familj som valts ut i samarbete med Lugna Favoriter skötte nedräkningen. Så modig tjej som pratade inför den stora folkmassan och berättade att hon ville tända ljuset för alla barn i världen. Tänk om vi kunde göra det... Men vi kan försöka sprida ljus så långt vi kan i vår stad, till de människor vi älskar och till de vi möter. Juletid är gemenskap, låt oss försöka inkludera så många som möjligt i den. Det känns fint att vi nu rent fysiskt lyst upp vår stad lite extra, med de oerhört häftiga ljuskonstverken, och att det är något som kan upplevas av alla. 

Boka in en guidning och ge dig ut i stan! Det fixar man genom vårt Turistcenter. Och tänk på att berätta för alla du känner att Norrköping är den bästa julstaden med de häftigaste konstverken. Min egen favorit är nog Light Battle, där man tävlar om att sprida ljus, vilt trampandes på en cykel:) Den hittar du nedanför Holmentornet. Men årets festival är riktigt bra, så du hittar säkert din alldeles egen favorit. 

På söndag tänker jag försöka hinna besöka julmarknad både i Värmekyrkan, på Arbetets museum...tror de har, eller är det kanske Stadsmuseet? Nåja, det är nära så man kan ju kila runt i Industrilandskapet o kolla vad som finns. O sedan ut till Löfstad på deras julmarknad. Och nu har ju Sagojulen öppnat på Kolmården, så det måste besökas någon gång innan jul också. Ehhh, ja, jag gillar julmys;) Hoppas vi ses i vimlet!

//Malin

På mä´t bare!

Norrköping De ä svårt å skrive dialeckt me du ä mä va? På mä´t bare! Ja, eh, skärpning - men vad ska vi dra på undrar du möjligen nu. Jo, julljusen i stan! Jag kanske är väl tidig med glögg, julmusik, saffran och hela den grejen, men jag tror många med mig ser fram emot att få lite mer ljus i tillvaron i gråvintern. Just nu är det becksvart och regnar. Det regnar massor och är två plusgrader... Jag behöver ljusslingor, adventsljusstaken på Värmekyrkan och inte minst Light Festival. Slå på strömbrytaren bara!

Det är inte långt kvar. Nästa vecka blir det jul och ljusbonansa i stan. Invigning av Light Festival på fredagen, Julmarknad i Värmekyrkan och på Löfstad Slott (bl a) lördag och söndag och på söndagen tänds traditionsenligt adventsljustaken på Värmekyrkan. Vet du hur den kom till? Jo, vi har ju då vår käre Reidar Svedahl i stan, kommunalråd och tillika styrelseordförande i Upplev Norrköping. Reidar hade något av en...rekordperiod för ett antal år sedan. Han kom på att skorstenarna på Värmekyrkan såg ut som en adventsljustake och *klick* RekordReidar fick en idé! -"Vi ska skapa världens största adventsljusstake". Och med hjälp av några uppfinningsrika ingenjörer från ABB så blev det faktiskt så, och julen år 2000 invigdes ljusstaken för första gången. Det har verkligen blivit något häftigt, och ett landmärke i Norrköping.

På tal om ingenjörer är precis en sådan med som konstnär i årets Norrköping Light Festival, Jesper Bäckstedt. Han är hjärnan bakom det härskapade konstverket Star spangled water, stjärnbestrött vatten. Vi träffades för intervju till tidningen Nöje, och det var väldigt intressant att höra hur han arbetat fram konstverket. Trots att han är en motvillig konstnär som mest fokuserar på ettor och nollor, har han förverkligat ett ljuskonstverk från idé till färdig produkt som tänds nästa fredag, tillsammans med tolv andra konstverk, utvalda bland ljuskonstnärer från hela världen. Väldigt coolt! Jag håller tummarna att burkarna håller tätt och programmeringen ser till att de små lamporna tänds precis som det är tänkt.

//Malin

Så många berättelser, samlade i en.

Norrköping En helt vanlig kväll. Du kanske är på väg från jobbet. Nu utgår jag från mig själv, vilket jag återkommer till, men i det här scenariot åker du bil. På en vanlig gata i Norrköping. Det regnar. Bildas små rännilar på vindrutan och lite trött som du är efter en arbetsdag blir du nästan sövd av vindrutetorkarnas höger - vänster, höger - vänster. Är det i "normal hemgångstid" är det kö här och där. På promenaderna. Över Hamnbron. I rondellerna vid Himpan, ut mot Ingelsta och vid stationen. Människor hukar vid hållplatser. Kids med alldeles för tunn jacka och trasiga jeans huttrar i blåsten. Du släpper över några luttrade cyklister i regnponchos vid övergångstället mot Wasaparken. Du sitter ju ändå i värmen och har det rätt gött i jämförelse. Känner du igen dig i den vardagsbilden? Eller är din vardag en helt annan?

Jag brukar tänka på min stad och på människor en sådan kväll, på väg hem. Känna hur mysigt det ser ut inne i värmen på fik man passerar, hur vackert det glittrar av stadens ljus mot den våta asfalten. Och så alla dessa människor, som jag delar stad med. Som jag på många sätt jobbar för. Vem är kvinnan som söker lite skydd mot blåsten med datorväskan på axeln, kontorsklädd med överrock i regnet. Mannen som ser lite sorgsen ut när han korsar vägen med en kasse i var hand. Ett barn som går själv längst promenaden, vilket jäkla mod att vara förälder och varje dag behöva skicka ut det man värderar mest av allt i världen, som har så många faror. Paret som går hand i hand under ett paraply - är de nykära på väg på en date? Kanske pirr och förväntan. Det lyser i flera fönster på hus man passerar förbi. Vilka liv levs därinne? Så många berättelser. Vi är 144 000 enskilda berättelser ihopsamlade i en stad. Och tillsammans har vi så många fler historier. Vi tycker en himla massa olika saker, har så många olika förutsättningar. Så vitt skilda bakgrunder. Och ändå ska vi fungera ihop.

