Logga in
Logga ut
Kluvet Land, tokfeminismen Anders Bockgård (LPo) Anders Bockgård (LPo)
Vädersponsor:

Partiledardebatt och tiggande hundar

Sverige  

Nu har man sett partiledardebatten.

 

En beklämmande syn.

De (höger)krafter som tjänar på att folk är rädda, genom systematiskt spridande av en negativ bild av Sverige och skapande, (eller rejäla överdrivande) av problem, har inte bara vunnit slaget om vilka ämnen som ska debatteras, utan även deras verklighetsbild.

Och framför allt, har de vunnit kampen i att skapa rädsla!

Sverigedemokraterna har uttryckligen sagt sig vilja spela på folks känslor och inte den intellektuella kapaciteten hos väljarna. Raljant kan man uttrycka sig, att SD vill och tjänar på att folk beter sig som irrationella fåntrattar, utan konsekvenstänkande eller djupare värderingar. Ett cyniskt väljarförakt som belönas.

Och det är obehagligt att andra partier hakar på detta!

Förvisso kan man i exempelvis migrationsfrågan faktiskt erkänna att M och S nästan alltid varit för ”tuffa tag” i frågan, (all respekt för enskilda inre oppositioner som står för humanare värderingar som mer matchar partiernas grundprinciper).
Detta syns nu genom att M + S slåss om SD:s väljare, med att anamma deras verklighetsbild onyanserat, men ofta lite ”finare” uttryckt än SD:s primitiva retorik.

Så, partiledardebatten?

Jodå, Jimmie var skicklig på att egga folks känslor. Fascinerad hörde jag hur han beskrev utgiften för att (eventuellt) låta de 7000-9000 unga stanna (obs, på något sätt så har ”7000” försvunnit i diskussionen), som beräknas till 3 miljarder innan dessa blivit arbetande skattebetalare, och sa att man kan räkna med det dubbla, 6 miljarder …

Och använde sedan denna siffra senare. Han fördubblade alltså de underlagssiffror som fanns, och ”förvärrade” alltså bilden med flit! Och ska man roa sig med siffror, så kostar 9000 nyfödda barn mer skattepengar innan de kommer ut i arbetslivet och börjar betala skatt, så det fanns orsak att fördubbla kostnaden, inte enbart för att förvärra bilden utan även samhällsekonomiskt.

Och andra hakade på. Sexuella övergrepp var ett poppis ämne precis som kriminalitet.

Förträngandes hela Metoo-debatten som visade att främsta orsaken till övergrepp, är en snopp i kombination med idioti, inte sällan förstärkt med alkohol. Finns nog inte mer att tillägga där egentligen, primitivt svineri är inte kulturellt.
Kriminalitet? Jodå, den finns. Men vi lever fortfarande i ett av världens tryggaste länder, och när man lyfter fram exempelvis Malmö, så sköts 10 personer till döds 2017, åt helvete för många givetvis. När man hör Trump, med stöd av SD:s skribenter som gärna förstärker en negativ bild av Sverige utomlands, så är det ett inbördeskrig som sker i Sverige.

I USA, som har hårdare straff, fler poliser och andra restriktiva åtgärder, (sådant som många idag förespråkar i Sverige som ”standardlösning"), så är det normalt i en amerikansk stad av Malmös storlek med det fyrdubbla antalet mord. Och detta betraktas där som en utmärkt siffra.
(Personligen så var jag betydligt mer oroad i en del områden i Norrköping på sjuttiotalet, än jag är idag när jag går i dessa områden).

 

Nå, tittarreaktionerna då?
Jodå, Jimmie vann, för han spelade på folks känslor inom de områden han har med en dåres envishet lyckats trumfa igenom sin världsbild. Att enkla lösningar på komplicerade problem inte fungerar är en annan sak. Även som serieälskare fattar jag ändå att problem löser man inte med några feta snytingar, sådant är fantasier. Och att tro att det fungerar i verkligheten med symboliska snytingar (eller enligt vissa, bokstavliga) ger kanske inte en smickrande bild när man ska bedöma någons förmåga att sätta sig in i problematik och problemlösning.

Isabella Lövin då?

