Logga in
Logga ut
Dagens NT! Anna Nilsson (M) Anna Nilsson (M)
Vädersponsor:

Mirza Tule

Mirzas fotbollsblogg

Mourinhos fiasko

Norrköping Säga vad man vill, men det här kan ha varit sista versen.

Det ska väldigt mycket till om José Mourinho är manager för Manchester United nästa säsong.

Långsiktighet är A och O inom fotbollen och många kan betrakta denna kritik som orättvis, sett till att portugisen bara har varit ansvarig i ett och ett halvt år. Samtidigt måste man sätta saker i kontext. De pengarna Mourinho har haft till förfogande för att bygga sitt lag har varit på en extremt hög nivå. Det går att diskutera det faktum att det tar tid att få ihop ett kollektiv med tanke på antalet värvningar man har gjort, men tendenserna har samtidigt varit få kring att United ska vara tillbaka till sina "glory days". Ett lag som Manchester United ska pulvrisera och dominera matcherna, i synnerhet på Old Trafford. Istället har det handlat om 10 man på egen planhalva och en nästintill fundamentalistisk syn på defensiv fotboll, som direkt har varit en förolämpning mot alla som förespråkar offensivt spel. En sak hade varit om Mourinho inte hade haft spelarna till att styra matchbilder, men faktum är att han i allra högsta grad har det just nu. 

Självklart finns också argumenten som talar för Mourinho. Man ligger tvåa i Premier League och hade mycket väl kunnat leda ligan, om det vore ett "normalt" år utan en dominant som Manchester City. Samtidigt har tänkta nyckelspelare inte lyckats växla upp när det har behövts som mest. Paul Pogba har haft sin sämsta säsong på länge, Alexis har sett allt annat än bekväm ut hittills och allmänt sett har United-fansen haft få tillfällen att faktiskt jubla över på riktigt. Vi ska självklart inte underskatta värdet i att klubben tog tre titlar i fjol, men med tanke på Manchester Uniteds storhet måste man begära mer.

Ikväll fanns verkligen chansen att skapa drömmarnas teater, men istället blev det en Hamlet med Ben Yedder som huvudroll. Faktum är att Sevilla mycket väl kunde gjort 3-0 innan Lukakus reducering, vilket säger en del. Spanjorerna har knappast övertygat på sistone och Vincenzo Montella har inte haft en superrolig inledning. Inför den här matchen hade man släppt in sju mål sista fyra matcherna, alla mot Valencia och Atletico Madrid, vilket någonstans gav en indikation på att Manchester United hade lägen att sätta en svajig Sevilla-backlinje under press. Att då mäkta med ett mål i ett dubbelmöte räcker inte. Det är pinsamt och ovärdigt en klubb likt Manchester United.

Laget kommer komma topp-fyra vilket jag är helt övertygad om, men vad händer i sommar? Får Mourinho ett år till på sig att utveckla detta eller har klubben tröttnat? Portugisen är inte känd för att stanna mer än 2-3 säsonger, mycket på grund av hans sätt att leda. Det som framför allt talar emot Mourinho är att hans destruktiva fotboll inte har gett de största titlarna, vilket tidigare varit fallet. "Den specielle" har alltid kunnat luta sig mot argumentet att hans taktik vinner matcher och troféer, men när man inte ens gör det är det svårt att övertyga fansen, ägare och framför allt spelare.

Framtiden blir spännande att utvisa, men Manchester United är inte Arsenal. I Manchester United andas man vinnarkultur och nås inte framgång sker förändringen direkt.

Jag har svårt att se det här fortsätta. Vi pratar om Englands största klubb.

 

Like-hetsen förstör idrottskids

Norrköping Jag vet inte om jag är den konstige, men detta är en diskussion som måste trappas upp.

Dagens kids har fullständigt slutat inse värdet i att idrotta.

