Logga in
Logga ut
årsmötet ett avstamp! Maries NEURO-blogg Maries NEURO-blogg
Vädersponsor:

Marie Bager

Maries NEURO-blogg

Drygt 1000 har fått sin assistans indragen i år?

Norrköping Drygt 100 personer, tillsammans med sina assistenter eller anhöriga, hade mött upp till manifestationen i Norrköping idag. Det var barn, unga och äldre - ja det var alla åldrar.

För precis ett år sedan stod vi på samma plats och oroades för indragningarna av assistans och sen dess har 1.000 personer fått sin assistans indragen..

Jag trodde då att vi skulle nå fram, till politiker och beslutsfattare med vårt budskap, men det har vi inte gjort?? Då likso nu fanns både riksdags- och kommunpolitiker med oss på vår manifestation.

LSS lagen om stöd och service kom till för att göra skillnad, LSS skulle ge möjlighet att leva ett liv på samma sätt som andra.

Jag tror inte vi andra kan sätta oss in i vad det innebär att aldrig själv kunna bestämma, nu ska jag duscha, nu ska jag äta, nu ska jag går ut. Eller som en yngre tjej sa på TV - jag måste alltid vara med mamma.

Jag undrar varför har vi ratificerat Konventionen om rättigheter för personer medfunktionsnedsättning? Varför har vi gjort det när vi inte alls funderar på att försöka skapa de förutsättningar som Konventionen noga redogör för?

Tex rätten till jämlikhet och icke diskriminering.

      rätten till tillgänglighet, att ta sig in och ut, kunna vistas i olika byggnader, ta del av information osv

      rätten till liv och frihet

      rätten till fri rörlighet, att leva självständigt och delta i samhället.

Bla detta skulle LSS trygga, förverkliga och värna om

årsmötet ett avstamp!

Norrköping Nu är årsmötet avklarat i Neruo förbundet Norrköping, det blir ett avstamp, det är egentligen först nu som det nya verksamhetsåret börjar och man kan lägga det förra året bakom sig.

I vår förening blev också årsmötet en påminelse om vilka frågor som ligger närmast medlemmarna, vi fick frågor och önskemål, som blir en vägvisare  för året.

Hjälpmedel var  det mest angelägna, vilket bara bekräftar medlemmarnas frustration över bristen på hjälpmedel som ger vardagen självständighet. Brist råder även på stöd för dem som har råd att betala själv men behöver råd och stöd för att köpa rätt.

Bristen på varmbassänger för träning efterlystes , antalet bassänger blir färre för varje år!

Önskemålet om att samarbeta med en  ridskola för att fler ska kunna gå i ridterapi - det har vi lovat att ordna uner våren,

nu är det bara att sätta igång!

och hålla tummarna för att våra lokaler på Thapperska räcker för de inomhusaktiviteter som vi måste öka verksamheten med eftersom vi inte kan arrangera bassängträning!

 

Ett brev betyder så mycket!

Norrköping 25 föreningar som jobbar med och knyter till sig personer med olika funktionsnedsättningar flyttade för snart ett år sedan till Thapperska på Gamla Övägen.

Det tog inte så många dagar förrän anställda och förtroendevalda upptäckte svårigheten att posta brev - ingen gul låda fanns tillgänglig. Ja - tillgänglig att stoppa brev,då fansn en på Sprängstensgatan, men den är borta nu,  sen finns det en vid sjukhusets huvudentre.

Den som använder manuell rullstol, har kort gångsträcka eller åker färdtjänst, kan efter arbetet inte ta sig till sjukhusets entre, färdtjänsten gör inte den lilla omvägen! Åker jag anpassad bil måste den parkeras rullstol, ska tas ur,  rulla fram till entren, lägga breven, rulla tillbaka, in med rullstolen och sen åka vidare. Det går inte att köra fram vid den lådan!!

Neruo förbundet skickade ett mail till Post Nord och fick ett luddigt svar, det luddiga svaret medförde att Neruoförbundet tog initiativet och gjorde en skrivelse som ytterligare 6 föreningar ställde sig bakom.

Så kom ett brev från Post Nord!

Brevet var adresserat till NHR, vårt gamla namn som byttes 2013 och det var ställt till Sandbyhovsgatan, varifrån vi flyttade för 10 månader sen - brevet som de hade svarat på  var skrivit av Neuro förbundet på Gamla Övägen??

Svaret lyder som följer:

"Tack för att ni kontaktat oss.

Brevbärarkontoret och kommunen är de som bestämmer vart befintliga och nya brevlådor ska vara placerade.

Det är tyvärr inte praktiskt möjligt för oss att tillgodose varje enskild persons önskemål av placering på brevlådorna.

Jag har framfört ert önskemål vidare till brevbärarkontoret förkännedom. Se dem ett behov

av ännu en brevlåda i området så kommer dem att tillgodose en."

 

Hur kan 25 föreningar med brev i olika omgångar till 1000-tals medlemmar ses som varje enskild persons önskemål?

 

Fritidsbank??

Norrköping Tänk om det kunde skapas en "Fritidsbank" även för sportartiklar för dem med funktionsnedsättning??

