Logga in
Logga ut
Frias de från äktenskapstvång Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Skolresultaten är viktigast

Utbildningsnämnden gick back med cirka 50 miljoner förra året och om inget görs kan underskottet bli nästan lika stort i år. Kostndarena har ökat, framför allt kostnaderna för stöd till barn i behov av extra stöd. Mona Olsspn ( V ) skriver klokt i sin blogg om allvaret och vikten av att ha balans i ekonomin.

 

Det är inget försvar, men det är inte första gången en politisk nämnd redovisar ett minus. Några minns kanske socialnämndens bekymmer för några år sedan, eller skolans om vi går ytterligare ett par år tillbaka. Tittar vi på andra kommuner ser vi samma sak.

 

I Norrköping finns det emellertid en betydande skillnad mellan då och nu. Efter flera år med god ordening i ekonomin har vi äntligen kunnat skaffa oss en buffert. Självklart måste kostnaderna anpassas efter de ekonomiska ramarna, och ingen ekonomi är så stark att den klarar ständiga underskott. Men i dag har vi en sådan stadga att vi inte behöver agera i panik, utan vi kan ge utbildningsnämnden draghjälp.

 

För det finns en sak som oroar mig mer än ekonomin; skolresultateten. Vi såg en viss ljusning i höstbetygen och i dag besökte jag Borgsmo och fick exempel på det goda arbete som görs på våra skolor. Det arbetet måste få fortsätta och därför måste vi ge skolan det stöd som krävs. 

Lekens dödgrävare

I helgen kommer jag att vandra som vanligt till Sleipners hemmamatch, med halsduken virad runt halsen och med förhoppningen att "nu vänder det". För det är det fotboll och idrott handlar om; en allvarlig lek som får oss att aldrig sluta hoppas. Den här matchen kommer jag dessutom att heja lite extra på Anders Marcus och alla andra som offrar tid och pengar för att några ska få uppleva gemenskapen på planen och vi andra på läktaren. 

 

Läser på NT-webben att Anders mottagit dödshot efter Sleipners knackiga start på säsongen. Jag borde kanske inte vara förvånad. Den verbala brutaliteten skruvas hela tiden upp, och då är det logiskt att fler passerar anständighetens och lagens gränser. Men ändå. Det handlar som sagt om fotboll. Om ett division 2-lag som förlorat två matcher. 

 

Jo, fotboll engagerar och jag tilhör utan tvekan de engagerade. Jag lider när Sleipner förlorar och njuter när laget vinner. Det är en villkorslös känsla eftersom jag vet att den inte kan förklaras och egentligen inte heller försvaras. Fotbollen är oförarglig, och det inser alla normalt funtede innerst inne. Vi fattar det och det är just det som är poängen, att vi får älska vårat lag utan att behöva eller ens kunna förklara varför vi älskar just Sleipner. Eller IFK. Eller AIK. Eller Torstorp. 

 

Jo, vi fattar det, men det gör inte den som mordhotar därför att ett lag förlorar. Den som gör det är en fotbollens dödgrävare. Glädgens dödgrävare. Och en simpel brottsling.

 

Jag förstår att Anders Marcus funderar på att hoppa av. Men jag hoppas att han fortsätter. Och oavsett vilket, han och alla andra som håller engagemanget levande har min största respekt.

Rätt om Icreate

Norrköpings kommun ör beredd att pröva både konventionella och okonventionella metoder för att motverka kriminalitet och otrygghet. Det har utan tvekan hänt en del positivt, bland annat i Klockaretorpet, men det gäller att vara uthållig. 

 

Det är av det här  skälet som kommunen för något år sedan gav stöd till det sociala företaget Icreate. Om det blir ett fortsatt stöd diskuteras just nu politiskt, men apropå dagens artikel i NT finns det skäl göra ett klargörande:

- Villkoret för att delta i verksamheten är att personen avbrutit sitt missbruk och sin kriminalitet. Det är korrekt att personer återfallit men också att flertalet lyckats bryta med tidigare liv. Den som återfaller får alltså inte längre delta.

 

Jag är inte naiv, utan inser att droger och kriminalitet är svåra motståndare. Polisen och andra myndigheter behöver förstärkning. Kommunen måste göra mer förebyggande. Gangsters ska sitta bakom lås o bom och de som vill återvända till ett lagligt liv ska få stöd. Vi vet av erfarenhet att mycket av det stödet - avhopprverksamhet mm- inte alltid ger resultat. Många återfaller i kriminalitet. 

 

Det är  mot den bakgrunden som Icreate ska bedömas.  Om en enda person lämnar kriminaliteten för gott sparar samhället åtskilliga miljoner. Om Icreate lyckas få flertalet av drygt tiotalet deltagare att leva lagligt, då förstår vi alla vad det betyder mänskligt och ekonomiskt för samhället. 

