Logga in
Logga ut
Vårdnad – vad är det? Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

En förbannad manTill sist;

Han var förbaskad och skrek att invandrarna hotade vår trygghet. Ja, han var så förbaskad att alla i närheten tog ett steg tillbaka. 

 

Vi möttes på stan, och jag försökte förklara att just då, just när vi stod och pratade, var det ingen  annan än just han som skrämde människor. och om vi ska få en tryggare och mänskligare värld är det kanske inte så klokt att skrika och gorma. Samtidigt inser jag att vi människor inte alltid handlar rationellt.

 

Det här mötet beskriver rätt väl den otrygghet som många upplever. Och att utvecklingen i Norrköping just nu är motsägelsefull. Å ena sidan byggkranar och fler jobb och en starkare tillväxt än på väldigt länge. Å andra sidan bostadsbrist, arbetslöshet och droger och kriminalitet. För mig är slutsatsen given, att det inte finns något viktigare än att hålla ihop Norrköping, se till att tillväxten kommer alla till del. Det handlar om att förbättra skolan så att fler rustas för de jobb som skapas. Det handlar ocjså om att lägga mer pengar för att öka tryggheten här och nu; fler poliser, fler vakter och ökade insatser för att hålla staden ren och snygg. Sådant påverkar också tryggheten. 

 

Sedan hoppas jag att utöver alla dessa samhälliga insater så funderar vi alla på vad vi kan göra för att öka tryggheten och förhindra att hatet och hetsen sprider sig. 

 

Till sist; idag vann Sleipner mot Huddinge efter en riktig rysare. När Daniel Anderssopn gjorde det förlösande 2-1-målet kom alla mina känslor på en och samma gång.

 

Jag såg efteråt att en och annan på läktaren tänkte tanken att min reaktion kanske inte var helt rationell och defintivt inte särskilt sansad.

 

 

 

Tydligt besked

I fredags meddelade jag och mina kollegor i Kvartetten att vi är beredda att fortsätta regera tillsammans efter valet i höst. Självklart under förutsättning att vi får tillräckligt väljarstöd. Reaktionerna har inte varit särskilt många. De flesta jag mött och som har kommenterat artikeln såg det närmast som självklarft. 

 

Under den här perioden har vi lyckats komma överens bra. Vi har byggt bort bristen på boendeplatser för äldre och vi har anställt fler i skolan. Antalet nya jobb ökar och just nu sjunker arbetslösheten snabbare i Norrköping än i riket. Men mycket behöver göras framöver. Skolresultaten måste förbättras och vi ska förhandla fram ett avtal med staten angående nytt resecentrum. Ekonomin är god i kommunen, men det ser kärvare ut de kommande åren. Det gäller att hålla i pengarna. 

 

Som sagt, artikeln har inte orsakat särskilt många reaktioner. NT skriver dock om den på ledarplats. Trots det tydliga beskedet verkar NT leva i tron att alliansen på något sätt lever kvar i Norrköpings lokalpolitik. Moderaternas Sophia Jarl tycks tro ungefär samma sak när hon skriver i en annan debattartikel att hon utmanar mig som KS-ordförande. Det gör hon, inget tvivel om det, men frågan är var hon hämtar sitt politisk stöd. 

 

 

 

 

Ohållbart tiggande

Eskilstuna kommun vill att tiggare ska ha tillstånd för att, som det heter på byråkratiska, passivt samla in pengar. Syftet är att få koll på vilka som är i kommunen och kunna ge hjälp till dem som utnyttjas.

 

Det här är banne mig det hittills bästa förslaget jag hört för att stoppa tiggandet utanför våra butiker. För ingen kan rimligen hävda attdagens situation är acceptabel. Trots rejäl kyla sitter det fortfarande tiggare utanför butikerna  i Norrköping och andra tätorter. Självklart  är det farligt för deras hälsa, men det är också en fara för allas förtroende för samhället. Det riskerar nöta ner förtroendet för det gemensamma när människor uppenbart lider nöd framför våra ögon utan att vi kan göra något.

 

Jo, vi kan och måste göra något. Regeringen men också Norrköpings kommun har försökt få tiggarnas hemländer att ta ansvar. Utan tillräckliga resultat. Därför är Eskilstunas förslag värt att pröva. Om det inte funkar har jag ett annat, som jag tycker borde prövas; hittills har vi framför allt diskuterat tiggandet ur ett ordningsperspektiv. Men det är rimligen i första hand ett hälsoproblem, ett socialt problem. Därför borde vi pröva att använda socialtjänstlagen. Om människor lider nöd och inte själva förmår göra något åt sin situation, då borde samhället agera. Om tiggaren varit från Borås hade vi sannolikt med milt tvång sett till att hen förpassades hem. Det borde inte vara någon skillnad när hen kommer från Bukarest. 