I takt med att digitaliseringen utvecklas har också vårt samhälle förändrats både i värderingar och vad vi prioriterar i livet. En av de främsta uppfinningarna som kanske har påverkat vårt liv allra mest är smartphonen. Vi baserar mer eller mindre hela vårt liv via den och jag är ärlig med att säga att jag lider av nomofobi. Min app Moment ringer allt för ofta och det är tyvärr väldigt sällan jag ligger under 5-6 h skärmtid om dagen. 

Självklart är det mitt fel och ingen annans. Hade jag haft någorlunda bättre disciplin hade jag kunnat lyssna mer på mina närmsta som menar att jag är för fast vid den, men samtidigt är jag en produkt av något ännu djupare. Dagens ungdomar söker ännu mer efter bekräftelse och statussökandet har blivit mer och mer uppenbart.

Det som jag dock vill prata om är det faktum att motionsidrotten med fotbollen som utgångspunkt står inför stora utmaningar. På representantskapsmötet Östergötlands fotbollsförbund hade i februari diskuterade man just hur man ska kunna motverka att så många föreningar lägger ner sin verksamhet. Ett av huvudskälen är just att man har för få aktiva medlemmar, vilket enligt mig pekar på tendenser i samhället där våra värderingar har förändrats. Kulturforskaren Geert Hofstede beskriver dagens Sverige som rätt individualistiskt, där relationer och livskvalité värderas högre än konkurrens. Kanske är det därför idrottens lösning är att ta bort "toppningen" i ung ålder, det vill säga att man inte ska elitsatsa för tidigt? I mina ögon måste båda alternativen finnas. Alla ska vara välkomna att idrotta, men samtidigt måste det finnas utrymme för de duktiga att fortsätta utvecklas. Det ena utesluter inte det andra.

Statistiska centralbyrån (SCB) visar intressanta siffror att vi faktiskt idrottar mer idag än förr. Däremot visar fakta från Centrum för idrottsforskning (CIF) att allt färre idrottar i föreningar. Det innebär med andra ord att vi teoretiskt sett väljer idrotter som är mer individualistiska och självförverkligande. Gym och styrketräning ökar allt mer i popularitet.

Det sorgligaste i det hela är att dagens fotbollsungdomar inte längre spelar fotboll för att det är kul utan för att tävla mot sina medkonkurrenter i vem som får mest likes på Instagram. Jag hade en diskussion med en kär kollega häromdagen, där en av hans förra spelare sa att han inte ville spela fotboll mer eftersom "han inte längre kunde bli proffs". Jakten på likes, framgång och social acceptans har nått höjder som är helt bisarra. Ur ett lokalt perspektiv kan jag verkligen känna igen detta. Milleniebarnen som inte lyckas slå sig in i ett elitlag, pojklandslag eller IFK Norrköpings A-lag pallar inte med att spela i en lägre division, eftersom det anses "pinsamt". Det gäller bara inte 00-generationen, utan även de ända upp till min ålder.

Vi som tränare, föreningsledare eller spelare generellt måste enas och faktiskt skapa en kultur där det ska ses som OK att spela fotboll på amatörnivå och fortfarande se det som stimulerande och utvecklande. Det ska inte behöva vara så att medelåldern på spelarna i Division 4 ska vara närmare 30 än 20. Självklart måste vi pusha barn och ungdomar som vill bli lika bra som Zlatan och erbjuda spetskompetens, men det måste vara lika OK att njuta av tillvaron vare sig man spelar på Himmelstalund Södra, Sydvallen eller Östgötaporten. Jag upplever att dagens värderingar också har dödat värdet i att faktiskt spela och jobba ideellt. 

Jag hoppas dagens kids tar sig i kragen och börjar fatta att allt inte handlar om att bli känd. Du är inte en bättre människa om den där snygga killen eller tjejen lajkar din bild efter att du poserar snyggt. Du är inte en bättre människa om du råkar ha nått längre i din fotbolls- eller idrottskarriär än din medkamrat. Framför allt är du inte en bättre människa för att folk råkar snacka mer om dig. Se idrotten och fotbollen som en passion och hobby snarare än en jakt på något abstarkt du förmodligen aldrig kommer uppnå. Det är i slutändan du själv som bestämmer hur du mår och hur mycket du älskar dig själv, ingen annan. 

