Logga in
Logga ut
Infrastruktur, en statlig angelägenhet Anders Bockgård (LPo) Anders Bockgård (LPo)
Vädersponsor:

Partiledardebatt och tiggande hundar

Sverige  

Nu har man sett partiledardebatten.

 

En beklämmande syn.

De (höger)krafter som tjänar på att folk är rädda, genom systematiskt spridande av en negativ bild av Sverige och skapande, (eller rejäla överdrivande) av problem, har inte bara vunnit slaget om vilka ämnen som ska debatteras, utan även deras verklighetsbild.

Och framför allt, har de vunnit kampen i att skapa rädsla!

Sverigedemokraterna har uttryckligen sagt sig vilja spela på folks känslor och inte den intellektuella kapaciteten hos väljarna. Raljant kan man uttrycka sig, att SD vill och tjänar på att folk beter sig som irrationella fåntrattar, utan konsekvenstänkande eller djupare värderingar. Ett cyniskt väljarförakt som belönas.

Och det är obehagligt att andra partier hakar på detta!

Förvisso kan man i exempelvis migrationsfrågan faktiskt erkänna att M och S nästan alltid varit för ”tuffa tag” i frågan, (all respekt för enskilda inre oppositioner som står för humanare värderingar som mer matchar partiernas grundprinciper).
Detta syns nu genom att M + S slåss om SD:s väljare, med att anamma deras verklighetsbild onyanserat, men ofta lite ”finare” uttryckt än SD:s primitiva retorik.

Så, partiledardebatten?

Jodå, Jimmie var skicklig på att egga folks känslor. Fascinerad hörde jag hur han beskrev utgiften för att (eventuellt) låta de 7000-9000 unga stanna (obs, på något sätt så har ”7000” försvunnit i diskussionen), som beräknas till 3 miljarder innan dessa blivit arbetande skattebetalare, och sa att man kan räkna med det dubbla, 6 miljarder …

Och använde sedan denna siffra senare. Han fördubblade alltså de underlagssiffror som fanns, och ”förvärrade” alltså bilden med flit! Och ska man roa sig med siffror, så kostar 9000 nyfödda barn mer skattepengar innan de kommer ut i arbetslivet och börjar betala skatt, så det fanns orsak att fördubbla kostnaden, inte enbart för att förvärra bilden utan även samhällsekonomiskt.

Och andra hakade på. Sexuella övergrepp var ett poppis ämne precis som kriminalitet.

Förträngandes hela Metoo-debatten som visade att främsta orsaken till övergrepp, är en snopp i kombination med idioti, inte sällan förstärkt med alkohol. Finns nog inte mer att tillägga där egentligen, primitivt svineri är inte kulturellt.
Kriminalitet? Jodå, den finns. Men vi lever fortfarande i ett av världens tryggaste länder, och när man lyfter fram exempelvis Malmö, så sköts 10 personer till döds 2017, åt helvete för många givetvis. När man hör Trump, med stöd av SD:s skribenter som gärna förstärker en negativ bild av Sverige utomlands, så är det ett inbördeskrig som sker i Sverige.

I USA, som har hårdare straff, fler poliser och andra restriktiva åtgärder, (sådant som många idag förespråkar i Sverige som ”standardlösning"), så är det normalt i en amerikansk stad av Malmös storlek med det fyrdubbla antalet mord. Och detta betraktas där som en utmärkt siffra.
(Personligen så var jag betydligt mer oroad i en del områden i Norrköping på sjuttiotalet, än jag är idag när jag går i dessa områden).

 

Nå, tittarreaktionerna då?
Jodå, Jimmie vann, för han spelade på folks känslor inom de områden han har med en dåres envishet lyckats trumfa igenom sin världsbild. Att enkla lösningar på komplicerade problem inte fungerar är en annan sak. Även som serieälskare fattar jag ändå att problem löser man inte med några feta snytingar, sådant är fantasier. Och att tro att det fungerar i verkligheten med symboliska snytingar (eller enligt vissa, bokstavliga) ger kanske inte en smickrande bild när man ska bedöma någons förmåga att sätta sig in i problematik och problemlösning.

Isabella Lövin då?

Jo, enligt nätundersökningar (som man ska med en enorm nypa salt, ytterhögern är väldigt skickliga på att trumma ihop folk som röstar för att påverka ”verklighetsbilden”, men i alla fall i brist på annat), så var hon sämst i debatten.
Hon vann i klimatfrågan, för där ansågs hon kunnigast! Fast sådant är inte något som belönas i en debatt där käbbel, överdrifter och ibland rena lögner belönas.

