Logga in
Logga ut
Nödsituation när cyklist sparkade på bil - Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Mello och Snöröjning

Valdemarsvik     Orden Snöröjning och Mello låter kanske inte som de har med varandra att göra. Men jag vill påstå motsatsen. Nämligen att både snöröjningen och mellon, eller melodifestivalen har mycket gemensamt!

Det finns nog inte något annat som människor i gemen har så mycket åsikter om. Hur snöröjningen ska skötas vet nästan alla vuxna personer. De flesta, i varje fall de som "hörs" är negativa. Men det finns många som är positiva, men de "hörs" inte lika mycket.

Samma sak är det med melodifestivalen, de negativa "hörs" mest. "Inget att se". "Värdelöst"! Trots detta så blir det fulla hus i de städer där melodifestivalen drar fram innan det blir final i Friends Arena. Tittarsiffrorna på TV tillhör de större och diskussionerna om det var rätt låt som vann fortsätter fram till den stora finalen. Personligen tror jag nog att det unga musikproffset Benjamin Ingrosso kommer att göra bra ifrån sig i Lissabon. Vi vet ju sedan långt tillbaka "att det de har det har de i Lissabon", som komikern Arve Opsahl myntade för många år sedan.

Val 2018

Valdemarsvik    Nu är det mindre än tre månader kvar till det svenska valet, 9 september. Ännu finns det många frågor kvar, som de olika partierna inte visar några svar på.

För egen del värnar jag om att hela Sverige ska leva och kunna ta del av förmåner oavsett var man bor. Varför ska det vara så mycket dyrare att bo på landsbygden? Vi får betala mer i skatt, vi får betala mer i elavgifter, vi får betala mer för dricksvattnet och vi får hela tiden minskade avdrag för resor till och från arbetet. Dessutom tror jag att vi som bor på landet, och då räknar jag in alla utom de som bor i det stora städerna (40.000 och uppåt), belastar samhället mycket mindre.

Men när det gäller strandskyddet, då ska det vara lika som i Stockholmsregionen. Ja, det finns många frågor innan man stoppar valsedeln i valurnan. Att vara en väljare är givetvis en självklarhet när man bor i en demokrati, oavsett vilket parti man röstar på.

Grännäs

Valdemarsvik    Grännäs i Valdemarsvik är en guldklimp! En guldklimp som kan användas mycket mer än idag!

Jag och många, många andra var där på nationaldagen, vilket är tradition.  Grännäs är oerhört vackert och skulle kunna användas mycket mer. Jag minns när jag var liten, att det arrangerades racerbåtstävlingar på valdemarsviken utanför grännäsområdet. Även har det varit  sightseeingturer med sjöflytplan.

Tänk när Sten & Stanleys, eller BAO var på Grännäs dansbana, då var det så gott som fullspikat, men det var svunna tider det. Tyvärr är det allt för få numera, som kommer till denna natursköna plats, när det ordnas med dans. Nu gör dock Korpen Valdemarsvik ett försök sista onsdagen i juni då Sveriges äldste dj, Sven Bergh 95, spelar på den fina dansbanan.

Något som mycket väl skulle kunna firas på Grännäs är Valborgsfirandet. Möjligheterna är många, men det gäller också att många fler uppskattar arrangemangen som ordnas. En vackrare plats är inte lätt att hitta och nu i sommartid med alla ekar som är ljuvligt gröna och den två mil långa blåa Valdemarsviken rakt ut mot havet.

Lillbabs

Valdemarsvik    Lillbabs, denna fantastiska artist och människa. En berörande och fin minnesgudstjänst i Storkyrkan, Stockholm, idag och begravningsgudstjänst i Järvsö i morgon.

Lillbabs, vill jag påstå, är artisten som sett alla människor oavsett ålder, yrke eller kön. Har själv personligen träffat Lillbabs även om det är ett antal år sedan och jag kan intyga att hon var den person som såg alla. En artist som "stått sig" under alla åren, från 15-årsåldern och i stort sett ända till sin dödsdag 3 april i år. Svårt att hålla tårarna borta, när en sådan människa hyllas i Storkyrkan. Hennes låtar kommer alltid att leva kvar i mitt minne, inte minst "Klas-Göran"!

Cykla väg 212

Valdemarsvik    Att cykla på väg 212 mellan Fyrudden och Valdemarsvik och tvärtom kan diskuteras. Vägen saknar cykelbana men är en trevlig,   vacker, kuperad och kurvig väg. Perfekt för att cykla på tycker jag!

Nu har jag cyklat de två milen några gånger och jag vill påstå att övriga trafikanter sköter sig alldeles utmärkt. Till och med är många riktigt trevliga. Så har det också varit tidigare år, varför jag varmt kan rekommendera vägen för cykelutflykter och motionscykling. Vid denna tid är det extra vackert med den skira varma grönskan, massor av vilda blommor i en levande landsbygd.

Självklart skulle även jag bli mycket glad om Trafikverket breddade vägen och i samband med detta också anlade en cykelväg. Men det tror jag inte händer under mitt aktiva liv, när inte ens förbifart Söderköping lär bli klart medan jag kan för egen del få nytta av denna. Trevlig sommar nu alla bloggläsare och motionärer!

Hela Sverige ska leva?

Valdemarsvik    Hela Sverige ska leva var en devis som framförts för flera år sedan. Men hur blev det? Idag verkar det inte som hela Sverige ska leva. Storstäderna är det som prioriteras för det mesta.

Jag skrev för lite sedan om hur man nu sänkt reseavdragen för de som vill pendla och bo kvar på landsbygden. Läkarna saknas på de vårdinrättningar som finns på mindre orter, t ex Valdemarsvik och Söderköping. Tandläkare är nästan omöjligt att få akuttider till.

När det gäller lokaltrafiken med bussar så minskar den till mindre orter.

När det gäller strandskyddet vid våra kuster så är det samma bestämmelser i Gryt som i Stockholm, vilket gör att de kustnära och sjönära orterna på landsbygden inte kan utvecklas, därför att man inte ser till verkligheten.

Poliserna, även om det blivit något bättre, räcker inte till. Framförallt finns det inte längre några trafikpoliser i den rätta bemärkelsen. På landsbygden kan stöldligor jobba utan rädsla för att bli upptäckta.

Det är valår i år, men hittills har jag inte hört någon rikspolitiker som jobbar för landsbygdens bevarande och utveckling. Jag vill se någon som beslutar om förbättringar för just landsbygden och för att även folk ska kunna bo kvar och pendla till arbetet i större orter och städer. Någon sa till mig att det enda de bryr sig om politiskt i Stockholm är att de ska kunna bo på landsbygden och på öarna sommartid. Kanske det stämmer!!?

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, gift och har fyra barn och åtta barnbarn, 5 killar och 3 tjejer. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 13 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Sitter också i styrelsen för Gryts Sockenförening. Vill se positivt på livet och vår miljö!

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se