Romas säsong kan definieras

Norrköping OK, Shakhtar Donetsk är inte kattskit men chansen till kvartsfinal kunde inte varit större för Roma.

Nu gäller det för Di Francescos mannar att se Europaäventyret som vägen tillbaka till toppformen.

De flesta Romanistas jublade i december när lottningen offentliggjordes. Shakhtar Donetsk i en åttondel och med tanke på konkurrensen kunde lotten nästan inte varit bättre. Förvisso har ukrainarna något riktigt bra på gång, men samtidigt kunde Roma också få Real Madrid, vilket sätter lottningen i en kontext. Italienarna har inte nått en kvartsfinal i CL sedan 2008 och har knappast varit bortskämda med framgångar i turneringen. Kräftgången var tydlig i början av 2010-talet, men sedan dess har de vinröda stabiliserat sig som prenumerant. 

Efter att ha åkt på en "Gattuso-nit" studsade Roma starkt tillbaka på San Paolo mot Napoli och i helgen tog man en ny viktig trea. Det är uppenbart att Romas uppladdning inte kunde varit bättre och kvällens match kan mycket väl definiera deras säsong. Avancemang och möjlighet att bygga optimism och framtidstro inför nästa år, där Di Francesco kan avrunda säsongen med rätt mycket harmoni. Även om racet om Champions League-platserna är långt ifrån över, har jag svårt att se Roma både bli bortsprungna av Inter och Lazio. Dels beror det på kvalitén på spelarna i laget, men också att spelschemat är relativt OK även om Romderbyt väntar som kan avgöra en hel del.

Diskussionen har pågått länge i klubben om ambitionsnivån i och med det amerikanskt-italienska ägandet. Snacket har påmint mycket om Arsenals ägarsituation. Roma har dock till skillnad mot Arsenal inte vunnit en titel på tio år och det är klart att det bekymrar fansen som blir mer och mer otåliga. Förvisso sitter kanske inte ambitionsnivån på samma sätt i väggarna som till exempel hos Juventus, men en klubb av Romas dignitet bör åtminstone utmana om ligatiteln lite tydligare med resurserna som finns. Därför kan Champions League bli en extremt viktig språngbräda, om man når en kvartsfinal och gör ett bra dubbelmöte där oavsett utfall. Det kan förvisso också ge en motsatt effekt i och med att storklubbarna lär rycka i spelare som Ünder, Alisson med mera i sommar. Å andra sidan är det ett sportsligt resultat som på sikt kommer ge spelartruppen självförtroende och en boost att faktiskt närma sig statusen som ett titellag, vilket Roma absolut kan bli.

Ikväll väntar Di Francescos förmodligen viktigaste match för säsongen. Fixar Roma detta?

Gattusos manipulation

Norrköping Det är alltid kul när en sovande jätte vaknar.

Samtidigt är frågan om det luktar kortsiktighet långa vägar hos Gattuso och AC Milan.

Symboliken i Patrick Cutrones derbymål mot Inter kunde inte bli tydligare. En dyster period för ett satsande Milan och en oprövad Gennaro Gattuso som var tvungen att lösa ett evighetspussel. Slutligen kom en egen produkt och låg bakom en tjuvstart på 2018 som hittills bara gått i dur för Rossoneri. Sedan 23 december mot Atalanta, har inte Milan förlorat och framför allt har en ledare som Leonardo Bonucci börjat betala tillbaka pengarna klubben hoppfullt gav honom i somras.

Det finns hur många argument som helst som pekar på att framtiden ser ljus ut, men det är extremt lätt att också undgå faktum att det här är en välpolerad sanning. Gattuso spelar ett extremt högt spel, vilket kanske är nödvändigt för en klubb som behöver få tillbaka vinnarkulturen de är så kända för. Spelarna har sakta men säkert börjat inse värdet i att bära samma tröja Gennaro, Pippo, Clarence och Paolo bland annat gjorde.