 

Så visst kan man drabbas av politikerförakt när man ser debatter som denna, men det är lika smart som att reta sig på en tiggande hund vid köksbordet, när samtidigt många matar den!

 

Valdemarsvik och nya SD

Valdemarsvik  

Valdemarsvik är en kommun som ligger väldigt nära hjärtat.

 

Lyssnade på radion om pensionärer i kommunen och deras tankar om valet 2018. Ungefär var tredje innevånare är pensionär och medelåldern är hög. Kommunen tillhör de som har sämst förutsättningar i länet och har en tuff utmaning för politiker och näringsliv att hantera.

Kommunen är, precis som så många andra småkommuner i kris, ett starkt SD-fäste. I vanlig ordning för det partiet, så har de haft en turbulent period och på deras nya valsedel är det en drös nya namn. Lätt att ironisera över den höga medelåldern eller de få kvinnorna, men det är lite elakt. Det är en del av partiets problem, ett vanligt problem hos fler partier, även om SD står i särklass.

Och politiskt är det givet att lokalavdelningen ogillar migranter och lovar en massa investeringar till de äldre.


I praktiken vill de alltså ha ökade utgifter för kommunen för en ökande andel befolkning utan aktivt yrkesliv, där andelen äldre-äldre ökar och kommer ytterligare belasta kommunens ekonomi rejält.

Ska man titta historiskt på kommunen. Läderfabriken, Gusums Bruk, Solna Offset finns inte mer, Raggarna är få och har oftast barnbarn, utedanser finns knappt och det är lättare att få spela Boule, skärgården fylls inte av segelbåtar, (Copp)Konsum har övergivit kommunen, det finns inte en jättedrös kondis att välja på, ungdomar studerar på annan ort och återvänder sällan …

Jag kan hålla på med att radda upp mera vad som inte längre finns, men min poäng är väl tydlig nu?

Självklart kan man tänka på hur det var förr, när allt elände som fanns doldes effektivare och inte var något man talade öppet om, glömma allt vardagselände och bara minnas de positiva saker man upplevt. Egentligen en ganska sund överlevnadsförmåga för individen. Så, jo Valdemarsviks kommun upplevdes nog bättre förr, när medelåldern var låg, de fattiga var verkligt fattiga, genomsnittsutbildningen var låg, alkoholism var vanligare och folk var utslitna innan de fyllt 50 och så vidare. Fast detta var vardag, så ingen brydde sig då, och idag är det bortglömt. Vem har den vardagen i minne, när det var en kommun med många unga, alla fick jobb utan högre utbildning, fotbollslagen var många och annat trevligt?

Men problemet blir när man lyfter fram ett blankförnissat förflutet som föredöme hur det borde vara, som om man kunde återvända till denna delvis lögnaktiga minnesbild! Problem blir även när man pekar ut marginella företeelser som stora samhällsbelastningar, bara för att de kan anses annorlunda eller till och med oestetiska.

Om Sverigedemokraterna verkligen värnade om kommunen och de äldre, skulle de jubla över varje familj som flyttade till kommunen, oavsett nationalitet, etnicitet och religion. Att spara pengar på migranter är en märklig lösning, ställ lite krav, ge folk ett genuint välkomnande, var vänlig utan att vara fjäskig. Helt enkelt behandla folk med respekt, så kan det med lite tur finnas de som vill stanna kvar och jobba med åldringsvården, lantbruken, kiosken, industrin och annat.

Ett parti som aspirerar på verklig makt och förväntade höga siffror i valet 2018, då ska man kräva att de kommer med konkreta uppgifter om hur man finansierar sina löften, och inte populistiska tankar var problemen ligger.

Så Sverigedemokrater, välkommen till 2000-talet, ni är ett parti som aspirerar på regeringsmakt, trots att ni utesluter fler medlemmar än alla andra partier tillsammans, har överlägset fler politiska vildar eller som helt lämnar sina platser i olika fullmäktige så de är tomma, och era interna konflikter som får andra partiers inre tjafs att framstå som modesta.

Och ur personlig synvinkel kan massa Sverigedemokrater skylla på att de är ”nya”. Men det håller inte mer än individuellt, som parti ska ni leverera oavsett.

Och kan ni inte göra detta, i exempelvis i Sveriges vackraste skärgårdskommun, utan vill göra ansvarslösa populistiska saker som förvärrar problemen som finns, så ska ni inte väljas.

För förr så lönade sig inte ytlig populism att locka väljare i större omfattning, så i just den delen kan jag faktiskt säga:
”Det var bättre förr!”