Tänk om det fanns möjlighet att prova och låna en trehjulig cykel för att se om ens barn med funktionsnedsättning'

kan använda en sådan, eller låna kälkar för vintersport.

Para Norrköping, fd NHIF har en del redskap tex kälkar för isåkning, och en del andra prylar för  sport.

Men det är inte så lätt för dem att bygga upp en bank med olika hjälpmedel så att vi i alla olika åldrar skulle kunna testa  ute aktiviteter på snö och is, cykel på en sommarväg samt olika vatten redskap en varm sommar dag.

Alla artiklar som skulle ge funktionsnedsatta samma möjlighet som friska är mer än dubbelt så dyra. Det lär inte heller finnas något överskott av prylar som står i garage och förråd och samlar damm.

Nej, så väl är det inte, det blir även fortsättningsvis, en fondansökan som kan ev ge ett bidrag, sen gäller det att använda det som köpts och inte tröttna eller växa ifrån!!

Dieselbil!

Norrköping Nu dras knutarna åt, flera länder ute i europa stänger dörren för dieselbilarna, många i Sverige med funktionsnedsättning kör en wolkswagen Caddy = dieselbil, undrar hur det ska bli?

Även många taxibilar tex i Stockholm är Caddy, de kör personer som är rullstolsanvändare runt i hela Stiockholm

Har man köpt en bil som sen anpassats, så ska den rulla i minst nio år, innan dess är det inte lönt att försöka få hjälp till ny anpassning, så ser regelverket ut!

En Caddy har visat sig vara en för många väldigt BRA bil att anpassa, den är förhållandesvis enkel att ändra i så att men får med sig permobilen  eller rullstolen och den kan ändå fungera som familjebil.

Om det blir stopp i tätorter, då är det inte mycket nytta man har av sin anpassade bil?

Ur miljösynpunkt måste man ju fundera på om det är bättre att de som har anpassad bil får köra in och ut i centrum, eller att färdtjänsten ska åka in och lämna  och sen komma tillbaka och hämta??

Idag har vi en del dispenser, hoppas det kan bli så även framledes, åtminstone i en övergångsperiod?

 

"Hjärntrötthet"!

Norrköping Igår, klämde vi in så många vi kunde i Aulan på Thapperska, vi kan inte ta in så många som det står i föreskrifterna, utan räknar varje rullstol som två - vi tar plats!!, sen är vi dessutom otympliga!

Det var bla medlemmar, andra intresserade, representanter för dem som jobbar med neuropatienter i rehabilitering, anhörigkonsulenter från kommunen, en grupp från Försäkringskassan och från Assistans, alla berörs på olika sätt av brist på kunskaper om Hjärntrötthet, en del har hjärntrötthet, andra står brevid och är anhöriga opch sen har vi dem som på ett eller annat sätt ska vara de som kan stödja och hjälpa.

Professor och överläkare Lars Rönnbäck från Sahlgrenska i Göteborg föreläste, han har under flera år ägnat sig åt att klarlägga mekanismer bakom mental trötthet/hjärntrötthet efter skada eller sjukdom i nervsystemet och att utveckla diagnostiska instrument och behandlingsstudier.

Han förklarade att hjärnan inte kan lagra energi och att det inte finns någon extra växel att lägga in. 

Många är trötta hela tiden, men inte sovtrött. Man kan inte läsa en text och veta vad man läst. Hjärnan måste läsa varje bokstav, sammanlänka dem till ord, sen till meningar och stycken. När det inte fungerar och man vet vad man lästa - då måste man finna ansdra metoder att tillgodogöra sig texten .

Många kan inte laga mat, de får inte inhop ingredienserna i den ordning som behövs för att det ska bli en ätbar rätt.

Andra får inte med sig i väskan det som behövs, busskort, telefon, gympakläder eller vad det nu är som man ska ta sig för.

Vi har svårt att sätta oss in i diagnoser som inte syns! Vilket inte gör det enklare för de drabbade och det är inte ett lättlöst problem samt att gruppen tycks växa? Det är fler och fler yngre, de har haft en stroke, eller hjärntumör. Sjukvården har blivit skicklig på att ta hand om dem, men sen ska livet gå vidare - men hur? 

 

Välkommen till Marie Bagers NEURO-blogg. Marie Bager är aktiv i NEURO förbundet i Norrköping/Söderköping. (NEURO förbundet är fd NHR). Namnbytet har beslutats eftersom ordet handikapp i ett organisationsnamn inte längre är politiskt korrekt. NEURO förbundet är en partipolitiskt obunden ideell intresse , service och kamratorganisation för alla med neurologisk diagnos och deras anhöriga. Jag har flera förtroendeuppdrag, lokalt, regionalt och på riksnivå. Min uppgift är att företräda människor med neurologiska diagnoser och att sprida kunskap om livet med en neurologisk diagnos. Målet är att alla ska få så mycket kunskap så vi tillsammans formar ett samhälle med plats även för dem som inte kan prestera 100%.

  • Mest lästa bloggar

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se