Bilder från Sagojul Perenkranz bakom scen Perenkranz bakom scen
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Fegt bara förnamnet

Just hemkommen från estetverkstans föreställning Spåökhotellet. Blev verkligen översköljd av humor och allvar och mänsklig värme och jag blev dessutom påmind om alla engagerade medarbetare inom daglig verksamhet. 

 

Den här typen av upplevelser behövs verkligen för att orka vara optimist. Och jag är verkligen optimist trots otrygghet och skolor som brinner. Nu senast var det Tamburinens skola som drabbades och åter igen ger sig våldsverkarna på barnen och deras trygghet. Fegt är bara förnamnet. Det här är påminnelser om att vi måste göra mer för att öka tryggheten. På kort sikt handlar det förstås om polisinsatser och andra trygghetsskapande insatser. I nästa vecka träffar representanter för kommunen polisen - det görs regelbundet - och självfallet behöver vi diskutera hur vi tillsmmans ska öka säkerheten. 

 

Det här är ett problem som vi delar med många andra kommuner. Träffade nyligen kollegor som hade en del spännande idéer och erfarenheter. Idér som vi definitivt ska pröva. Till det får jag återkomma.

 

Först ska jag sjunka ner i fredagssoffan och tänka på kvällens föreställning och alla som sprider glädje och gör gott i samhället. 

Går inte att lita på politiker

Det går inte att lita på politiker. Nja, jag ska inte generalisera. Vad jag försöker säga är att det inte går att lita på mig. Hade lovat mig själv att aldrig mer sätta mig i en bergochdalbana-vagn. Jag är helt enkel för gammal för den typen av utmaningar.

 

Igår bröt jag det löftet. Inför en femårings vädjande blick svek jag mitt löfte. För övrigt är Kolmårdens djurparks julkul en riktig succe. Fullt med folk och mycket att göra för både små och stora. Inte minst tack vare djurparken är Norrköping på god väg att utvecklas till en stad för upplevelser året runt. 

 

Inför förra valet vågade nog ingen lova eller ens hoppas på att Norrköpings arbetsmarknad skulle växa så snabbt som den gör. Under 2016 ökade antalet arbetstillfällen netto med 2060. Även om antalet arbetassökande samtidigt ökar så betyder det här en gyllene chans för oss i Norrköping att pressa ner den höga arbetslösheten. Men det sker inte automatiskt. Om de nya jobben ska gå till norrköpingsbor behöver vi satsa ännu mer på yrkesutbildning och annan utbildning. 

 

Mogen moskedebatt

I förra veckan sändes SVT-dokumentären Tvärvändningen, som handlar om hur regering och riksdag vid flera tillfällen förändrat flyktingpolitiken men också om hur polariserad frågan varit. I nästan alla frågor, även laddade sådana, brukar det finnas många åsikter och nyanser. I migrationspolitiken har det periodvis bara funnits utrymme för två nyanser, svart eller vitt.

 

Mot den bakgrunden tycker jag att debatten om moskebygge i Norrköping känns befriande. Jo, visst finns det frågor som bara kan besvaras med ett ja eller ett nej. Är man för religionsfriheten måste man rimligen också säga ja till rätten att bygga religiösa byggnader. Men hur byggnaderna ska utformas, det går inte att svara ja eller nej på. Dagens Nyheter skrev nyligen att moskefrågan klyver vår stad. Nja, det finns en del som över huvudtaget inte tycker att det ska få finnas moskeer, trots att vi redan har flera i vår kommun, men bland alla som svarar ja finns det olika åsikter om minaret, böneutrop, utformning i övrigt. Kort sagt, det finns fler än två uppfattningar, precis som det brukar vara.

 

Kristdemokraterna och andra uttrycker oro för böneutrop eftersom det kan störa andra i omårdet. Samtidigt har den muslimska församlingen tydligt sagt att den inte tänker ha några böneutrop. Den planerade minareten har enbart en symbolisk betydelse och dessutom säger detaljplanen att det är ok med ett torn eller en minaret. Den diskussionen kommer självklarft att fortsätta. 

 

Apropå laddade frågor; avslöjandena om avancerad skatteplanering upprör. Det är begripligt. Det är märkligt att det förefaller finnas ett slags omvänt samband mellan stigande inkomst och generositet; när inkomsterna stiger över en viss nivå ökar snarare girigheten än generositetenj. Det kan jag ha moraliska synpunkter på, men som politiker måste jag framför allt fundera på hur vi skapar ett skattesystem som gör att vi alla betalar skatt efter bärkraft. Om vi vill ha en riktigt bra välfärd för alla, då måste vi också vara beredda betala vad det koitar. Och de som är riktigt rika måste vara beredda dela med sig till andra.