Jo, enligt nätundersökningar (som man ska med en enorm nypa salt, ytterhögern är väldigt skickliga på att trumma ihop folk som röstar för att påverka ”verklighetsbilden”, men i alla fall i brist på annat), så var hon sämst i debatten.
Hon vann i klimatfrågan, för där ansågs hon kunnigast! Fast sådant är inte något som belönas i en debatt där käbbel, överdrifter och ibland rena lögner belönas.

 

Så visst kan man drabbas av politikerförakt när man ser debatter som denna, men det är lika smart som att reta sig på en tiggande hund vid köksbordet, när samtidigt många matar den!

 

Hur SD lyfter fram SD-minoriteter på valaffischer

Sverige  

Nu har Sverigedemokraterna presenterat sina valaffischer.


De är ganska trevliga, Jimmie Åkesson tillsammans med två unga kvinnor som finns med på Sverigedemokraternas riksdagslista. Man undrar lite hur vanliga dessa är i SD, marginellt lättare att hitta än hönständer gissar jag.

Syftet är ju självklart, SD går inte hem särskilt bra hos kvinnor, i synnerhet inte kvinnor under pensionsåldern. Mestadels på deras konservativa syn på familjebildning och kvinnors rättigheter. Inte för att det står särskilt mycket uppseendeväckande i partiprogrammet, om man inte analyserar konsekvenserna lite noggrannare än första anblicken, utan snarare att flera av partiets företrädare på alla politiska nivåer visat en ganska sunkig attityd gentemot kvinnor, en attityd som kvinnor inte ska behöva tolerera. Tänker inte påstå att taskig attityd inte finns på fler områden, i partier, idrottsföreningar, arbetsplatser eller annat, det vore att ljuga. Fast det tar emot givetvis att rösta på några som så ofta och regelbundet ertappar företrädare med ett beteende som är och ska förbli totalt oacceptabelt.

Nå, tillbaka till valaaffischernas flirtande med de unga kvinnorna.
SD:s Kommunikationschef Joakim Wallerstein kommenterade på en fråga ”Nidbilden av oss tror jag ni vet bättre själva. ’Unga, arga män brukar ni väl säga’. Det är inte min bild.”

 

Och jag anser att han har helt rätt!

Idag, om man tittar på SD:s riksdagsgrupp, så har de 49 personer.
Om man utgår ifrån från samma valresultat som förra gången, 50 för enkelhets skull, så ser man snabbt att utav de första 50 namnen på valsedeln, så är det 36 män!

En tydlig majoritet av dessa 36 är medelålders eller äldre män.

Jag har ingen aning om huruvida dessa kandidatgubbar är arga, men i en representativ demokrati, så kan man anta att de kanske representerar vanliga SD-väljare.
I mitt fall, så sköter jag en drös MP-sidor på Facebook, och där kryllar det med inlägg utav medelålders sverigedemokratiska män. En del är faktiskt rumsrena, men majoriteten har vissa problem med den sociala kompetensen och har alldeles för mycket tid över.
Men dom är sällan arga.

Oförskämda, tjatiga, hånfulla och kunskapsresistenta, och oftast är dom bittra!
Ibland väldigt bittra.
Men, sällan arga!

Men om man som ung kvinna tilltalas av dessa två unga kvinnor på SD:s valaffischer och undrar huruvida dessa, med visst stöd av sina få medsystrar, kommer ha något att säga till om gentemot dessa 36 gubbar med varierande bitterhet?
Jag tänker inte vara elak, gubbar kan vara kompetenta politiker som tur är, annars vore demokratin död. Till och med bittra gubbar kan åstadkomma saker, (kanske inte saker man vill ha, men i alla fall)!
Att SD-partiet just nu har sju politiska vildar, varav tre kvinnor behöver man inte dra andra slutsatser av, än att partikulturen är ganska osund och drabbar alla, oavsett kön. Men nästa mandatperiod kanske de sluter sig i ring, håller varandra i hand och sjunger ”Kumbaya” före varje session? Kanske låter fånigt, men det kan inte förvärra saker jämfört med dagens situation!

Och då kanske det finns utrymme för alla?

Kanske??


