• måndag 25 september 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Barn i växelvis boende är mindre stressade Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Martin Lindgren & Niclas Lekander

Hästenbloggen

In Häst Signo Vinces

Norrköping Det blir SM-Guld!

 

Det är väl en rimlig analys av helgens cup i Västervik? Eller kanske inte. Men nog är det bättre att träna på att vinna än att träna på att förlora. Att förlora suger, det vet vi. Bucklan ska hem orerade Lindman, och hem kom den.

Att Vita Hästen har ett målvaktspar som är bra fick vi bekräftat, att Vita Hästens nyförvärv kan producera fick vi bekräftat, att Palmberg fortfarande vet var målet står fick vi bekräftat. Så nu är det väl bara att sparka igång säsongen, luta sig tillbaka på läktaren och njuta av framgångarna. Det är en dröm som jag unnar alla supportrar. 

Efter att ha läst diverse tips på hur den hockeyallsvenska säsongen ska sluta så hittar man Vita Hästen i botten av tabellen i majoriteten utav tipsen. Jag kan förstå att Vita Hästen hamnar där, för om man tittar på lagen i hockeyallsvenskan så är väl inte Vita Hästen det laget som spänner ut spandexen mest, om man säger så. Det är "på pappret" ett ganska grått gäng. Färgklickarna stavas Eriksson, Palmberg, Sjögren och Samuelsson. Å andra sidan så finns det god potential i Elgestål, Lögdal, Westlund, Tholander och Haag. Själv så tror jag inte att det kommer vara den tråkigste hockesäsongen någonsin i vinter, snarare lite mer åt det andra hållet. Det är ett gyllene läge att överraska och övertyga. Kan dessutom klubben hålla sig ifrån de stora tråkiga rubrikerna vid sidan av rinken så är mycket vunnet redan där.

Helgens tråkigaste var skadan på Emil Eriksson. Vi hoppas på ett snabbt tillfrisknande för den reslige centern.

 

Vi hörs!

 

//Martin

Kappvändar-VM

Norrköping På tisdag är det äntligen dags att slagskotta igång den Hockeyallsvenska säsongen anno 2017/2018. Vi är många som har krigat oss genom en vår och sommar. Det såg mörkt ut länge, men nu börjar ljuset i tunneln att blända. ÄNTLIGEN! För Norrköpings och Vita Hästens del så innebär det en nätt liten bussresa till Timrå, ja det ligger ett stenkast från Sundsvall (för er som inte har koll). Buss, buss och så lite mera buss. Fint så! 

 

Men det där kan vi prata om senare. För dagens inlägg handlar tyvärr mer om märkliga uttalanden från föreningsstyrelsen genom Conny Gyllander. Den 13/9 lät det så här i NT angående avslutat samarbete med SHL-klubben Örebro:

"Styrelsen har bestämt att föreningen inte ska ha någon samarbetspartner" Vidare:"Det blev inte så bra. Vi kunde tappa spelare mitt under säsongen när Örebro fick skador. Vi hamnade lite i knät på dem"

Sanningen är den att det sista året som samarbetet mellan Örebro och Vita Hästen pågick var väl inte den som gynnade Vita Hästen mest. Det är då givetvis inget felbeslut att avbryta samarbetet där och då. Vita Hästen hade provat på det där med samarbete och det fungerade ju inget vidare. Bättre då är ju att försöka stå på egna ben såklart. Jag tror nog att det inte var säsrskilt många som höjde på ögonbrynen över det beslutet.

Sedan gick det två dagar och kappan vände fortare än jag han sätta morgonkaffet i vrångstrupen. NT:s rubrik 2017-09-15:

"Gyllander efterlyser samarbete med LHC"

Vad i he....e!?

Innan vi börjar bena i eventuella meningsskiljaktigheter mellan föreningarnas supporterskaror och svunnen rivalitet föreningarna emellan, så kan vi väl ändå ställa några nyktra frågor:

Ett samarbete mellan en hockeyallsvensk förening och en SHL-förening avslutades för att det inte var speciellt fördelaktigt för den hockeyallsvenska föreningen. På vilket sätt skulle ett nytt samarbete fungera annorlunda?

Man avslutade samarbetet för att man inte vill hamna i knät på en SHL-förening.

På vilket sätt ska man undvika att hamna i knät på en SHL-förening om man provar igen?

Jag blir som många andra ganska förvirrad när ett samarbete med en SHL-förening sågas av Vita Hästens styrelse, för att i nästa andetag föreslå ett annat. Det är väl knappast så man bygger en egen identitet. Oavsett Gyllanders vurmande känslor för grannstadens ishockeygäng så tycker jag nog att man hade kunnat vänta mer än två dagar innan man pratar om nya samarbeten med SHL-föreningar, det blir inte direkt trovärdigt. Dessutom så har jag svårt att tro att speciellt många av Vita Hästens supportrar har lika ömmande käslor för linköpingslaget som nyss nämnda styrelsemedlem.

