Logga in
Logga ut
Försök att tillkalla polis styrker nödvärn Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Nya Gusumboken

Valdemarsvik    Den nya boken om Gusum och i synnerhet de som jobbat på Gusums Bruk har nu utkommit. Givetvis var jag, som jobbat där, tvungen att köpa denna nostalgiska bok.

   Det är Gusums Hembygdsförening och Stiftelsen Gusums Bruksmuseum som samarbetat med bokens tillkomst. Författare är Lars Beckman. Under arton månader har ett gäng män ("gubbar") träffats i hembygdsföreningens lokal i Lillåby.

Särskilt för personer som bott eller jobbat i Gusum och på Gusums Bruk är detta en rolig och intressant bok. Här kommer många gamla smeknamn upp till ytan igen. "Kurta i Ursätter", "Kalle i Forsen", Håkan "Karl August", "Tyra på Klabben" är bara några av de många smeknamnen som nämns i boken. Roliga episoder som förekommit i bygden nämns också och får nostalgin att flöda. Boken ger många skratt och minnesbilder under tiden man läser. En bok väl värd sitt pris.

 

Motorcyklister

Valdemarsvik    Motorcyklister, var rädda om Er och andra trafikanter på sommarvägarna! Med andra ord, gör inte som en motorcyklist gjorde på E22 häromdagen.

När jag åkte på en enfilig sträcka och tittade i min vänstra backspegel, så fick jag se en motorcyklist kommande mellan min bil och vajerräcket! Avståndet är inte mer än en meter och där körde han(såg att det var en man) om. En rent livsfarlig handling för honom och en stor trafikfarlighet för andra. Jag vill inte ha fler döda i trafiken genom denna vårdslöshet och inte i allmänhet heller. Ta inga risker, visa tecken (blinkers), vilket många glömt bort! Trevlig sommar i semestertider!

Miljö

Valdemarsvik    I dessa valtider, där Almedalen är i "ropet" just nu, så pratas det mycket miljö. Men det är inte alltid som regering, riksdag och kommunledningar gör mycket för att få folk att bli mer miljövänliga, vilket är mycket viktigt idag.

Jag ger er bara ett negativt exempel denna gång. Tidigare har det varit gratis att få parkera besökande bussar i Stockholm, men inte längre. Måste vara mycket bättre att 50 personer kommer till Stockholm i ett fordon än kanske 15 - 25 bilar.

Det måste finnas lite "lockbeten" för att göra oss medborgare mer och mer miljövänliga

Midsommarafton 23 juni

Valdemarsvik    Idag är det midsommarafton, fredagen före Johannes Döparens dag, men det har det inte alltid varit!

Tidigare, före 1953, var alltid midsommarafton den 23 juni oavsett dag, och det var något som vår mor Märta alltid påpekade när midsommarhelgen nalkades. Hon var född midsommarafton och det var hon oavsett att "någon" ändrade i almanackan.

Nu är det midsommar igen och en ständig diskussion om vädret. Just i skrivande stund skiner solen från en blå himmel, men morgonen var regnig och bara 9 grader. Men visst kan vi fira och njuta av midsommaren ändå. Glada människor, god mat och dryck ser jag fram emot, precis som traditionen bjuder. Firar gör vi förstås i Gryt tillsammans med härliga vänner.

Nu önskar jag Er alla bloggläsare en riktigt Glad och trevlig midsommar!

Val 2018

Valdemarsvik    Nu är det mindre än tre månader kvar till det svenska valet, 9 september. Ännu finns det många frågor kvar, som de olika partierna inte visar några svar på.

För egen del värnar jag om att hela Sverige ska leva och kunna ta del av förmåner oavsett var man bor. Varför ska det vara så mycket dyrare att bo på landsbygden? Vi får betala mer i skatt, vi får betala mer i elavgifter, vi får betala mer för dricksvattnet och vi får hela tiden minskade avdrag för resor till och från arbetet. Dessutom tror jag att vi som bor på landet, och då räknar jag in alla utom de som bor i det stora städerna (40.000 och uppåt), belastar samhället mycket mindre.

Men när det gäller strandskyddet, då ska det vara lika som i Stockholmsregionen. Ja, det finns många frågor innan man stoppar valsedeln i valurnan. Att vara en väljare är givetvis en självklarhet när man bor i en demokrati, oavsett vilket parti man röstar på.

Grännäs

Valdemarsvik    Grännäs i Valdemarsvik är en guldklimp! En guldklimp som kan användas mycket mer än idag!

Jag och många, många andra var där på nationaldagen, vilket är tradition.  Grännäs är oerhört vackert och skulle kunna användas mycket mer. Jag minns när jag var liten, att det arrangerades racerbåtstävlingar på valdemarsviken utanför grännäsområdet. Även har det varit  sightseeingturer med sjöflytplan.

Tänk när Sten & Stanleys, eller BAO var på Grännäs dansbana, då var det så gott som fullspikat, men det var svunna tider det. Tyvärr är det allt för få numera, som kommer till denna natursköna plats, när det ordnas med dans. Nu gör dock Korpen Valdemarsvik ett försök sista onsdagen i juni då Sveriges äldste dj, Sven Bergh 95, spelar på den fina dansbanan.

Något som mycket väl skulle kunna firas på Grännäs är Valborgsfirandet. Möjligheterna är många, men det gäller också att många fler uppskattar arrangemangen som ordnas. En vackrare plats är inte lätt att hitta och nu i sommartid med alla ekar som är ljuvligt gröna och den två mil långa blåa Valdemarsviken rakt ut mot havet.

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, gift och har fyra barn och åtta barnbarn, 5 killar och 3 tjejer. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 13 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Sitter också i styrelsen för Gryts Sockenförening. Vill se positivt på livet och vår miljö!

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se