Logga in
Logga ut
årsmötet ett avstamp! Maries NEURO-blogg Maries NEURO-blogg
Vädersponsor:

Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Nya Gusumboken

Valdemarsvik    Den nya boken om Gusum och i synnerhet de som jobbat på Gusums Bruk har nu utkommit. Givetvis var jag, som jobbat där, tvungen att köpa denna nostalgiska bok.

   Det är Gusums Hembygdsförening och Stiftelsen Gusums Bruksmuseum som samarbetat med bokens tillkomst. Författare är Lars Beckman. Under arton månader har ett gäng män ("gubbar") träffats i hembygdsföreningens lokal i Lillåby.

Särskilt för personer som bott eller jobbat i Gusum och på Gusums Bruk är detta en rolig och intressant bok. Här kommer många gamla smeknamn upp till ytan igen. "Kurta i Ursätter", "Kalle i Forsen", Håkan "Karl August", "Tyra på Klabben" är bara några av de många smeknamnen som nämns i boken. Roliga episoder som förekommit i bygden nämns också och får nostalgin att flöda. Boken ger många skratt och minnesbilder under tiden man läser. En bok väl värd sitt pris.

 

Våren tvekar

Valdemarsvik    "Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?" skrev Karin Boye på tidigt 1900-tal. Hon har helt rätt i detta, våren tvekar alltid och i år lite speciellt.

När vi är inne i mars så vill man ha en riktig vårkänsla, men i år är det mer vinter än vår ännu. Vackra härliga dagar, men ändå fortfarande djup snö och minusgrader på nätterna. Visst, det är härligt med skare som bär att gå på, att njuta soliga dagar med skidåkning, men ändå så vill man se det gröna börja spira. Minns ett år när jag klippte gräsmattan första gången på våren, 23 mars. Då var det extremt åt andra hållet. 

På söndag, 25 mars, börjar sommartiden igen, sommartid med marken helt täckt av den vita varan. Som helhet gillar jag att vi har fyra årstider och det extrema får man stå ut med och tänka på Karin Boyes dikt.

Mello och Snöröjning

Valdemarsvik     Orden Snöröjning och Mello låter kanske inte som de har med varandra att göra. Men jag vill påstå motsatsen. Nämligen att både snöröjningen och mellon, eller melodifestivalen har mycket gemensamt!

Det finns nog inte något annat som människor i gemen har så mycket åsikter om. Hur snöröjningen ska skötas vet nästan alla vuxna personer. De flesta, i varje fall de som "hörs" är negativa. Men det finns många som är positiva, men de "hörs" inte lika mycket.

Samma sak är det med melodifestivalen, de negativa "hörs" mest. "Inget att se". "Värdelöst"! Trots detta så blir det fulla hus i de städer där melodifestivalen drar fram innan det blir final i Friends Arena. Tittarsiffrorna på TV tillhör de större och diskussionerna om det var rätt låt som vann fortsätter fram till den stora finalen. Personligen tror jag nog att det unga musikproffset Benjamin Ingrosso kommer att göra bra ifrån sig i Lissabon. Vi vet ju sedan långt tillbaka "att det de har det har de i Lissabon", som komikern Arve Opsahl myntade för många år sedan.

Vänliga trafikanter

Valdemarsvik    Hej Alla, nu är jag tillbaka på NT-bloggen, efter flera veckors semester på "svenskön" Gran Canaria. Underbart skönt att ladda alla batterier, innan man kom hem till massor av snö.

Något som jag uppskattar på Gran Canaria är alla trafikanter, lastbilar, bussar, bilar, motorcyklar och mopeder, som alltid lämnar fotgängare företräde, även när man har flera steg kvar till övergångsstället. Sen kan det nog vara lite si och så med att hålla hastigheten inom lagens råmärken. Men fotgängare behöver aldrig känna sig rädda att gå över ett övergångsställe på en högtrafikerad väg eller gata.

Det finns fler positiva upplevelser. Poliser ser man nästan överallt, på vägarna, gångvägar utmed stranden, på stranden och i köpcentra. Känns alltid säkert att vistas på nämnda platser, även när mörkret fallit. Synliga poliser vill jag se fler av i Sverige, det ger resultat.

Korpen Valdemarsvik 60 år

Valdemarsvik    Motionsidrottsförbundet Korpen Valdemarsvik fyller 60 år i år, närmare bestämt 11 mars. Det är en mycket aktiv förening utan några ålderskrämpor.

Den första styrelsen bestod av ordförande Cnut Castne, tillika stins i Valdemarsvik, kassör Joel Gustafsson och sekreterare Lennart Trysberg samt ledamöterna Lage Jonsson och Ingemar Holmertz. Första kvinnan som ordförande blev Inga-Lill Magnusson som innehade den posten i åtta år.

En som varit med i många år, lite drygt 30, är Monica Berg, som innehaft de flesta posterna inom föreningen och just nu har hon ansvaret som revisor. Hon har också jobbat som kanslist och varit lite av en "allt i allo".

Bland aktiviterna genom åren kan nämnas tipspromenader, cykelrundor, fotboll, innebandy, volleyboll, badminton, tennis, rinkbandy, bordtennis, boule, bowling, motionsdans, vattengympa, vandringar. Ja, aktiviteterna har varit många.

För några år sedan blev det dock kris för Korpens existens, då bara ett par ledare fanns som styrde föreningen. En konkurs var nära förestående. Men då blev det en kraftsamling med nya ledare och sedan dess är det en full styrelse med engagerat ledarskap. Banvallstugan, som man haft sedan 1992 byggdes till med ytterligare en modul, som hyrts ut till Hammarkinds Ok, vilket blev en del i att få Korpen på fötter igen.

Nu är Korpen Valdemarsvik en förening med luft under vingarna som ser framtiden med tillförsikt och med många aktiviter runt om i kommunen.

Ostlänken och elfel

Valdemarsvik    Ostlänken mellan Stockholm och Norrköping-Linköping ser många fram emot. Men hur är det tänkt? 

Innan Ostlänken byggs måste man givetvis ha en järnväg som fungerar idag. Elfel söder om Stockholm, elfel vid Hallsberg, elfel norr om Stockholm, elfel utanför Göteborg etc. Känns de uttrycken igen? Javisst, och tyvärr nästan dagligen!

Det är ju dessa ständiga avbrott med stillastående tåg som man måste komma ifrån. Underhållet på våra järnvägar idag är under all kritik och det får man ingen bättring på  bara för att man bygger Ostlänken. 

Nej, se till att det bara finns EN huvudman för både drift och underhåll! Sen kan man sätta fart på byggandet av en höghastighetsbana. ALLA statliga järnvägar ska skötas av EN huvudman och då slipper man allt skyllande fram och tillbaka om vems felet är när inte tågen går eller kommer i tid.

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, gift och har fyra barn och sju barnbarn. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 13 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Sitter också i styrelsen för Gryts Sockenförening. Vill se positivt på livet och vår miljö!

  • Mest lästa bloggar

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se