Ur NT 15/9:

"De som inte platsar i LHC skulle gå in i Vita Hästen. Alla parter skulle vinna på det, då kunde de ju åka mellan städerna samma dag". Nja det fungerade ju inget vidare med Örebro. Örebro ligger ca 110 km från Norrköping, det går faktiskt att ta sig mellan de städerna på en och samma dag. Jag har svårt att ta det där: åka mellan städerna på samma dag-argumentet på allvar. Eller var det ironi?

På frågan om varför det inte redan finns ett samarbete blir svaret:

"Jag vet inte. Förra året pratade vi med Mäki. Nu är det inga aktuella samtal"

Är LHC över huvud taget intresserade av ett samarbete?

 

Jahopp! Själv hoppas jag att det hela bara är ett missförstånd. Vita Hästen behöver hitta en egen identitet, ett eget arbetssätt, en egen struktur. Då ska man nog inte blanda in SHL-föreningar, framförallt om man siktar uppåt.

 

På tisdag vinner Vita Hästen mot Timrå med 4-1. Målskyttar: Eriksson, Lögdahl, Eriksson och Palmberg.

 

 

Conny: Du har tröjan i taket, du är en av min bardoms stora idoler. Jag förlåter dig den här gången.

 

//Martin

Välkomna in i spelet

Norrköping Etthundrasex minuter och fyrtioen sekunder: Det var vad det tog för Vita Hästen att hänga en kasse under 2017 års försäsong. Den utdragna tiden med uteblivna mål till trots, matchen mot Västerås var helt klart ett fall framåt. 

"Vill man se mål så ska man gå på hockey" finns det väl någon gammal skröna som säger. Jag kan väl erkänna att jag muttrade de där orden både två, tre och kanske även fyra gånger för mig själv under tiden de två första perioderna bevittnades mellan Västerås och Vita Hästen. 

Det var målchanser åt båda håll titt som tätt, men av Vita Hästens invärvade, kliniska, målskytte såg man ungefär lika mycket som det fokus på försvarsspel som Västerås sagt sig ha som mål med matchen. Inga mål för gästerna trots en massa målchanser med andra ord.

Målchanser åt båda håll som sagt, men varken öppna mål eller hundraprocentiga lägen hjälpte grabbarna i vita tröjor. De lägen som Västerås vaskade fram stod nyförvärvet Viktor Kokman längst bak och parerade med bravur.

Likt ett väloljat urverk så kläckte jag ur mig där i den tredje perioden att "gör man inte mål på alla dessa chanser så lär det ringa i baken snart" och vips, strax därefter hade vi 1-0 på tavlan efter Tobias Smid's otagbara skott. Målfirandet ackompanjerades av mitt skratt för mig själv bakom datorskärmen samtidigt som tanken slog mig - Det här scenariot såg vi ett par gånger förra året.

Tur då att det bara hade gått knappa fem minuter av den sista akten och att något med mycket mer glädje var att vänta.
Förvisso brände VIK ett tokfriläge bara sekunderna efter ledningsmålet, men därefter kändes det som att målet i baken var precis vad som fick gästerna att anstränga och koncentrera sig i den där sista tiondelen när det kommer till att göra mål eller missa.

Det var kanske inte några mål som går till världshistorien som de vackraste, men i mina ögon var det två mål som var sköna att se som vände matchen. Förra säsongen hade Vita Hästen förtvivlat svårt att ta sig in på motståndarnas kasse och när man väl var där så hände det sällan något med måljubel som utgång. Därför var det kul att se Jonathan Tholander gå raka vägen in mot kassen för att på något märkligt sätt få till kvitteringen, och därefter Jens Hellgren's ledningspuck ståendes framför mål och skyffla in en retur i vidöppna nätmaskor. Västerås hade förstås något uppställt spel och trillade lite puck i spel 6 mot 5 i slutet, men chansen att hästarna skulle få sista ordet i spelformen kändes större. Något som Villiam Haag också löste med sin 3-1-puck i öppen kasse. 

Ett klart fall framåt sett till den första matchen mot Karlskoga, även om Västerås numera huserar en division under. Nu ska man kanske inte ge sig in på spelarberöm och annat efter att ha sett matchen knackigt via webben, men jag gillar fortsatt Kåsastuls arbete som "försvarsgeneral" och på sociala medier hyllades han även av motståndet efter en rejäl tackling i ena sarghörnet. 
Även Kevin Elgestål med två assist ska framhållas och likaså gillar jag jobbet som både Simon Mitman och Jacob Sundberg lägger ner över banan. 

