Logga in
Logga ut
Kluvet Land, tokfeminismen Anders Bockgård (LPo) Anders Bockgård (LPo)
Vädersponsor:

Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Cykla väg 212

Valdemarsvik    Att cykla på väg 212 mellan Fyrudden och Valdemarsvik och tvärtom kan diskuteras. Vägen saknar cykelbana men är en trevlig,   vacker, kuperad och kurvig väg. Perfekt för att cykla på tycker jag!

Nu har jag cyklat de två milen några gånger och jag vill påstå att övriga trafikanter sköter sig alldeles utmärkt. Till och med är många riktigt trevliga. Så har det också varit tidigare år, varför jag varmt kan rekommendera vägen för cykelutflykter och motionscykling. Vid denna tid är det extra vackert med den skira varma grönskan, massor av vilda blommor i en levande landsbygd.

Självklart skulle även jag bli mycket glad om Trafikverket breddade vägen och i samband med detta också anlade en cykelväg. Men det tror jag inte händer under mitt aktiva liv, när inte ens förbifart Söderköping lär bli klart medan jag kan för egen del få nytta av denna. Trevlig sommar nu alla bloggläsare och motionärer!

Omotiverad fartgräns på väg 212

Valdemarsvik    Fartgränser på våra vägar är satta för att folk inte ska köra fortare än vad som står på skyltarna. Men då ska också fartgränsen ha satts på grund av vägens beskaffenhet och risker.

På väg 212, Grytsvägen, mellan Valdemarsvik och Fyrudden är högsta fart vid avfarten/påfarten till och från Ekön satt till 30 km under tiden 1juni till och med 31 augusti. Denna fartgräns var motiverad för många år sedan då det var dålig sikt i korsningen. Men sedan, minst 5 år tillbaka, är korsningen ombyggd med klar sikt, men ändå är det 30 km på en sträcka av 200 m.

Jag har aldrig sett någon passera där som håller 30 eller mindre. Snälla Trafikverket, fartgränserna ska vara motiverade. Att det är 70 på 212-an året om är helt klart motiverat, men inte 30 vid Ekövägen!

Kontrollera mer på Östersjön

Valdemarsvik    På bara en vecka gick två fartyg på grund i Östersjön varav det ena läckte ut olja som förstörde hav och kust från Loftahammar till Valdemarsvik. De två fartygen gick på grund därför att styrmännen var fulla. 

Dags att öka kontrollen av personal och fartygskondition på de som trafikerar Östersjön. Östersjön mår dåligt, även om en viss bättring skett de senaste åren. Men med onyktra befälhavare och styrmän så kan Östersjöns mående försämras katastrofalt. Kontrollen av utsläpp från båtar, industrier m m måste också skärpas. Och det är bråttom!! Alla kan göra något, t ex att inte slänga skräp i vattnet. Tänk på vad illa bara en liten plastpåse kan skada.

Härliga Valdemarsvik

Valdemarsvik    Härliga Valdemarsvik, ja det är precis vad jag upplever nu mitt i högsommaren. Mycket turister överallt, runt om i vår kommun, vilket givetvis betyder mycket för näringslivet. Men ett fungerande näringsliv betyder också mycket för turisterna.

Toppen på allt är Titanix Allsångskvällar varje år i slutet av juli och början av augusti. Detta år har publiksiffrorna slagit alla tidigare rekord, då flera tusen samlas vid scenen i Valdemarsvik på måndagskvällarna. Härlig stämning i en och en halv timma!

Och allt detta är gratis, tack vare Titanix, alla sponsorer och funktionärer. Mycket trevligt att detta arrangemang också lockar många även från grannkommunerna. Positivitet ger kreativitet! Fortsätt så Härliga Valdemarsvik.

Värme och åter värme

Valdemarsvik    Ingen har undgått att vi nu upplever en fantastisk sommar. Mig veterligen har aldrig sommaren varit så varm och i stort sett regnfri så lång tid. Sommaren började redan i maj och nu har större delen av juli passerat och fortfarande är det temperaturer runt 30-strecket.

1955 och 1959 var det två heta somrar. 1959 brann det i Västerviks infart vilket man även idag kan se spår av. 1975 och 1976 var också två heta somrar som jag minns. 35 grader i Valdemarsvik i början på augusti minns jag mycket väl, då jag jobbade på Solna Offset. Då blev det bad på Grännäs efter avslutat skift vid 22-tiden.

Visst är det härligt med sol och värme, men detta är extremt, vilket gör att man får extra stora funderingar på när det gäller den globala klimatfrågan. Bränder i skog och mark runt om i Sverige, kreaturen saknar mat genom torkan och hur blir det med sädesfälten? Ja, även om man njuter av sol och bad, så är det lätt att få negativa funderingar.

Motorcyklister

Valdemarsvik    Motorcyklister, var rädda om Er och andra trafikanter på sommarvägarna! Med andra ord, gör inte som en motorcyklist gjorde på E22 häromdagen.

När jag åkte på en enfilig sträcka och tittade i min vänstra backspegel, så fick jag se en motorcyklist kommande mellan min bil och vajerräcket! Avståndet är inte mer än en meter och där körde han(såg att det var en man) om. En rent livsfarlig handling för honom och en stor trafikfarlighet för andra. Jag vill inte ha fler döda i trafiken genom denna vårdslöshet och inte i allmänhet heller. Ta inga risker, visa tecken (blinkers), vilket många glömt bort! Trevlig sommar i semestertider!

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, gift och har fyra barn och åtta barnbarn, 5 killar och 3 tjejer. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 13 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Sitter också i styrelsen för Gryts Sockenförening. Vill se positivt på livet och vår miljö!

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se