Logga in
Logga ut
Varför inte dra åt skogen Anders Bockgård (LPo) Anders Bockgård (LPo)
Vädersponsor:

Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Cykla väg 212

Valdemarsvik    Att cykla på väg 212 mellan Fyrudden och Valdemarsvik och tvärtom kan diskuteras. Vägen saknar cykelbana men är en trevlig,   vacker, kuperad och kurvig väg. Perfekt för att cykla på tycker jag!

Nu har jag cyklat de två milen några gånger och jag vill påstå att övriga trafikanter sköter sig alldeles utmärkt. Till och med är många riktigt trevliga. Så har det också varit tidigare år, varför jag varmt kan rekommendera vägen för cykelutflykter och motionscykling. Vid denna tid är det extra vackert med den skira varma grönskan, massor av vilda blommor i en levande landsbygd.

Självklart skulle även jag bli mycket glad om Trafikverket breddade vägen och i samband med detta också anlade en cykelväg. Men det tror jag inte händer under mitt aktiva liv, när inte ens förbifart Söderköping lär bli klart medan jag kan för egen del få nytta av denna. Trevlig sommar nu alla bloggläsare och motionärer!

Hela Sverige ska leva?

Valdemarsvik    Hela Sverige ska leva var en devis som framförts för flera år sedan. Men hur blev det? Idag verkar det inte som hela Sverige ska leva. Storstäderna är det som prioriteras för det mesta.

Jag skrev för lite sedan om hur man nu sänkt reseavdragen för de som vill pendla och bo kvar på landsbygden. Läkarna saknas på de vårdinrättningar som finns på mindre orter, t ex Valdemarsvik och Söderköping. Tandläkare är nästan omöjligt att få akuttider till.

När det gäller lokaltrafiken med bussar så minskar den till mindre orter.

När det gäller strandskyddet vid våra kuster så är det samma bestämmelser i Gryt som i Stockholm, vilket gör att de kustnära och sjönära orterna på landsbygden inte kan utvecklas, därför att man inte ser till verkligheten.

Poliserna, även om det blivit något bättre, räcker inte till. Framförallt finns det inte längre några trafikpoliser i den rätta bemärkelsen. På landsbygden kan stöldligor jobba utan rädsla för att bli upptäckta.

Det är valår i år, men hittills har jag inte hört någon rikspolitiker som jobbar för landsbygdens bevarande och utveckling. Jag vill se någon som beslutar om förbättringar för just landsbygden och för att även folk ska kunna bo kvar och pendla till arbetet i större orter och städer. Någon sa till mig att det enda de bryr sig om politiskt i Stockholm är att de ska kunna bo på landsbygden och på öarna sommartid. Kanske det stämmer!!?

Otroliga Sven-Ingvars

Valdemarsvik    Sven-Ingvars, orkestern som bildades i Slottsbron, Värmland 1956 är helt otroliga fortfarande. Trots att det gått drygt 60 år sedan bildandet och att frontfiguren Sven-Erik Magnusson dog förra året, så lockar Sven-Ingvars den stora publiken fortfarande.

Igår var det dags i Konsert & Kongress i Linköping att njuta av de nostalgiska låtarna men också av nya. Frontfiguren nu är Sven-Eriks son Oskar, som är en kopia av sin far både i röst och gester men också i utseendet. Oskars fru fyllde år igår och via facetime fick hon åtnjuta sin man.

Konsertlokalen var fylld till sista plats, d v s 1200 personer. Allt från 80 + till tonåringar fanns i publiken och övervägande var det förstås fyrtiotalister. Konserten höll på i nästan 2,5 timmar utan paus. I många låtar sjöng publiken med och sista halvtimman stod alla upp jublande och klappade i takt med musiken. En fantasktisk känsla med en så trollbunden publik där applåderna aldrig ville ta slut. Särskilt efter en av de sista låtarna, nämligen världens första rocklåt, Torparrock från Filipstad, skriven av Gunde Johansson. Nya Sven-Ingvars kan se fram mot många år och fylla på de 62 framgångsrika åren.

Inget är sig likt

Valdemarsvik   Inget tycks vara sig likt längre. Den högt ärade Svenska Akademien är slagen i spillror och stavningsfel och felaktiga särskrivningar blir allt vanligare både i tidningar och sociala medier.

Senast läste jag ordet med denna stavning: användass. Kanske en ihopskrivning av använda och dass?? Särskrivningar förekommer kanske mer i sociala medier än i tidningar. Vit sippor är inget ovanligt eller brand bil.

Har alltid sett upp till Svenska Ord med Hasse Alfredsson och Tage Danilesson. De var alltid före sin tid. Inte minst på stavningsidan. Minns när de pratade om killen som fått jobb på TV med att texta skyltar. Det gick inte så bra, för en gång när han skulle skriva Handboll så skrev han Hundbull. Killen fick då en varning, men senare fick han sparken när han skrev skylten till barnprogrammet Knoll och Tott.

Kanske är det dags att skärpa kraven i svenskaundervisningen?!! Givetvis också en större kontroll vid högskoleproven. Fusk ska inte löna sig!

Bo inte på landet

Valdemarsvik    Bo inte på landet, ja det är väl vad våra politiker på hög nivå vill. Allt styrs mer och mer mot de stora städerna och landsbygden mer eller mindre "skiter man i"!

Ja, så kan man uppleva det bara genom att titta på våra deklarationer, som det nu är aktuellt att skicka in. Det är förstås ingen brådska, det räcker att deklarera senast 2 maj. Nu tillbaka till att landsbygden missgynnas. Jag har alltid hävdat att höja avdraget för resor till och från jobbet. Nu är det precis tvärtom. Tidigare har man fått göra avdrag för allt över 10.000 kr, men det är nu höjt till 11.000 kr. Milavdraget för egen bil har varit 18.50 per mil och det är det fortfarande. Det är helt tydligt att sakta men säkert så vill våra styrande, oavsett parti (så verkar det i alla fall) att vi ska flytta till städerna. Mitt förslag har varit tvärtom, höj reseavdragen och gynna de som befolkar landsbygden.

Nu bryr jag mig inte så mycket för egen del, men för landsbygden i stort är detta viktigt. "Hela Sverige ska leva" har funnits som paroll från vissa håll. Men det verkar inte som några av våra stora partier ens bryr sig om detta. Ska i alla fall bli spännande att följa de politiska debatterna när det börjar närma sig årets val. Oavsett hur utvecklingen blir så förblir jag i paradiset Gryt/Fyrudden.

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, gift och har fyra barn och åtta barnbarn, 5 killar och 3 tjejer. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 13 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Sitter också i styrelsen för Gryts Sockenförening. Vill se positivt på livet och vår miljö!

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se