Milan går nu in i en fas som kan definiera säsongen helt och hållet. Klarar man detta test väl är det framtidsoptimism inför 2018/19. Går det käpprätt åt skogen måste klubben leta efter en långsiktig ledarstab med stor rutin av att faktiskt vinna titlar. Att Antonio Conte ihärdigt ryktats är inget konstigt, men man har heller inte uteslutit en comeback från Carlo Ancelottis sida.

Än så länge har man klarat två av två etapper med bravur. Det blev tre pinnar borta i huvudstaden mot ett desorienterat Roma och avancemang till cupfinal igår mot Lazio. Med tanke på Inters hysteriskt dåliga form plus Romas lilla svacka, kan fighten om CL-platserna plötsligt bli rejält spännande. Självklart ligger Sampdoria där de ligger, men det ska mycket till för att de ska utmana om topp-fyra.

Milans mars månad kan som sagt avgöra hela deras säsong. I helgen väntar Inter där man har en gyllene chans att knappa in på topp-fyra. Seger där och då är man plötsligt bara fyra pinnar bakom. Efter det väntar ett dubbelmöte mot Arsenal, tuff bortamatch mot Genoa och ett besök till Turin mot Juventus som grädde på moset. Varför då denna osäkerhet från min sida?

Gattuso har konsekvent kört sin bästa elva och verkligen gått all-in. Det har varit få vilodagar och hittills har det fungerat, men att spelarna ska hålla samma nivå fysiskt är en gåta för mig. Inom loppet av 72 h har alltså startelvan varit exakt densamma i matcherna mot Rom-lagen och lägg då till att det blev förlängning igår kväll. Man hinner knappt ladda om innan derbyt mot Inter och inte kan väl Gattuso vila sina bästa spelare till Arsenal? Ni fattar, det är ett spelschema där Milans trupp kommer testas fysiskt till det yttersta.

Spontant kan man ställa sig frågan om Milan måste göra ett vägval. Ska man prioritera Europa League eller försöka ha gasen i botten med Serie A? Att köra 100 % i båda turneringarna kommer mer eller mindre vara helt omöjligt om man vill undvika skador, vilket Milan verkligen inte har råd med sett till bredden. 

"Ringhio" måste för första gången prioritera och visa maximal fingertoppskänsla med sin periodisering. Har han erfarenheten för det eller låter han det stora Milan-hjärtat besegra förnuftet?

Slutsats del 2

Norrköping Fotbollen och landslag i första hand kommer någonstans alltid skapa ”vi mot dem”-känslan vid landskamper och speciellt under mästerskap. Denna faktor innebär att själva filtret som nämns innan, det vill säga utmaningen att etablera sig i landslaget, blir också på ett sätt ett sista steg mot att bli en fullvärdig svensk fotbollsspelare. Tittar vi på de mästerskapen där spelare med utländsk bakgrund har stuckit ut för Sverige, har media inte haft några större problem med att hylla dem. Det spelar ingen roll om det handlar om Martin Dahlin, John Guidetti, Zlatan Ibrahimovic eller i juniorlandslagens fall Valmir Berisha eller Isaac Kiese Thelin. Awans tes blir relevant också ur förbundets perspektiv, eftersom man här ser potentiell ekonomisk vinning av att de nämnda spelarna presterar för den blågula dressen, som i sin tur genererar en större publik. Den multikulturella aspekten kan i allra högsta grad i själva verket handla om en ren pengafråga.

