Joanna Sjölander (M)

Värt att värna och försvara

Norrköping Här sitter jag på ett tåg mitt i skogen. Ett regionaltåg jag bokade om till för att det snabba som jag tidigare bokat blev rejält försenat nånstans i Småland på grund av elfel. Vi hinner hela vägen förbi Nyköping innan det blir tvärstopp mitt i skogen och först två timmar senare är ett lok på väg från Nyköping för att hämta hem oss. Avbrottet beror på att någon har kastat sten på porslinsskydden på ledningen så att det blev kortslutning.

Oavsett om det var barn som aningslöst busade i skogen eller några som såg det som en utmaning att se om det gick att rubba systemet, så förorsakade det många brustna planer och ogjorda möten för människor på detta tåg. Kanske urladdade telefoner och brutna kontaktvägar.

Vår infrastruktur är kritisk för att vi ska kunna leva våra liv som vi vill och den måste försvaras. Utmärkt att personalen är förberedd med både prakisk hantering, information och nöd-proviant på tåget. Att vara förberedd är alltid nummer ett, då behöver man inte oroa sig så som den oförberedde kommer att göra när elen fattas i uttaget.

Jag hör självklart till dem som knappt lämnar hemmet utan ett laddat extrabatteri och såna där minttabletter som kan hålla hungern stången (eller tunga ögonlock uppe på långa dragningar). Jag är inte heller en av dem mest frustrerade här heller, trots att det faktiskt är ett kritiskt möte jag missar. Nu för tiden tänker jag att det finns en mening med allt. Och i vilket fall så hjälper det inte att bli arg och frustrerad.

Jag tänker på övningarna som pågår runt Östersjön och världsläget med ett kaxigt Nordkorea och en oberäknelig Amerikansk President. Den stora sorgen - Syrien. Ukraina. Israel. Många, många oroshärdar med lite hopp om försoning och inga enkla lösningar.

Jag tänker på hur beroende vi är av att det finns kloka beslutsfattare som inte lockas av enkla lösningar eller ger vika för press från endera håll. Demokratin må inte vara perfekt, men den är det bästa vi har och den bygger på att vi utser politiker att bevaka våra intressen och hantera problem oöverstigliga för den enskilde. Politikerna i sin tur bör väljas med omsorg och förhöras om vad de vill åstadkomma, men även varför.

Lämna inte det valet till de arga och frustrerade.

Värt hur mycket som helst

Norrköping Vad får en vårdinsats kosta egentligen?

Mitt svar är: Hur mycket som helst om den får individen på banan - eller nästan inget alls, om det visar sig att insatsen inte gör skillnad.

Under höstems första sammanträde med Socialnämnden lämnade vi Moderater in ett nämndinitiativ som syftar till att utvärdera kvaliteten på kommunens placeringar av vuxna, barn och ungdomar; för att se vilka som leder till långsiktig förbättring.

Externa placeringar utgör merparten av socialförvaltningens kostnader, så vi vill säkerställa att framför allt barn och ungdomar får rätt stöd och behandling, samt värna våra gemensamma skattepengar. Kommunen ska vara en professionell köpare som använder skattebetalarnas pengar rätt.

Vi vill att enheter som inte levererar identifieras så att nämnden får möjlighet att göra något åt situationen. Individen ska vara helt anonymiserad i statistiken, och enheterna ska förbli anonyma tills avvikelser har ringats in.

Det viktigaste är att insatserna är framgångsrika och gör skillnad – men då måste de ju utvärderas på något sätt. Det finns en mängd svårigheter med sådana mätningar men jag är övertygad om att våra tjänstemän kan lösa det. Och det är vårt jobb som politiker att kräva kvalitetssäkring.

När den styrande majoriteten inte gör det, är det som vanligt oppositionens uppgift att driva majoriteten framför sig.

Norrköping behöver ett nytt styre.

Only in Norrköping

Norrköping Det är nog bara i Norrköping man får avnjuta ett uns av Beethovens 5te symfoni flerdimensionellt under kommunens budgetdagar.

Fritidspolitikerns hösttermin är alltså igång. Första kommunfullmäktigeförsamlingen ägde rum på Förvaltningshuset Rosen i måndags och kommunens budgetdagar onsdag och torsdag var de första formella mötena, bortsett från en del interna politiska möten och samråd.

Det var ett nöje att på ett proffsigt sätt få budgetförutsättningar och framtidsfrågor presenterade av våra tjänstemän i Visualiseringscenter, en unik nod i den globala visualiseringsvärlden. Därav den unika pausfågeln.

Det framkom bl a att kompetensbehov är vår förvaltnings största utmaning. Och att kommunens egna medarbetare ska tala väl om sin arbetsgivare.

Som företagare och fritidspolitiker drar jag slutsatsen att det är den egna organisationens attraktionskraft som avses; att Norrköpings kommun behöver bli en mer attraktiv arbetsgivare för att ha muskler att hantera befolkningstillväxten.

Ledningen drar en annan slutsats. Lön kan inte vara det avgörande, sägs det, trots att det framförs som den allra viktigaste faktorn i undersökningen; kompetensutveckling och flexibilitet på avlägsen andra respektive tredje plats.

Pengar är verkligen inte allt här i världen, men att lyssna på medarbetarna borde ändå vara en bra början om man vill att de ska förbli lojala och engagerade. Inte att tala om för dem att de har fel.

Norrköping behöver ett nytt styre!

