• måndag 25 september 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Barn i växelvis boende är mindre stressade Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

En förbannad manTill sist;

Han var förbaskad och skrek att invandrarna hotade vår trygghet. Ja, han var så förbaskad att alla i närheten tog ett steg tillbaka. 

 

Vi möttes på stan, och jag försökte förklara att just då, just när vi stod och pratade, var det ingen  annan än just han som skrämde människor. och om vi ska få en tryggare och mänskligare värld är det kanske inte så klokt att skrika och gorma. Samtidigt inser jag att vi människor inte alltid handlar rationellt.

 

Det här mötet beskriver rätt väl den otrygghet som många upplever. Och att utvecklingen i Norrköping just nu är motsägelsefull. Å ena sidan byggkranar och fler jobb och en starkare tillväxt än på väldigt länge. Å andra sidan bostadsbrist, arbetslöshet och droger och kriminalitet. För mig är slutsatsen given, att det inte finns något viktigare än att hålla ihop Norrköping, se till att tillväxten kommer alla till del. Det handlar om att förbättra skolan så att fler rustas för de jobb som skapas. Det handlar ocjså om att lägga mer pengar för att öka tryggheten här och nu; fler poliser, fler vakter och ökade insatser för att hålla staden ren och snygg. Sådant påverkar också tryggheten. 

 

Sedan hoppas jag att utöver alla dessa samhälliga insater så funderar vi alla på vad vi kan göra för att öka tryggheten och förhindra att hatet och hetsen sprider sig. 

 

Till sist; idag vann Sleipner mot Huddinge efter en riktig rysare. När Daniel Anderssopn gjorde det förlösande 2-1-målet kom alla mina känslor på en och samma gång.

 

Jag såg efteråt att en och annan på läktaren tänkte tanken att min reaktion kanske inte var helt rationell och defintivt inte särskilt sansad.

 

 

 

Bränder och våld

Besökte ikväll Ektorpsskolan, pratade med räddningstjänstens personal och med boende. Branden var just släckt, avspärrningarna på väg att tas bort men kvar var alla frågorna. Jo, allt talar för att den är anlagd, men av vem och varför?  Ett par timmar senare kommer larm om ny brand, den här gången är det Vilbergsskolan som drabbas. 

 

Jag vet att forskning visar att hårdare straff inte självklart ger en minskad brottslighet och ökad trygghet. Men när det gäller unga människor som begår brott, då tror jag på snabba och kraftfulla insaster. Det gäller att tidigt markera allvaret. Jag vet, det är för tidigt spekulera om vem som gjort det, men klart är att otryggheten, våldet och drogerna är det som mer än något annat förmörkar livet i Norrköping.

 

Mycket görs redan, men efter den här söndagen är det än mer uppenbart att vi måste göra mer. Lyssnade ikväll på SVT-Agenda, som intervjuade en borgmästare i belgiska Mechelen. Han berättade om ett framgångsrikt arbete mot brottslighet som handlade om både ökad polisnärvaro och insaster mot segregation. Vi kan lära av andra. 

 

När kommunledningen träffas imorgon bitti kommer vi förstås prata om bränderna och våldet och vad vi behöver göra mer. Men det blir nog lite prat om kyrkovalet också. Både S och C går farm och blir tillsammans den starkaste kraften i kyrkans riksdag, kyrkomötet. Själv lämnar jag kyrkomötet i och med det här valet, och det känns lite sentimentalt. Har varit mycket lärorikt och meningsfullt. 

 

Söndagens gladaste nyhet; valdeltagandet ökar rejält, och ser ut att bli det högsta sedan 1950. 

Tack för festen

Livet är verkligen inte bara en lek. Jag påminns ständigt om bristerna i skolan, i vården och andra samhällsproblem. Men om vi inte förmår ha roligt, känna gemenskap, då tror jag att vi får svårare göra något åt det problematiska.

 

Därför känner jag mig glad efter helgens Augustifest. Jag träffade på tusentals norrköpingsbor och pratade med hundratals. Jo, det var ett och annat allvarligt samtal, men också många glada skratt och kommentarer under stadsloppet och många vänliga ord när jag var funktionär före, under och efter fyrverkerierna. Ett stort tack till alla  företagare, kommunanställda, frivilliga och alla andra norrköpingsbor som bidrog till allt det festliga.

 

Ett särskilt tack till min kollega Reidar Svedahl. Han visade med sin insats i stadsloppet att Kvartetten har en mycket löpstark och snabb företrädare. För egen del visade jag att Kvartetten även har en uthållig representant, som orkade springa ca 20 minuter längre än min kollega.

Skandalens logik

IT- skandalen har utvecklats till en regeringskris och en parlamentarisk kris och det är inte längre alldeles enkelt hålla i minnet vad som var ursprunget. Men jag känner igen mönstret. Den här typen av affärer/ skandaler har en egen logik, och det är nästan alltid så att det som faktiskt har hänt överskuggas av hur ansvariga hanterar det som hänt. 

 

Det är möjligt att ett nyval är enda utvägen. Då får det bli så. Problemet är att vi även efter ett nyval kan ha en situation där många har makten att fälla en regering men ingen har stödet att bilda en handlingskraftig regering. Men man kan ju alltid hoppas, och då hoppas jag att partierna så småningom hittar samverkansformer som fungerar i dagens politiska läge. Just nu ser det förstås rätt mörkt ut för den typen av öppningar.

 

För  övrigt hoppas jag att vi inte glömmer sakfrågan. Det är viktigt se till att hemlig information förblir hemlig och det är viktigt granska varför informationen inom regeringen inte fungerade. Det finns onekligen fortfarande många frågor att ställa och vem vet; om KU hade fått en chansen  att analysera regeringens agerande hade kanske en majoritet av ledamöterna landat i samma slutsater.

Omväxlande

Livet som lokalpolitiker kan verkligen vara omväxlande. Har i dag fått frågor om Transportstyrelsens IT-skandal och om kattägares ansvar. Inte direkt några så att säga kommunala kärnfrågor, men som förtroendevald får man ibland fungera som port till hela det politiska systemet.

 

Ja, det finns förstås kopplingar mellan Norrköping och IT-skandalen. Myndigheten ligger i Norrköping och med anledning av järnvägens utbyggnad har jag täta kontakter med det närmast ansvariga statsrådet Anna Johansson. Tycker hon gör ett mycket bra jobb, men IT-skandalen ska förstås bedömas utan att hänsyn tas till hur hon och andra sköter övriga uppgifter. Det som hänt är onekligen allvarligt, och det helt avgörande måste vara hur regeringen agerat sedan man fick vetskap om skandalen. Om skadorna har reparerats och säkerhetsluckorna täppts till, ja, då kan rimligen inte statsråden klnadras. Då borde den fortsatta debatten istället handla om hurivida det är klokt att lägga ut känsliga IT-system på entreprenad. 

 

Frågan om katter är inte heller helt enkel. Fick ett bvev från en gissningsvis ung kommuninvånare som var orolig för sin kanin Sigge med anledning av grannaras kringströvande katter. Jo, efter lite detektivarbete fick jag fram att kommunen på sin  hemsida hade en del råd att ge, men det är inte alldeles enkelt för kommunen att lösa problemet. Bästa rådet är att försöka prata med grannarna.

 

Ett litet problem? Nja, i ett globalt perspektiv kanske, men den som upplevt ett barns känsla för sitt husdjur förstår att det minsann är en allvarlig fråga för den enskilde.

 

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.
  • Mest lästa bloggar
Östgötahockey

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se