Nu väntar en veckas uppehåll innan det blir dags för turnering nere i Västervik. Där blir det intressant med både Allsvenskt motstånd i form av Västervik, samt Division 1-klubbarna Tranås och Vimmerby. Lite speciellt dock då matcherna "bara" spelas 2x20 minuter och rätt så tätt inpå varandra. Hästarna möter Vimmerby 22.00 på fredagen, för att sedan ha Tranås 11.00 och Västervik 13.00 på lördagen. Därefter en eventuell final 17.00 på kvällen. Men definitivt ett roligt tävlingsinslag i träningsmatchandet. 

Nu låter vi hockeyabstinensen återgå i en vecka framöver, så ser vi därefter fram mot att se Vita Hästen vinna fyra raka matcher i Plivit Trade Hallen (Om nu isen håller för så många). 

Och till Vita Hästen målskytte avslutar vi med att säga som Magnus Härenstam gjorde i det klassiska programmet Jeopardy:
- Välkommen in i spelet

//Niclas

Håll i hatten!

Norrköping Hallå där! Pessimistbloggen är efter ett längre uppehåll än beräknat äntligen tillbaka. 
Ni som väntar er en annan touch än det vanliga gnället kan nog för humörets skull omedelbart sluta läsa. 

Första träningsmatchen gick av stapeln igår och undertecknad fanns självklart på plats. Jag tror inte jag är ensam om att ha förväntat mig lite mer än det vi bjöds på från bortalaget i Nobelhallen, men säsongen är knappt född och mycket kommer förhoppningsvis förändras till det bättre.

Vita Hästen har på pappret byggt ihop ett riktigt intressant lag i mina ögon, sedan gäller det bara att man får rätt spelare att utvecklas åt rätt håll och på rätt sätt för att man ska kunna sno åt sig en plats bland de åtta främsta. Vilket jag utgår från måste vara målet med säsongen. 

Målvaktssidan ihop med backarna känner jag mig fullt trygg med, medan det är kring de offensiva pjäserna man får hoppas på nämnda utveckling på många. 

Pontus Sjögren kom in förra säsongen och var en starkt bidragande orsak till att säsongen inte slutade på ett sämre sätt än den gjorde. Viktor Kokman imponerade på mig redan under sin säsong i Borlänge för två säsonger sedan, men tog en avstickare till Vimmerby innan han nu är tillbaka i moderklubben. 

Backsidan vill jag nog sträcka mig till att bedöma som den bästa sedan man debutsäsongen i HockeyAllsvenskan. 
Daniel Josefsson och Jens Hellgren är stabila pjäser med gott om rutin. Varit skadeförföljda men det får vi hoppas är historia. Victor Lindman gör sin andra sejour i klubben efter att ha fått växa in i seniorhockeyn hos både LHC och Västervik. Rikard Olsén och Ludvig Martinsson är kvar från förra året samtidigt som Wilhelm Westlund, som likt Lindman gör comeback efter utflykt hos konkurrenter det senaste året. Sist men inte minst: Ett norskt kraftpaket. Christian Kåsastul var den av backarna som imponerade på mig under gårdagens match. Vad det verkar så är det en back som kan bjuda på det mesta. Under matchens 60 minuter så fick vi se både täckta skott, tunga slagskott från blå och ett fysiskt spel med en hel del tjuvnyp och gruff. Håll koll på #6 i framtida träningsmatcher är mitt tips. 

Mitt enda frågetecken kring backsidan är vem som ska stå för poängproduktionen denna säsong. Sett till historik så finns det ingen som direkt blir utpekad som ersättare för poängen som Jordan Rowley och Alexander Younan stod för. Men det är något som framtiden får utvisa. Ska man sticka ut näsan redan tidigt så går jag nog för att Westlund och Lindman blir i toppen av den interna poängligan bland backarna. 

Bland forwards hittar vi en trio som knappast behöver närmre presentation. 
Marcus Eriksson, Jesper Samuelsson och Rickard Palmberg bar laget på sina axlar förra säsongen och det är där jag ser orosmomentet även denna säsong.