Samtidigt kan resultatet av mångfald bland spelarrepresentationen vara ett resultat av att Allsvenskan tvingats satsa på egna förmågor, istället för att köpa in utländska spelare. Här har förbundet och klubbarna mer eller mindre tvingats applicera mångkultur snarare än att ”köpa” in, vilket har varit ekonomiskt gynnsamt. Jämfört med många andra ligor i Europa ligger Sverige rätt lågt ner på näringskedjan. För att små föreningar ska kunna etablera sig och utmana de bästa tvingas man att satsa på sina juniorer, vilket IFK Norrköping är ett utmärkt exempel på. 2015 vann man SM-guld och flertalet av spelarna i startelvan var så kallade ”egna produkter”, det vill säga fotbollsfostrade i föreningen. Detta har också rent strategiskt också varit gynnsamt för föreningar i Sverige. Publiken som kommer till matcherna känner en större samhörighet med lokala spelare, vilket ökar chanserna till att fler närvarar på arenorna och hejar. Ur ett landslagsperspektiv kan denna tes drivas sett till att den svenska publiken inte bara vill se olika typer av spelare, utan även en variation av spelartyper, personligheter och olika bakgrunder baserat på klasstillhörighet eller etnisk bakgrund. Samtidigt består fortfarande det gemensamma målet att representera det svenska herrlandslaget på bästa möjliga sätt.

Analysen pekar alltså tydligt på att svårigheten med att smälta in inte är särskilt stor när man är i själva landslaget, utan snarare under tiden man försöker komma dit. Det är dock mycket möjligt att unga killar med invandrarbakgrund väljer att flytta utomlands på grund av en större chans till landslagsspel. Även om det primära skälet bör vara att uppfylla sina proffsdrömmar, ser många
detta som en chans till att regelbundet träna med världsstjärnor. Det som däremot är viktigt att påpeka är Allsvenskans roll i synen på svensk fotboll. Ett stort skäl till den starka roten med de svenska karaktärsdragen, är just det faktum att det inte var länge sedan det ens var tillåtet med utländska spelare i serien. För att koppla till Hylland Eriksens teori är man idag i en fas där klubbar i första hand söker lokala förmågor. Däremot är det på ledarhåll en paradox, i och med att det är relativt få tränare i Allsvenskan med invandrarbakgrund.

Tittar på man de tre spelarnas gestaltning är skillnaderna uppenbara, men framför allt visar analysen att medias rapportering i allra högsta grad bestämmer publikens syn på den ideale svenske fotbollsspelaren. Den utbredda rasismen i början av 1990-talet tänjde på gränserna även i hur spelare med en osvensk syn fick gestaltas. Det är alldeles för långsökt att hävda att TT hade en
rasistisk agenda, men om Dahlin hade gestaltats på detta sätt idag hade risken varit stor att publiken hade sett det som något kränkande. Samtidigt blir det också svårt att jämföra den epoken med dagens, sett till att det globala fotbollsintresset har vuxit lavinartat. Därför kan vissa uttryck som då sågs som neutrala, idag snarare ses som förminskade i relation till spelarnas prestationer och status. Att vi har fler i Sverige med invandrarbakgrund än 1991, gör också förutsättningarna helt
annorlunda.

Dahlin hade med andra ord aldrig mandat för att bli nästa stora superstjärna från Sverige. Även om det meritmässigt fanns belägg för att tala om en talangfull spelare med udda attribut, spelar populationen stor roll. Till skillnad mot Zlatan var Dahlin aldrig en kaxig förortskille utan tvärtom en person som de flesta andra i Sverige. Detta sätter honom i ett slags mellanläge där han å ena
sidan både som spelare och person lever ett liv likt en så kallad ”medelsvensson”, men samtidigt bedöms annorlunda bara på grund av att han är mörkhyad. Baserat på den tidigare forskningen och denna analys, framgår det tydligt att vi vita även inom sportmediet omedvetet behandlar mörkhyade som undervärderade och på ett sätt sämre. Att Dahlin inte ens nämns i artikeln som berör ”det nya radarparet” i det svenska landslaget exemplifierar denna tes väldigt tydligt. Dessutom är det rent faktamässigt fel att påstå att Dahlin är ”mannen med de mest omstridda armbågarna i Sverige”. Snarare handlar det om skribentens teori han har applicerat som är starkt påverkat av sin egna åsikt. Inför landskampen mot Kroatien 2012 som ett test inför sommarens EM, slet mittbacken Daniel Majstorovic av korsbandet efter en situation där bland annat Ibrahimovic stod för en tackling på Anders Svensson. Med tanke på att det inte sades ett ord om Zlatans tuffa och fysiska spel utan bara om olyckan kring Majstorovic, visar det att det egentligen inte spelar någon roll vad spelarna än gör om media har bestämt sig för vilka roller respektive individ ska ha i landslaget.