Så jo, SD har trevliga valaffischer, de lyfter fram en väldigt liten minoritet i partiet för att få fler röster, och rent taktiskt är det klokt. För alla extraröster, även från unga kvinnor, kan ge ytterligare en riksdagsplats för en eventuellt bitter gubbe i övre medelåldern. Som kan driva politik som förminskar aborträtten och vill återinföra sambeskattningen, något som ansågs som en kvinnofälla redan på 70-talet och som faktiskt bidragit till antalet kvinnliga fattigpensionärer idag!

Och om man vill ha en medelålders gubbe i Regionfullmäktige, men som inte är bitter och hyser respekt för alla, till och med de jag ironiserar emot, så ställer jag gärna upp. 

SD:s film om Socialdemokratin

Sverige  

Nu har SD släppt sin aviserade långfilm. Det påstås att de kommer med "avslöjande" av Socialdemokratins historia och hur smutsig den är. Självklart är den vinklad, S är en huvudmotståndare för SD vars väljare de hoppas kunna stjäla, och smutskastningen ligger väl i sakens natur. För ”avslöjandena” kan knappast uppröra någon, eftersom det inte är något nytt som framkommit för någon intresserad av politisk nutidshistoria.

Syftet är givetvis att relativisera SD:s egna partihistoria, eftersom det fanns nazister med att starta partiet och detta var inte längre sedan, än att majoriteten av Sveriges befolkning levde då.

Självklart har S, som alla andra på trettiotalet ett mörkt förflutet, där de underlättade för ”Rasbiologiska institutet”. Ett institut som stöddes av samtliga då existerande partier 1922, på initiativ av S och M (högerpartiet). Det drevs av en pronazistisk professor under många år, tills sossarna installerade en antinazistiskt chef 1935 som började ändra verksamheten på många sätt. Nu gör man inte en helomvändningen direkt på ett forskningsinstitut, som dessutom jobbar i ett område som fanns i hela västvärlden och delar av Asien. Så personer med åsikter, normala då, extrema idag, fanns kvar i avtappande antal några år.

Kontentan är, att S, lite långsamt fattade att rasbiologi kanske inte var så bra. Och när världskriget slutade och man såg nazismens beteende, (den man innan till viss del anade), var extremare än man förstod, så insåg de partier som sneglat på rasbiologi S, M (högerpartiet) och C (Bondeförbundet), att; ”Det här var visst inte så djävla lyckat” och övergav rasbiologins grunder, även om vissa delar stannade kvar lite längre.

1988 startades Sverigedemokraterna utav rester av diverse högerextrema grupper. Få var speciellt medvetna, utan mest arga, unga, män. Men även nazister fanns med, äldre herrar, politiskt kunniga och fortfarande nazister. Personligen har jag svårt att jämföra partier som var rasbiologer under tjugo- och tidigt, trettiotal med nazister på 1980-talet.

 

För skillnaden är ju trots allt att de senare faktiskt grämde sig över att judar, romer, handikappade, (manliga) homosexuella, Jehovas vittnen och så vidare, undkom Auschwitz likugnar!

 

Nu är jag helt övertygad om det inte finns några nazister kvar i SD, (åtminstone inga som visar detta i nyktert tillstånd) och jag tror inte att dessa någonsin varit många, utan har mest kunnat påverka genom ålder och livserfarenhet. Men detta jag vill framföra, är nog att man inte ska jämföra politiskt historia och åsikter som var före 1945 och efter 1945 på likvärdig nivå.

Att Sverigedemokraterna mer än gärna framför begreppet om ”Folkhemmet”, som eget, en väletablerad S-slogan sedan krigsåren, så är det viss humor. De vill tvätta sin egna partihistoria med nästan två timmars extremismpåstående om sossarna, samtidigt som de vill stjäla det uttryck sossarna använde under samma period när SD anser S var som allra värst.

”Sossarna var rasister förr OCH skapade folkhemmet samtidigt. Vi vill skapa ’Det nya Folkhemmet’!”.

Jag tänker inte skriva folk på näsan med tolkning, antingen gillar man ironi eller inte.

Men nog skulle det vara intressantare med en nästan två timmars film från SD angående miljön och klimatet! På tiden att de visar vad de har för politik inom dessa områden, nu när det är svårt även för dom att förneka att vi har problem som börjar märkas även i Sverige.

