Logga in
Logga ut
Varför inte dra åt skogen Anders Bockgård (LPo) Anders Bockgård (LPo)
Vädersponsor:

Sanna Dahlström

Hälsocoachen

Hälsocoachen Sanna Dahlström bloggar om hälsa, kost och träning. Du får praktiska tips och råd och en del recept!

Vårrusetveteranen talar

Norrköping Idag är det årets tredje viktigaste dag efter julafton och våffeldagen. Jag har varit med vartenda år sedan jag var tolv år, förutom en gång. Det var när jag gjorde lumpen. Försökte få permission men den gick inte igenom. Idag kör jag med mina härliga kollegor från Stjärnkliniken ⭐️ vi finns även på plats vid målgången för behandling av stumma ben 💪🏻 Dagens lopp får även bli min uppvärmning inför Göteborgsvarvet på lördag!

Bild från mitt första Vårrus!

Hoppas vi ses under loppet eller längs med vägen!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Trappträning i Norrköping City!

Norrköping Idag är jag med i bilagan Ditt City som kommer med Norrköpings Tidningar, där jag tipsar om hur du enkelt kan få ihop ett effektivt pass i någon av Norrköpings trappor. 

Övningarna kan göras en och en eller i ett svep. I det här passet tränar du upp din kondition, styrka, spänst och rörlighet. 

 
Häng med! 

 

1. Knäböjsgång i trappa 

 

Stå högst upp på trappan med ansiktet riktat rakt nedåt. Ta ett kliv ner på första trappsteget, med en fot i taget, så att du landar med båda fötterna där. Böj sedan på knäna som att du skulle sätta dig på en stol, kanske snuddar du hela vägen ned med rumpan på trappsteget ovan men det är inget måste. Se till att båda knäna pekar rakt framåt i övningen och att du kan bibehålla en stolt hållning. Fortsätt sedan hela vägen ned med en knäböj vid varje trappsteg. 

2. Höftlyft i trappa 

Längst ned vid trappans ände lägger du dig på rygg och sätter upp båda fötterna stadigt på första eller andra trappsteget. Höj därefter upp höften från backen och knip åt med rumpan. Sänk sedan ned höften igen men se till att behålla knipet undertiden. Repetera denna övningen 10–15 gånger. 

Avancerad nivå: Testa att lyfta ett ben rakt ut, så att du bara har ett ben som stöd i trapp- steget under ditt höftlyft. 

3. Jämfotahopp uppför 

För att ta dig upp för trappan igen. Hoppa jäm- fota på varje, eller vartannat, trappsteg. Böj på knäna ordentligt i landningen, gärna ända ner till huksittande. Om du tycker det känns läskigt kan du hålla dig lätt i ledstången om det finns en sådan. 

Avancerad nivå: Gör samma sak fast hoppa på ett ben istället, byt ben efter halva trappan. 

4. Tåhävningar 

Högst upp på trappan ställer du dig så att du kan hålla stöd mot ledstången, om det finns en sådan. Ställ dig så att främre delen av foten vilar på trappsteget medans hälen hänger fritt. Låt först hälen sjunka ner så lågt det bara går i det nedre läget, för att sedan pressa upp tills du står på tå. Upprepa 10–15 gånger. 

Avancerad nivå: Jobba på ett ben i taget. 

5. Dipsgång i trappa 

Ställ dig på alla fyra med magen uppåt. Fötterna placerar du ett par trappsteg ner och händerna högst upp på trappans topp. Armbågarna ska peka rakt bakåt. Jobba sedan ett trappsteg i taget, klättra med både armar och ben nedåt, hela vägen ner till trappans slut. Se till att spänna magen ordentligt. 

6. Klättrande planka 

Längst ned vid trappan ställer du dig med föt- terna stadigt i backen och sätter i händerna på första trappsteget. Spänn magen och ryggen ordentligt och testa hur många trappsteg du kan klättra med armarna utan att flytta på fötterna. Klättra sedan ner igen till nedersta trappsteget och upprepa detta 10 gånger. 