Det finns en föreställning hos vissa som menar att Ibrahimovic beskrevs som en diva och kaxig spelare. Även om det är en del av sanningen pekar analysen sedermera på det motsatta, det vill säga att tonen kring honom från Aftonbladets sida var mycket positiv. Man kan alltså dra slutsatsen att han inte bara var ett nytt medieobjekt med potential, utan även mer öppen och utåtriktad under tiden som ung talang. Att Zlatan Ibrahimovic idag publicerar egna intervjuer via sin applikation ”Zlatan
Unplugged”, (2016) ger inte bara svaret på att media är mer beroende av honom än tvärtom. Det ger också signaler om att han inte har full pålitlighet till hur media både nationellt och internationellt rapporterar om Ibrahimovic som person. Han har själv sagt i intervjuer att media behöver honom mer än han dem, men vad analysen visar pekar snarare på att Ibrahimovic sedan sin seniorkarriärs start betytt enormt mycket för svensk sportbevakning. Även om Zlatan har blivit mognare och äldre sedan
2001, har hans roll som ”invandrarkillen från Rosengård” möjliggjort mängder med sätt att bevaka och skriva om honom.

Matchen mellan Djurgården och Malmö är inte symbolisk bara för tillmälena Zlatan fick utstå. Det är på sitt sätt även talande för hur media lyckas visa två sidor av myntet i sin bevakning. Krönikörerna försvarade inte bara Ibrahimovic utan ville också poängtera en värdegrund som borde vara självklar inom svensk fotboll, att det inte var acceptabelt att kränka någons etniska bakgrund, religiösa tillhörighet med mera. Däremot handlade inte någon artikel i Martin Dahlins fall om den rasism han fick utstå, trots att det var en stor problematik inom svensk fotboll och läktarkulturen. Det blir återigen en fråga om legitimitet och ”filtret” som uppsatsen nämner innan. Baserat på Dahlins exempel går det spekulera i om Ibrahimovic hade fått samma uppbackning av media, om samhället hade sett ut på samma sätt som under början av 1990-talet? Förklaringen ligger med andra ord i att Zlatan som nyhetsobjekt betydde enormt mycket för media och att de såg potential i honom, vilket gjorde att hans status som stortalang väckte mer intresse för Allsvenskan och Superettan. Det var ur ett marknadsperspektiv ett stort plus för många parter att Ibrahimovic kom upp på radarn.

Alla tre har på sitt sätt utmärkt sig för sin epok, men det blir också enkelt att läsa av vem som är på toppen av hierarkin. När Marcus Allbäck blev intervjuad var Ibrahimovic i fokus och även i många artiklar även i Guidettis fall. Ibrahimovic ”osvenska” spelstil sågs alltså som en fördel men Dahlins armbågar gestaltades som fula och indirekt icke-svenska på ett dåligt sätt. I detta fall hade den sistnämnde en större uppförsbacke att bevisa sin status inom landslaget. Trots Dahlins starka prestationer tog det lång tid innan han blev ”en i gänget”. Att 1990-talet var hårdare visar också exemplet när Ibrahimovic fick uppbackning av Aftonbladets Stefan Alfelt, efter kritiken från Torbjörn Nilsson. Enligt den logiken kunde media likväl hittat någon profil likt Ralf Edström, Glenn Hysén etc som offentligt kunde försvarat Dahlins tuffa spel. De aspekterna som har nämnts i slutsatsen, bevisar tydligt att media spelar stor roll i att forma bilden av en svensk fotbollspelare. Oavsett om Martin Dahlin inte har ett utländskt klingande namn likt Ibrahimovic, finns det belägg för att hans hudfärg dessvärre kan ha gjort processen svårare för honom att vinna svenska folkets hjärta. Trots att den dåvarande 23-åringen hade attribut som passade väl in i det svenska spelsystemet, gestaltas onyanserad kritik mot hans tuffa spelstil som egentligen är väldigt vanlig hos flertalet anfallare av den typen.