 

Jag kan inte säga idag vad kommunens beslut blir. Vi ska lyssna på dem som följer verksamheten och personerna, inte minst inom vår socialtjänst. Men en ssk kan jag lova: vi vågar pröva både konventionella och okonventionella metoder för att öka tryggheten i vår kommun. Vi tänker inte ge oss förrän vi har vänt utvecklingen även inom detta område. 

 

Borgsmo visar vägen

När statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Gustav Fridolin kom till Borgsmoskolan möttes de av en handfull elever i årskurs tio. Det är alltså elever som går ett extra år i grundskolan för att få godkända betyg. 

 

De var lite nervösa men efter en stiund kom samtalet igång. Eleverna berättade om sina framtidsplaner. Någon skulle läsa teknik, en annan natur. Någon ville fortsätta med en yrkesutbildning. 

 

Samtliga hade alltså lämnet nian utan behörighet att läsa vidare. Men ingen kan rimligen se det som ett misslyckande. Det här var elever som kommit till Sverige under de senaste två-tre åren. På några få år hade de alltså nästan hunnit ifatt sina kompisar. 

 

Det bubblar verkligen av engagemang på Borgsmo.  Det märks att skolledningen har både personal och elever med sig. Resultatten förbättras och inför årets vårbetyg är målet högt satt. Nästan alla ska klara gymnasiebehörighet. Några behöver som sagt lite extra tid på sig, men det är inte så märkligt med tanke på att de nyligen kommit till Sverige.

 

Några timmar senare samma dag promenerade jag med ststministern genom Norrköping. Då återvände han till Borgsmobesöket och mötet med eleverna. Han var uppenbarligen mycket imponerad av deras utveckling och skolans arbete.

 

På kvällen talade han i Hörsalen och temat för talet var; vi har svåra problem i vårt samhälle men det går att med politik förändra och förbättra. Jag tror att han bland annat tänkte på Borgsmo.

LOV-lagom i Norrköping

Av dagens NT framgår att både Mona Olsson till vänster och Sophia Jarl till höger är ense om att Lagen om valfrihet inte fungerar i Norrköping. Eftersom bara ett fåtal har valt privata lösningar är det ett misslyckande. Mona Olssons slutsats är att Lov borde avskaffas, medan Sophia Jarl drar den omvända slutsatsen, att alla borde tvingas att välja och att kommunen inte längre ska  finnas som självklarft alternativ för den som vill ha kommunen eller som inte vill välja. 

 

För egen del tycker jag det verkar som om Norrköpings modell verkar fungera rätt bra. I dagens system är valfriheten en rättighet, en möjlighet att välja för den som vill. Samtidigt ska ingen behöva dra nitlotten, och den som är nöjd eller helt enkelt inte vill välja så finns kommunen som s a s basalternativ. En lagom mix av socialdemokratisk trygghet och socialliberal frihet, för att uttrycka det på politiska.

 

I dagens politiska landskap kan ingen räkna med att bestämma på egen hand. Det räcker alltså inte med att göra bra val, utan man måste dessutom vinna vänner att regera med. I dagens styrande Kvartett är vi väl medvetna om det och försöker därflr hitta kompromisser. Självfallet präglas kompromisserna av partiernas storlek. Så ska det vara. Norrköpingsvarianten av Lov är en sådan kompromiss, och när jag lyssnar på kritiken från höger och vänster så tycker jag att vi hamnat rätt så rätt. 

 

Apropå samarbete; Sophia Jarl och Moderaterna skäller på nästan allt Kvartetten gör och därmed på allt som Kvartettens partier står för. Samtidigt vill Sophia Jarl regera med tre av Kvartettens partier. Hm, jag måste erkänna att hennes strategi inte är alldeles enkel att begripa.

 

 

Tydligt besked

I fredags meddelade jag och mina kollegor i Kvartetten att vi är beredda att fortsätta regera tillsammans efter valet i höst. Självklart under förutsättning att vi får tillräckligt väljarstöd. Reaktionerna har inte varit särskilt många. De flesta jag mött och som har kommenterat artikeln såg det närmast som självklarft. 

 

Under den här perioden har vi lyckats komma överens bra. Vi har byggt bort bristen på boendeplatser för äldre och vi har anställt fler i skolan. Antalet nya jobb ökar och just nu sjunker arbetslösheten snabbare i Norrköping än i riket. Men mycket behöver göras framöver. Skolresultaten måste förbättras och vi ska förhandla fram ett avtal med staten angående nytt resecentrum. Ekonomin är god i kommunen, men det ser kärvare ut de kommande åren. Det gäller att hålla i pengarna. 

 

Som sagt, artikeln har inte orsakat särskilt många reaktioner. NT skriver dock om den på ledarplats. Trots det tydliga beskedet verkar NT leva i tron att alliansen på något sätt lever kvar i Norrköpings lokalpolitik. Moderaternas Sophia Jarl tycks tro ungefär samma sak när hon skriver i en annan debattartikel att hon utmanar mig som KS-ordförande. Det gör hon, inget tvivel om det, men frågan är var hon hämtar sitt politisk stöd. 

 

 

 

 

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se