 

Om detta ska jag för övrigt debattera på SVT-Opinion ikväll, med en Kristdemokrat. Det kan nog bli ganska polariserat anar jag.

Lyssna på Angervåg

Åklagaren Torsten Angervåg efterlyser effektivare lagar för att kunna döma grovt kriminella. Han vill bland annat skärpa reglerna för telebolagens skyldighet att lägra onformation samt möjliggöra anonyma vottnesmål. 

 

Efter gårdagens bombdrama i Norrköping är det inte svårt hålla med. Jag är visserligen tveksam, minst sagt, till anonyma vittnen, men det är enkelt hålla med om att de rättsvårdande myndigheterna behöver mer resurser och effektivare hjälpmedel. Det finns en hel del annat vi också behöver se över. Redan i dag läggs det ner mångmiljonbelopp på vård och avhopparverksamhet, men det hjälper inte alltid. 

 

I Norrköping har vi prövat okonvetionella metoder för att bekämpa grov brottslighet, bland annat samarbete med sociala företag. Samtidigt som bombdramat började i Norrköping var jag på väg hem från Stockholm efter ett besök på Fryshuset. De ville veta mer om vårt sätt att arbeta förebyggande med sociala investeringar.

 

Jag förstår om många känner frustration, kanske till och med uppgivenhet när de slår upp tidningen och läser om rån och överfall och riktigt råa brott, som det i går. Det går inte att prata bort otryggheten. Det är bara med praktiska och konkreta åtgärder som vi kan öka tryggheten.

 

Vi behöver lära mer av dem som faktiskt har pressat tillbaka bropttsligheten, som belgiska Mechelen och New York. Vi behöver lyssna mer på Torsten Angervåg och andra med stora kunskaper. Och vi måste förstås göra ännu mer förebyggande.

 

Dessuitom; i den här typen av frågor behöver vi kraftsamla politiskt. Självklart kan vi tycka olika om anonyma vittnen och annat, men det gäller att kraftsamla kring det vi är ense om. Under senare tid har vi haft flera allvarliga händelser och därför

behöver vi i kommunledningen, och då menar jag även oppositionen, tillsammans med polisen diskutera vad vi kan göra mer.

För att sluta med något betydligt roligare och som för övrigt visar att allt är möjligt. Om någon för ett halvår sedan hade sagt att Östersund skulle spela ut lag som Hertha Berlin och Atletica Bilbao, då hade vederbörande betraktatats som galen. I kväll vet vi att det är möjligt. 

 

Efter matchen fick en av spelarna frågan hur det var möjligt. Nja, svarade han, vi spelar för varandra, kämpar och har tränat mycket hårt för detta.

 

Precis så är det.

 

 

Konflikter har inget egenvärde

Det sägs ibland att politik är tråkigt eftersom alla trängs i mitten och tycker ungefär likadant. Jag har aldrig begripit den typen av kritik. För det första kan det rimligen inte vara ett problem om det faktiskt är så. Det kan inte vara ett mål i sig att det ska finnas stora åsiktsskillnader, utan politik handlar om att lösa konkreta problem. För det andra är det inte sant. 

 

I helgen har jag läst alla partiers förslag inför kommnfullmäktiges budgetmöte den 23 oktober. Miljöpartiet är i stort ense med Kvartetten, men vill ha skarpare förslag när det gäller kommunens miljöengagemang. Moderaterna ligger också ganska nära i sak, och även de har förslag som det finns skäl att bejaka. Partiet vill avsätta mer pengar till vuxenutbildning och praktikplatser. 

 

SD är starkt kritiskt men när partiet kommer till sina egna förslag är det inte alldeles enkelt hänga med i svängarna. Partiet vill till exempel skärpa kunskapskraven inom sfi-undervisningen och samtidigt effektivisera verksamheetn med 50 procent. Låter inte helt realitiskt. 

 

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill avveckla subventionerna till flyget vilket självklart skulle betyda nedläggning av Munchen-linjen och chartertrafiken.

 

Helt klart finns det tillräckligt med skillnader för att få en riktigt spännande debatt och samtidigt finns det förslag som det förhoppningsvis går att förenas kring. Precis så ska det vara, tycker jag. Åter igen, politik handlar om att lösa konkreta problem.

 

Jag noterar att nästan alla partiet delar Kvartettens uppfattning att det behövs fortsatt förstärkning av skolan. Inom många områden har utvecklingen vänt i Norrköping, byggandet, antalet nya jobb med mera. Nu ska vi banne mig se till att även vända skolresultaten.

 

 

 

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se