Eller ska ”Det nya folkhemmet” vara skitigt och väldigt varmt?

 

Jens Lindell, Personvalskandidat till Regionfullmäktige (landstinget)

Utkastad av SD Valdemarsvik!

Valdemarsvik, riks  

 

Facebook är ett spännande område.

Man kan göra reklam, sprida sanningar, lögner, skvaller, hålla kontakt med släkt och vänner eller ordna grupper av alla de olika slag. Går även att använda som arbetsredskap.

Partier så här före valet satsar stort på FB, såsom SD Valdemarsvik. Valdemarsvik har en stor plats i mitt hjärta. Jag lyckades nyligen med konststycket att bli spärrad på Sverigedemokraternas Facebooksida. Inte för att jag var oförskämd, utan för att jag ställde de där jobbiga frågorna.


Saken är så att de hoppas få 20 procent av rösterna, en inte helt omöjlig siffra teoretiskt sett. Men vid 20 % räcker det inte att använda allmänna vallöften, som ett obskyrt lokalt missnöjesparti. Ett parti i den storleken måste kunna svara på de frågor som kopplas ihop med vallöften.

Över huvud taget, så kommer Sverigedemokraterna alldeles för billigt undan. De har populistiska budskap, men vill samtidigt vara ett styrande parti. Att envisas att enbart kalla dom ”rasister” är korkat, för även om många av deras kärnväljare utan tvekan är rasister och partiet småflirtar ständig med dessa, så får man inte fokusera enbart på detta.

Saken är så, att oavsett ifall SD är skogstokiga rasister eller tvärtom, kommer de få makt att påverka kommuner, landsting och riksdag de närmaste fyra åren. Det måste man förhålla sig till.

Och då måste man se vad de påstår sig vilja göra. Det är därför jag har ställt de svåra frågorna till SD Valdemarsvik. Givetvis hade jag gjort samma sak om jag haft kärlek för Ödeshög, Grums eller Mordor.


En enkel sak som att de vill ha fler poliser i Valdemarsvik är en ofarlig åsikt. Tänker inte argumentera mot åsikten som sådan. Fast jag satt i polisstyrelsen för 20 år sedan och polisproblemet var känt redan då. Har hållit mig á jour inom området, så jag ställde helt enkelt frågan hur de tänkte ordna detta. Alla andra har gått bet på frågan, så vad har dom kommit på? Det kryllar säkert av småkommuner med samma behov som vill veta sådant.

Ökat boende för 55+ är inte alls orimligt. Men eftersom inte kommunen bygger hus, ville jag bara fråga om SD tänker börja bygga hus i kommunal regi, om de tänker sälja tomter billigt eller gynna privatföretag att skapa dessa boenden. Bostadsbolag bygger boenden om det är lönsamt, så hur tänker SD göra detta lönsamt för bolagen? Annars är det bara en åsikt som vem som helst kan ha.

De vill ändra en del hastighetsbegränsningar i kommunen. Sådant kan alltid vara värt att justera, ingen märkvärdigt med det. Men man undrar förstås ifall de vill höja, sänka, eller ändra vägstandard och annat som påverkar?

Två timmar gratis hemtjänst för äldre och subventionerade/gratis kollektivtrafik för åldringarna är ingen ointressant fråga, det kan många gilla. Problemet är att sådant är dyrt.

Svindyrt faktiskt!
Hur finansierar man sådant? Självklart kan man svara ”spara på invandrarna”, vilket är ungefär lika kostnadstäckande som att sälja Bingolotter, hembakade kakor eller loppisverksamhet. Ett parti som räknar med 20 procent i kommunalvalet måste kunna bättre.


Och eftersom de är Sverigedemokrater, måste de flirta med kärnväljarna, alltså: ”
minimera kostnaderna för nyanlända”, och man undrar stillsamt vad de tänkte spara på (jag frågade givetvis). Jag undrade om besparingarna skulle underlätta integrationen eller försvåra den. Integration är ju viktigt för att få folk i arbete, så om man sparar på fel sätt, kommer de nyanlända få än svårare att få arbete, vilket ger högre kostnader och mindre skatteintäckter (dumsnålt?). Givetvis vill SD på riks kasta ut en massa, men det ska väl knappast vara något som ska tas med i kommunal politik?

