Logga in
Logga ut
Bevisbörda och beviskrav i tvistemål Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Inget är sig likt

Valdemarsvik   Inget tycks vara sig likt längre. Den högt ärade Svenska Akademien är slagen i spillror och stavningsfel och felaktiga särskrivningar blir allt vanligare både i tidningar och sociala medier.

Senast läste jag ordet med denna stavning: användass. Kanske en ihopskrivning av använda och dass?? Särskrivningar förekommer kanske mer i sociala medier än i tidningar. Vit sippor är inget ovanligt eller brand bil.

Har alltid sett upp till Svenska Ord med Hasse Alfredsson och Tage Danilesson. De var alltid före sin tid. Inte minst på stavningsidan. Minns när de pratade om killen som fått jobb på TV med att texta skyltar. Det gick inte så bra, för en gång när han skulle skriva Handboll så skrev han Hundbull. Killen fick då en varning, men senare fick han sparken när han skrev skylten till barnprogrammet Knoll och Tott.

Kanske är det dags att skärpa kraven i svenskaundervisningen?!! Givetvis också en större kontroll vid högskoleproven. Fusk ska inte löna sig!

Värme och åter värme

Valdemarsvik    Ingen har undgått att vi nu upplever en fantastisk sommar. Mig veterligen har aldrig sommaren varit så varm och i stort sett regnfri så lång tid. Sommaren började redan i maj och nu har större delen av juli passerat och fortfarande är det temperaturer runt 30-strecket.

1955 och 1959 var det två heta somrar. 1959 brann det i Västerviks infart vilket man även idag kan se spår av. 1975 och 1976 var också två heta somrar som jag minns. 35 grader i Valdemarsvik i början på augusti minns jag mycket väl, då jag jobbade på Solna Offset. Då blev det bad på Grännäs efter avslutat skift vid 22-tiden.

Visst är det härligt med sol och värme, men detta är extremt, vilket gör att man får extra stora funderingar på när det gäller den globala klimatfrågan. Bränder i skog och mark runt om i Sverige, kreaturen saknar mat genom torkan och hur blir det med sädesfälten? Ja, även om man njuter av sol och bad, så är det lätt att få negativa funderingar.

Motorcyklister

Valdemarsvik    Motorcyklister, var rädda om Er och andra trafikanter på sommarvägarna! Med andra ord, gör inte som en motorcyklist gjorde på E22 häromdagen.

När jag åkte på en enfilig sträcka och tittade i min vänstra backspegel, så fick jag se en motorcyklist kommande mellan min bil och vajerräcket! Avståndet är inte mer än en meter och där körde han(såg att det var en man) om. En rent livsfarlig handling för honom och en stor trafikfarlighet för andra. Jag vill inte ha fler döda i trafiken genom denna vårdslöshet och inte i allmänhet heller. Ta inga risker, visa tecken (blinkers), vilket många glömt bort! Trevlig sommar i semestertider!

Miljö

Valdemarsvik    I dessa valtider, där Almedalen är i "ropet" just nu, så pratas det mycket miljö. Men det är inte alltid som regering, riksdag och kommunledningar gör mycket för att få folk att bli mer miljövänliga, vilket är mycket viktigt idag.

Jag ger er bara ett negativt exempel denna gång. Tidigare har det varit gratis att få parkera besökande bussar i Stockholm, men inte längre. Måste vara mycket bättre att 50 personer kommer till Stockholm i ett fordon än kanske 15 - 25 bilar.

Det måste finnas lite "lockbeten" för att göra oss medborgare mer och mer miljövänliga

Midsommarafton 23 juni

Valdemarsvik    Idag är det midsommarafton, fredagen före Johannes Döparens dag, men det har det inte alltid varit!

Tidigare, före 1953, var alltid midsommarafton den 23 juni oavsett dag, och det var något som vår mor Märta alltid påpekade när midsommarhelgen nalkades. Hon var född midsommarafton och det var hon oavsett att "någon" ändrade i almanackan.

Nu är det midsommar igen och en ständig diskussion om vädret. Just i skrivande stund skiner solen från en blå himmel, men morgonen var regnig och bara 9 grader. Men visst kan vi fira och njuta av midsommaren ändå. Glada människor, god mat och dryck ser jag fram emot, precis som traditionen bjuder. Firar gör vi förstås i Gryt tillsammans med härliga vänner.

Nu önskar jag Er alla bloggläsare en riktigt Glad och trevlig midsommar!

Val 2018

Valdemarsvik    Nu är det mindre än tre månader kvar till det svenska valet, 9 september. Ännu finns det många frågor kvar, som de olika partierna inte visar några svar på.

För egen del värnar jag om att hela Sverige ska leva och kunna ta del av förmåner oavsett var man bor. Varför ska det vara så mycket dyrare att bo på landsbygden? Vi får betala mer i skatt, vi får betala mer i elavgifter, vi får betala mer för dricksvattnet och vi får hela tiden minskade avdrag för resor till och från arbetet. Dessutom tror jag att vi som bor på landet, och då räknar jag in alla utom de som bor i det stora städerna (40.000 och uppåt), belastar samhället mycket mindre.

Men när det gäller strandskyddet, då ska det vara lika som i Stockholmsregionen. Ja, det finns många frågor innan man stoppar valsedeln i valurnan. Att vara en väljare är givetvis en självklarhet när man bor i en demokrati, oavsett vilket parti man röstar på.

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, gift och har fyra barn och åtta barnbarn, 5 killar och 3 tjejer. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 13 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Sitter också i styrelsen för Gryts Sockenförening. Vill se positivt på livet och vår miljö!

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se