Fastighetsgåva slutar med betalningsansvar... Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Skolresultaten är viktigast

Utbildningsnämnden gick back med cirka 50 miljoner förra året och om inget görs kan underskottet bli nästan lika stort i år. Kostndarena har ökat, framför allt kostnaderna för stöd till barn i behov av extra stöd. Mona Olsspn ( V ) skriver klokt i sin blogg om allvaret och vikten av att ha balans i ekonomin.

 

Det är inget försvar, men det är inte första gången en politisk nämnd redovisar ett minus. Några minns kanske socialnämndens bekymmer för några år sedan, eller skolans om vi går ytterligare ett par år tillbaka. Tittar vi på andra kommuner ser vi samma sak.

 

I Norrköping finns det emellertid en betydande skillnad mellan då och nu. Efter flera år med god ordening i ekonomin har vi äntligen kunnat skaffa oss en buffert. Självklart måste kostnaderna anpassas efter de ekonomiska ramarna, och ingen ekonomi är så stark att den klarar ständiga underskott. Men i dag har vi en sådan stadga att vi inte behöver agera i panik, utan vi kan ge utbildningsnämnden draghjälp.

 

För det finns en sak som oroar mig mer än ekonomin; skolresultateten. Vi såg en viss ljusning i höstbetygen och i dag besökte jag Borgsmo och fick exempel på det goda arbete som görs på våra skolor. Det arbetet måste få fortsätta och därför måste vi ge skolan det stöd som krävs. 

Vi saknar Dallas

I dag på förmiddagen fick jag beskedet att Erhard Mathiesen hastigt gått bort. Eller Dallas, som ett oräkneligt antal norrköpingsbor kallade honom. 

 

Jag träffade honom för ett tag sedan och han pratade om framtiden. För några år sedan avtackade jag honom när han gick i pension och efter fyra decennier lämnade Ektorps fritidsgård. Det där med pension var liksom inget han gillade. Han ville ha nya uppgifter och utmaningar. Därför fortsatte han och arbetade med ensamkommande.

 

Jag var inte alls förvånad. Jag vet inte hur många jag mött under åren som vittnat om vad Dallas och Ektorps fritidsgård har betytt för dem. Han var storväxt och hade ett ännu större hjärta, och det bultade för alla barn och ungdomar han mötte. Han bryde sig, var engagerad, och för en sådan som Dallas går det nog inte att varva ner. Den typ av engagemang han hade käner inga ålders- eller pensionsgränser. 

 

Om meningen med livet är att hjälpa andra och på så sätt se till att samhället blir bättre, då levde Dallas ett mycket meningsfullt liv. Jag tänker på hans anhöriga.

Går inte att lita på politiker

Det går inte att lita på politiker. Nja, jag ska inte generalisera. Vad jag försöker säga är att det inte går att lita på mig. Hade lovat mig själv att aldrig mer sätta mig i en bergochdalbana-vagn. Jag är helt enkel för gammal för den typen av utmaningar.

 

Igår bröt jag det löftet. Inför en femårings vädjande blick svek jag mitt löfte. För övrigt är Kolmårdens djurparks julkul en riktig succe. Fullt med folk och mycket att göra för både små och stora. Inte minst tack vare djurparken är Norrköping på god väg att utvecklas till en stad för upplevelser året runt. 

 

Inför förra valet vågade nog ingen lova eller ens hoppas på att Norrköpings arbetsmarknad skulle växa så snabbt som den gör. Under 2016 ökade antalet arbetstillfällen netto med 2060. Även om antalet arbetassökande samtidigt ökar så betyder det här en gyllene chans för oss i Norrköping att pressa ner den höga arbetslösheten. Men det sker inte automatiskt. Om de nya jobben ska gå till norrköpingsbor behöver vi satsa ännu mer på yrkesutbildning och annan utbildning. 

 

Fegt bara förnamnet

Just hemkommen från estetverkstans föreställning Spåökhotellet. Blev verkligen översköljd av humor och allvar och mänsklig värme och jag blev dessutom påmind om alla engagerade medarbetare inom daglig verksamhet. 

 

Den här typen av upplevelser behövs verkligen för att orka vara optimist. Och jag är verkligen optimist trots otrygghet och skolor som brinner. Nu senast var det Tamburinens skola som drabbades och åter igen ger sig våldsverkarna på barnen och deras trygghet. Fegt är bara förnamnet. Det här är påminnelser om att vi måste göra mer för att öka tryggheten. På kort sikt handlar det förstås om polisinsatser och andra trygghetsskapande insatser. I nästa vecka träffar representanter för kommunen polisen - det görs regelbundet - och självfallet behöver vi diskutera hur vi tillsmmans ska öka säkerheten. 

 

Det här är ett problem som vi delar med många andra kommuner. Träffade nyligen kollegor som hade en del spännande idéer och erfarenheter. Idér som vi definitivt ska pröva. Till det får jag återkomma.

 

Först ska jag sjunka ner i fredagssoffan och tänka på kvällens föreställning och alla som sprider glädje och gör gott i samhället. 

Mogen moskedebatt

I förra veckan sändes SVT-dokumentären Tvärvändningen, som handlar om hur regering och riksdag vid flera tillfällen förändrat flyktingpolitiken men också om hur polariserad frågan varit. I nästan alla frågor, även laddade sådana, brukar det finnas många åsikter och nyanser. I migrationspolitiken har det periodvis bara funnits utrymme för två nyanser, svart eller vitt.

 

Mot den bakgrunden tycker jag att debatten om moskebygge i Norrköping känns befriande. Jo, visst finns det frågor som bara kan besvaras med ett ja eller ett nej. Är man för religionsfriheten måste man rimligen också säga ja till rätten att bygga religiösa byggnader. Men hur byggnaderna ska utformas, det går inte att svara ja eller nej på. Dagens Nyheter skrev nyligen att moskefrågan klyver vår stad. Nja, det finns en del som över huvudtaget inte tycker att det ska få finnas moskeer, trots att vi redan har flera i vår kommun, men bland alla som svarar ja finns det olika åsikter om minaret, böneutrop, utformning i övrigt. Kort sagt, det finns fler än två uppfattningar, precis som det brukar vara.

 

Kristdemokraterna och andra uttrycker oro för böneutrop eftersom det kan störa andra i omårdet. Samtidigt har den muslimska församlingen tydligt sagt att den inte tänker ha några böneutrop. Den planerade minareten har enbart en symbolisk betydelse och dessutom säger detaljplanen att det är ok med ett torn eller en minaret. Den diskussionen kommer självklarft att fortsätta. 

 

Apropå laddade frågor; avslöjandena om avancerad skatteplanering upprör. Det är begripligt. Det är märkligt att det förefaller finnas ett slags omvänt samband mellan stigande inkomst och generositet; när inkomsterna stiger över en viss nivå ökar snarare girigheten än generositetenj. Det kan jag ha moraliska synpunkter på, men som politiker måste jag framför allt fundera på hur vi skapar ett skattesystem som gör att vi alla betalar skatt efter bärkraft. Om vi vill ha en riktigt bra välfärd för alla, då måste vi också vara beredda betala vad det koitar. Och de som är riktigt rika måste vara beredda dela med sig till andra.

 

Om detta ska jag för övrigt debattera på SVT-Opinion ikväll, med en Kristdemokrat. Det kan nog bli ganska polariserat anar jag.

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se