De måste utgå från den verklighet som är, inte verkligheten som de hoppas på, den som inte lokalavdelningen kan påverka.
Och ska man vara realistisk, Valdemarsvik har väldigt många äldre, och i slutet av mandatperioden kommer sextiolisterna, de som går i pension redan vid 61, att sluta. De närmaste mandatperioderna kommer kommunen ha än större problem, bland de värsta i länet, med antalet äldre i förhållande till unga arbetsföra. Detta kommer visa sig i form av mindre skatteintäckter, fler anställda i kommunal regi (direkt eller genom företag) alltså högre kostnader och en brist på arbetskraft. Detta kommer driva upp lönerna i konkurrens med städernas behov. Rent praktiskt ska alla i kommunen vara djupt tacksamma för alla arbetsföra personer som vill bo och arbeta i Valdemarsvik, oavsett etnicitet.

Så är läget. Sverigedemokraterna spelar politik på känslor, det är en uttalad taktik, alltså tjatar man om att gamla mamma svälter (fast vi har bättre än de allra flesta EU-länder), sjukvården har ”rasat” (tillhör de världsledande inom många områden), mord sker jätteofta (fast inte lika ofta som på 80-90-talet, men då lyftes ju inte sådant fram på internet), och allt har gått åt helvete, vilket partiet och de med likasinnade åsikter i frågan mer än gärna baktalar landet om (att Sverige trots allt tillhör världens absolut mest framgångsrika för företag, miljö, brottslighet, demokrati och annat är en ointressant petitess). Dessa sverigeälskare skäms för landet och blir bara stolta över det, om vi försämrar det som andra länder uppskattar mest med Sverige.

Så de som vill rösta på partier, strunta i känslorna, använd hjärnan och ställ frågorna hur man ska göra saker, och inte bara vad de vill göra. Ju större parti, desto högre krav.
Och även om man är en extrem egoist med svagt utvecklat konsekvenstänkande, kanske man ska fråga sig, ”är ett parti med 'ok' åsikter, men utan ha särskild koll på hur saker ska göras, är det verkligen något som verkligen kommer gynna mig?”.
Jag kan inte ställa frågorna åt er på Facebook, för SD Valdemarsvik spärrade mig, så ni får tänka själva.

Vi andra försöker rädda planeten så gott vi kan, inklusive Valdemarsvik!

Jens Lindell, Personvalskandidat till Regionfullmäktige (landstinget)

Almedalen och Islamiska staten

Sverige - Gotland  

Noterar att ”Islamiska staten” (IS) har fått demonstrationstillstånd i Almedalen under politikerveckan!

Hur tänkte man där?
Åsiktsfriheten är absolut, men det finns tid och plats för allt, varför släppa fram en sekt som bland annat står för detta:

* Demokratin ska avskaffas.
* En elit ska styra allt, utan att behöva acceptera protester.

* Utbildningen ska minskas och bara utvalda ska få studera efter godkännande.

* Straffen ska öka rejält, inklusive införande av dödsstraff.
* Avvikande åsikter är förbjudna att yttra, folk, inklusive familjemedlemmar, ska anmäla sådant.
* Kvinnosynen är ”tveksam” och kvinnans uppgift är primärt att föda barn.

* Judar ska fördrivas eller utrotas.

* Homosexuella har inga rättigheter att visa sin sexuella läggning, och förväntas hålla sin läggning hemlig för att undvika repressalier.

* Sverige som egen nation ska avskaffas.
* Sektmedlemmarna ska inte bidra till Sveriges välbefinnande, skatteflykt och bidragsmottagande uppmuntras, infiltrering inom viktiga områden uppmuntras (t ex Polis, Militär, Media).
* Internet ska utnyttjas maximalt, medlemmarna ska delta aktivt med att sprida ”Fake News”, använda flera alias, infiltrera motståndargrupper, delta mycket aktivt under flera namn i enkätundersökningar.
* Sektens finansiering håller hemlig, sekten accepterar bidrag från alla, oavsett givarnas agenda, så länge det gemensamma målet finns, att Sverige som nation splittras.
* Medlemmarna förväntas använda våld då detta anses behövas.