7. Kräldjuret 

För att ta dig upp en sista gång till trappans topp crawlar du likt ett djur uppför trappstegen. Försök hålla kroppen så nära underlaget som möjligt, så blir detta en fantastisk rörlighetsövning! 

Fotograf: Jennifer Sylvan 

Lycka till med din utomhusträning!
/Hälsococah Sanna Dahlström

 

Ät rätt mat - förebygg cancer

Norrköping Vad är det egentligen som gör att vissa drabbas av den hemska sjukdomen cancer? Handlar det bara om gener, eller finns det något som vi kan göra själva, för att förebygga att drabbas? Det finns så många funderingar! Ibland får jag känslan av vi blundar för det faktum att det faktiskt finns saker vi kan göra för att öka våra chanser att hålla oss så friska som möjligt. Givetvis kan vi inte påstå att vi kan bota cancer genom ett visst leverne, tänk om det vore så väl, men jag är övertygad om att det finns möjlighet att göra skillnad på ett förebyggande plan.

Enligt Dietisternas riksförbund kan ungefär 1/3 av de vanligaste cancerformerna förebyggas med hjälp av rätt kost, fysisk aktivitet & genom att hålla en hälsosam vikt. DRF har tagitd fram en lista på vad DU kan göra för att öka dina chanser att hålla dig frisk. Jag har sammanfattat en lista:

  1. Ät mer grönsaker/frukt/bär samt baljväxter och fullkorn 
    Satsa på att få i dig bönor, ärtor & linser. Ät också mycket grönsaker, tex broccoli, spenat, grönkål, blomkål, morot, kål, sallad, gurka, tomat, kålrot, purjolök och palsternacka. När det gäller fullkorn och kostfibrer så finns det också i grönsaker, frukt och baljväxter, men även i fullkornsprodukter så som bröd, flingor, gryn, pasta och ris. Fullkorn är när alla delar av spannmålskornet finns med och innehåller mer näring än när man inte använt hela kornet

  2. Ät mindre salt  
    Begränsa ditt intag genom att minska saltet i maten och ät mindre av processad mat som färdiglagade rätter och halvfabrikat då de ofta innehåller stora mängder salt.

  3. Undvik energirika och näringsfattiga livsmedel/drycker 
    Begränsa ditt intag av godis, chips och bakverk, läsk, saft och juice som är sötat med socker. Satsa stället på mat som ger dig näring.

  4. Begränsa intaget av rött kött och undvik charkuterier
    Du bör inte äta mer än 500 g (tillagad vikt) per vecka av rött kött, till exempel kött från ko, gris och lamm. Ät lite, eller helst inget alls, av charkuterier såsom rökt skinka, leverpastej, salami, korv, kassler och bacon. Välj gärna vegetariska rätter samt rätter med fisk, kyckling eller annat fågelkött.

  5. Undvik mögliga livsmedel (aflatoxiner)
    Aflatoxiner produceras av mögelsvampar som kan växa på spannmål, kryddor, nötter och torkad frukt. Om du ser att dessa livsmedel är missfärgade eller är mögelangripna, undvik att äta de. Aflatoxiner bildas när livsmedel lagras felaktigt, vanligtvis är det i livsmedel från varmare delar av världen. Tack vare sträng lagstiftningen för aflatoxin i livsmedel och EU:s gränskontroll av livsmedel får konsumenter i Sverige normalt i sig väldigt små mängder aflatoxiner. Mögel som används vid framställning av mögelost bildar inte aflatoxiner.

  6. Undvik alkohol
    Dra ner på din konsumtion eller undvik helt intag av alkohol.

  7. Ät en varierad kost
    Tänk på att kosttilskott inte kan rädda upp en dysfunktionell kost.

 

Källa till texten: World Cancer Research Fund. Summary of Global Evidence on Cancer Prevention, juli 2016. Tillgänglig från: www.wcrf.org

Du kan även läsa mer om ämnet här.

/Hälsococach Sanna Dahlström

 

Vackert i Norrköping

Norrköping Just nu är min favoritårstid. Förutom kall vinter, det gillar jag lika mycket. Och hösten, med alla färger. Sommaren är ju också härlig….

Alla årstider har helt enkelt sin charm, enligt min mening. 