Högtidligt och hyfs

Uppmärksammade i dag Förintelsens minnesdag i Motala och i Norrköping. Kyrkan i Motala var fullsatt. Prästen talade, jag talade och ungdomar spelade teater och sjöng.

 

I samma kyrka är jag döpt och konfirmerad och när jag lyssnade till dagens unga motalabor kunde jag inte låta bli jämföra med min egen ungdom. Nej, det var inte bättre förr. Jag vågar påstå att dagens unga vet mer och vågar ifrågasätta mer än vad vi gjorde. De är modigare. Och det modet gör mig optimistisk.

 

Så något helt annat; jag har i helgen haft en del samtal apropå den planerade stambanan, ostlänken. Arbetet fortskrider och vi är nära en uppgörelse för dragningen genom Norrköping. Vi diskuterar fortfarande med Trafikverket om banan ska vara lite eller mycket upphöjd över marken, men före sommaren ska vi vara klara. Det betyder att vi i vår kommer att ta ett stort beslut i miljardklassen. Även om vi har avsatt pengar under lång tid och pratat om det under ännu längre tid så känns det ändå högtidligt. 

 

Och något helt annat; Sophia Jarl fortsätter idag på debattplats i NT  om kommunens organisation och politikers arbetsgivareansvar. Jag tror inte vi kommer längre, men låt mig ändå slå fast; självklart ska polituiker få vara kritiska mot beslut som tjänstemän tagit och över huvudtaget vara kritiska mot allt och alla. Om det är vi helt ense. 

 

Däremot är det inte ok att en politiker uttrycker sig kränkande om en tjänsteman. Det har inget med yttrandefrihet att göra, utan det handlar om allmänt hyfs. 

Vi saknar Dallas

I dag på förmiddagen fick jag beskedet att Erhard Mathiesen hastigt gått bort. Eller Dallas, som ett oräkneligt antal norrköpingsbor kallade honom. 

 

Jag träffade honom för ett tag sedan och han pratade om framtiden. För några år sedan avtackade jag honom när han gick i pension och efter fyra decennier lämnade Ektorps fritidsgård. Det där med pension var liksom inget han gillade. Han ville ha nya uppgifter och utmaningar. Därför fortsatte han och arbetade med ensamkommande.

 

Jag var inte alls förvånad. Jag vet inte hur många jag mött under åren som vittnat om vad Dallas och Ektorps fritidsgård har betytt för dem. Han var storväxt och hade ett ännu större hjärta, och det bultade för alla barn och ungdomar han mötte. Han bryde sig, var engagerad, och för en sådan som Dallas går det nog inte att varva ner. Den typ av engagemang han hade käner inga ålders- eller pensionsgränser. 

 

Om meningen med livet är att hjälpa andra och på så sätt se till att samhället blir bättre, då levde Dallas ett mycket meningsfullt liv. Jag tänker på hans anhöriga.

Skolresultaten är viktigast

Utbildningsnämnden gick back med cirka 50 miljoner förra året och om inget görs kan underskottet bli nästan lika stort i år. Kostndarena har ökat, framför allt kostnaderna för stöd till barn i behov av extra stöd. Mona Olsspn ( V ) skriver klokt i sin blogg om allvaret och vikten av att ha balans i ekonomin.

 

Det är inget försvar, men det är inte första gången en politisk nämnd redovisar ett minus. Några minns kanske socialnämndens bekymmer för några år sedan, eller skolans om vi går ytterligare ett par år tillbaka. Tittar vi på andra kommuner ser vi samma sak.

 

I Norrköping finns det emellertid en betydande skillnad mellan då och nu. Efter flera år med god ordening i ekonomin har vi äntligen kunnat skaffa oss en buffert. Självklart måste kostnaderna anpassas efter de ekonomiska ramarna, och ingen ekonomi är så stark att den klarar ständiga underskott. Men i dag har vi en sådan stadga att vi inte behöver agera i panik, utan vi kan ge utbildningsnämnden draghjälp.

 

För det finns en sak som oroar mig mer än ekonomin; skolresultateten. Vi såg en viss ljusning i höstbetygen och i dag besökte jag Borgsmo och fick exempel på det goda arbete som görs på våra skolor. Det arbetet måste få fortsätta och därför måste vi ge skolan det stöd som krävs. 

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.
  • Mest lästa bloggar

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se