 

Det finns mera, men kontentan är, IS borde enligt min åsikt inte få demonstrera i Almedalen under politikerveckan!

Förlåt?

Vadå ”Inte IS” ..?

”Nordiska Motståndsrörelsen, NMR” ..?

Hur fan skiljer man dom åt, när de står för samma saker?

Jaha, ”NMR avskyr muslimer, och IS är muslimer!”

Då är det lugnt, den svenska mötesfriheten är ju absolut, då kan de springa runt på Gotland hur mycket de vill med sin IS-, förlåt, NMR-agenda och hota folk med att de ska dö så fort sekten får tillfälle att mörda folk kollektivt utan efterräkningar.

Fast är det för mycket begärt att de potentiella mördarna åtminstone lär sig knyta sina slipsar först, innan de reser galgarna för att hänga folk?

Moderaternas felaktiga självbild gentemot SD

 


Moderaterna har ändrat kurs sedan deras mest framgångsrika partiledare någonsin försvunnit, Reinfeldt.

Han lyckades förmedla gamla åsikter på ett mer tilltalande sätt och förnyade partiet, även om namnet "Nya" fanns långt innan det fanns något nytt, ett konservativt parti förnyas inte lätt. Oavsett åsikter om politiken han drev igenom, ska han uppskattas för att han talade om redan innan vad han skulle göra (även om inte alla lyssnade), och han var inte en konfrontationspolitiker, han kommunicerade både med Allianspartier och opposition.

Han regerade sig trött och försvann, och nu är han: "Han-vars-framgångar-inte-får-nämnas-i-positiva-ordalag-offentligt" inom Moderaterna.

Och de konservativa i partiet kom tillbaka, med moderna, populistiska, inslag. Att partiledaren Ulf Kristersson sett hur SD gör för att framgångsrikt framföra budskap, med en partiledare som verkar lugn o saklig, och under sig med folk som kan hitta på dumheter, exempevis Hanif Bali (M? SD?) eller Björn Söder (absolut SD!) är smart. Torpeder som kan framföra extrema åsikter och beteenden, utan personligt ansvar för deras ledare. Möjligen lite symboliskt smisk eller "förtydliganden" och sedan får de fortsätta.

Men Moderaterna har missat något. De har nu skrämt bort Allianskamrater som inte uppskattar ständiga tjuvnyp, vare sig på riks, eller lokalt som i Norrköping. Deras sociala kompetens har minskat rejält de senaste åren i sin desperation att få tillbaka makt.

Jag tycker det är synd, för det behövs ett oppositionsparti som kan betraktas som statsbärande. SD är (oavsett deras åsikter) inte detta genom sin partikultur, för de har ett svårartat självskadebeteende genom att placera in genuina tomtar (eller betydligt värre) på sina valsedlar, som skapar ständiga inbördeskrig. Fler mandat är knappast ett sätt att minska antalet av uppsendeväckande tidningsrubriker.

Men Moderaterna kanske ska inse vilket läge de hamnat i genom sin förmåga att smådjävlas med andra partier, och stöta bort dessas intresse att samarbeta, och deras flirt med SD blir till sist det enda alternativet för dom.

 

SD vet vem som har makten av dom två, så då kan det vara klokt att justera sin självbild lite ...

 

M/SD varg

(Milo Winter, Aisophos sägner 1923)

Jens Lindell


Personvalskandidat till Regionfullmäktige 2018.


Facebook:


Jens Lindell MP


 


Informationssekreterare för Miljöpartiet Östergötland. Sitter i Norrköpings kommunfullmäktige och är ersättare i Östergötlands Regionfullmäktige. Sitter i socialnämnden. Nämndeman i Förvaltningsrätten. Jag är intresserad av sociala frågor, sjukvård för de absolut mest utsatta i samhället. Aktiv i rättsfrågor och långsiktiga politiska lösningar.
Privat seriesamlare/älskare, modellbyggare, Macanvändare, Science Fiction-biten och gillar motorcyklar, i synnerhet italienska. Betraktar mig som en obotlig nörd med samhällsengagemang. http://twitter.com/#!/LindellJens

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se