Värvningarna man landat är statistiskt sett intressanta spelare sett med division 1-mått mätt, men då gäller det också att man får full utväxling när det kommer till att växa in i den Allsvenska kostymen också. 
Jonathan Tholander har matat in poäng i Östersund medan Douglas Lögdahl var hela Mariestads kelgris under säsongen som gick. BoISens trotjänare Filip Törnqvist sträckte sig tom så långt att han sa att Douglas är den bästa center han spelat med efter Ronny Johansson. Så känn ingen press Douglas, men här räknar vi kallt med att du övertar tronen som poängkung från Marcus Eriksson. Villiam Haag är ett spännande namn som inte har öst in poäng under sin drygt fyraåriga sejour i nordamerika. Det ska bli en spännande spelare att följa i vinter och han var även en av få som gjorde ett avtryck under matchen igår. I övrigt har jag inte så stor koll på honom förutom att hans storebror var en rejäl glädjedödare när vi begav oss ner till Kirsebergshallen för att se mötet mellan Pantern och Vita Hästen 2009. Storebror Isaac var då en del av förstaformationen som gjorde 1-0 för Pantern efter 8 sekunder och sedan var den matchen förstörd.

Kvar i truppen finns Kevin Elgestål, August Gunnarsson, Mattias Kalin, Simon Mitman, Emil Eriksson samt Jacob Sundberg. 

August Gunnarsson gjorde strax över 20 poäng under säsongen som gick och kan förhoppningsvis lägga till ett tiotal pinnar till året som kommer för att backa upp Samuelsson, Eriksson och Palmberg.

Elgestål hade en tung säsong med en handfull skador som gjorde att han missade dryga 20 matcher. Mattias Kalin, Simon Mitman och Emil Eriksson gjorde ingen kaskad med poäng, men det är å andra sidan inte deras roll heller om jag får gissa.
Deras uppgift är istället att vara jobbiga för motståndarna och det lyckades åtminstone Mitman med igår, då han fortsatte på den inslagna vägen från förra årets försäsong med ett antal matchstraff. Gårdagens match fick han lämna tre minuter före slutet efter aningens otajmad tackling mot huvudet på en motståndare som belönades med 2+10 och en extra tvåa för gurglet som uppstod efteråt. Jacob Sundberg är uppflyttad från J20-laget och kan spela helt utan press, såg pigg ut i inledning igår.

Sist in i Vita Hästens trupp var ett inte helt obekant ansikte: Alexander Pettersson som förra säsongen främst tillhörde Västervik. Efter en strulig säsong utanför isen blev det en avslutning i lägre divisioner och nu är han en del av Vita Hästen istället. Gissningsvis en kille som är ute efter revansch och att få visa hockeypubliken att han är en bra hockeyspelare. Gissningsvis lär det inte osa av poäng men han kan nog riva ner ett och annat jubel med skottäckningar och fysiskt spel av det som han visade igår. 

Som sagt: En intressant trupp på pappret, men det gäller att få maximal utveckling på sina håll för att det ska bära hela vägen till topp 8 om jag får vara mitt vanliga pessimistiska jag och gissa. 

Viktigat är att någon kliver in och täcker upp poängen för utflugna Liljendahl, Younan och Rowley. Även att fler än fyra-fem står för huvuddelen av poängproduktion lär bli nyckeln. Jag hade kanske önskat två mer rutinerade och pålitliga poänggörare på hockeyallsvensk nivå, men det har väl som vanligt med den ekonomiska biten att göra.

Intressant lär det bli, träningsmatchen igår var skitdålig, men som min resekamrat sa i bilen på vägen hem:
- Härifrån kan det bara bli bättre

Så håll i hatten, säsongen 17/18 har dragit igång! 

//Niclas

 

 

Silly Season

Norrköping Silly season är på tapeten som ni vet. Vita Hästen verkar inte ligga i framkant när det kommer till att värva nytt, men däremot verkar man vara nöjda med förra årets trupp. 

Emil Eriksson ska ha kritat på för ett nytt år i Hästarna och sedan tidigare är August Gunnarsson klar. Därtill ska Rikard Olsén vara nära en förlängning och dessutom ska Vita Hästen vilja ha hit hans bror, Henrik. Självklart ska vi inte såga folk i förtid, men jag gillar inte taktiken att värva spelare från Grästorp - Vita Hästen bör vara högre i näringskedjan. 

Nu ska vi inte kasta pinnen i brasan, skrika satan i kyrkan och vara ilskna. Men nog behövs det lite mer om Vita Hästen vill kränga årskort och skapa "hype" kring ishockeyn i höst. Än finns det mycket tid att bygga, men jag ser gärna att klubben droppar namn som Jonathan Johnson, Victor Lindman, Jimmy Andersson och Douglas Lögdal snart. 

Fotbollen tar självklart överhanden i dessa tider, men Vita Hästen bör ligga i för att bibehålla intresset. 

//Niclas

Martin Lindgren och Niclas Lekander bloggar om Vita Hästen.
  • Mest lästa bloggar
Östgötahockey

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se