Jag och Kungsängens flygplats

Norrköping  

Eftersom jag är en något konstig Miljöpartist ibland, så sitter jag i Styrelsen för Norrköping Airport.


Bolaget är som den absoluta majoriteten av flygplatser, inte utsatt för marknadskrafterna, utan subventioneras av skattemedel. I Norrköping fick flygplatsen bidrag på 24 miljoner (av någon anledning vill en del inte kalla det "bidrag", utan "stöd". Märkligt nog oftast av samma personer som kallar "Försörlningsstöd" för "Socialbidrag". Finns säkert en logik någonstans som är så avancerad så att jag inte fattar den ...)

Nå, om ni undrar varför jag sitter i en Flygplatsstyrelse om MP är emot flygresor (när dessa inte är nödvändiga), hänger det helt enkelt ihop med att jag värnar om skattebetalarnas pengar! Ska man minska flygandet, ska det ske med nationella och internationella medel, mitt uppdrag är att bidra med att Flygplatsen fungerar som den ska, så billigt som möjligt (och med mindre dålig miljöpåverkan) medans den finns i kommunens ägo.

Politik tror många, att detta är sponsrade inlägg på fejjan, populistiska påståenden där svåra frågor ges enkla (fast omöjliga och idiotiska lösningar), slogans, vallöften (som ofta är omöjliga att genomföra för alla med mindre än 51 procents röster), plakat, nättrolls påverkan, twitterförolämpningar och annan fernissa som spelar på känslor och inte riktar sig till hjärnan.

Men detta är vad många väljer att se. För vad politik oftast är, är enorma mängder papper, ett runt bord i ett litet rum med taskig ventilation och löjliga mängder kaffe!

Det är de som sitter där som uträttar något, medan folk inte sällan vill ha fåntrattar som säger saker de vill höra, inte vad som är sant. 
Och oftast när dessa fåntrattar blir valda, sitter de där i det lilla rummet med taskig ventilation, dricker sin löjliga mängd kaffe och är fullt medvetna om att det som de sa till väljarna inte har någon som helst koppling till vad de egentligen gör när de väl är valda.

Och "kompetens" är inte det ord som dyker upp först, när populister blir valda och får bestämma ...

Lobbyisterna Svensk Handel, vad vill de?

Sverige
Läste ett utskick från Svensk Handel.
De är en lobbygrupp, och ska behandlas som en sådan, de ska propagera för sina intressen och man behöver inte förvänta sig "hela sanningen, och inget annat än sanningen".
 
Det senaste jag noterade, var att de (fullt förståeligt) vill ha hjälp med snatterier och stölder, detta med ett artikel på fem sidor, som det länkades till från Facebook. Snatterier, stölder och hot mot personal är ett konkret problem som måste hanteras, och en lobbygrupp för handeln ska jobba med detta.
 
MEN, de raddade upp fem punkter på första sidan, som något de reagerat på och visar upp problemen.
 
Punkt ett handlade de om (uppskattade) summan som stjäls.
Punkt två handlade om (uppskattade) antalet stölder.
Punkt tre,var genomsnittet kostnad per hushåll.
 
Bra, det är vad de ska jobba med, saker med statistik och underlag, kanske vinklat för att framföra en poäng, men lobbyister kan göra sådant..
 
Men sedan kommer problemen.
 
Punkt fyra: "Sverige har flest antal anmälda stölder per innevånare i hela EU, 166% fler stölder än genomsnittet i EU, samt näst mest flest anmälda misshandelsfall (och flest våldtäkter samt fall av sexuellt våld)"
 
Punkt fem: "Antalet anmälda våldsbrott i Sverige har ökat med 236 % sedan 1975."
 
Det senaste är givetvis oroväckande, fast det hänger till stor del med skärpningen utav definitionen av våldsbrott, ökad befolkning och ökad vilja av att anmäla sådant. Toleransen gentemot våld har minskat rejält. Ska man vara petig, så var det till exempel saker som att fram till 1979 tillåtet att aga barn. I praktiken är läget idag ungefär som 1975 när man tar med alla faktorer.
 
Att antalet våldtäktsanmälningar har ökat stämmer, metoo visar vilket enorm mörkertal det existerar. Att Sverige infört bland världens hårdaste lagar när det kommer till våldtäktsdefinition, är knappast okänt, i kombination med internationellt sett hög anmälningsvilja.
Det är sådant som krafter som tjänar på att oroliga människor som är rädda använder, och förstärks av utländska behov som uppmuntrar dessa politiska krafter, eftersom ett splittrat Sverige och EU gynnar deras styrka.
 
