Logga in
Logga ut
Tiggarna-cirkeln är sluten Rodi Ailert (V) Rodi Ailert (V)
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Går inte att lita på politiker

Det går inte att lita på politiker. Nja, jag ska inte generalisera. Vad jag försöker säga är att det inte går att lita på mig. Hade lovat mig själv att aldrig mer sätta mig i en bergochdalbana-vagn. Jag är helt enkel för gammal för den typen av utmaningar.

 

Igår bröt jag det löftet. Inför en femårings vädjande blick svek jag mitt löfte. För övrigt är Kolmårdens djurparks julkul en riktig succe. Fullt med folk och mycket att göra för både små och stora. Inte minst tack vare djurparken är Norrköping på god väg att utvecklas till en stad för upplevelser året runt. 

 

Inför förra valet vågade nog ingen lova eller ens hoppas på att Norrköpings arbetsmarknad skulle växa så snabbt som den gör. Under 2016 ökade antalet arbetstillfällen netto med 2060. Även om antalet arbetassökande samtidigt ökar så betyder det här en gyllene chans för oss i Norrköping att pressa ner den höga arbetslösheten. Men det sker inte automatiskt. Om de nya jobben ska gå till norrköpingsbor behöver vi satsa ännu mer på yrkesutbildning och annan utbildning. 

 

Borgsmo visar vägen

När statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Gustav Fridolin kom till Borgsmoskolan möttes de av en handfull elever i årskurs tio. Det är alltså elever som går ett extra år i grundskolan för att få godkända betyg. 

 

De var lite nervösa men efter en stiund kom samtalet igång. Eleverna berättade om sina framtidsplaner. Någon skulle läsa teknik, en annan natur. Någon ville fortsätta med en yrkesutbildning. 

 

Samtliga hade alltså lämnet nian utan behörighet att läsa vidare. Men ingen kan rimligen se det som ett misslyckande. Det här var elever som kommit till Sverige under de senaste två-tre åren. På några få år hade de alltså nästan hunnit ifatt sina kompisar. 

 

Det bubblar verkligen av engagemang på Borgsmo.  Det märks att skolledningen har både personal och elever med sig. Resultatten förbättras och inför årets vårbetyg är målet högt satt. Nästan alla ska klara gymnasiebehörighet. Några behöver som sagt lite extra tid på sig, men det är inte så märkligt med tanke på att de nyligen kommit till Sverige.

 

Några timmar senare samma dag promenerade jag med ststministern genom Norrköping. Då återvände han till Borgsmobesöket och mötet med eleverna. Han var uppenbarligen mycket imponerad av deras utveckling och skolans arbete.

 

På kvällen talade han i Hörsalen och temat för talet var; vi har svåra problem i vårt samhälle men det går att med politik förändra och förbättra. Jag tror att han bland annat tänkte på Borgsmo.

LOV-lagom i Norrköping

Av dagens NT framgår att både Mona Olsson till vänster och Sophia Jarl till höger är ense om att Lagen om valfrihet inte fungerar i Norrköping. Eftersom bara ett fåtal har valt privata lösningar är det ett misslyckande. Mona Olssons slutsats är att Lov borde avskaffas, medan Sophia Jarl drar den omvända slutsatsen, att alla borde tvingas att välja och att kommunen inte längre ska  finnas som självklarft alternativ för den som vill ha kommunen eller som inte vill välja. 

 

För egen del tycker jag det verkar som om Norrköpings modell verkar fungera rätt bra. I dagens system är valfriheten en rättighet, en möjlighet att välja för den som vill. Samtidigt ska ingen behöva dra nitlotten, och den som är nöjd eller helt enkelt inte vill välja så finns kommunen som s a s basalternativ. En lagom mix av socialdemokratisk trygghet och socialliberal frihet, för att uttrycka det på politiska.

 

I dagens politiska landskap kan ingen räkna med att bestämma på egen hand. Det räcker alltså inte med att göra bra val, utan man måste dessutom vinna vänner att regera med. I dagens styrande Kvartett är vi väl medvetna om det och försöker därflr hitta kompromisser. Självfallet präglas kompromisserna av partiernas storlek. Så ska det vara. Norrköpingsvarianten av Lov är en sådan kompromiss, och när jag lyssnar på kritiken från höger och vänster så tycker jag att vi hamnat rätt så rätt. 

 

Apropå samarbete; Sophia Jarl och Moderaterna skäller på nästan allt Kvartetten gör och därmed på allt som Kvartettens partier står för. Samtidigt vill Sophia Jarl regera med tre av Kvartettens partier. Hm, jag måste erkänna att hennes strategi inte är alldeles enkel att begripa.