Att utgå från sig själv är väldigt lätt. Vad tycker jag, vad vill jag, hur känner jag, vad gillar jag, vad har jag råd med, vad är jag beredd att offra, vad prioriterar just jag? När vi jobbar med att skapa en stad med saker att göra, uppleva och vara stolt över för alla dessa 144 000 personer, måste man försöka sig på att sätta sig in lite i deras story. Allt kan inte bli för alla, men vi ska försöka göra något för alla. Vi ska dessutom skapa sådant som gör att andra vill komma hit, sådana som inte alls har en egen relation till Norrköping, men vi hoppas vi kan skapa en. Och en fin sådan. Som Norrköpingsbo och människa tänker jag att man ibland får ha lite tålamod. Ibland händer något i staden som inte alls passar mig, som mest är ivägen, låter för mycket, stänger av gator och annar jäkelskap. Ja, jag håller med. Vissa saker är ett rent störningsmoment för mig personligen. Men precis det störningsmomentet, kan vara det någon annan tycker allra bäst om. Så jag kan ha lite tålamod. Jag kan stanna till en liten stund för att släppa en cyklist över gatan, så den kommer in i värmen lite fortare, för jag har det ju rätt bra där jag är.

En kväll i Norrköping

En kväll i vårt vackra Norrköping<3

//Malin

Klokt eller oklokt

Norrköping Klokt eller oklokt, mod eller galenskap. Ibland kan det vara väldigt svårt att avgöra vad som är vad på förhand.

Låt mig börja från början. Ja, eller från imorse ialla fall. Jag läste nyheten på nt.se om att ungdomar från Norrköping är med och bygger Ishotellet i Jukkasjärvi. Då slogs jag åter av styrkan i riktigt effektiv och genial platsmarknadsföring. När en idé eller ett koncept som på pappret kan te sig helt galet faktiskt blir en sådan succé att (ursäkta mig alla Jukkasjärvibor som möjligen läser detta) en liten svinkall håla i norra Sverige, där det dessutom är mörkt dygnet runt stora delar av året, blir något världskänt.

Vi lever i en värld i omställning. Många stora industrier som bar dåtidens samhällsbyggnad har lagts ner, något som inte minst Norrköping fått känna på genom historien. Förr levde vi på vapenfaktorier, textil, pappersproduktion. Holmen har vi glädjande nog kvar, men de har precis som många andra fått ställa om fokus. Många arbeten vid monteringslinor kommer kunna utföras av robotar. I en alltmer digitaliserad värld har det personliga mötet, det som inte kan kopieras och dupliceras, det som är här och nu, blivit något än mer eftersökt. Jakten på sådant man kan uppleva och minnas, gärna ihop, är prioriterad. I detta växer besöksindustrin fram som en av de snabbast ökande i världen. Det är alltså något i högsta grag "på riktigt", precis som skogsindustri, livsmedelsindustri, tillverkningsindustri av olika typer. Besöksindustrin kommer bli något som bygger vårt samhälle, dvs skapar jobb och skatteintäkter för företag, stadsbyggnad, infrastruktur, vård, skola och omsorg.

Så vad har detta med mod och Jukkasjärvi att göra? Jo, såhär. Att avgöra vad som kommer slå igenom, vad som får människor att vilja resa till en plats, och för den delen bo på en plats, är inte alltid helt lätt. Det kräver eftertanke, insikter men också en rejäl portion av mod. Vi kan ta ett exempel härifrån Norrköping. Industrilandskapet. Jag jobbar mitt i det, och märker att det är fler än jag som tycker att det är en älskad plats i en älskvärd stad. För mer än 20-år sedan tog kommunen beslut att skapa något ur det gamla förfallna industriområdet. Tur var väl det. Tur, och en hel del insikter tillsammans med mod.

Tänk dig att någon sagt till dig att vi ska bygga ett hotell av is. Det kommer vara kallt, det kommer vara mörkt under den perioden vi kan ta emot gäster och ja, det kommer smälta bort varje sommar. Du hade nog sagt "galenskap" snarare än "vilken insikt och vad modigt, detta kommer bli ortens räddning". Mmm, värt att fundera på. Kommer osökt att tänka på Johan Glans fundering på hur svårt det skulle vara att sälja in en av våra kära traditioner idag. Ja, det är inte alltid lätt att säga vad som är klokt eller oklokt, mod eller galenskap.

Foto: Mattias Forsberg Klicka här för att läsa artikeln om Norrköpingsungdomar som är med och bygger Ishotellet.

//Malin

 

 

Kul att du läser Evenemangsbloggen! Här kommer du att kunna följa vårt arbete med evenemang i Norrköping. Vi jobbar för att stärka Norrköping som evenemangstad, för invånare och inresande. Förmodligen världens roligaste jobb!


Vi som skriver är:


Mattias Persson, Evenemangsansvarig på Upplev Norrköping, som kommer från en bakgrund från musik, evenemang och senast fotboll.


Malin Singelsö, marknadsansvarig på Louis De Geer som tycker att det går att hitta något intressant och en berättelse som berör i det mesta, och nördar hästsport på fritiden.


Vi älskar Norrköping och brinner för evenemang i alla dess former!

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se