Är monopol bra ? Reidar Svedahl (L) Reidar Svedahl (L)
Vädersponsor:

Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Fler poliskontroller 2018

Valdemarsvik    Idag, dagen före nyårsafton, var det poliskontroll på väg 212 mellan Valdemarsvik och Fyrudden. Mycket efterlängtat. Jag hoppas på fler trafikkontroller 2018.

Precis som jag skrev i min blogg 8 september i år. "Det är i trafikkontrollerna man tar trafikbrottslingar, men också andra brottslingar som varit på stöldturné eller liknande"!

Jag ser fram mot att detta är en brytpunkt för att få ordning och reda både på vägar och i samhället. Rikspolischefen, Dan Eliasson, har sagt att det ska bli fler poliser och då ser jag fram mot att flera av dessa blir just trafikpoliser.

Nu önskar jag er alla bloggläsare ett mycket Gott Nytt 2018!

SOS i Vika

Valdemarsvik    Nu är årets nyårsrevy igång för fullt i Valdemarsviks Folkets hus. Ett gott traditionsenligt evenemang som inleder oss i 2018.

Ensemblen består i år av Jesper Juhlin, Mattias Schönbeck, Marcus Fyrberg, Jörgen Malmström, Rosita Holmberg, Susanna Karlsson, Mirjam Jonsson, Camilla Andersson samt Mimmi Trysberg, som är nestorn i det duktiga gänget.

Det är både roligt och billigt att gå på revy i Valdemarsvik och kvalitén är mycket bra, trots att det bara är amatörer det handlar om, eller kanske just därför. De säger själva att de har så himla roligt under alla repetitioner och det märks också att de är glada att få förmedla så mycket skratt i salongen bland oss besökare. Jag rekommenderar alla att koppla av ett par timmar och njuta av nyårsrevyn, SOS i Vika. Det är inte bara en lokalrevy, det handlar om händelser i vårt land och vissa delar av vår värld. Ni blir inte besvikna, även om det finns ett par "utfyllnadsnummer". Men det gör det även bland de stora proffsen.

Mot ljusare tider

Valdemarsvik    Nu sitter jag och skriver på årets mörkaste dag, solmässigt sett. Men om någon timma så vänder allt mot ljusare tider. Förhoppningsvis gäller detta allt.

I Fyrudden har det dock varit en solig, lugn och vacker dag idag med flera plusgrader. Inte precis att man tror att kommande söndag är julafton. Men så är det. Finns det då några önskeklappar att se fram emot? Javisst finns det det! En fin och mycket efterlängtad klapp vore att trafikverket satte spaden i backen för förbifart Söderköping. Fler trafikpoliser på våra vägar! En annan fin julklapp för 2018 vore att vi får en stark regering med egen majoritet. Men ännu finare julklapp vore om vi fick stopp på alla terrorattentat i världen. Senast nu i Melbourne.

Meetoo tar död på det ojämlika samhället och att alla är värda lika mycket, oavsett kön. Vi får hoppas att 2018 blir en vändpunkt för allt elände och att då DT försvinner från tronen i USA.

I vår kommun ser jag fram mot en fin och utvecklad hamn i Fyrudden, som då kan ta emot ännu fler båtar och turister. Ser också fram mot att det gamla fabriksområdet i Gusum blir klart med grönområde, lekplatser och promenadstråk med fina blomsterurnor.

Nu önskar jag er alla bloggläsare en mycket skön och avkopplande julhelg och ett Gott Nytt 2018

Lucia sprider ljus och värme

Valdemarsvik    Idag är det 13 december, vilket också är detsamma som Luciadagen. Runt om i vårt avlånga land sprider Luciatågen glädje, ljus och värme.

För egen del blev det denna gång luciamorgon från Kungsholmkyrkan i Stockholm. Mycket vackert och stämningsfullt, även om det var via TV jag fick vara med om detta. Men det är inte allom givet att få vara med om denna ljushögtid. Det finns för mycket mörker och elände i Sverige och världen för att det ska kännas fullödigt med det som luciorna sprider. Dock glömmer vi det mörka idag och njuter av alla ljusspridare.

Enligt folktron så var 13 december en farlig natt med många övernaturliga makter. Därför skulle man äta mycket och dricka alkoholhaltiga drycker för att "supa lusen" av sig. Tror nog inte att det hjälpte så mycket.

Men numera tänker vi nog mest på skyddshelgonet från Syrakusa när luciorna sprider ljus för oss. Det behövs mycket ljus för att övervinna mörkret.

 

Nya Gusumboken

Valdemarsvik    Den nya boken om Gusum och i synnerhet de som jobbat på Gusums Bruk har nu utkommit. Givetvis var jag, som jobbat där, tvungen att köpa denna nostalgiska bok.

   Det är Gusums Hembygdsförening och Stiftelsen Gusums Bruksmuseum som samarbetat med bokens tillkomst. Författare är Lars Beckman. Under arton månader har ett gäng män ("gubbar") träffats i hembygdsföreningens lokal i Lillåby.

Särskilt för personer som bott eller jobbat i Gusum och på Gusums Bruk är detta en rolig och intressant bok. Här kommer många gamla smeknamn upp till ytan igen. "Kurta i Ursätter", "Kalle i Forsen", Håkan "Karl August", "Tyra på Klabben" är bara några av de många smeknamnen som nämns i boken. Roliga episoder som förekommit i bygden nämns också och får nostalgin att flöda. Boken ger många skratt och minnesbilder under tiden man läser. En bok väl värd sitt pris.

 

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, gift och har fyra barn och sju barnbarn. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 13 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Sitter också i styrelsen för Gryts Sockenförening. Vill se positivt på livet och vår miljö!

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se