Men varför ska Svensk Handel uppmuntra detta?
Är man lobbyist för en organisation, så ska man arbeta för medlemmarnas åsikter. Varför gynna krafter som har en politisk agenda, varav ingen kan betecknas som positiva för Sverige, vare sig nationellt eller för internationellt rykte, med uppgifter som saknar koppling till organisationen och som måste vara medvetet misstolkade, (för annars är "Svensk Handel" totalt inkompetenta).
På vilket sätt tjänar en järnhandel eller ICA-butik att deras organisation använder vinklad statistik inom områden som inte har med vad handeln ägnar sig åt?
Det Facebookinlägg som handlade om detta, lockade fram en majoritet individer som nog i ytterst begränsad omfattning verkade intresserad av den Svenska handels problem med snatterier, om man inte kunde koppla ihop det med invandringen.
 
Jag stödjer svensk handel, jag är för, att folk får betala för import som konkurrerar ut den, jag avskyr de stölder de drabbas utav och jag uppskattar den insats de gör för att ge folk arbete. Många företagare är i mina ögon en sorts hjältar som kämpar för att vara positiva föredömen.
 
Men om detta inlägg från "Svensk Handel" är representativ för organisationen och inte en förfalskning, utan något de verkligen stå för, så måste organisationen ifrågasättas vilken agenda de verkligen har, och om det verkligen är handeln som är deras främsta arbetsgivare!

Inbrott? Ingen polis? Tacka nazisterna

Sverige Nu har demonstrationen från Nordiska Motståndsrörelsen skett. Massor av motdemonstranter och ett stort antal poliser på plats (enligt uppgift över 1000), och extra polisinsatser vid Sveriges gränser.

 

Själva händelserna kring denna maktdemonstration NMR ville visa upp, med förhoppning att värva fler medlemmar och normalisera sin närvaro, har andra rapporterat om bättre. Bara att konstatera att den var ett fiasko.

Men min tanke är polisinsatsen. Över tusen poliser är väldigt många. Det har givetvis kostat mycket att frakta dessa, övernattningar har belastat budgeten och över huvud taget är detta en mycket stor kostnad för polisen.

Fast det största problemet är övertiden. I en hårt belastad organisation som polisen, med mycket övertid måste man vara medveten om att organisationens övertidsmöjlighet redan nu är på gränsen i många fall. Nu kommer denna massiva polisinsats att kräva kompensation på något sätt. I praktiken kommer polisen tvingas nedprioritera ”vardagsbrott” än mer.

 

Så denna lilla nazistpromenad mellan två ICA-butiker, kommer säkert att bidra till att det blir ännu svårare att få en polisinsats vid källar- eller vindsinbrott, sönderrepade bilar, sexuella övergrepp, krogköslagsmål eller annat, och i bygder med långt till polisen kanske man får glömma att få tag på en polis ibland. Allt kommer säkert att variera beroende var man bor, men konsekvenser kommer det att bli.

Så om du märker att någon gör inbrott hos grannen, ringer polisen och hör att de inte har någon i närheten som kan gripa in, kanske detta är resultat av att poliser som borde jobbat, var komplediga.

 

För poliserna var tvungna att skydda extremister, klädda som kypare på en tredjeklassens sylta och som inte kan bära slips på ordentligt sätt. Dessa som anser att gasa judar, romer och handikappade var en bra idé, och som tvunget ville visa att de fortfarande finns kvar.

 

Och för att påpeka det självklara.

Dessa nazister skiter fullständigt ifall du eller dina närmaste drabbas av brott och inte får hjälp, om du inte sympatiserar med deras ideologi. Och deras ideologi att jaga bort eller döda judar, romer, journalister, fackförbund, muslimer, alla med släktskap till invandrare med flera, är bara vägen till målet.

 

Slutmålet är Du!

Jens Lindell


Personvalskandidat till Regionfullmäktige 2018.


Facebook:


Jens Lindell MP


 


Informationssekreterare för Miljöpartiet Östergötland. Sitter i Norrköpings kommunfullmäktige och är ersättare i Östergötlands Regionfullmäktige. Sitter i socialnämnden. Nämndeman i Förvaltningsrätten. Jag är intresserad av sociala frågor, sjukvård för de absolut mest utsatta i samhället. Aktiv i rättsfrågor och långsiktiga politiska lösningar.
Privat seriesamlare/älskare, modellbyggare, Macanvändare, Science Fiction-biten och gillar motorcyklar, i synnerhet italienska. Betraktar mig som en obotlig nörd med samhällsengagemang. http://twitter.com/#!/LindellJens

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se