 

Här finner du planeringsförutsättningarna: http://framtid.norrkoping.se

 

 

 

 

Murar, festivaler och demokrati

Norrköping Festival, politikervecka, shoppingcenter eller flygplats. Några av de samlingsplatser och utrymmen för våra drömmar att förverkligas, för våra liv att levas och våra demokratiska rättigheter att utövas.

Så klart är de lätt identifierade mål för dem som av någon anledning vill dra nytta av folktätheten; det må vara för lättfiskade fickor, lättillgängliga unga kroppar eller långt mer skräckinjagande syften.

Hoten må vara på helt olika nivåer men principen är ändå den samma – många generationer före oss har kämpat sig till det fria demokratiska samhälle vi har förmånen att leva i idag. Många av oss åtminstone. Detta får vi aldrig glömma och aldrig ta rättigheterna för givet. De måste ständigt försvaras och de som kämpat för dem före oss ska hedras.

Att betonglådor och piketbussar spärrar vägar in till Almedalen under politikerveckan representerar inget annat än den gamla ringmuren de står intill. Beväpnade poliser har ersatt bågskyttarna. Detta är den nya tidens skydd för den nya tidens hot. Kanske kommer man i en avlägsen framtid att se tillbaka på den med samma nostalgi som vi idag ser på stadsmuren som säkerligen insupit tusentals inkräktares och försvarares blod.

Inte gav vi upp för angriparen då och inte tänker vi göra det idag. Vårt försvar i den nya världen är mot cyberattacker, sexuella angrepp och enskilda skräckspridare; därför är det en ny sorts försvar men principen är densamma: vi ger inte upp kampen om vår demokratiska rättsstat och vi slutar inte att leva våra liv i den.

Säkerhetsåtgärder för att möta de nya hoten är nödvändiga. Att leva livet innanför är självklart, vad är det annars vi ska försvara.

 

Om mitt samhällsengagemang

Norrköping Lagom till vårens sista Kommunfullmäktige kom Regionens Affärsmagasin "Affärsstaden" med mig som omslagsperson och stor personlig intervju - Resor, flyg, motorer och ett stort samhällsengagemang. Det beskriver en stor del av mig och en del av det som format mig till den jag är; tex Polen och Indien.

Ur intervjun om mitt politiska liv:
- Samhällssäkerheten är min hjärtefråga.
För Joanna gäller frågan allt från säkerheten på ett personligt plan till regional och internationell nivå.
- Vad gör du när elen försvinner? När vattnet inte kommer ur kranen längre? Hur blir det med maten? Vad producerar vi lokalt? Hur länge räcker det? Jag tycker att det är helt vansinnigt att vi importerar mat som inte möter de riktlinjer vi har för vår egen odling. Det är en fråga jag är mycket engagerad i, berättar Joanna
På regional och nationell nivå handlar det också om sådant som att polisen inte fungerar idag.
- Att människor inte känner sig trygga tycker jag är oacceptabelt! Säger Joanna.
- Det kanske låter negativt men jag tycker inte att man kan tänka att inget hemskt någonsin kommer att hända. Jag vill vara förberedd på det värsta men hoppas på det bästa. Hur det ser ut i Sverige påverkas också mycket av andra länders politiska läge. Det är viktigt att ha ett globalt perspektiv. Vårt hemmaplan ska ses ur ett globalt perspektiv då det som händer där påverkar oss väldigt mycket. Det är därför jag tycker att de här frågorna är så viktiga, säger hon.
Joanna är engagerad som kommunalpolitiker i Norrköping.
- Eftersom jag är kommunalt engagerad är det naturligt att jag driver de lokala samhällssäkerhetsmässiga frågorna, även om rikets säkerhet också intresserar mig mycket, berättar hon.
- Vi kan ju vara säkra på att ett angrepp idag inte kommer att se ut som krigen gjorde förr. Det finns olika typer av angrepp. Angrepp mot vår integritet eller vår IT-säkerhet, till exempel.

Läs hela intervjun på:
http://www.e-magin.se/paper/hcbj71md/paper/

Norrköping behöver ett nytt styre.

Joanna Sjölander heter jag och är Moderat fritidspolitiker i Norrköpings Kommun. Jag är ledamot i Fullmäktige, 2:a vice ordförande i Socialnämnden och vice ordförande i Upplev Norrköping AB, samt ledamot av Direktionen i Kommunalförbundet Fjärde Storstadsregionen. Jag är dessutom ordförande för Moderatkvinnorna både i Norrköping och i Östergötland och därmed medlem i Kretsstyrelsen samt Förbundsstyrelsen.

I övrigt är jag egen företagare och konsult inom marknadsföring, affärsutveckling och kommunikation efter många år på ledande marknadspositioner inom IT och försvarsindustrin. Jag brinner därför lite extra för försvars och säkerhetsfrågor samt kriskommunikation. Men framför allt intresserar jag mig för den enskildes rätt- & skyldigheter och hur samhället på bästa sätt kan erbjuda en trygg, fungerande plattform för dessa så att människor kan försörja sig och komma till sin rätt.

Jag bor och trivs med maken, som är entreprenör och företagare, samt min 9-åriga son och krulliga hund i Norrköpings stad och kan ofta ses skynda runt på cykel även om jag framför allt gillar att framföra motordrivna fordon och att resa till ständigt nya destinationer.
  • Twitter
  • @JoSjo
  • Mest lästa bloggar
Östgötahockey

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se