Här är två bilder tagna under en promenad i Norrköping City.


Repslagaregatan


Strömsparken

Tips från coachen: Ta dig en härlig promenad, cykeltur eller löptur för att kolla in våren. Gör gott för både kropp och själ.

Vem vet, vi kanske ses!
/Häslocoach Sanna Dahlström

En hälsosammare påsk åt folket!

Påsken sägs vara den högtid då vi äter mest snask, så därför skulle jag vilja slå ett slag för hur vi kan göra påsken till en mer hälsosam tid. Med små medel kan man göra mycket. Här kommer mina bästa tips!

  1. Påskmaten. Okej, man kan tro att detta är något dålig eller svårt men det behöver det inte vara. Påskobord är ju en form av buffé, vilket innabär att du själv kan välja att äta av de delar som du föredrar. Det finns ingen idé att äta av det där som du faktiskt inte gillar. Om du själv har möjlighet att styra vad som serveras, se gärna till att det finns en smarrig sallad på påskbordet. Tex bestående av:

    - Grönkål, blandsallad eller vad du föredrar i gröna blad
    - Saltade mandlar (finns bland naturgodiset) som du finhackar
    - Gula babytomater
    - Physalis
    - En skvätt olivolja 

    Se fler recepttips till påskbordet nedan!

  2. Hitta på något som innefattar rörelse med familj/släkt/vänner. Påsken innebär ju för oss många lite extra ledighet, så varför inte passa på att gå ut i skogen och vandra, boka en badmintonbana, gå till simhallen eller någon annan aktivitet. Extra roligt att ses och göra något tillsammans!

  3. Fyll påskägget till kidsen med frukt, tex vindruvor, torkade aprikoser, jordgubbar eller varför inte en present istället? Uppskattas säkerligen minst lika mycket!

  4. Satsa på att äta dig lagom mätt och bestäm dig i förväg hur du vill göra med påskgodiset. Klart man får äta chokladägg om man vill, men risken finns att det blir för många och det känns sällan bra efteråt. Fundera igneom konsekvensen av dina val under påsk. Är det värt det?

Lycka till! Här kommer mer receptinspo på både mat och godis.

Hälsocoachens fruktiga helgskinkegriljering

Du behöver detta (för en mindre skinka):

  • ca 1 msk maizena att sikta över julskinkan (så fäster griljeringen bättre)
  • 5 torkade aprikoser, finhackade
  • 2 msk senap enligt receptet ovan alternativt en köpt söt senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 1 msk honung
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 1 tsk finriven apelsinzest (apelsinskal)
  • 1 dl mandelmjöl att strö över skinkan

____________________________________________________________

Snabb solgul sill med sting

  • 1 pkt "5-minuters sill"
  • 0,5 dl lag från 5-min sillen
  • 1dl majonäs (gör gärna egen, det är superenkelt! Youtubea "majonäs med stavmixer")
  • 2 dl cremefraise
  • 1 pkt saffran
  • 1 äpple, tärnat
  • ca 1 dl hackad purjolök
  • 2 krm chilipulver

Blanda samman alla ingredinerserna straxt innan bjudning eller någon dag innan.

____________________________________________________________

Pajskal grundrecept

  • 1,5 dl  mandelmjöl 
  • 3 msk kokosmjöl (kan ersättas med ytterligare 1,5 dl mandelmjöl)
  • 0,5 dl skalade sesamfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk matolja
  • 1 ägg

Blanda ihop pajskalets ingredienser väl och tryck ut i en pajform eller springform. Nagga botten med gaffel. Förgrädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjat få färg.

Västerbottenfyllning
2 dl creme fraiche, valfri fetthalt
150 gram västerbottenost
2 stora eller 3 små ägg
salt, finmalen vitpeppar/svartpeppar

Värm creme fraiche samt ost i en kastrull så att det smäler samman. Tag av från värmen och vispa ned äggen. Smaka av med salt och peppar. Slå fyllningen över pajskalet och grädda pajen i 30 minuter på 200 grader.