 

 

Tydligt besked

I fredags meddelade jag och mina kollegor i Kvartetten att vi är beredda att fortsätta regera tillsammans efter valet i höst. Självklart under förutsättning att vi får tillräckligt väljarstöd. Reaktionerna har inte varit särskilt många. De flesta jag mött och som har kommenterat artikeln såg det närmast som självklarft. 

 

Under den här perioden har vi lyckats komma överens bra. Vi har byggt bort bristen på boendeplatser för äldre och vi har anställt fler i skolan. Antalet nya jobb ökar och just nu sjunker arbetslösheten snabbare i Norrköping än i riket. Men mycket behöver göras framöver. Skolresultaten måste förbättras och vi ska förhandla fram ett avtal med staten angående nytt resecentrum. Ekonomin är god i kommunen, men det ser kärvare ut de kommande åren. Det gäller att hålla i pengarna. 

 

Som sagt, artikeln har inte orsakat särskilt många reaktioner. NT skriver dock om den på ledarplats. Trots det tydliga beskedet verkar NT leva i tron att alliansen på något sätt lever kvar i Norrköpings lokalpolitik. Moderaternas Sophia Jarl tycks tro ungefär samma sak när hon skriver i en annan debattartikel att hon utmanar mig som KS-ordförande. Det gör hon, inget tvivel om det, men frågan är var hon hämtar sitt politisk stöd. 

 

 

 

 

Ohållbart tiggande

Eskilstuna kommun vill att tiggare ska ha tillstånd för att, som det heter på byråkratiska, passivt samla in pengar. Syftet är att få koll på vilka som är i kommunen och kunna ge hjälp till dem som utnyttjas.

 

Det här är banne mig det hittills bästa förslaget jag hört för att stoppa tiggandet utanför våra butiker. För ingen kan rimligen hävda attdagens situation är acceptabel. Trots rejäl kyla sitter det fortfarande tiggare utanför butikerna  i Norrköping och andra tätorter. Självklart  är det farligt för deras hälsa, men det är också en fara för allas förtroende för samhället. Det riskerar nöta ner förtroendet för det gemensamma när människor uppenbart lider nöd framför våra ögon utan att vi kan göra något.

 

Jo, vi kan och måste göra något. Regeringen men också Norrköpings kommun har försökt få tiggarnas hemländer att ta ansvar. Utan tillräckliga resultat. Därför är Eskilstunas förslag värt att pröva. Om det inte funkar har jag ett annat, som jag tycker borde prövas; hittills har vi framför allt diskuterat tiggandet ur ett ordningsperspektiv. Men det är rimligen i första hand ett hälsoproblem, ett socialt problem. Därför borde vi pröva att använda socialtjänstlagen. Om människor lider nöd och inte själva förmår göra något åt sin situation, då borde samhället agera. Om tiggaren varit från Borås hade vi sannolikt med milt tvång sett till att hen förpassades hem. Det borde inte vara någon skillnad när hen kommer från Bukarest. 

Högtidligt och hyfs

Uppmärksammade i dag Förintelsens minnesdag i Motala och i Norrköping. Kyrkan i Motala var fullsatt. Prästen talade, jag talade och ungdomar spelade teater och sjöng.

 

I samma kyrka är jag döpt och konfirmerad och när jag lyssnade till dagens unga motalabor kunde jag inte låta bli jämföra med min egen ungdom. Nej, det var inte bättre förr. Jag vågar påstå att dagens unga vet mer och vågar ifrågasätta mer än vad vi gjorde. De är modigare. Och det modet gör mig optimistisk.

 

Så något helt annat; jag har i helgen haft en del samtal apropå den planerade stambanan, ostlänken. Arbetet fortskrider och vi är nära en uppgörelse för dragningen genom Norrköping. Vi diskuterar fortfarande med Trafikverket om banan ska vara lite eller mycket upphöjd över marken, men före sommaren ska vi vara klara. Det betyder att vi i vår kommer att ta ett stort beslut i miljardklassen. Även om vi har avsatt pengar under lång tid och pratat om det under ännu längre tid så känns det ändå högtidligt. 

 

Och något helt annat; Sophia Jarl fortsätter idag på debattplats i NT  om kommunens organisation och politikers arbetsgivareansvar. Jag tror inte vi kommer längre, men låt mig ändå slå fast; självklart ska polituiker få vara kritiska mot beslut som tjänstemän tagit och över huvudtaget vara kritiska mot allt och alla. Om det är vi helt ense. 

 

Däremot är det inte ok att en politiker uttrycker sig kränkande om en tjänsteman. Det har inget med yttrandefrihet att göra, utan det handlar om allmänt hyfs. 

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se