Förbudsskylt vid privat camping olaglig Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Nya Gusumboken

Valdemarsvik    Den nya boken om Gusum och i synnerhet de som jobbat på Gusums Bruk har nu utkommit. Givetvis var jag, som jobbat där, tvungen att köpa denna nostalgiska bok.

   Det är Gusums Hembygdsförening och Stiftelsen Gusums Bruksmuseum som samarbetat med bokens tillkomst. Författare är Lars Beckman. Under arton månader har ett gäng män ("gubbar") träffats i hembygdsföreningens lokal i Lillåby.

Särskilt för personer som bott eller jobbat i Gusum och på Gusums Bruk är detta en rolig och intressant bok. Här kommer många gamla smeknamn upp till ytan igen. "Kurta i Ursätter", "Kalle i Forsen", Håkan "Karl August", "Tyra på Klabben" är bara några av de många smeknamnen som nämns i boken. Roliga episoder som förekommit i bygden nämns också och får nostalgin att flöda. Boken ger många skratt och minnesbilder under tiden man läser. En bok väl värd sitt pris.

 

Lucia sprider ljus och värme

Valdemarsvik    Idag är det 13 december, vilket också är detsamma som Luciadagen. Runt om i vårt avlånga land sprider Luciatågen glädje, ljus och värme.

För egen del blev det denna gång luciamorgon från Kungsholmkyrkan i Stockholm. Mycket vackert och stämningsfullt, även om det var via TV jag fick vara med om detta. Men det är inte allom givet att få vara med om denna ljushögtid. Det finns för mycket mörker och elände i Sverige och världen för att det ska kännas fullödigt med det som luciorna sprider. Dock glömmer vi det mörka idag och njuter av alla ljusspridare.

Enligt folktron så var 13 december en farlig natt med många övernaturliga makter. Därför skulle man äta mycket och dricka alkoholhaltiga drycker för att "supa lusen" av sig. Tror nog inte att det hjälpte så mycket.

Men numera tänker vi nog mest på skyddshelgonet från Syrakusa när luciorna sprider ljus för oss. Det behövs mycket ljus för att övervinna mörkret.

 

19 november i Fyrudden

Valdemarsvik    Vad gör man en höstlik dag i november och just denna dag, söndagen 19 november 2017?

Det finns många som tror att nu finns ingenting att göra, en trist höstdag, även om det inte regnar. Vädret är blåsigt från nordost och risken, eller chansen om man så vill, finns att det kommer snö.

Jo, om man nu inte vill arbeta med hus, hem eller trädgård, så finns det mycket att njuta av. Bara miljön, som alltid finns, med skogen, havet och människorna. Frisk luft, möjligheter till motion i alla former och allt är livsbejakande. Vi väljer att gå den sedvanliga tipspromenaden runt Fyrudden. Det här är kanske Sveriges vackraste tipspromenad, även en höstdag som denna. Efter Fyruddenrundan går vi in på restaurangen där det dukats upp ett vackert och gott kaffebord. Värdarna för dagens tipspromenad är på plats. 

När alla kommit in i den goa värmen, börjar den mänskliga värmen att spira. Det är nu den sociala gemenskapen är som bäst, från barn i barnvagn upp till pensionärer på 80+! När sedan vinnarna ska utses kommer spänningen. Ska jag vinna något idag? Detta gäller också lottdragningen. Vid lunchdags är allt över och människorna skingras. Men skärgårdens mysighet finns fortfarande kvar, luften är lika ren som på förmiddagen. Denna eftermiddag väljer vi en kyrkokonsert i Valdemarsviks kyrka! 

Mörket kommer tidigt även här, men här blinkar Häradskärs fyr till oss, liksom de vackra stjärnorna på himlen, när de inte blir skymda av moln.

Livet är skönt och givande i vår vackra bygd!

Härliga tipspromenader

Valdemarsvik    Jag måste slå ett slag för motion av bästa klass, nämligen promenader, eller i detta fall tipspromenader. Detta ger inte bara motion utan också en härlig och rolig social gemenskap, där alla kan vara med. Barn såväl som äldre, pensionärer och även rullstolsburna.

Idag hade vi, Korpen Valdemarsvik, tipspromenad i Fyrudden, där det deltog 63 personer, varav 15 var barn. Mycket trevlig stämning utmed banan och när alla kommit i mål på restaurangen. Fika, lotterier, diskussioner hör till innan det är dags för redovisning av de rätta svaren på frågorna, som sker när alla nått målet. Sen kommer ytterligare spänning när vinnarna ska redovisas. Dagen till ära så fick alla barn pris och givetvis också de som var bäst på tipsfrågorna och skiljefrågan. Men även bland vuxna lottas ett pris ut oavsett hur många rätt man har. Korpens motto är att alla som deltar ska ha chansen att vinna pris, bara genom sitt deltagande.

Korpen Valdemarsvik har tipspromenader varje söndag under höst, vinter och vår i Fyrudden och Valdemarsvik. I Västertryserum är det tipspromenad varje lördag året om, med undantag av röda dagar. 

P-kaos vid VIN

Valdemarsvik    Att besöka Vrinneviksjukhuset i Norrköping är inte lätt. Det finns knappast inga parkeringsplatser och det är rent kaos där!

Vi var till Norrköping igår för ett besök på VIN. Som tur var så kom vi drygt en timma innan den tid vi hade för vårt besök. Efter snurrande på de vanliga parkeringsplatserna framför stora ingången utan resultat, så fortsatte vi till fältet bakom VIN. Inga skyltar om att det bara var för personal fanns där. Bara när vi kom fram till den parkeringen.

Javisst, bara att återvända till besöksparkeringarna, både gratis och betalningsplatserna. Efter mycket snurrande fram och tillbaka så hittades en plats. Snabbt in till receptionen för "incheckning"! Sen snabbmarsch till rätt avdelning, där sköterskan stod och väntade. Hade vi planerat normalt, d v s att vara vid VIN en halvtimma innan kallelsetiden, då hade vi kommit försent.

Skärpning Region Östergötland! Och inte nog med att vi som besökare inte hittar någon parkeringsplats, de som jobbar på lasarettet måste också LETA parkering VARJE dag och dessutom BETALA parkeringsavgift, för att de ska kunna ta hand om såväl akuta sjukdomar som vård av patienter!! Kanske inte lustigt att det fattas läkare och sjuksköterskor! Bedrövligt är ett milt ord i detta sammanhang!!

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, gift och har fyra barn och sju barnbarn. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 13 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Sitter också i styrelsen för Gryts Sockenförening. Vill se positivt på livet och vår miljö!

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se