____________________________________________________________

Krispigt fröknäcke

För en plåt behöver du:

  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl punpakärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1,5 msk rapsolja
  • ca 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna förutom saltet och låt stå i 10 minuter
  3. Smeta ut röran på en bakpappersklädd plåt med hjälp av slickepott. Försöka att få ett tunt lager. Använd en smörkniv och dra ett streck där du vill bryta ditt knäcke sedan. 
  4. Strö över flingsaltet
  5. Grädda i ca 45min tills knäcket fått färg och tag sedan ut fornen från ugnen. Låt svalna och bryt eller skär sedan i bitar.

____________________________________________________________

Smarrigt sesamknäcke

Recept för en normalstor ugnsplåt:

  • 3 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • Ca 1 dl riven ost (välj gärna en smakrik sort)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl vatten
  • 2 ägg
  • 1/2-1 tsk flingsalt


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader

2. Riv osten och blanda samman resten av alla ingredienser och bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Strö flingsalt på toppen och någon mer krydda eller ört om du önskar.

3. Grädda i ca 25-30 minuter. Tag sedan ut kexen och skär försiktigt dem i lagom stora bitar. Undersök om kexen är tillräckligt knapriga (dvs smaka en bit 😜) Om det behövs: sänk värmen till 100 grader och håll koll på dina kex tills de blivit torra, ca 20min. Låt sedan svalna på galler.

____________________________________________________________

Vårig potatissallad

Blanda samman: 

  • 400 gram kokt potatis
  • 1,5 dl mild kvarg 
  • 1 tsk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar 
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung 
  • 1 näve bladspenat 

Garnera gärna med gräslök!

 ____________________________________________________________

Snabb fläder- och ingefärsgravad lax med smak av lime

Låt 125 gram benfri laxfile utan skinn vila i en lag av:

  • 1 msk koncentrerad fläderdryck
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk rivet limeskal

Låt dra i minst 6 timmar, vänd på laxen i halvtid. Värm upp lagen i en kastrull så att blandningen löser sig ordentligt, låt kallna innan fisken läggs i. 

 ____________________________________________________________

Avokado- och päronsallad med balsamvinägrett

Blanda samman: 

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger 
  • 1 tsk limesaft (ca en halv lime)
  • 1 päron i små bitar
  • 2 avokado i småbitar
  • Salt, peppar

Toppa med pumpafrön! 

 ____________________________________________________________

Getostbollar, ca 12st

Rör samman:

  • 100 gram naturell färskost
  • 100 gram getost
  • En nypa salt
  • En nypa vitpeppar
  • 1 tsk honung

Rulla bollarna i ca 15 gram finhackad gräslök, ställ smeten en liten stund i frysen så går det lättare. 


____________________________________________________________

Hallon-lakrits rawballs 

  • 20 katrinplommon (ca 200gr)
  • 150 gram chashewnötter
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 dl hallon (frysta som du tinat eller färska)
  • 1,5-2 msk ekologiskt lakritspulver (finns i hälsokostbutik och även välsorterade matbutiker, kolla bakhyllan eller "hälsohyllan")
  • 1-3 msk agavesirap (honug går också bra)

Gör så här: Använd en matberedare eller mixerstav för att få ihop ingredienserna. Rör i hallonen sist, de behöver du inte mixa. Smaka på smeten så att du får den precis så söt som du önskar. Forma till runda bollar, det kan vara lättare om du kyler smeten lite innan. Avsluta gärna med att rulla bollarna i lite mer lakritspulver om du är en riktig lakritsråtta. Detta recept ger ca 15 st bollar.

____________________________________________________________

Dadelbollar med chokladsmak

  • 10 dadlar, urkärnas
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl svalnat kaffe
  • 1 dl kokosolja
  • 0,5 dl honung
  • 1krm vaniljpulver (kan uteslutas)

Gör så här: Blanda samman alla ingredienserna. Använd en matberedare eller mixerstav för att få ihop smeten. Smaka av. Rulla sedan ca 15 st bollar. 

____________________________________________________________

Recept på morotskaka, mangocheesecake, chokladmousse, chokladfudge, klicka på länkarna.

Smakligt påskbord och glad påsk!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se