Ibrahimovic sågs som en exotisk och ny fläkt och spelstilen var under den tiden nödvändig för ett slentriant svenskt fotbollslandslag. Martin Dahlin och John Guidetti har kanske på grund av detta hamnat i en gråzon, genom att just ha de spelaregenskaperna man har men samtidigt ett beteendemönster som inte har setts som svenskt. Skillnaderna mellan Guidettis och Zlatans sätt att hantera media var marginella när de var i samma ålder, men den sistnämnde kom mycket lättare undan.

Man kan alltså konstatera att synen på svensk fotboll har ändrats väldigt mycket på bara 20 år. Huruvida Martin Dahlin eller John Guidetti hade otur som slog igenom under fel epok går att reflektera kring, men det behöver trots analysen inte peka på deras hudfärg eller kulturella bakgrund är det enda skälet till medierapporteringen av dem. Tittar man på befolkningsmängden lever trots allt en miljon fler människor i Sverige jämfört med 1994 och tre år innan var det ännu färre. Det innebär i sig att vi har fler invandrare i landet som självfallet som grupp också har mer att säga till om. I Guidettis fall blir det jämfört med Dahlin en tvärtom-effekt, eftersom hans förortsbakgrund inte längre ses som lika speciell som Ibrahimovic under hans unga år.

Bägge analyserna visar tydligt att man accepteras som svensk om man etablerar sig i landslaget och presterar. Även om Martin Dahlin kanske hade det tuffast, vände vindarna mer och mer ju bättre det gick för honom, vilket man trots allt redan kan se under slutet av 1991. John Guidetti sågs länge som en diva och arrogant kaxig kille, men efter framgångarna med bland annat U21-landslaget 2015, har han snarare varit en av symbolerna för ”det nya Sverige” och morgondagens stjärnor. Det så kallade vita ögat blir tydligt och tack vare det normativa media och publiken har skapat ihop med de starka nationalistiska vibbarna, applicerar man i stort sett bara positiva attribut när det kommer till svenskhet.

Den största utmaning att ta svensk fotboll till nästa nivå är att utöka mångfalden inte bara gällande människor med annan etnisk bakgrund, utan också när det kommer till jämställdhet mellan kvinnor och män. Variationen utökar också representationen och fler idéer och tankar leder till en snabbare utveckling. För att nå denna mångkulturalism krävs det att man i den tidiga processen lotsar ledare framåt och bemöter nya tankar med respekt och omtanke, snarare än tvivel. Om ett litet land som Sverige ska nå sportsliga framgångar, krävs det att så många som möjligt engagerar sig. Om vissa människor glöms bort och om bredden saknas, tar man inte till vara på möjligheterna som finns. Detta handlar bara inte om exempelvis SvFF i sig, utan även från medias håll eftersom de bevisligen har en stor inverkan på hur den svenska publiken ser på landslaget. Således måste även mediehusen våga bryta det normativa och utöka sin representation, eftersom fler kulturella bakgrunder och fler etniciteter ger en mer nyanserad gestaltning av den svenska fotbollen men även samhället i synnerhet. Det behöver inte handla om kvotering, utan snarare om att gå djupt in i sitt undermedvetna och inse att det som är olikt en själv inte behöver vara något negativt. Svensk
fotboll och Sverige behöver mer nyfikenhet för att ta ytterligare steg som landslag och nation.

24-åring med fotbollsfostran i IF Sylvia. Manager för Calcio Amore. Meriter från SFL.


Tidigare skribent på Fotbollskanalen/TV4 och är M.Sc inom kultur och mediegestaltning.


Hjärtat klappar för Arsenal och Lukas Podolski. Griezmann också en favorit. Extraknäcker med tennis.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se